Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.07.2025 o 11:54, M4R10 napisał(a):

@MMiko i jak zakończyła się Twoja sprawa? Ja obecnie również mam małą przygodę z ASO ale to opiszę wkrótce. 

W poszukiwaniu rozwiązania mojej sprawy, skontaktowałem się bezpośrednio z BMW Polska. W odpowiedzi otrzymałem oficjalne stanowisko, które w skrócie brzmi: dealerzy to oddzielne firmy, a BMW Polska nie bierze odpowiedzialności za usterki przez nich spowodowane i każe kierować wszelkie roszczenia bezpośrednio do serwisu.

Co to oznacza dla nas?

"Autoryzacja" to tylko szyld: Płacimy cenę premium za rzekomą gwarancję jakości od BMW, ale w razie kryzysu, BMW Polska umywa ręce.

Jesteśmy sami: Jeśli ASO uszkodzi Wam auto, nie liczcie na wsparcie importera. Jesteście zdani na walkę z dealerem, który właśnie stracił swój "parasol ochronny".

Ta sytuacja pokazuje, że w przypadku ASO, mamy do czynienia z firmą, od której oficjalnie dystansuje się nawet sam importer. To ostateczny dowód na to, że w razie problemów, jesteście zdani tylko na siebie. Ku przestrodze.

Przepraszam, ale tyle miałem na głowie, że zdążyłem napisać.

Tak więc: Wgniotka została wyciągnięta bez śladu. Sprzedawca nie dał mi maty do bagażnika, poprosił żebym dał mu czas bo coś innego załatwi. Nie wnikałem. Przy odbiorze okazało się, że załatwił mi rozszerzoną gwarancję na trzy lata 🙂 Jak to usłyszałem, to byłem w niesamowitym szoku. 

8 godzin temu, czesiek25 napisał(a):

Gratulacje.

1. Kurde, nigdy nie zwracałem uwagi. Ale jestem prawie pewien, że nie powinny się świecić. To się zapala na żółto jak masz przejąć kontrolę (auto się zgubiło) lub położyć łapy na kierownicę. Plus może jakieś inne scenariusze.

2. Serwis? Tego chyba nie ma na liście pakietów na koncie podobnie jak to jest dla wykupionych usług typu update map itp.

Dzięki 🙂 Właśnie u mnie świecą się tylko pomarańczowe jak jadę chwilę bez trzymania rąk na kierownicy. Coś mi świta, że gdzieś widziałem zielone, ale nie pamiętam gdzie to oglądałem. Może spróbuję włączyć tego drugiego asystenta do jazdy półautonomicznej na drodze szybkiego ruchu, bo jadąc z salonu byłem na tyle podekscytowany, że nie wiem co tam nawłączałem 😄

7 godzin temu, Katelo napisał(a):

Gratulacje! Czekamy na galerie! 🙂

Odnosnie lampek, normalnie sa wylaczone podczas jazdy.
Migaja na zolto/czerwono jesli za dlugo nie masz rak na kierownicy.

Będzie, ale już w dziale "nasze auta"
Czyli u mnie lampki działają jak należy 🙂

Tu macie na zachętę 😄 

F37B27AE-7B0B-4AEE-8B2B-08C96111E398_1_105_c.thumb.jpeg.fd3b0d010b7bee86a45698ce631e3c17.jpeg

• Lubię to 5
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odważny kolor! I super, że są ludzie, którzy takie wybierają - GRATULACJE

• Lubię to 2

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
3 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Odważny kolor! I super, że są ludzie, którzy takie wybierają - GRATULACJE

A dziękuję 🙂 Kolor początkowo był zamówiony szary Skyscrapper, ale żona marzyła o Sao Paulo. Mnie trochę zrażała dość duża dopłata 😄 Po czasie pomyślałem, że za dużo jeździ samochodów bez wyrazu, więc ten będzie fajny i dobrze komponuje się z czarnymi dodatkami. Do tego dojdzie pakiet Maxtona. Wtedy będzie petarda 😄

• Lubię to 2
Opublikowano

Kolor Sao Paulo naprawdę świetny - ma pazur. OFC debadging chromowanych dodatków lub wymiana na czarne na dzień dobry.

