Skocz do zawartości

Wasze pierwsze wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 189
  • Wyświetleń 28,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Rodzina w komplecie 😎

• Nie wiedzialem. Odebrana na zimowkach juz. Letni komplet taki sam. Jasne wnetrze wyglada fajnie. Teraz folie i powloka

• Jestem po długich “bojach” z BMW Polska i BMw Deutschland Do mojego M3 każą stosować opony zimowe z gwiazdką. Latem kupiłem Michelin Pilot Alpin 5 z * dedykowany do mojego modelu. Były dostępne t

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Pierwsze wrażenia

Zawias bardziej sztywny, mniej wygodny , bardziej czuć nierówności.

W G01 mam 20 cali na run flat zawias sportowy M zaciski sportowe

G45 21 cali zawias sportowy  M bez adapcyjnego.

Siedzenia , tu uważam że jest na duży + , odrazu czuć różnice , wygodniejsze zdecydowanie .

Widać różnice  pomiędzy Eco a skórą prawdziwą , Eco plastikowa naciągnięta , sztywna , ta się układa mięka pod dupą, różnica jak dla mnie kolosalna 

Brałem BMW Individual Merino Amber/Atlas Grey skórzana ,  dopłata jest duża ale warto , Eco  pękają na szyciach w g01 miałem problem ,ktoś tu też niedawno wstawiał pęknięty w G45  i to w tym samym miejscu co u mnie , 

Tarcze większe z przodu i z tyłu , zaciski sportowe czerwone , dalej 4 tłoczki z przodu ale jest zacisk dużo większy lepiej to wygląda, zdecydowanie.

Wydech , przy odpalaniu fajnie mruczy , pużniej się uspokaja , po jakimś czasie na wolnych obrotach zaczołem się zastanawiać czy silnik chodzi - mega cichy jak dla mnie .

Po lewej stronie jest klapa w wydechu która w zależności od ustawień otwiera się  lub zamyka .

Spodziewałem się głośniejszego wydechu.

Sztucznie dodawany dzwięk nie dla mnie , brzmi ..ujowo.

Fakt jest trochę tego plastiku , ale czy to przeszkadza , mi nie i to jest moje odczucie, klamki są zdecydowanie z lepszego  plastiku niż   tył fotela , polecam dobry dressing do plastików i wygląda to o niebo lepiej. 

Menu żyje swoim życiem muszę posiedzieć nad tym trochę i poustawiać.

Ekran czuły , duży , tabletoza jak nie którzy mówią , mi sie podoba 

Jest ten minimalizm w niej i o to może BMW chodziło .....

Kierownica zdecydowanie ładniejsza m pakietowa niż w g01

Deska eko wygląda dobrze , fakt pusta , ale czy jadąc będziesz w nią stukał 😂

Nerki z przodu podświetlane , średnio , muszę to jakoś wyłączyć

Silnik cichy , przyspieszenie  robi wrażenie , nie będę się tu rozpisywał przesiadłem się z 25d.

Prowadzenie , przy 180 zauważyłem że zdecydowanie bardziej buja na boki nią niż, g01 Ciekawe co będzie przy 220 , nie wiem , na razie docieram 🙂

Zdecydowanie na żywo wygląda lepiej jak na zdjęciach czy tam filmach.

Kolor  dune Grey bajka , bardzo ładny , faktycznie mieni się w zależności od pogody , swiatła padającego 

Ja zamawiałem w ciemno  bez wcześniejszego oglądania czy tam jazdy.....

Edytowane przez Mariusz2709

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 08:07, Mariusz2709 napisał(a):

Pierwsze wrażenia

Zawias bardziej sztywny, mniej wygodny , bardziej czuć nierówności.

W G01 mam 20 cali na run flat zawias sportowy M zaciski sportowe

G45 21 cali zawias sportowy  M bez adapcyjnego.

Siedzenia , tu uważam że jest na duży + , odrazu czuć różnice , wygodniejsze zdecydowanie .

Widać różnice  pomiędzy Eco a skórą prawdziwą , Eco plastikowa naciągnięta , sztywna , ta się układa mięka pod dupą, różnica jak dla mnie kolosalna 

Brałem BMW Individual Merino Amber/Atlas Grey skórzana ,  dopłata jest duża ale warto , Eco  pękają na szyciach w g01 miałem problem ,ktoś tu też niedawno wstawiał pęknięty w G45  i to w tym samym miejscu co u mnie , 

Tarcze większe z przodu i z tyłu , zaciski sportowe czerwone , dalej 4 tłoczki z przodu ale jest zacisk dużo większy lepiej to wygląda, zdecydowanie.

