Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Na poczatku chciałem sie przywitac, gdyz jestem nowym uzytkownikiem forum - a wiec witam was wszystkich :D

Teraz przejde do mojego pytania a wlasciwie to kilku pytan. Mam 17 lat za niedlugo stuknie 18 no i wkoncu bede mogl sobie kupic 1 autko. Sporo czasu spedzam na allegro przegladajac oferty. Na poczatku jakies ople mi sie w glowie zatrzymaly ale odradzili mi :)) Weszlem na allegro w dzial BMW i :D:D bardzo mile zaskoczenie, myslalem ze takie fory beda sporo kosztowac, jednak okazalo sie ze na niektore modele nie potrzeba az takiej fortuny :-)) Jak juz mowilem bedzie to moje 1 autko, najbardziej podoba mi sie E-36 sedan bo 4 drzwi na czym mi zalezy. Na allegro widzialem sporo ofert z silnikami 1,6 - 1,8 - 2,0 mnie osobiscie najbardziej przypada go gustu 2,0 no bo 150 KM, nie lubie gdy auto chodzi jak mol, potrzebuje jakiegos zwawego auta a nie czegos w typie Seicento ;|| ktore praktycznie wogole sie nie zbiera :D noga w podloge i nic siem nie dzieje :)) tylko ze jest problem auto z 2litrowym silnikiem pewnie sporo bedzie mnie kosztowalo gdy pujde do ubezpieczalni (wiecie zadnych znizek) wiec przy 2,0 pewnie wyjdzie mnie ok 2-3k zl :(( Juz sam nie wiem co robic doradzcie cos koledzy, czy oplaca mi sie kupowac takie auto ;> czey moze jednak mniejszy silnik mi wystarczy ?? w jakich cenach mniej wiecej mozna kupic egzemplarz w niezlym stanie zeby nie okazalo sie ze kupie tanio ale bede musial dolozyc drugie tyle w naprawe :( jak z awaryjnoscia e-36 sedanow ?? no i jak to jest ze spalaniem, czy gaz oplaca sie wogole montowac ;> ?? czy moze diesel ?? pomozcie ...

dodam jeszcze ze zalezalo by mi na tym aby w aucie byly el. szyby, klima, no i jakies poduszki bo nigdy nic nie wiadomo (puk puk)

pozdrawiam: leniwiec

Opublikowano
Witam, ja jakos 18sto latek polecam Ci e30 316i. Tylny napęd wymaga nieco pokory i doświadczenia, o co u świeżego kierowcy trudno (wiem z autopsji :mrgreen: ) wiec mysle, ze na poczatek takie autko Ci wystarczy, aby zapoznać sie troszke z tylnym napędem. Czesci w wiekszosci sa niedrogie i łatwo dostepne :) Jeśli e30 Ci sie nie podoba z wygladu, (co jest czeste wlasnie u mlodych osób, ktore chca komus zaimponować autem :duh:) wybierz e36, ale tez z nieduzym silnikiem, tu z kolei polecam m43, ktorym jest juz na łańcuchu i jest wolny od wad, ktore posiadal m40, jaki byl montowany w e30 do konca produkcji, a w e36 od poczatku do bodajże 93 roku. Pozdrawiam i życze, abys dobrze wybrał :)
Opublikowano

Nie będę Cię pouczał, prawił morały o rozważnej jeździe czy coś podobnego. Powiem tylko:

Primo - sprawdzaj czasem pisownię w Wordzie :wink:

Secundo - gdy zobaczysz "ładne" e36, nie napalaj się i nie kupuj w ciemno. Sprawdź auto, gdyż "okazji" na Allegro jest full.

Tertio - możesz zakupić auto na tatę/mamę (jeżeli mają zniżki), a siebie dopisać jako wspólwłaściciela. Będzie zniżka taty/mamy + zwyżka za Twój wiek, ale zawsze będzie to korzystniejsze niż gdybyś kupił samochód WYŁĄCZNIE na siebie.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Witaj

Moje pierwsze BMW kupilem sobie tez jak mialem 18 lat (teraz mam 20), bylo to 325i Coupe E36, jak bedziesz mial na wache to szkoda zycia zeby uczyc sie pokory na jakims R4.

Bierz 325i, 192 KM sprawia, ze pokochasz jezdzenie autem, tylko sie nie zabij, bo na poczatku swojej kariery kierowcy zrobilo mi sie pare razy cieplo :mrgreen:

Interesuje Cie sedan, pomysl nad Coupe, bagaznik ten sam, z tylu w miare wygodnie dla dwoch osob, jedynie troche utrudnione wsiadanie, ale to zadna cena, za piekno Coupe...