Fenomenu popularności jarmarcznych Maxtonów do SUVa ("tuning" niczym Calibra z lat 90') nigdy nie rozumiałem. Imienne rejestracje dziwnie wyglądają.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 20:04, Marchall napisał(a):

Wziałem wyceny od dwoch dilerow zrobienia modów w postaci dołożenia przedniego splittera i wymiany dyfuzora na karbonowy. Jeden z dilerow twierdzi, ze producent wymaga, zeby przedni splitter byl montowany razem ze spojlerem m performance. Wydaje mi sie, ze te dokladki to daja jedynie efekt wizualny i nie rozumiem koniecznosci dolozenia spojlera do splittera (wzgledy prowadzenia, bezpieczeństwa???). Zreszta dla mnie auto w takim konfigu (splitter+spojler) byloby juz przesadzone. Macie z tym jakies doswiadczenia, zeby byl taki wymog?

Pokusiłem się o nieco wiejski tuning. Przedni karbonowy splitter, karbonowy dyfuzor plus do m60 obligatoryjnie trzeba bylo domowic spojler🤷🏻‍♂️. Części bmw oem. Tak to wyszło

IMG_1203.jpeg

IMG_1216.jpeg

IMG_1215.jpeg

IMG_1214.jpeg

• Lubię to 3
Opublikowano
2 godziny temu, JarekR napisał(a):

Kolor Sao Paulo naprawdę świetny - ma pazur. OFC debadging chromowanych dodatków lub wymiana na czarne na dzień dobry.

Fenomenu popularności jarmarcznych Maxtonów do SUVa ("tuning" niczym Calibra z lat 90') nigdy nie rozumiałem. Imienne rejestracje dziwnie wyglądają.

Bardzo dziękuję 🙂

Chromów oprócz emblematów (które zostaną zamienione na czarne podczas oklejania PPFem) nie mam ☺️

Maxton w sumie podobny do dodatków m-performance z BMW. Nie wiem, ale może drobna różnica jakości pomiędzy nimi jest. Przede wszystkim na pewno różnica jest w cenie. Komplet Maxtona na całe auto kosztuje mniej niż sama lotka na klapę od BMW 😉

Rejestracje to moja ksywka. Do tak oryginalnego lepiej pasują niż leasingowe - głównie z powodu gdzie mieszkam. Wolę żeby ludzie wiedzieli, że to miejscowy samochód.

Godzinę temu, Marchall napisał(a):

Pokusiłem się o nieco wiejski tuning. Przedni karbonowy splitter, karbonowy dyfuzor plus do m60 obligatoryjnie trzeba bylo domowic spojler🤷🏻‍♂️. Części bmw oem. Tak to wyszło

IMG_1203.jpeg

IMG_1216.jpeg

IMG_1215.jpeg

IMG_1214.jpeg

No i wyszło to według mnie świetnie!

Podkreśla pazur o charakter samochodu.

U mnie dodałem na początek końcówki wydechów 🙂

IMG_2927.thumb.jpeg.7531160fdf37c0bc2bb68c955552da80.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Marchall napisał(a):

IMG_1203.jpeg

IMG_1216.jpeg

IMG_1215.jpeg

IMG_1214.jpeg

W sumie to zrobiłeś ze swoim autem co chciałeś, więc wyszło tak jak wyjść miało  🤷🏻‍♂️

8 godzin temu, JarekR napisał(a):

z tablicą zgodzę się pod pewnym względem - jak zrobisz jakiegoś nielogicznego fikołka na drodze to łatwiej cię zapamiętać 😉 dlatego wolę zwykłe cywilne, a jeśli indywidualne tu już w miarę przypominające cywilne, jeśli ktoś chce uzyskać status „tutejszego”.

Edytowane przez buster12
Opublikowano
Godzinę temu, buster12 napisał(a):

W sumie to zrobiłeś ze swoim autem co chciałeś, więc wyszło tak jak wyjść miało  🤷🏻‍♂️

Oj tam, przecież chciałem się trochę pochwalić😂😂😂

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Marchall napisał(a):

Oj tam, przecież chciałem się trochę pochwalić😂😂😂

Odwalił wieś tuning na i tak koszmarnych proporcjach x5, i jaki zadowolony.. zaraz przyjdzie Maciek, to ci jeszcze wyjaśni twój „ładny” kolor felg!

SHAME. ON. YOU.

Edytowane przez buster12
Opublikowano
Godzinę temu, buster12 napisał(a):

Odwalił wieś tuning na i tak koszmarnych proporcjach x5, i jaki zadowolony.. zaraz przyjdzie Maciek, to ci jeszcze wyjaśni twój „ładny” kolor felg!

SHAME. ON. YOU.

