Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.08.2025 o 07:27, buster12 napisał(a):

Możesz wymienić nawet bliżej 2500. Na pewno lepiej niż przy 700.

cena 699 na czerniakowskiej uwzględnia filtr, olej, robociznę.

Jakaś promocja jest teraz ?

Akurat mam olej do wymiany w 30d

Opublikowano
18 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Jakaś promocja jest teraz ?

Akurat mam olej do wymiany w 30d

Na pewno w Bawarii na Czerniakowskiej w Warszawie cena 700 zł za komplet oleju, filtra z korkiem i robocizną jest w tej promocyjnej cenie od dłuższego czasu. Ale to cena, która obowiązuje tylko przy wymianie międzyinterwałowej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, buster12 napisał(a):

Dzięki. Lałeś od nowości czy zacząłeś w późniejszym czasie? Przeczytałem kilka historii jakoby występowały komunikaty o awarii systemu AdBlue po dodaniu tego środka czyszczącego. Producent FORTE w takim przypadku wskazał na problem mocnego zanieczyszczenia dna, środek "podniósł" ten syf, który następnie zatkał kanały.

Moje auto jest dość świeże, może takiego problemu by nie było, ale zastanawiam się, jeśli taki komunikat by wyskoczył, jakby zareagowało ASO? Mogą jakkolwiek wykryć, że coś było dolewane do zbiornika na mocznik?

Nigdy niczego nie dolewałem czy to do paliwa czy to do adblue. W X5 50d mam ponad 150kkm przebiegu i żadnych problemow z SCR. Nie slychac tez na forum zeby ktos miał jakies negatywne doświadczenia z tym układem. Czasem nie warto nadmiernie "ulepszac" samochodow bo mozna spowodować odwrotny skutek. Wymiana oleju miedzy przeglądami, w VTG, w mostach i skrzyni biegów i każdy moj samochod jeździł bez żadnych problemów z układem napędowym przez długie lata. Nie czyściłem niczym wtrysków ani nie robiłem płukanek silnika. Tylko częste wymiany olejów i filtrów. Dieslami BMW przejeździłem wiele kilometrów. E60 200kkm, F10 200kkm, G05 150kkm i G16 90kkm. Jest to wiec jakieś doświadczenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Lukxxx napisał(a):

Jeszcze dopytam co przy okazji wymienić?

Na oko po roku, ze stronki z umawianiem wizyt:
- Olej silnikowy - Wymiana oleju silnikowego
- Mikrofiltr - Przegląd / wymiana mikrofiltra (ów)
- Dezynfekcja układu klimatyzacji
- Wkład filtra powietrza - Serwis wkładu filtra powietrza
- Filtr paliwa - Serwis filtru paliwa

Chyba sobie darować:
- Filtr obiegu powietrza - Przegląd / wymiana mikrofiltra(ów) obiegu powietrza?

Wymieniłbym olej z filtrem i ewentualnie filtr powietrza. Reszta to tylko jeśli sprawi Ci to jakąś satysfakcje bo z pewnością przy przebiegu 11kkm nie ma takiej potrzeby.

Opublikowano

Panowie Wy naprawdę nie wykodowujecie sobie start-stop na stałe i przełączacie w tryb sport tylko po to by auto nie gasło samo? Dla mnie wykodowanie start-stop to taki must have.

Co do adblue - w F15 leję z dystrybutora na BP i przy nalocie 160 kkm zero problemów, a robię sporo miasta.

Opublikowano

Mam F15, ale właśnie finalizuję leasing na G05 i zacząłem przeglądać dział G05. 

Jak rozumiem jest jakaś różnica w możliwości wykodowania SS? Choć trzeba to sobie dośpiewać po Twoim dość konfrontacyjnym stylu udzielania odpowiedzi.

Opublikowano

Nastała jasność, dzięki za naprowadzenie. Tak się składa, że ta moja G05 będzie preLCI i z tego co się doczytałem można na stałe wyłączyć SS nawet z apki bimmercode. Jest to więc dla mnie spory plus.

Opublikowano

Tak, w preLCI można wszystko, nawet ustawić sobie soft-close klapy i burty bagażnika (trzepie niesamowicie). Jest gdzieś lista rzeczy, które warto rozważyć do ustawienia w bimmercode. Jak nie znajdziesz, to zawołaj, gdzieś mam ją zachomikowaną z czasów jak rozważałem preLCI.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 godziny temu, buster12 napisał(a):

Dzięki. Lałeś od nowości czy zacząłeś w późniejszym czasie? Przeczytałem kilka historii jakoby występowały komunikaty o awarii systemu AdBlue po dodaniu tego środka czyszczącego. Producent FORTE w takim przypadku wskazał na problem mocnego zanieczyszczenia dna, środek "podniósł" ten syf, który następnie zatkał kanały.

zacząłem lać przy 170-180 tyś km przebiegu, auto ma teraz już ponad 300tyś.
Do paliwa dodaję archoil d6900, korekty przy tym przebiegu również w porządku

Jak ktoś kupuje nowe w salonie i sprzedaje jak ma 150-200tyś przebiegu, to raczej nie ma problemów z nowymi BMW. Silniki z serii B znoszą spokojnie więcej, przynajmniej przy dbaniu o nie

Ja też tłukę F15, czytam wątek, bo pewnie kolejne będzie X z serii G 😉 a jako, że z wszystkiego się doktoryzuję, to czytam wątki o g05. Na forum F15 cisza. Problemów z autem prawie nie ma

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
20 godzin temu, Michael1916 napisał(a):

i żadnych problemow z SCR. Nie slychac tez na forum zeby ktos miał jakies negatywne doświadczenia z tym układem.

ehh.. ja 4 razy awaria systemu adblue. 3 razy laweta, wg. ASO jak ostatnia naprawa nie pomogła to już podobno doszedłem do punktu w instrukcji serwisowej -> "diagnostyka zdalna Monachium". a że skończyła się właśnie gwarancja to muszę liczyć na goodwill jakby co....

od pierwszej awarii nawet płyn adblue kupuję w ASO... bo na zagranicznych forach trafiłem na wątki że ASO kwestionowało jakość płynu i kasowali za czyszczenie układu. 

a już mi się ta zaraza przeniosła nawet na elektryka

IMG_1355.PNG

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, buster12 napisał(a):

Tak, w preLCI można wszystko, nawet ustawić sobie soft-close klapy i burty bagażnika (trzepie niesamowicie). Jest gdzieś lista rzeczy, które warto rozważyć do ustawienia w bimmercode. Jak nie znajdziesz, to zawołaj, gdzieś mam ją zachomikowaną z czasów jak rozważałem preLCI.

Za listę będę wdzięczny bo pamiętam, że sporo kodowałem w F15:

- krótszy interwał olejowy,

- długość trwania przypomnienia o pasach,

- dezaktywacja SS,

- obniżanie prawego lusterka przy cofaniu,

i sporo innych. Pewnie są tez specyficzne dla G05 temaciki - więc jestem bardzo zainteresowany bo na 100 % dziś finalizuje leasing.

Opublikowano

Start-stop bym sobie chętnie wyłączył na stałe w pre-LCI, to można samemu przez OBD czy trzeba do specjalisty?