Co do obaw o ubezpiecznie to nie ma tak zle, bez znizek za 2.5 zaplacisz nawet tylko 1500 za rok.

Ponoc w mbanku najtaniej OC :wink:

Opublikowano
Ja tez proponowalbym coupe ale nie wiem czy to nie dlatego ze sam takim jezdze :mrgreen: Jedno co wazne to tak jak wyzej nie napalaj sie na szrota sprawdz dobrze auto z dobrym mechanikiem. Aha i bardzo wazne nie lekcewaz seicento bo kiedys nawet nie bedziesz wiedzial co cie minelo. Ja mam E36 318 is M44 a moja dziewczyna ma zolte seicento i na starcie nie mam z nia szans ZADNYCH SZANS :mad2: aha to seicento z silnikiem 1.2 MPI od punto sporting :mad2:
Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
Opublikowano

Hej!

Mimo że moim pierwszym samochodem było 530i to osobiście swojemu dzieciakowi, jak i wszystkim świeżym kierowcom polecałbym coś z silnikiem 1.6, 1.8. Wbrew pozorom silniki te wystarczają do normalnego przemieszczania sie z punktu A do B, a na autostradzie nie nabawisz się przez nie kompleksów (przecież na codzień nie jeździmy 230, a nawet 150). Mają jedną zaletę...nauczysz się wyczuwac tylny napęd - mnie 530 parę razy zaskoczył mimo że jestem raczej rozsądnym kierowcą (poprostu brak umiejętności i doświdczenia dał znać o sobie). Jak już Ci się spodoba po 2, 3 latkach zmienisz sobie na coś mocniejszego :). A z ubezpieczeń tak jak przedmówca doradzał - weź to na rodziców.

Co do awaryjności itd itp poszukaj sobie - pewnie było sporo wątków - od siebie mogę napisać (bo sam użytkowałem/użytkuję 318i E-36 - teraz sprzedaję ;)) że nie było to auto problemowe - należy tylko pamiętać o serwisach i w moim przypadku o pasku. Zdarzały się też inne awarie - raczej drobne. Biorąc pod uwagę wiek auta (z 1993r.) pewne rzeczy poprostu miały prawo się popsuć - wymieniany był np. alternator, termostat.

Pozdrawiam!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
BMW dla osiemnastolatka? Bez urazy to powinno wystarczyć

http://allegro.pl/item259673513_revell_model_bmw_635_csi_1_24_unikat.html

eee, nie popadajmy w skrajności.... ani nie żyjmy mitami, że każde BMW to potwór... Jedyne czego bym się obawiał to RWD zimą + małe umiejętności kierowcy.

Chyba, że kolega należy do osób "tydzień mam prawko, ale mam BMW, więc jestem panem szos" :roll: Wtedy niech zakupi to z linka powyżej.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Można kupić RWD na początek - tylko trzeba uważać. Choć nie wiem, czy istnieją kierowcy, którzy nie mieli ciężkich sytuacji na początku kariery.

Co do ubezpieczenia, to póki się nie ma zniżek najlepiej być współwłaścicielem. Ja za moje 1.8 w Wawce bym około 2.5 tys płacił jakbym miał tylko na siebie - mimo, że prawko od 2000 roku i 24 lata...

A ceny - nie ma reguły - generalnie w Polsce od 10 tys zaczynają się samochody, które można oglądać - a od 15 tys można dostać w bardzo dobrym stanie - jednak rozbieżności są tak duże, że nie można brać ceny za wyznacznik stanu samochodu...

Opublikowano

kupuj BMW, jeżeli teraz nauczysz się jazdy RWD to w przyszłości nawet nie będziesz chciał wsiąść do przednionapędówki, wiem co pisze bo ja tak miałem, pierwsze moje auto to Mercedes W124 2.3 prawko dostałem w zimę i jakoś sie nie rozbiłem (dzięki mojemu staruszkowi, który zamiast kazać jeździć powoli zabrał mnie na duży plac i pokazał co i jak w RWD) więc ty też jedź w zimę na jakiś zaśnieżony plac i poszalej, tak żebyś wiedział jak się zachowuje auto w poślizgu i co trzeba zrobić żeby jechał normalnie a nie tyłem do przodu :lol:

jeżeli chcesz kupić BMW dla szpanu i popisywania się przed kumplami to sobie daruj bo albo się zabijesz albo będziesz wywalał kupę kasy na naprawy

i pamiętaj najgłupsze co można robić BMW to palenie gumy :evil:

Opublikowano

No słuchaj, a ty jak dostałes prawko to jezdziles tylko modelem po stole? watpie w to bardzo... Im wczesniej sie nauczy jezdzic tym lepiej dla niego.

