Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 530D w steptronicu 184 KM. Miasto 11.5-12 l. W korkach to nawet i 13 i oczywiście pierwszy na każdych światłach. :-) .Trasa hmm.. przy satysfakconującej jeździe to 7.5 - 8.7. Moja dziewczyna na 120 kilometrowej trasie ... robiła !!! 4.8 - 5.2 serio.....ale wtedy po prostu zasypiałem...i nie wystawiałem głowy ...ze wstydu :-). Ale takie spalania można osiągnąć. Przy sprawnym aucie.....najwięcej (moje zdanie) zależy od 'nogi' :-).
Memento Mori :-)
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak moja narzeczona jezdzi BMW to mocno spalanie spada :) wiec na pewno bardzo duuzo zalezy od stylu jazdy
Opublikowano

Ja sie mieszcze w 9 litrach na miescie [manual] i to nie podaje z komputera pokladowego bo on zaniza ale po prostu po zalaniu baku na stacji po korek i srawdzeniu ile zrobilem km - gdybym mial sie sugerowac komputerem to w dniu dzisiejszym wskazuje mi 8,2

do tego dodam ze nie dusze gazu do podlogi ale bez przesady jak jest gdzie to się wciśnie :norty:

Opublikowano
Z tego co zauważyłem to różnica w spalaniu między dieslem i benzyną przy tej samej pojemności wynosi 3 l . Czyli jak 530i spali w mieście 14-17 l to 530d spali 11-13 l . Wszystko się zgadza . Są jednak kierowcy ,którzy potrafią spalic mniej ,niż podaje producent .
Opublikowano

Jest miasto i MIASTO.

I bardzo różne trasy pokonywane w czasie jazdy miejskiej.

Jeden (tak jak ja) jedzie codzienną trasę Mokotów - Śródmieście al. Niepodległości i Jana Pawła z odbiciem w Kasprzaka (podrzucenie do pracy małżonki). 10km pokonywane w 30-60min zależnie od natężenia ruchu, po drodze ze 30 świateł (większość czerwona linia bo jadę rano z centrum a po południu do centrum), miejsca gdzie zawsze czeka się przed światłami kilka cykli...

Inny jedzie z Piaseczna Puławską, albo z Sulejówka Trasą Siekierkowską i pół trasy jedzie płynnie, nie stojąc co chwila na światłach.

W przypadku pierwszym mam spalanie 11-12l, a w drugim 9l, w starym TDS'ie. Nie ma więc co porównywać, każdemu wyjdzie inaczej.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W mieście 8,5 - 9 litrów

w trasie 6,5 - 7 litrów

skrzynia manualna

oczywiście spokojna oszczedna jazda

M-PAKIET

Colour ORIENTBLAU METALLIC

Skórka BEżOWA

8,5 l/100km w mieście

Opublikowano
Mi pali w trasie przy mieszanej jeździe do 150 , srednia na wyswietlaczu 80( ostatnio w Polsce szybciej sie nie da :( ) pali mi 6,3, srednie mieszane miasto i poza to 7,2 same miasto to około 8,4. Auto sedan 3,0 d w automacie, oczywiscie jest to spalanie w jezdzie normalnej a nie w SPORT :D
Opublikowano

moje 530D 2001 manual

6.5- 7.0 trasa

7.2- 8.0 miasto

ostatnio na trasie z pl przy spokojnej jezdzie srednio 140km bylo 6.2 ale to takie chyba naciagane to co pokazuje comp i w/g mnie tez zalezy co lejemy do baku ;)

pozdro

Opublikowano
Moja pali ok 11-11.5l po miescie. odcinki max 7km do pracy. zadko poza miasto dalej niz 5km. trasa ok 7.5l przejazd 400km łacznie z przecisnieciem sie 2 razy przez Kraków. komputer pokazuje srednio 9.7-10.5l. skrzynia oczywiscie steptronik, styl jazdy dynamiczny lecz nie sportowy :)
Opublikowano

No to Ja dzisiaj 528ia zrobiłem trase warszawa-Sczytno /około 160km/ wjedna stronei z powrotem 4 osoby bez bagażu, no, a dzisiaj trasa była prawie pusta szybko nie jechałem /max130, ale głównie około 100km/h/ I ile spalił??

6,875l/100kilometrów jak ktoś nie ,... ale sam nie wierze muszę raz jeszcze sprawdzić, ale dzisaiaj tyle spalił

Opublikowano
jak to zrobiłeś - max 130 ??????