Wydech , przy odpalaniu fajnie mruczy , pużniej się uspokaja , po jakimś czasie na wolnych obrotach zaczołem się zastanawiać czy silnik chodzi - mega cichy jak dla mnie .

Po lewej stronie jest klapa w wydechu która w zależności od ustawień otwiera się  lub zamyka .

Spodziewałem się głośniejszego wydechu.

Sztucznie dodawany dzwięk nie dla mnie , brzmi ..ujowo.

Fakt jest trochę tego plastiku , ale czy to przeszkadza , mi nie i to jest moje odczucie, klamki są zdecydowanie z lepszego  plastiku niż   tył fotela , polecam dobry dressing do plastików i wygląda to o niebo lepiej. 

Menu żyje swoim życiem muszę posiedzieć nad tym trochę i poustawiać.

Ekran czuły , duży , tabletoza jak nie którzy mówią , mi sie podoba 

Jest ten minimalizm w niej i o to może BMW chodziło .....

Kierownica zdecydowanie ładniejsza m pakietowa niż w g01

Deska eko wygląda dobrze , fakt pusta , ale czy jadąc będziesz w nią stukał 😂

Nerki z przodu podświetlane , średnio , muszę to jakoś wyłączyć

Silnik cichy , przyspieszenie  robi wrażenie , nie będę się tu rozpisywał przesiadłem się z 25d.

Prowadzenie , przy 180 zauważyłem że zdecydowanie bardziej buja na boki nią niż, g01 Ciekawe co będzie przy 220 , nie wiem , na razie docieram 🙂

Zdecydowanie na żywo wygląda lepiej jak na zdjęciach czy tam filmach.

Kolor  dune Grey bajka , bardzo ładny , faktycznie mieni się w zależności od pogody , swiatła padającego 

Ja zamawiałem w ciemno  bez wcześniejszego oglądania czy tam jazdy.....

Polska język, trudna język😩😉

Opublikowano
7 godzin temu, Marchall napisał(a):

Masz coś sensownego w temacie to pisz,  bo majówka poniosła.😂

TWOJA PISOWNIA jedna z wielu 

Panowie kilka pytań i spostrzeżeń z kilkudniowego używania m60i lci:

1. Pakiet akcesoriów do bagażnika. W opisie pakietu: „obejmuje siatki mocujące…”. Jedyną siatkę która widze to zwinieta siatka oddzielajaca bagaznik pod podloga. Czy Wa macie jakies inne siatki? Na zdjeciu w konfiguratorze jest taka siatka na zakupy, ktorej u siebie nie widze (albo nie moge znalezc?).

2. te gry w id 8.5 mozna jakos odpalic w trakcie jazdy dla dzieciakow? Na logike takie rzeczy są fabrycznie poblokowane, ale uzytecznosc tej apki praktycznie zerowa bo tylko mozna korzystac na parkingu, gdzie trzeba uwazac zeby dzieci akumulatora nie rozladowaly.

3. Masaże, że tak powiem subtelne. W zony sluzbowym nowym superbie masaz duuuzo mocniejszy.

4. indukcja w lci chyba same shit jak pre lci, prawie nic nie laduje. Nie rozumiem czemu bmw nie moze zrobic normalnej indukcji (w superbie indukcja dziala normalnie, czyli dobrze:).

5. Pilot uniwersalny w lusterku skonfigurowalem bez problemu, bez dokladania zadnych kostek homelink. Naped hormann.

6. jak id 7 mialem obcykany bardzo dobrze, to w 8.5 naprawde czasami ciezko cos znalezc, chociaz podoba mi sie i mysle ze kwestia czasu.

7. skroty w gornym menu dosc fajnie zastapily 8 manualnych przyciskow skrotow.

8. Wydech v8 tragicznie wykastrowany. Brzmi tylko w miare dobrze w zamnietym garazu gdzie jako tako rezonuje. No ale moze m60i ma byc lagodne, jak ktos chce bandyte to idzie x5m.

9. Kolosalna roznica w wygodzie foteli komforty vs podstawowe sporty w pre lci (4 lata temu byly restrykcje na komforty).