A to nie wszystko! Jeszcze wsadzilem karbonowy korek wlewu jako wisienke na torcie! 🙈🙈🙈😂😂😂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Carbonowy korek wlewu paliwa popieram

czarnych kół? Nie! Zło 🤣

1597C848-A692-4D92-A03D-0466621A1A64.jpeg

• Lubię to 1
  • Haha 1

Opublikowano

U Maćka głupia sprawa, bo zmniejsza ekspozycję w aparacie, żeby ładne soczyste niebo wyszło, ale wtedy auto robi się czarną plamą 😄 Ładny żałobnik!

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to tu pełna lampa, bez zabaw z ekspozycja 😅

IMG_0118.jpeg

• Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie to mam wrażenie, że ten czarny lakier (Black Sapphire Metallic) to ma jakieś magiczne właściwości i doskonale kryje wszystko. Przecież w tym aucie jest jakiś przód i ma jakieś przetłoczenia. Ba! Nawet grill jakiś ma, ponoć kontrowersyjny… 🤣

• Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 minut temu, maciek_w napisał(a):

Black Sapphire Metallic

Z daleka może się prezentować nieźle, ale to chyba jeden z najmniej praktycznych kolorów – bardzo trudno go utrzymać w czystości. W pełnym oświetleniu wygląda bardziej na kryształowy niż czarny.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Ogólnie to mam wrażenie, że ten czarny lakier (Black Sapphire Metallic) to ma jakieś magiczne właściwości i doskonale kryje wszystko. Przecież w tym aucie jest jakiś przód i ma jakieś przetłoczenia. Ba! Nawet grill jakiś ma, ponoć kontrowersyjny… 🤣

I dalej, zabawy z przesunięciem pkt czerni, jakaś winieta. A ja podświetlam ekran i wciąż nie widzę czy masz kratkę wlotu pod lewym oczkiem 😄 żarcik. Ładne auto. Zazdroszczę. Jak kiedyś spotkam na światłach to zatrąbię i pokaże faka 😄 

Edytowane przez buster12
  • Haha 2
Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 10:11, MMiko napisał(a):

Panowie, w końcu odebrałem moje x5 😀

Mam dwa pytania na szybko:

Dlaczego jadąc na aktywnym tempomacie mając ręce na kierownicy (droga szybkiego ruchu) nie świecą mi się zielone kontrolki na kierownicy?

Gdzie sprawdzić do kiedy mam gwarancję?

Ad. 1 Nie widziałem, czy ktoś Ci odpowiedział, ale zielone przy tempomacie będą świecić wyłącznie w krajach, gdzie dopuszczona jest jazda autonomiczna (niewymagająca rąk na kierownicy), na drogach szybkiego ruchu, które uruchamiają dodatkowy tryb tempomatu, zazwyczaj niedostępny do wyboru (assisted driving mode plus).

Natomiast bez problemu zaobserwujesz zielone diody tam, gdzie samochód może w Polsce działać bez ingerencji, wymagając jedynie uwagi - parkowanie, wyjazd z miejsca, etc.

Ciekawi mnie jednak, czy ktos zaobserwoał inne ciekawe zachowanie - zauważyłem kilkukrotnie, że tempomat lubi sie wylaczyc na robotach drogowych, gdy kamera zlapia wielka zolta tablice ze zmieniona organizacja ruchu. Zachowanie logiczne, ale o ile sie nie myle, wydaje mi sie, ze jest niedokumentowane? 

Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 14:30, MMiko napisał(a):

Bardzo dziękuję 🙂

Chromów oprócz emblematów (które zostaną zamienione na czarne podczas oklejania PPFem) nie mam ☺️

Maxton w sumie podobny do dodatków m-performance z BMW. Nie wiem, ale może drobna różnica jakości pomiędzy nimi jest. Przede wszystkim na pewno różnica jest w cenie. Komplet Maxtona na całe auto kosztuje mniej niż sama lotka na klapę od BMW 😉

Rejestracje to moja ksywka. Do tak oryginalnego lepiej pasują niż leasingowe - głównie z powodu gdzie mieszkam. Wolę żeby ludzie wiedzieli, że to miejscowy samochód.

No i wyszło to według mnie świetnie!

Podkreśla pazur o charakter samochodu.

U mnie dodałem na początek końcówki wydechów 🙂

IMG_2927.thumb.jpeg.7531160fdf37c0bc2bb68c955552da80.jpeg

Pytanie odnoście końcówek w 40i. To są ori BMW ?