Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Przez ostatnie 20 lat BMW z fabryki wyjeżdżały na runflatach. Do niektórych modeli można było zamówić opony tzw. performance, czyli bez runflnata. Niedawno odebrałem G60, no i jest na zwykłych. Ofertę zakupu kół zimowych tez dostałem na zwykłych. Standard? 

Opublikowano (edytowane)

u mnie continental eco contact 6q bez runflat

tutaj znajdziesz liste opon z homologacja dla G60 i na pewno na innych oponach nikomu nie wydadza auta, wlasciwie jest tylko jedna opona, wylacznie dla 19cali ale jakis dziwny opis ma...  🙂

https://czesci.bmwsklep.pl/bmw-seria-5/g60-limousine/520d-ece-neutralna/kompletne-kola-obrecze-i-opony/opona-letnia-85_0130

Edytowane przez pawelo9
  • Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, bambaryla napisał(a):

Czy to z powodu oszczędności? Nie wchodząc w religijną dyskusję które lepsze to RF są zazwyczaj droższe. Ktoś wie?

Pytałem o to w BMW, to mi wytłumaczono, że chodzi o kwestie związane z ekologią. Oponę bez RF w całości można przetworzyć, ale z oponami RF jest problem ze względu na wzmocnienie ścian opon materiałami, które po przetopieniu nie nadają się na odlew nowej opony. Czy to prawdziwy powód - nie wiem, ale taką odpowiedź otrzymałem.

Opublikowano

Pierwsze auto z salonu?

Tak za każdym razem masz letnie opony, chyba, ze zamówisz dodatkowo zimowe.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 20:02, Mynos napisał(a):

Nie mówcie mi że w styczniu będą chcieli mi wydać auto na letnich ?

Nie przejmuj się, ja tez byłem zdziwiony - zdawałem sobie sprawę z tego, ze nie dostane drugiego kompletu kol /opon, ale myślałem, ze jak odbieram zima, to wyjedzie na zimowkach 😂

• Moderatorzy
Opublikowano

Samochody z fabryki zawsze wyjeżdżają na oponach letnich. Od dealera można odebrać na zimowych, ale dopiero po dokupieniu kół zimowych. A że w G60 nie ma runflatów? Jakoś mnie to nie dziwi. Jest tyle argumentów świadczących o budżetowości tego modelu, że więcej dodawać nie trzeba. Ekologia, taaa 🤣

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Najlepsze jest to iż cały czas Bmw przekonywało do runflatów argumentując to bezpieczeństwem.

Może ktoś podać dane kół z oponami dla standardowych m-pakietowych 19 ?

Nadal są dwie szerokoście felg ?

Opublikowano
9 godzin temu, gregwlkp napisał(a):

Najlepsze jest to iż cały czas Bmw przekonywało do runflatów argumentując to bezpieczeństwem.

Może ktoś podać dane kół z oponami dla standardowych m-pakietowych 19 ?

Nadal są dwie szerokoście felg ?

Szerokości są te same, ale nadal są dwa warianty - 4 takie same felgi lub przód i tył z różnym ET

image.thumb.png.d0bbb3f099b22ca09b752716ff8984b4.png

Opublikowano
W dniu 18.01.2025 o 22:55, J.D. napisał(a):

Szerokości są te same, ale nadal są dwa warianty - 4 takie same felgi lub przód i tył z różnym ET

image.thumb.png.d0bbb3f099b22ca09b752716ff8984b4.png

Szerokości nie są takie same - ET 46 masz przy feldze 10 cali szerokiej (10Jx19), a 29 przy 8,5 cala (8,5Jx19)- pod szersze tylne opony. Jak chcesz jedną szerokość opon, to bierzesz 4 takie same.

Opublikowano

Faktycznie, przepraszam za błędne informacje - musiałem mieć już jedno oko zamknięte.

Opublikowano
3 godziny temu, pawelo9 napisał(a):

wszystko jest w katalogu 

zdaje sie ze mpakietowe wszytskie inny rozmiar przod tyl

https://czesci.bmwsklep.pl/bmw-seria-5/g60-limousine/520d-ece-neutralna/kompletne-kola-obrecze-i-opony/opony-zimowe-85_0129

Niekoniecznie, 520i m-pakiet z felgami domyślnymi 19 cali odebraliśmy z oponami takimi samymi na przodzie i tyle. 245/45/19 Pirelli P-Zero. Widać zależy to od wersji silnikowej i być może rozmiaru felgi na jakich klient zamawia.

Opublikowano

masz na mysli felge 935m? bo ona jest domyslna i wyglada jakby miala dwa rozmiary katalogowo

936m jest za doplata i faktycznie ma jeden rozmiar przod/tyl

ktory wzor Ty masz?

napisalem „zdaje sie” 😛 nie bede sie klocil na sile bo nie jestem pewny na 100%🙂

Opublikowano
20 minut temu, pawelo9 napisał(a):

masz na mysli felge 935m? bo ona jest domyslna i wyglada jakby miala dwa rozmiary katalogowo

936m jest za doplata i faktycznie ma jeden rozmiar przod/tyl

ktory wzor Ty masz?

napisalem „zdaje sie” 😛 nie bede sie klocil na sile bo nie jestem pewny na 100%🙂

Mam te najładniejsze i bez dopłaty 🙂   M Double-spoke 935 Bicolor Black Grey

Felgi i opony są takie same na obu osiach z zaznaczeniem że to dla 520i. Nie wiem jak w innych wersjach silnikowych przy felgach 19.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Hankooki letnie jako fabryczne. Dziwie się, że BMW rezygnuje z ochrony felgi, zawsze to była dla mnie jedna z fajniejszych rzeczy...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zamówiłem felgi 21" i jak pytałem w salonie na jakich gumach będzie to mówili, że przyjedzie na P Zero i przy odbiorze mocno się zdziwiłem jak zobaczyłem, że auto stoi na Conti Eco Contact. No byłem dość mocno rozczarowany bo między P Zero a Conti istnieje dość spora różnica. Niby jezdzi się OK na tych gumach ale niedosyt pozostaje... Nie wiem jaki jest wyznacznik doboru opon w fabryce, że do tego samego auta potrafią iść opony performance jak i eco.

Opublikowano

w katalogu homologacja dla 21" jest na turanze6, pzero i eco contact. wiec mogles dostac ktorys z tych 3 modeli. u mnie tez przyszlo continental eco ale 20".

w konfiguratorze mozna wziac felgi 20" z ogumieniem performance, do 21" czegos takiego nie widze... 

sprzedawca powie ci cokolwiek zebys sie zdecydowal i tak teraz nic juz nie zrobisz 😛 

wyznacznik? wedlug mnie, mysle ze to dosc proste - cena, montuja najtansze w zakupie lub dostajesz inne gumy jezeli conti nie jest w stnaie dostarczyc zamawianych ilosci. 😉