Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Obecnie mam w X5 LCI system operacyjny 8,5. Wie ktoś może, czy będzie wprowazdona 9, a jeśli tak, to przypuszczalnie kiedy?

Opublikowano (edytowane)

9 nie jest następcą 8.5. To inny system, przeznaczony do innych aut, nieposiadających kontrolera iDrive i zbudowany na bazie innego systemu. Jeśli mówisz o update, to zapewne masz na myśli wersję chociażby z x3 lub 5er, gdzie również jest 8,5, ale już z m.in "my modes". Nie oczekiwałbym żadnej aktualizacji również w tę stronę, wynika to z polityki sprzedażowej (chcesz najnowsze? kup najnowsze). Z drugiej strony następca G05 dostanie już kompletnie nowy system, więc może być jakiś cień szansy na większy update obecnej wersji, ale póki co mniej lub bardziej pewne źródła zgodnie twierdzą, że nic takiego się nie wydarzy.

Edytowane przez buster12
Opublikowano
1 godzinę temu, buster12 napisał(a):

9 nie jest następcą 8.5. To inny system, przeznaczony do innych aut, nieposiadających kontrolera iDrive i zbudowany na bazie innego systemu. Jeśli mówisz o update, to zapewne masz na myśli wersję chociażby z x3 lub 5er, gdzie również jest 8,5, ale już z m.in "my modes". Nie oczekiwałbym żadnej aktualizacji również w tę stronę, wynika to z polityki sprzedażowej (chcesz najnowsze? kup najnowsze). Z drugiej strony następca G05 dostanie już kompletnie nowy system, więc może być jakiś cień szansy na większy update obecnej wersji, ale póki co mniej lub bardziej pewne źródła zgodnie twierdzą, że nic takiego się nie wydarzy.

No ja rozumiem. Chcesz najnowsze, kup najnowsze. Tylko jeśli chodzi o X5 to ja nie mam "najnowsze"? 😀

Opublikowano
52 minuty temu, Tomasz73 napisał(a):

No ja rozumiem. Chcesz najnowsze, kup najnowsze. Tylko jeśli chodzi o X5 to ja nie mam "najnowsze"? 😀

No... nie bardzo, bo masz model schodzący i to w LCI 🙂

Opublikowano
8 minut temu, buster12 napisał(a):

No... nie bardzo, bo masz model schodzący i to w LCI 🙂

Nie rozumiem tej logiki. Obecna wersja X5 jest najnowsza do póki nie będzie nowszej w sprzedaży. 

Opublikowano
14 minut temu, tomekck napisał(a):

Nie rozumiem tej logiki. Obecna wersja X5 jest najnowsza do póki nie będzie nowszej w sprzedaży. 

Ja nie mówię o X5 samym w sobie, tylko rozpatruję temat w ramach całej gamy modelowej. X5 nie ma najnowszych rozwiązań funkcjonalnych/stylistycznych, które posiadają inne modele BMW więc też nie dostaje wszystkiego co obecnie BMW może zaferować. BMW pewnie mogłoby wrzucić do X5 wszystkie najnowsze ficzery, ale celowo tego nie robi.

Opublikowano
27 minut temu, Marchall napisał(a):

A jakie są najnowsze ficzery technologiczne ktore maja najnowsze modele a ktorych nie moze miec x5?

Podpinam się pod pytanie.😀

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, buster12 napisał(a):

do innych aut, nieposiadających kontrolera iDrive i

Nie wiem czy wiecie , ale wlasnie nowa x3 ma idrive i ma os 9.0 oparty na androidzie. 

os 9.0 / os mini [ te z pizza na srodku) maja system oparty na jadrze android  co za tym idzie moga instalowac dodatkowe apki ( np. radio online, inne apki do muzyki ) ,, mapy lepiej planuja trasy, mapy maja wieksze pokrycie ulic i wszystkie aktulizacje sa juz w chmurze. 

os 8,5 zrobiony na jadrze linuxa i brak mozliwosci instalacji dodatkowych apek, wolniejszy system, gorsze mapy, Jest to rozwiniecie 7 a w zasadzie 7 z nowsza grafika 😂 .Aby w pelni mapy zaktulizowac, trzeba pobrac z neta i przez usb zainstalowac.

ogolnie BMW zrobilo w ciula wlascicieli nowych 5, x5, x6, x7, 7 i dala im “gorsze” oprogramowanie.  A w zasadzie oprogramowanie mniej personalizowane.

nastepca 9 i 8,5 bedzie system X i ani 9 ani 8,5 nie dostanie aktualizacji do X po prostu trzeba bedzie kupic nowy samochod.

System X juz nie bedzie mial kontrolera idrive.

Edytowane przez Big_daddy
Opublikowano

Mam 8.0 w swojej 4-er i 9.0 w 1er, którą jeździ żona. Korzystam wyłącznie z map BMW bo nie przepadam za google maps. W mojej ocenie nie ma wielkiej różnicy w szukaniu i planowaniu tras pomiędzy 8 i 9. 