10. Mam wrazenie ze mniejsza srednica zawracania, chociaz to chyba tylko wrazenie, bo w obu mialem tylna os skretna, a chyba nic tu nie zmieniali.

11. obsluga glosowa tylko potrafi dowcipy opowiadac, albo po prostu nie umiem z nia jeszcze rozmawiac. Korzystacie?

12. Brak miejsca na gasnice, chyba wolalem pod fotelem, teraz jest w bagazniku za siatka z boku. Macie jakies miejsce na nia sprawdzone?

13. Zapachow nie czuc, jak to bylo juz tu pisane.

14. sky lounge subtelne, na zdjeciach widac mocne ledy (nawet za mocne), w realu subtelne, nie razące swiatlo (ale to ok)

15. Tanzanite w realu duuuzo lepszy niz na zdjeciach. Zdjecia kompletnie nie oddaja tego koloru, ale zgadzam sie z przedmowcami ze blednie w slabszym swietle i gdy brudny.

16. Nappa na desce. Myslalem ze jest rozszerzona i ze obejmie tez górę drzwi, a tam cerata

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusz2709 napisał(a):

Masz coś sensownego w temacie to pisz,  bo majówka poniosła.😂

TWOJA PISOWNIA jedna z wielu 

Panowie kilka pytań i spostrzeżeń z kilkudniowego używania m60i lci:

1. Pakiet akcesoriów do bagażnika. W opisie pakietu: „obejmuje siatki mocujące…”. Jedyną siatkę która widze to zwinieta siatka oddzielajaca bagaznik pod podloga. Czy Wa macie jakies inne siatki? Na zdjeciu w konfiguratorze jest taka siatka na zakupy, ktorej u siebie nie widze (albo nie moge znalezc?).

2. te gry w id 8.5 mozna jakos odpalic w trakcie jazdy dla dzieciakow? Na logike takie rzeczy są fabrycznie poblokowane, ale uzytecznosc tej apki praktycznie zerowa bo tylko mozna korzystac na parkingu, gdzie trzeba uwazac zeby dzieci akumulatora nie rozladowaly.

3. Masaże, że tak powiem subtelne. W zony sluzbowym nowym superbie masaz duuuzo mocniejszy.

4. indukcja w lci chyba same shit jak pre lci, prawie nic nie laduje. Nie rozumiem czemu bmw nie moze zrobic normalnej indukcji (w superbie indukcja dziala normalnie, czyli dobrze:).

5. Pilot uniwersalny w lusterku skonfigurowalem bez problemu, bez dokladania zadnych kostek homelink. Naped hormann.

6. jak id 7 mialem obcykany bardzo dobrze, to w 8.5 naprawde czasami ciezko cos znalezc, chociaz podoba mi sie i mysle ze kwestia czasu.

7. skroty w gornym menu dosc fajnie zastapily 8 manualnych przyciskow skrotow.

8. Wydech v8 tragicznie wykastrowany. Brzmi tylko w miare dobrze w zamnietym garazu gdzie jako tako rezonuje. No ale moze m60i ma byc lagodne, jak ktos chce bandyte to idzie x5m.

9. Kolosalna roznica w wygodzie foteli komforty vs podstawowe sporty w pre lci (4 lata temu byly restrykcje na komforty).

10. Mam wrazenie ze mniejsza srednica zawracania, chociaz to chyba tylko wrazenie, bo w obu mialem tylna os skretna, a chyba nic tu nie zmieniali.

11. obsluga glosowa tylko potrafi dowcipy opowiadac, albo po prostu nie umiem z nia jeszcze rozmawiac. Korzystacie?

12. Brak miejsca na gasnice, chyba wolalem pod fotelem, teraz jest w bagazniku za siatka z boku. Macie jakies miejsce na nia sprawdzone?

13. Zapachow nie czuc, jak to bylo juz tu pisane.

14. sky lounge subtelne, na zdjeciach widac mocne ledy (nawet za mocne), w realu subtelne, nie razące swiatlo (ale to ok)

15. Tanzanite w realu duuuzo lepszy niz na zdjeciach. Zdjecia kompletnie nie oddaja tego koloru, ale zgadzam sie z przedmowcami ze blednie w slabszym swietle i gdy brudny.

