Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

W ASO zaśpiewali mi ponad 2 tyś za serwis olejowy + microfiltr. I tak się zastanawiam: czy robić w ASO? Czy szukać alternatywy? Auto na gwarancji więc może warto dla świętego spokoju?

Pozdr,

Mariusz

Opublikowano

Masz na myśli między wymianę po 15k?
Załatw olej i filtr na własną rękę i niech wymieniają, a będzie dużo taniej.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mariusz-net napisał(a):

Dzień dobry,

W ASO zaśpiewali mi ponad 2 tyś za serwis olejowy + microfiltr. I tak się zastanawiam: czy robić w ASO? Czy szukać alternatywy? Auto na gwarancji więc może warto dla świętego spokoju?

Pozdr,

Mariusz

Witam, ja wymieniam olej co 6 000 km u "mojego" mechanika, leję Motul + dwusiarczek molibdenu. Auto jest bardzo wysilone 700 KM.  Wcześniej wymieniałem olej co 30 000 km i po 100 000 km musiałem wymienić kompletny silnik. 

PS 9 litrów Motul kosztuje mnie 510 PLN brutto  +100 PLN brutto dwusiarczek molibdenu Liqui Moly + filtr oleju oryginał 90 PLN Brutto + 200 PLN brutto wymian(robocizna)

Edytowane przez Piotr U
Opublikowano
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

Masz na myśli między wymianę po 15k?
Załatw olej i filtr na własną rękę i niech wymieniają, a będzie dużo taniej.

Dzięki. Sprawdziłem w innym ASO i też około 2200 😞 Powariowali/Odlecieli ale: podobno sam filtr kabinowy kosztuje 750-900 zł i jak przywiozę swój to wymienią. Wtedy 1400 bez gwarancji na ten filtr (oczywiste) = już bliżej ziemi 🙂 Teraz poszukać filtra na realoem. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Użytkownik525xd napisał(a):

@Piotr U ale tu mowa o oleju do skrzyni biegów 

Pomyliłem się ale też napiszę. Mam również swojego mechanika, który ma autoryzację ZF-a w Luboniu Jacek Kujawa. Olej w skrzyni wymieniam u niego co 30 000 km za 1600 PLN Brutto (robocizna+ miskofiltr+ olej) od tej ceny mam jeszcze "kumpelski rabat" Natomiast w BMW Inchcape w Swadzimiu w moim modelu Panowie powiedzieli mi 5 000 PLN -10% rabatu czyli 4500 PLN. Oczywiście spytałem dla czego taka cena skoro w 520 d czy w 520 i jest "taka sama" skrzynia a tam płaci się ok 2000 PLN. Dostałem odpowiedź, że w modelu z V8 tak kosztuje. 😞

Podpowiem jeszcze dla użytkowników z x-drive, że olej w skrzyni VTG wymieniam co 15 000 KM (uwaga jest go tam 0,7 Litra i szybko się degraduje) więc żeby nie wymieniać VTG po 200 000 km wymieniam olej.

Edytowane przez Piotr U
Opublikowano

Kurde - realoem pokazuje jakieś bzdury. Powinien ten być ok: 64115A29D99. Jakieś konkretne polecacie? Wie ktoś kto robi OEM? Mann? Filtron?

Opublikowano

Wymiana oleju z filtrem w ASO do zrobienia w okolicach 600-700 zł (trzeba dopytać/docisnąć o zryczałtowaną wymianę interwałową). Na filtrze kambinowym mają szaloną marżę, więc zawsze mam swój Mann. Możesz wybrać „zwykły” z węglem aktywnym CUK  lub antyalergiczny FP: https://www.mann-filter.com/pl-pl/katalog/wyniki-wyszukiwania.html?mode=smart&smart=Bmw+g30&smartSearchTerm=Bmw+g30&smartApplicationSegmentId=&smartApplicationCategoryId=&suggestionType=&displayView=Grid

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Piotr U napisał(a):

Podpowiem jeszcze dla użytkowników z x-drive, że olej w skrzyni VTG wymieniam co 15 000 KM (uwaga jest go tam 0,7 Litra i szybko się degraduje) więc żeby nie wymieniać VTG po 200 000 km wymieniam olej.

Tak częsty interwał ma sens wyłącznie przy intenstywnym użytkowaniu auta, np na torze. Przy standardowej jeździe 50.000km to wystarczająca częstotliwość. 

W dyfrach też jest od 0,7 do 1 litra oleju, nie degraduje się tak szybko jak w VTG, ale olej w dyferencjałach też jest jednym z tych zapominanych 😉

Opublikowano
54 minuty temu, fpopek napisał(a):

Wymiana oleju z filtrem w ASO do zrobienia w okolicach 600-700 zł (trzeba dopytać/docisnąć o zryczałtowaną wymianę interwałową). Na filtrze kambinowym mają szaloną marżę, więc zawsze mam swój Mann. Możesz wybrać „zwykły” z węglem aktywnym CUK  lub antyalergiczny FP: https://www.mann-filter.com/pl-pl/katalog/wyniki-wyszukiwania.html?mode=smart&smart=Bmw+g30&smartSearchTerm=Bmw+g30&smartApplicationSegmentId=&smartApplicationCategoryId=&suggestionType=&displayView=Grid

Dzięki, Filtr kupiony (180 zł na alledrogo). Jutro podpytam ich jeszcze o cenę oleju... bo może też mają jakiś z złotymi opiłkami 🙂

Opublikowano

Ja mam inny dylemat. Wymieniam olej co 10.000 km u pana Mietka za płotem (oryginał BMW z filtrem), natomiast jak auto zawoła o przegląd jadę do ASO, albo pana Mariana, który mi ten przegląd wpisze do kluczyka - tylko i wyłącznie po to, żeby mi przyszły kupujący nie pierdzielił farmazonów, że auto nie serwisowane. Jednakże jest jedna wkurwiająca kwestia - wymiana co 10.000 km wypada już teraz, natomiast przegląd za 4.000 km. Więc na świeżym oleju zrobię te 4.000 km. I tak się zastanawiam, czy dojechać na obecnym oleju do tych 14.000 km do przeglądu, czy odpuścić sobie ten przegląd, wymienić olej na 10.000km a sam przegląd zrobić 6.000 km później.  Co radzicie. Już nie chodzi o hajs - ale ja muszę wziąć urlop aby na przegląd/wymianę oleju pojechać. Do tego jakby nie było ekologia.

• Moderatorzy
Opublikowano

Masz auto na gwarancji? 

Jak nie to wymień teraz, niech Ci wpisze w kluczyk i zresetuje interwał.

spacer.png

Opublikowano
10 godzin temu, Enriquez napisał(a):

a sam przegląd zrobić 6.000 km później.  Co radzicie. 

Jak nie masz już gwarancji lub chcesz ją stracić, to przekraczaj czas przeglądu śmiało.

• Moderatorzy
Opublikowano

Mam podobnie, bo też wymieniam między zaplanowanymi przez BMW interwałami. Trzymam się jednak swojego planu. W lutym wypadło mi 8000km od poprzedniej wymiany oleju, więc go wymieniłem. To nic, że w maju mam zaplanowany jakiś większy przegląd i olej pewnie też przy okazji będzie wymieniany. A do maja ile ja zrobię? 3000km? 4000km? Ale wolę wymienić oliwę po 3 czy 4k niż po 12k.