W 9.0 jest dodatkowo widok map "z satelity". Głównie korzystam z pokrętła w 4-er dlatego w 1-nce mi go brakuje, ale na plus 9.0 zapisuje, że ma możliwość instalowania dodatkowych aplikacji (ja słucham radia internetowego) i 9.0 nie muszę korzystać z Android Auto a w 8.0 niestety nie ma aplikacji natywnej do radia internetowego i muszę włączać AA.

Co do aktualizacji, to bez przesady ściągnięcie raz na jakiś czas na pena mapy nie jest jakoś męczące, tym bardziej, że w 8.0 aktualizacje dla regionu odbywają się on-line (tak ostatnio było z mapami Joy 2025-1.

Wszystko zależy, kto czego potrzebuje. W 9.0 jest np. apka youtube (i kilkanaście innych), włączyłem raz żeby sprawdzić i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, Big_daddy napisał(a):

Nie wiem czy wiecie , ale wlasnie nowa x3 ma idrive i ma os 9.0 oparty na androidzie. 

Fakt, zapomniałem, że w x3 jest idrive. Dzięki za poprawkę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W G05 - nie

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Swoją drogą w najnowszej wersji CarPlay nie tylko Apple Maps pokazuje się na ekranie za kierownicą, a również Waze!

Niestety pokazuje tylko Navi, więc, aby mieć informacje o suszarkach/radarach/niebezpieczeństwach na drodze trzeba mieć włączone komunikaty głosowe lub otwarte Waze na ekranie środkowym :/

Opublikowano
2 godziny temu, PanTom napisał(a):

Swoją drogą w najnowszej wersji CarPlay nie tylko Apple Maps pokazuje się na ekranie za kierownicą, a również Waze!

Szkoda ze head up nie dziala…

Opublikowano

Z tego co kojarze Autogefuhl mowil przy okazji LCI w 2023 r ze majac:

- Android Auto i mapy Google mozna przerzucac mapy na zegary

- Carplay i mapy Apple mozna przerzucac mapy na zegary

Takze chyba jedyna nowoscia jest Waze na zegarach.

Opublikowano
21 godzin temu, PanTom napisał(a):

Niestety pokazuje tylko Navi, więc, aby mieć informacje o suszarkach/radarach/niebezpieczeństwach na drodze trzeba mieć włączone komunikaty głosowe lub otwarte Waze na ekranie środkowym 😕

o to ciekawe, a jak zaktualizowac to wszystko

Opublikowano

Na bimmerpost znalazlem ciekawy plik odnosnie zmian wchodzacych razem z aktualizacja 03/2025: https://g05.bimmerpost.com/forums/attachment.php?attachmentid=3679552&d=1741108328

Wydaje mi sie, ze najciekawsze zmiany to 4 - mozliwosc otwierania/zamykania klapy bagaznika z poziomu aplikacji oraz 6 - wykluczenie adresu domowego z comfort access, czyli jesli bedziemy chodzic z telefonem obok samochodu, to ten sie nie bedzie co chwile otwierac i zamykac.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

otwieranie klapy z poziomu aplikacji? Faktycznie przydatne...

Ale skąd ściagnąć aktualizację i jak zainstalowac to w aucie? pen drive juz mam 

Edytowane przez Jarsonik
Opublikowano
3 godziny temu, Jarsonik napisał(a):

Ale skąd ściagnąć aktualizację i jak zainstalowac to w aucie? pen drive juz mam 

To przyjdzie OTA, i samo cie powiadomi w aplikacji ze aktualizacja do pobrania

Pendrive tylko do map.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawe, jak szybko ta aktualizacja będzie dostępna przez OTA… moje auto nadal ma soft 2024.07 i nie dostałem nadal pusha z wersją 2024.11… a tu widzę, że już 2025.03 czai się za rogiem

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
8 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ciekawe, jak szybko ta aktualizacja będzie dostępna przez OTA… moje auto nadal ma soft 2024.07 i nie dostałem nadal pusha z wersją 2024.11… a tu widzę, że już 2025.03 czai się za rogiem

z tego co ja widzę, u mnie jest coś takei jak 07/2020.54 i w tym momencie brak aktualizacji 🙂

Opublikowano

W notce prasowej dotyczącej 2025.03 nigdzie nie widzę informacji o polskim rynku. Są kraje zachodnie, ale Poland nigdzie nie jest wymienione, więc nie wiem czy jest na co czekać 😉 

Opublikowano
4. Open/close boot 
Relevant for markets: All BMW ConnectedDrive markets
6. Home address exception
Relevant for markets: All BMW ConnectedDrive markets

Tylko dla personal eSIM rynki sa ograniczone:

1. Personal eSIM
Relevant for markets: Germany, Austria, Switzerland, France, Netherlands, Belgium, Luxembourg, Spain, Portugal,
Italy, UK, USA, Japan, Korea

• Dziękuję 1