No że maksymalni jechałem 130 kilometrów na godzine w jedną stronę jechałem szybciej tak 110-140max, wracałem za ciągnikiem siodłowym z naczepą /38ton/ max100kilometrów na godzinę. Jak wyjeżdrzałem z Wawy zalałem za 100/22litry-98ok po 4.44zł Jet/ i tak wyszło jak podzieliłem pomnożyłem i dodałem :lol:

6,875 528ia W tamtym roku zdarzyło mi się jechać do mrągowa i spowrotem 4 osoby + silnik i cały bagażnik to mi spalił7,2, ale zeby 6,8 dziwne muszę to jeszcze raz sprawdzić

Opublikowano
zalałem za 100/22litry

siema,

mistszu a jak to obliczyłeś,patrzyłeś w jakiej pozycji jest wskazówka czy jak?

jedyny precyzyjny sposób na sprawdzenie spalania to:

1-zalać do pełna (do pierwszego odbicia)

2-pojeżdzić :mrgreen:

3-wrócić na ta samą stacje i na tym samym dystrybutorze zalac ponownie do pełna.....

spalanie jak wiadomo zalezy od jakości paliwa,oprocz tego kazdy dystrybutor odbija inaczej,róznice magą byc nawet w litrach....

jak na 2,8 w automacie to troche za mało

pozdro

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano
to moj to jest beeeee samochod :cry2: mi na odcinku 600 km na paliwie jadac (bo posiadam dodatkowe zrodło napedu -gazik :twisted2: )max 140 km , dosyc załadowany na kompie było 9,4 i ok tylu spalił

http://img.userbars.pl/98/19415.gif

Sprzedam lampa kombi e39 prawy tył , poduszki pow.dzrzwi przednich- pytania na pw lub gg

Opublikowano

MR.JONES no też mi się wydaje że to troszkę za mało, jeszcze to sprawdzę i zrobię to tak jak pisałeś, bo ja zalałem od połowy baku za 100zł i spaliłem do polowy, ale masz racje lepiej zalać na maksa itd... jak pisałeś. Zrobię to i sprawdzę bo ja w cuda nie wierzę jak pali za dużo to źle, ale za mało to też coś nie gra. Jak pisalem wcześniej w tamtym roku/październik/ zrobiłem trase Wawa-Mrągowo-Wawa i pokręciłem się może ze 150 po Wawie to średnio wyszło mi 8litrów / z tego jednego baku, z samej trasy 7,2/

pozdrawiam

Opublikowano

Cos mi sie wydaje że odwrotnie to policzyłeś,albo błędy pomiarowe były zbyt duże,wskazówka pokazuje niby podobnie ale roznica w baku to ładnych pare litrów........

spalanie liczymy tak:

litry / kilometry i na koniec X 100

np.22litry / 160km = 0,1375 i razy 100 =13,75 litra na 100km

a jakbyś policzyl odwrotnie to by wyszlo:

160km / 22l =7,2727

jesli do szczytna i spowrotem jest 160 km to spalił ci 13,75 litra na 100km nie biorąc pod uwage wspomnianych wczesniej błędów pomiarowych,

bo według tego co policzyłeś tam i spowrotem byłoby 320km..... :roll:

jesli faktycznie jest 320km w obie strony to spalanie moznaby wytłumaczyc tylko błędem pomiarowym...

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano

jesli do szczytna i spowrotem jest 160 km to spalił ci 13,75 litra na 100km jesli faktycznie jest 320km w obie strony to spalanie moznaby wytłumaczyc tylko błędem pomiarowym...

Nie no przecież wiadomo że Szczytno jest na mazurach a tam w jedną strone jest 160, a z liczeniem to ja sobię radzę, ale dziękuje za pomoc, Tak też mi się to wydaje nie wiele chyba sobie skocze na rybki na weekend i to sprawdze tak jak pisałeś pełen bak, trasa i na końcu dolewka tak bedzie najdokładniej, zresztą tak tylko pisze bo temat jest raczej o dieslu, ale jak każdu sie tak zachwyca spalaniem to napisze że w 2,8 ia w trasie, akurat wczoraj byłem no to raczej dokładnie pamiętam, spalił mi te niecałe 7 litrów pomylić to sie raczej nie pomyliłem / 8 rok nim jerzdże i wiem jak pracuje wskaźnik paliwa, też można podobny wynik bez problemu uzyskać, ale i też cisnę i wtedy to i 13 litrów w trasie łyknie

pozdrawaim

Opublikowano
a ja jak zalalem caly bak przejechalem 680 km i pokazuje jeszcze, ze przejade 360 ;) Jazda mieszana po miescie. Dwa tyg temu kupilem i wtedy tankowalem ;D
Opublikowano

U mnie też nie będzie problemu sprawdzić bo ostatnio zalałem 67 litrów i dolałem 22litry i przejechałem 680kilometrów , a pokazuje mi 230 jeszcze, a w mieście zrobiłem z tego 120 kilometrów

pozrawiam

Opublikowano

U MNIE 530dA ZE SPALANIEM JEST TAK:

Jak ja jade z domu do pracy i z powrotem po wawie oczywiście w korkach to 13 jest nie wyjęty. po trasie to wiadomo ze ładu nie dojdziemy. Ale wierze ze ludzim po mieście może spalić ponize 9 tak pali mojej zonie jak prowadzi tylko ze raczej nie jeździ w korkach a i na pewno spokojniej.

Jedno jest wazne nie udalo mi się wykrecic spalania na więcej niż 13,2 nawet jak wyrywasz z pod swiatel

nie ma to jak poczciwa niemiecka konstrukcja !
  • 2 tygodnie później...