Skocz do zawartości

Co to takiego szpera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałbym sie dowiedziec co to jest szpera i na czym polega jej działanie pozdrawiam
BMW M-Power
Opublikowano

Szpera

Szpera (z niemieckiego: Sperrdifferenzial) - odmiana mechanizmu różnicowego o konstrukcji zapobiegającej przekazywaniu całości momentu napędowego na jedno koło lub oś.

Działanie szpery realizowane jest przez:

zablokowanie mechanizmu różnicowego

ograniczenie różnicy w prędkościach obrotowych (uślizgu) w mechanizmie różnicowym

Blokowany mechanizm różnicowy stosowany jest często w samochodach terenowych do poruszania się w trudnym terenie. Jego działanie polega na całkowitym zablokowaniu mechanizmów różnicowych, tak, aby niezależnie od przyczepności kół do podłoża moment napędowy przekazywany był jednakowo na każde z nich. Zablokowanie mechanizmu różnicowego powoduje wzrost oporów toczenia - szczególnie podczas jazdy po łuku - spowodowany tarciem kół o nawierzchnię. Samochody terenowe bywają wyposażone w międzyosiowy mechanizm różnicowy z blokadą.

Mechanizm o ograniczonym uślizgu stosowany jest najczęściej w sporcie samochodowym gdzie istotne jest jak najskuteczniejsze przeniesienie momentu napędowego na koła, a zwiększone opory toczenia jak w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego są niepożądane. Mechanizm ten także charakteryzuje się zwiększonymi oporami ruchu, jednak są one w efekcie istotnie mniejsze niż w przypadku blokowanego mechanizmu różnicowego.

Niektóre rozwiązania mechanizmu o ograniczonym uślizgu:

TorSen

Haldex

Źródło - Wikipedia czyli taka encyklopedia :)

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Ale kolega tsa55 zyczliwy. :search:
Opublikowano
Sie staram.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
A w skrócie to działanie szpery polega na tym,że można fajnie polatac bokami :twisted:
Przyjemność nie jest prostą linią
Opublikowano
Oczywiście nie mówiąc o problemach z pokonywaniem zakrętów (a i zima idzie:)), no i o biednych oponkach tracących bieżnik w strasznym tępie..... :D
Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
czyli z tego co tu piszecie chlopaki wnioskuje ze szpera to fajna sprawa ale na krotki czas........ bo jak sami mowicie zuzycie opon...... no i pewnie jeszcze pare rzeczy sie z tym wiaze, dodatkowe obciazenie lozyski...zawieszenia itd.....wiec chyba dobrze i nawet lepiej kiedy jest standardowy mechanizm roznicowy, ten tez daje mozliwosc dobrze pojsc bokiem :norty:

De' sant de' Salvadore

Idąc na śmierć śmieję się

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szpera to najlepsze w co BMW może być wyposażone, przydaje się przede wszystkim teraz, w okresie zimowym, przy wpadnięciu w poślizg!

Wszystkie BMW jakie miałem, miały Szpere!

Opublikowano
standardowy mechanizm roznicowy, ten tez daje mozliwosc dobrze pojsc bokiem :norty:

niby polatasz bokami ale to nie to

ze szperą auto latwo wprowadzisz w poslizg ale tez o wiele latwiej jest z niego wyjsc , czuje sie auto a bez szpery zacznie zbierac z jednego kola i latwo przekrecic w tedy auto

Opublikowano

dokładnie tak jak napisałeś.bejca bez szpery sporo traci.frajda z jazdy troche mniejsza.a teraz moje pytanie:

mam 528i niestety bez szpery.czy jest możliwa przekładka calego mostu ze szperą? słyszałem,że sa takie patenty z przełożeniem mostu od m5.

Przyjemność nie jest prostą linią
Opublikowano
  • Autor
To chłopaki warto to montować czy nie?ale tak konkretnie pozdrawiam i dzieki
BMW M-Power
Opublikowano
To chłopaki warto to montować czy nie?ale tak konkretnie pozdrawiam i dzieki

Jak nie jak tak. Obowiazkowo. Coż warta jest bunia bez szpery...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
dołączę się do tematu bo ten problem mnie zawsze nurtuje czy ASC to prawie to co szpera czy to jest tak jakby "inteligentna szpera"?? tzn że załącza sie w poślizgu i działa identycznie jak szpera?? proszę o odpowiedź, sorki za mały OFF TOPIC :hand:
Opublikowano
Asc nie pozwoli Ci auta w poślizg wprowadzić bo będzie Ci gazu ujmowało więc nie ma możliwości mowy o lataniu z ASC bokami lub o kręceniu bąków.
Opublikowano

Zawsze szperkę warto zamontować. Nie dość, że fajnie się bokiem jeździ (precyzyjnie), to jeszcze jak się wsadzisz w śnieg czy jakieś inne luźniejsze podłoże to dużo łatwiej jest wyjechać.

Dodałem:

Poszukaj dyfra ze szperą na przykład od 525. I tak wydatek za używkę z gwarancją to jakieś 800 do 1000 PLN.

Opublikowano
witam ja jakm cos mam dyfer ze szpera do sprzedania .moja bumka to 535i ale jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Po czym można poznać że się ją ma albo nie??
Pozdr
Opublikowano
bokami da sie polatac nawet bez szpery , wystarczy zeby bylo mokro i byly ostre zakrety :D
Opublikowano

Na tabliczce znamionowej na tylnim moście będą cyfry, i jak jest szpera to jedna litera - S

Jak nie ma to nie ma litery, ale jak tabliczka skorodowała, hmm przeczytaj ten temat:http://www.6.com.pl/forum/viewtopic.php?p=42154&sid=46636370c3cdb4ec7c33f52e26af4ffa#42154

To z forum E23/E24 to prawie wszyscy mają szperę, zwłaszcza w 6, jak mam w 7 i jazda jest cudowna, można robić naprawdę bardzo dłuuuugie piękne boki :norty:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
bokami da sie polatac nawet bez szpery , wystarczy zeby bylo mokro i byly ostre zakrety :D

Widże że nie wiesz o czym piszesz. To jest nadsterownosc czyli wynoszenie z zakrętu. Boki to już całkiem inna sprawa :)

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Panowie, a mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu, jak się to ma do szpery?

Czy w E60 jest standardem, czy opcją?

Opublikowano

Widże że nie wiesz o czym piszesz. To jest nadsterownosc czyli wynoszenie z zakrętu. Boki to już całkiem inna sprawa :)

dokładnie tak :)

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Panowie, a mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu, jak się to ma do szpery?

Czy w E60 jest standardem, czy opcją?

mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu to właśnie szpera,raczej opcją.
Opublikowano

Na tabliczce znamionowej na tylnim moście będą cyfry, i jak jest szpera to jedna litera - S

Jak nie ma to nie ma litery, ale jak tabliczka skorodowała, hmm przeczytaj ten temat:http://www.6.com.pl/forum/viewtopic.php?p=42154&sid=46636370c3cdb4ec7c33f52e26af4ffa#42154

To z forum E23/E24 to prawie wszyscy mają szperę, zwłaszcza w 6, jak mam w 7 i jazda jest cudowna, można robić naprawdę bardzo dłuuuugie piękne boki :norty:

Jak to taki CZAD to miałem nadzieje że można poznać też po czymś innym niż tylko tabliczka :norty:

Pozdr
Opublikowano
szpera to piątka dla ciecia za otwarcie bramy po 22-iej, o czym wiedzą wszystkie krakusy
PawełH