Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Czołem,

Czy moglibyście skomentować poniższą konfiguracje: https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/pm70s6p6 - i doradzić co warto odpuścić, co jest wyborem oczywistym, a co warto by dołożyć. 

Tak by cena cennikowo pozostała na poziomie <~290k .  

Co do silnika to zakładam, że nie będzie dyskusji (różnice 320i vs 330i są oczywiste ze wskazeniem na ten drugi).

Z góry dziekuję za Wasze komanetarze.

Edytowane przez wodzik2
Opublikowano

Zamiast Harmana wziął bym adaptacyjne ledy i podgrzewanie kierownicy.

Znajdzie się pewnie sporo opinii że nawet Harman szału nie robi, a audio można sobie spokojnie wymienić później.

Opublikowano

Ja bym jednak z Harmana nie rezygnował. Wiadomo, że to nie B&W chociażby z Volvo V70, ale brzmi dużo lepiej, niż podstawa. W zasadzie to w ogóle brzmi, bo podstawą jest jak podstawa w Fabii 😉. Oczywiście, co komu pasuje. Dla mnie audio jest ważne. Oczywiście, że możesz wymienić głośniki itp. ale z podstawowego audio (w sensie hardware) nie wycisniesz zbyt wiele a z Harmana już tak. To z mojego punktu widzenia. R

• Moderatorzy
Opublikowano

Mam obecnie audio HIFI, które brzmi żenująco słabo. Nie mogę sobie wyobrazić jak może "dżwięczeć" podstawowy zestaw. Samochód będzie w leasingu, więc będzie długo "niemodyfikowalny". 

Co do grzania kiery, można żyć bez tego, w końcu zimy coraz lżejsze, a samochód nie będzie stał na zewnątrz. 

Co do adaptacyjnych ledów, to kuszą, ale to nie światła matrycowe (chyba, że się mylę)... 

Opublikowano
2 godziny temu, komoornik napisał(a):

Zamiast Harmana wziął bym adaptacyjne ledy i podgrzewanie kierownicy.

Znajdzie się pewnie sporo opinii że nawet Harman szału nie robi, a audio można sobie spokojnie wymienić później.

Zgoda - weź te LEDy, one są naprawdę fajne, choć nie jest to to samo co w Audi. Mimo to dają duży komfort jazdy nocą poza miastem.

58 minut temu, wodzik2 napisał(a):

Mam obecnie audio HIFI, które brzmi żenująco słabo. Nie mogę sobie wyobrazić jak może "dżwięczeć" podstawowy zestaw. Samochód będzie w leasingu, więc będzie długo "niemodyfikowalny". 

Co do grzania kiery, można żyć bez tego, w końcu zimy coraz lżejsze, a samochód nie będzie stał na zewnątrz. 

Co do adaptacyjnych ledów, to kuszą, ale to nie światła matrycowe (chyba, że się mylę)... 

Ja mam HIFI i brzmi OK, ludzie strasznie mocno przesadzają. Harman gra trochę lepiej, ale robienie z tego jakiegoś dźwiękowego cuda jest co najmniej absurdalne. Sam chciałem tego harmana, lecz popełniłem błąd przy klikaniu w konfiguratorze i go później nie wyłapałem i totalnie nie robię sobie z tego powodu wyrzutów. 

Grzanie kierownicy mam - jest przyjemne, ale kierownica grzeje bardzo delikatnie. Kilka razy było mi bardzo zimno w dłonie i miałem wrażenie, że moje zimne dłonie mocniej wychładzają kierownicę niż ona ogrzewa moje dłonie - musiałem zmieniać miejsce chwytania kierownicy, żeby odczuwać to ciepło z grzania. 

Opublikowano
17 minut temu, powiew napisał(a):

A nagłośnienia Bang Olufsen nie można już wybrać?

Ztego co wiem nigdy nie było w opcji dla 3er...

Harmann szału nie robi ale daje możliwość rozbudowy (instalacja i miejsce na więcej głośników). Myślę, że będę coś zmieniał ale chciałbym to pierw usłyszeć. 

W F30 słyszałem robione audio za ok. 10kpln i było gorzej jak hi-fi, które brzmiało moim zdaniem dobrze, ciepło jak lubię 😀

Opublikowano

Bierz adaptacyjne LEDy - jadąc przez las, czy nawet mniej uczęszczaną ulicą widać różnicę. Daje to spory komfort jazdy. Grzaną kierę też bym wziął.

Opublikowano

Większość z nas pewnie zrezygnowałaby z haka, ale to pewnie must-have który będzie użyty kilka razy w ciągu całego okresu posiadania auta. 😅

Adaptacyjne ledy warte każdej ceny, kierownica podgrzewana niezbyt jeśli trzyma się ją tak jak powinno (na trzeciej i dziewiątej), nie grzeje w obrębie przycisków..
@JacekLZ Może masz jakieś grube dłonie albo skręconą moc grzania w opcjach? Mi grzeje ładnie, tylko nie tam gdzie bym chciał..

Ja tam jakiejś wielkiej różnicy nie wyczułem przesiadając się z podstawy do Harmana, a HiFi później można stuningować u audiofili.