Ja bym Ci kolego proponował 318is. Jedzie prawie identycznie jak 320, w eksploatacji tansze, tylko dzwiek silnika nie ten :twisted2:

Opublikowano

jezeli jestes rozsadnym czlowiekiem to proponowalbym cos szesciocylindrowego, ze wzgledu, ze tam juz chyba (poprawcie mnie, bo pewnie sie myle!) bylo montowane asc fabrycznie :worried: nawet jezeli nie fabrycznie to latwiej pewnie trafic egzemplarz z tym systemem.

moim pierwszym autem byla dosyc mocna (szczegolnie w stosunku do wagi) astra gsi, i wiem, ze ta moc tylko mi pomagala w jezdzie. czasami zdarzalo sie zle ocenic odleglosc i predkosc na trasie auta z naprzeciwka. pedal w podloge i jakos sie zawsze udawalo wykonac manewr wyprzedzania. ze slabym silnikiem moglby byc problem. teraz mam 1.6 e36 i czasami mam problem, zeby czasami wyjechac z podporzadkowanej w lewo na dosyc ruchliwa glowna, a wiem, ze astra bym dal rade. z drugiej strony moc prowokuje do szybszej jazdy, ale to przeciez nie predkosc nas zabija. zreszta czy przywalimy z predkoscia 100 czy 140 to i tak nie bedzie z nas co zbierac w samochodzie projektowanym pod koniec lat 80 (e36).

wiec jezeli jestes rozsadnym czlowiekiem, radzisz sobie podczas jazdy z autem to BMW da rade. pokory do tylnego napedu nabierzesz przy pierwszym deszczu jak Ci tylek lekko zarzuci lub jak pojedziesz pocwiczyc na placyk. jeszcze wiecej szacunku nabierzesz do RWD jak zaliczysz 180 :twisted2:

Opublikowano
szczerze mowiac to ja bym ci proponowal na poczatek wlasnie seicento badz samochod podobnycnh gabarytow. jak ci malo mocy to kup sportinga albo vana one maja 1.1 silnik i uwierz mi ze sie dobrze zbieraja :) Proponuje ci to dlatego ze kazdy poczatkujacy kierowca musi miec swoje przygody... a do tych przygod szkoda bmw. wiem bo sam sie o tym przekonalem bo choc jezdze samochodem od 10 roku zycia rowniez mnie te przygody nie ominely :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No słuchaj, a ty jak dostałes prawko to jezdziles tylko modelem po stole? watpie w to bardzo... Im wczesniej sie nauczy jezdzic tym lepiej dla niego.

Ja bym Ci kolego proponował 318is. Jedzie prawie identycznie jak 320, w eksploatacji tansze, tylko dzwiek silnika nie ten :twisted2:

Tak, tak, tych trzech debili z pomorza co dziś zaliczyło rano drzewo w '5' też było rozsądnych. :duh:

Opublikowano

Dostałem "prawko" prawie 17 lat temu. Dzisiaj jestem zwolennikiem wprowadzenia stopniowanego prawa jazdy np z zakazem wożenia pasażerów jeśli w aucie nie ma np osoby która ukończyła 25 lat. Poglądy swoje opieram na latach obserwacji i doświadczeń na drogach Polski i Europy. Nie ma dnia, żebym nie spotkał gówniarza, którego najchętniej wyciągnąłbym z auta i ...

Opublikowano
Jakub z tym akurat sie zgodze co teraz napisales, :cool2: a wczesniej chodzilo mi poprostu o to, że kolega musi od czegos zaczac, bo cale zycie modelem nie bedzie jezdzil.
Opublikowano

Kupuj auto przede wszystkim zadbane,no i proporcjonalne do twoich zasobów finansowych,a co kogo ma spotkać to spotka, nawet jak będzie pieszą podróżował,

pozdro wszystkim fanom marki :cool2:

Opublikowano

coz tu prawic moraly

ja wiem jedno im wczesniej wsiadasz na mocne auta tym wiecej w swojim zyciu opanujesz

(jesli by mali chłopcy nie zaczynali wyscigow w wieku 5lat dzis w F1 nie miał by kto jeździc)

napewno do wszystkiego potrzebny jest rozsadek , jezeli go brak to nawet Fiat 126p moze okazac się niebezpierczny

Opublikowano

Moim pierwszym autem było... 735i z 1982 roku :lol:

211KM, prawie dwie tony masy, od razu na głęboką wodę.