16. Nappa na desce. Myslalem ze jest rozszerzona i ze obejmie tez górę drzwi, a tam cerata

„Odrazu, mięka, pużniej, zaczołem, nie którzy…” 🤦🏻‍♂️

Nie widzisz różnicy między pisaniem z telefonu, a ortograficznymi babolami? Serio?

Sorry za offtop, ale mnie to razi, już tak mam.

Peace!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Hej, właśnie odebrany, wczoraj pierwszy dzień za kółkiem. Pomóżcie proszę - od zapachu plastiku w tym aucie mam chorobę lokomocyjną, jest jakiś sposób aby to zneutralizować ?  jest jakiś dobry antyodor na rynku ? 🙂 pooomoocy 🙂

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Johny_666 Jak lubisz zapach kawy to możesz wrzucić ziarna kawy do woreczka i zostawić w aucie, powinno trochę pomóc.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, M4R10 napisał(a):

@Johny_666 Jak lubisz zapach kawy to możesz wrzucić ziarna kawy do woreczka i zostawić w aucie, powinno trochę pomóc.

zapach kawy lubię a poranku w kuchni 😉 poszukam jakiegoś chemicznego neutralizatora, dam znać jak znajdę 😉

Edytowane przez Johny_666

Opublikowano
  • Autor

to chyba też post pasujący do pierwszych wrażeń 😉 ta goła blacha pod maską w benzynie 20 działała na mnie jak płachta na byka .. dokupiłem matę wygłuszającą, która jest w standardzie w M50

Klapa jest identyczna dla wszystkich modeli więc otwory, spinki itd .. wszystko pasuje, koszt 850 brutto

IMG_8602.jpeg

Opublikowano
14 godzin temu, Johny_666 napisał(a):

to chyba też post pasujący do pierwszych wrażeń 😉 ta goła blacha pod maską w benzynie 20 działała na mnie jak płachta na byka .. dokupiłem matę wygłuszającą, która jest w standardzie w M50

Klapa jest identyczna dla wszystkich modeli więc otwory, spinki itd .. wszystko pasuje, koszt 850 brutto

Wygłuszenie klapy jest montowane w M50, gdyż ten model nie ma funkcji "Active Noise Reduction". W niższych modelach, wyciszenie zapewnia komputer, czyli aktywna redukcja hałasu. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Amaza napisał(a):

Wygłuszenie klapy jest montowane w M50, gdyż ten model nie ma funkcji "Active Noise Reduction". W niższych modelach, wyciszenie zapewnia komputer, czyli aktywna redukcja hałasu. 

dokładnie jak piszesz 😉 zamontowałem to bo auto pod maską wydawało mi się jakby wybrakowane, nie dość, że brak 2 cylindrów to jeszcze ta goła blacha ;-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jeżeli ktoś nie ma w swojej X3 podnośnika a chciałby mieć to podsyłam zdjęcie tego co kupiłem dla siebie, właśnie go sprawdziłem, dźwiga auto elegancko i gumowa stopka pasuje idealnie do tego profilu co jest w podwoziu

Zrzut ekranu 2025-10-7 o 15.35.56.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 12:14, Johny_666 napisał(a):

dokładnie jak piszesz 😉 zamontowałem to bo auto pod maską wydawało mi się jakby wybrakowane, nie dość, że brak 2 cylindrów to jeszcze ta goła blacha ;-)

Trochę się podępne jutro oddaje na gwarancję , mata wygłuszająca od silnika w m 50 nadtopiła sie od temperatury, miał ktoś podobny przypadek?

Edytowane przez Mariusz2709

Opublikowano

W porownaniu do G01 (predkosc na wejsciu 81km/h), to dla mnie jest to co najmniej rozczarowanie...

Opublikowano

Ten test niczego nie pokazuje, szczególnie, że był robiony w trybie 'Efficient', czyli najbardziej miękkim trybie tego auta, służącym do oszczędzania paliwa, a nie jazdy wyczynowej po torze. Zobacz, jak się zachował X5 w porównywalnym trybie 'Comfort', wcale nie przeszedł testu, musieli go ustawić w tryb 'Sport'. Nie wiadomo dlaczego, w przypadku nowego X3 tego nie zrobili, skoro jeździli na adaptacyjnych amortyzatorach.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.10.2025 o 17:46, Mariusz2709 napisał(a):

Trochę się podępne jutro oddaje na gwarancję , mata wygłuszająca od silnika w m 50 nadtopiła sie od temperatury, miał ktoś podobny przypadek?

u mnie po 8 tys mata bez zmian, ale mam mniejszy silnik, więcej tam powietrza, może dlatego ?

Opublikowano

Czy ktoś kupował już koła zimowe? Letnie mam założone 21", zimówek szukam 20" i patrzę po różnych miejscach. Znalazłem np takie albo takie. Czy jest ok kupowanie kół w takich miejscach? Czy na coś więcej trzeba zwrócić uwagę, np. homologacja opon BMW itd?

Opublikowano

Ja kupowałem, ale oryginalne. Przy doborze kół warto zwrócić uwagę oprócz homologowanych opon, na odpowiednie osadzenie kół, oryginalne koła 20 calowe mają takie parametry:

Rozmiary: 9J x 20 ET:24 z przodu i 10,5J x 20 ET:44 z tyłu

Felgi, do których podałeś linki są węższe i mają inne osadzenie. Jeśli osadzenie będzie zbyt płytkie, felgi będą zbyt wąskie, to mogą nie wejść zaciski hamulcowe typu 'M'.

Tu jest kalkulator ET:
https://www.ladnefelgi.pl/Kalkulator-ET-Felg-ccms-pol-88.html

Ogólnie, gdy felgi będą inne, szczególnie szerzej osadzone, lub opony będą bez homologacji, to możesz stracić gwarancję na zawieszenie i dyfer.

W nieoryginalnych kołach należy też zwrócić uwagę na czujniki ciśnienia i mieć w tyle głowy, że być może trzeba je będzie zakodować do Twojego auta w autoryzowanym serwisie, mimo, że sprzedawcy twierdzą, że są już zaprogramowane.

Opublikowano
W dniu 2.11.2025 o 22:18, mathieu napisał(a):

Czy ktoś kupował już koła zimowe? Letnie mam założone 21", zimówek szukam 20" i patrzę po różnych miejscach. Znalazłem np takie albo takie. Czy jest ok kupowanie kół w takich miejscach? Czy na coś więcej trzeba zwrócić uwagę, np. homologacja opon BMW itd?

Koła możesz sobie złożyć samemu, wychodzi to jakieś 30-50% taniej, niż w ASO (zależy, jakie felgi kupisz). 

Zwracaj uwagę na rozmiary felg, w szczególności odsadzenie. Opony w rozmiarze z homologacji auta. Same opony nie muszą mieć homologacji, to jest typowy "chłyt marketingoły". Czujniki też dowolne - najlepiej przed zakupem napisać do sprzedawcy z zapytaniem, czy będą pasowały do samochodu i podać nr VIN.

Opublikowano

Panowie ale po co kombinować i kupować jakieś aftermarketowe felgi o których jakości niewiele wiadomo. Macie duże i ciężkie auto z mocnym silnikiem i chcecie ryzykować i brać jakieś Carbonado? Obecnie w ASO można dostać duży rabat na koła zimowe. Warto zapytać. Ja do G61 kupiłem 19" z oponami Continentala i dostałem rabat z 16500 zł na 11000 zł. Do tego montaż i przechowanie letnich w cenie. Jak sobie liczyłem to kupując samemu felgi porządnej firmy + opony + czujniki nie wyszłoby to wcale taniej jeśli nie drożej. Miałem już kilka razy akcje, że kupiłem nowe opony przez internet i okazało się, że nie da się ich prawidłowo wyważyć. Nawet optymalizacja na Hunterze nie pomagała. Gumy do reklamacji i trzeba się samemu bujać i płacić kolejny raz za wymianę kilka stów. Zdarza się to obecnie bardzo często i to niezależnie od marki opon. Dlatego teraz kupuję stacjonarnie i jak wyjdzie, że coś jest nie tak to firma przynosi drugi kpl z magazynu i sami sobie reklamują. Także nie róbcie gównianych oszczędności bo nie warto.

Edytowane przez Marc24

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, PKort napisał(a):

Koła możesz sobie złożyć samemu, wychodzi to jakieś 30-50% taniej, niż w ASO (zależy, jakie felgi kupisz). 

Zwracaj uwagę na rozmiary felg, w szczególności odsadzenie. Opony w rozmiarze z homologacji auta. Same opony nie muszą mieć homologacji, to jest typowy "chłyt marketingoły". Czujniki też dowolne - najlepiej przed zakupem napisać do sprzedawcy z zapytaniem, czy będą pasowały do samochodu i podać nr VIN.