Nigdy nie miałem nawet stłuczki ze swojej winny (nie z mojej miałem kilka dzwonów, ale tego sie nie da unikną dużo jeżdząc)

Moim zdaniem kup przedewszytkim auto zadbane, czy będzie to 1.1, czy 5.0

Maluchem przy 30km/h można się zabić tak samo jak lecąc 250km/h w 750i. Do wszytkich aut potrzeba rozsądku.

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano
Moje pierwsze auto miało niecałe 10 sekund do setki, kupiłem je jeszcze przed 18-nastymi urodzinami. Z czasem żałowałem, że nie mam czegoś mocniejszego. Oceniając jednak z perspektywy czasu uważam, że dobrze się stało, że auto 200-konne mam dopiero teraz, kiedy nauczyłem się jeździć i kierować się na drodze rozumem, a nie emocjami. Zachowując rozsądek auto mocniejszcze będzie na pewno bezpieczniejsze (włączanie się do ruchu, wyprzedzanie itp.) i dużo, dużo przyjemniejsze w prowadzeniu. W młodym wieku jednak takiego rozsądku nie ma, nie można tego negować, ściganie się spod świateł w każdej możliwej okazji, szaleństwa na zakrętach, popisy przed kolegami i dziewczynami to norma, wiek cielęcy ma swoje prawa. Nie twierdzę, że później wraz z wiekiem idiotyzm zanika i że każdy młody pragnący być posiadaczem Beemki musi być nierozsądny, jednak mimo wszystko nie zacierałbym różnic przed 18-latkiem pomiędzy autem z silnikiem od kosiarki i M5. Myślę, że podjąć decyzję trzeba jednak samemu, biorąc pod uwagę przede wszystkim kwestię kosztów utrzymaniu konkretnego modelu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Combi: no wreszcie normalna i sensowna wypowiedź. :clap:
Opublikowano
leniwiec-piszesz że dużo wyjdzie cię ubezpieczenie. masz rację bo takie przepisy (głupie) że płaci się więcej za większą pojemność. Ale koszt ubezpieczenia to żaden koszt. Prawdziwe koszty to poznasz jak kupisz sobie szybkie auto które nie było odpowiednio serwisowane i utrzymane ( takich jest najwięcej). Auto ma być przede wszystkim niezawodne i sprawne technicznie. Co ci z mocnego silnika jak nie będzie cię stać na wymianę dużych i drogich opon, szybko znikających klocków i tarcz hamulcowych, o paliwie i większych awariach (raczej nie uniknionych przy dynamicznej jeżdzie >10letnim autem) nie wspomne. Szbka jazda kosztuje dużo więcej niż normalnie. Kup sobie coś koło 100 koni a sprawne, nie masz jeszcze prawka a juz musisz mieć 150HP??? umiesz to wykorzystać? raczej nie, a jeszcze dojdzie ci większy problem finansowy i stan takiego auto które raczej nie jezdziło tylko do kościoła i na zakupy.
Opublikowano

z własnego doswiadczenia stwierdzam - pierwsze auto dla 18to latka max 1,8 pojemności .

I dla scisłości ... bez turbiny , kompresora itp ustrojstwa albo prościej mówiąc o stosunku mocy do masy nie wiekszym jak 0,1km/kg .

Są oczywiscie wyjątki gdzie można takiemu młodemu człowiekowi powierzyć mocniejsze auto ... ale to są wyjątki .

post ten nie jest skierowany do autora , a wyraża jedynie moją opinię na ten temat .

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano

Popieram sam mam 21lat i prawko od 5 miesięcy a Bmka to moje pierwsze autko. Silnik o pojemności 1,8 daje dużo frajdy w przciwieństwie do grande punta "L" i na początek wystarczy. Pojeździsz rok, dwa i sam zobaczysz na co cię stać. Ja przy wyborze auta wahałem się pomiędzy 2,0 a 1,8 i wybrałem 1,8(mniejsze zło).

Pozdro i nie kupiuj 1,6, bo nakleisz znaczek MPower, przykleisz kawałek rynny spustowej to tłumika i będziesz próbował naśladować R6.