A'propos opon z gwiazdkami: są ważne dla samochodów z x-drive, w których stosuje się opony o różnych rozmiarach na osi przedniej i tylnej -- tj. gdy np: felgi mają różną średnicę (np. 19 cali przód i 20 cali tył) i/lub z opony są różnej szerokości (np. 245 na feldze 19 cali z przodu i 275 na feldze 19 cali z tyłu)

W takich scenariuszach opony z gwiazdką dają gwarancję, że opony na wszystkich kołach będą miały obwód/średnicę różniącą się o wartość, z którą skrzynka rozdzielcza x-drive da sobie radę bez wchodzenia w tryb uślizgu

Zasada jest taka: albo brać wszystkie opony bez gwiazdki, ale zmierzyć (tak fizycznie taśmą, nie na kalkulatorku) ich średnicę i sprawdzić, czy przód vs tył jest poniżej 1% różnicy; albo kupić wszystkie z gwiazdką. Nie radzę mieszać... mówię to z własnego doświadczenia, bo rozwaliłem w jednym aucie skrzynkę x-drive właśnie w ten sposób - na przodzie miałem opony z *, a z tyłu bez (niby w wymiarach OEM, ale okazało się potem, że rzeczywista różnica w średnicy - mierzona taśmą - wynosiła dużo więcej niż powinna, gdyby producent trzymał wymiary wybite na boku opony)

To tak ku przestrodze

Inne zalety opon z * można wyszukać w internetach - jest sporo filmów; ogólnie mają trochę inaczej zaprojektowane bieżniki, inną konstrukcję nośną, trochę inny rodzaj mieszanki (i inny układ różnych mieszanek na szerokości bieżnika), etc etc. Nie jest to wyłącznie marketing 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A jeszcze taka dygresja a'propos opon i znaczenia "oznaczeń producenta". Jak ktoś lubi pooglądać dobre kanały o samochodach, to polecam SavageGeese na YT. W jednym ostatnich filmów wrzucili swoje przemyślenia o nowym 911 Turbo S

Jedną z rzeczy, za które lubię ten kanał, jest oddawanie sporej dawki wiedzy fachowej - często zapraszają ludzi, którzy w takim lub innym koncernie pracują nad projektowaniem samochodu będącego przedmiotem zainteresowania w danym odcinku. W tym klipie o 911TS mieli gościa od projektowania zawieszeń w tym wozie -- wiele razy w swojej wypowiedzi podkreślał, że konstrukcja i kalibracja zawieszenia były projektowane w oparciu o cechy konstrukcyjne i parametry opony, którą z kolei Pirelli przygotowało dla nich\

BMW robi podobnie, choć pewnie mniej pedantycznie od Porsche, a już na pewno mniej w autach, które nie są "prawdziwym M". Niezależnie od tego, na pewno jest zależność między zestrojeniem samochodu a projektowanym zachowaniem opon opracowanych pod wytyczne producenta. I tak samo jest w drugą stronę -- producenci opon naprawdę zmieniają niektóre cechy swoich standardowych produktów dopasowując je pod wymagania różnych OEMów 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Unikając popadania w paranoję - jazda na oponach bez gwiazdki będzie miała jakiś tam wpływ na odczucia zza kierownicy (raz lepszy, innym razem gorszy), ale nie zepsuje Wam samochodu. Tak długo, jak upewnicie się, że rozmiary opon (fizycznie zmierzona średnica albo obwód) są identyczne (4x takie samo koło), albo różnica między przodem i tyłem mieści się poniżej 1%

Opublikowano
W dniu 4.11.2025 o 17:38, maciek_w napisał(a):

Unikając popadania w paranoję - jazda na oponach bez gwiazdki będzie miała jakiś tam wpływ na odczucia zza kierownicy (raz lepszy, innym razem gorszy), ale nie zepsuje Wam samochodu. Tak długo, jak upewnicie się, że rozmiary opon (fizycznie zmierzona średnica albo obwód) są identyczne (4x takie samo koło), albo różnica między przodem i tyłem mieści się poniżej 1%

Cała Twoje wypowiedź miałaby sens, gdyby producent montował w swoich samochodach tylko opony "z gwiazdką". A wcale tak nie jest - montują to, co akurat będą mieli na stanie. Więc jednak jest to bardziej "chłyt marketingoły".