Opublikowano

Powiem na odwrót. Nie bierz adaptacyjnych Ledów chyba, że bezprzerwy jeździsz po lesie z małym ruchem aut. Dzisiaj pierwszy raz dłużej jechałem 5h po ciemku, połowa autostrada, połowa krajowka. Dla mnie to jest bajer i drugi raz bym nie brał. Coś tam doświetla więcej, wycina takie duże placki, a nie tak, że tylko omija auta, do tego te zwykle, nie długie LEDy sa tak mocne, że dlugie nie robią prawie żadnej praktycznej różnicy. Ja w konfigu nie miałem, dobrałem po przeczytaniu zbyt dużej ilości postów i stwierdzam, że zmarnowana kasa. Ale może plus przy odsprzedaży 😉

Opublikowano

Albo taki rozrzut produkcyjny albo (bardziej w to wierzę) każdy z nas inaczej odbiera rzeczywistość. 

Kiera u mnie grzeje dobrze nawet w pozycji 3:15

Adapatacyjne LEDy działają dobrze (nie porównujmy do najnowszej generacji matrix w autach 2-3 droższych bo to absurd). Nie mam naświeższych oczu ale różnica pomiędzy krótkimi światłami a długimi jest gigantyczna.

Reasumując - przejedź się sam autem i wypróbój ważne dla Ciebie opcje. Jak widzisz opinie są tak rozbieżne, że nic Ci nie pomogą. Subiektywne odczucia każdego z nas są różne 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

Większość z nas pewnie zrezygnowałaby z haka, ale to pewnie must-have który będzie użyty kilka razy w ciągu całego okresu posiadania auta. 😅

Ja na haku wożę rowery i z tej funkcji w przeciągu tego roku skorzystałem z „kilkadzieści” razy 😉 

• Lubię to 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano

@macste Matrixy masz w byle tańszych VAGach, więc BMW wypada na tym polu bardzo blado, szczególnie że są w Audi już przeszło dekadę.
                    Żartujesz że grzeje Ci przy przyciskach, mi wcale i lepiej ich okolic nie dotykać bo walą ziąbem z rana. Seria 7 i problemy produkcyjne z 2020 roku?.. Wolne żarty.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, wodzik2 napisał(a):

Kolor biały bo +5600 za inny kolor się nie kalkuluje... lepiej za to wybrać inne opcje, nie?

Ten biały taki zły nie jest, jeśli Ci się podoba. Gdzieś oglądałem recenzję, w której mówiono, że biały podstawowy dobrze się trzyma na samochodzie w przeciwieństwie do czarnego, ale jego w 3 nie ma tylko w innych modelach. 

Konfiguracja jest spoko. Jedynie zastanów się, czy nie warto dokupić pakietu repair choćby na 3 lata. Gdybym miał sztywny budżet, to zastanowiłbym się nad rezygnacja z pakietu innowacji. Dobrałbym systemy asystujące poza pakietem, adaptacyjne światła, pakiet repair na 3 lata i przyciemniane szyby. Nie wiem czy faktycznie, aż tak ważny byłbym dla mnie head up czy kamery 360 przy ograniczonym budżecie, ale jeśli tego potrzebujesz to konfiguracja jest ok. Dodam, że u siebie mam pakiet innowacji + systemy asystujące pro, adaptacyjne światła na szczęście nie musiałem z czegoś rezygnować. 

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Markok napisał(a):

Adaptacyjne ledy warte każdej ceny, kierownica podgrzewana niezbyt jeśli trzyma się ją tak jak powinno (na trzeciej i dziewiątej), nie grzeje w obrębie przycisków..
@JacekLZ Może masz jakieś grube dłonie albo skręconą moc grzania w opcjach? Mi grzeje ładnie, tylko nie tam gdzie bym chciał..

Ja tam jakiejś wielkiej różnicy nie wyczułem przesiadając się z podstawy do Harmana, a HiFi później można stuningować u audiofili.

Ja właśnie mam szczupłe dłonie i jak mam je mocno zmarznięte, to ta kierownica po prostu za słabo mi je dogrzewa. Mogłaby mieć troszkę większą moc. 

Co do ledów adaptacyjnych - to mają podstawową różnicę taką, że doświetlają bardzo pobocze. I to naprawdę działa, oświetlany obszar jest bardzo szeroki. To za sprawą tych ledów umiejscowionych w kloszu od strony nerek i skierowanych na zewnątrz.

Ja mam dużą traumę po tym jak kilkanaście lat temu miałem bardzo mocne zderzenie ze zwierzakiem - od tego czasu nocą na nieoświetlonych drogach nie przekraczam stówki. Adaptacyjny LED oświetla bardzo duży obszar po bokach. I to nie tylko gdy nie ma innych samochodów wokół nas. Również jadąc za samochodami te doświetlenia bocznych stref działają. Bardzo poprawia to mój komfort i poczucie bezpieczeństwa.

Edytowane przez JacekLZ
  • Lubię to 2
Opublikowano

- Napewno Adaptacyjne Ledy- chyba że jeździsz tylko w mieście

-Grzana kierownica

zrezygnował bym z pakietu innowacji za 13300-- rzecz gustu ale dla mnie są tam zbędne rzeczy, np kamery 360 stopni przy BMW 3 sedna które jest jest wielkim autem... Można dodać tańszy pakiet by mieć mimowszystko jakieś opcje asystujące kierowcy

- przyciemniane szyby tył

ale nie zrezygnował bym z lakieru metalik, zwykły biały jest kiepskim lakierem, 

Opublikowano
24 minuty temu, geodel napisał(a):

- przyciemniane szyby tył

Detailer przyciemni szyby za mniej niż połowę tej kwoty z konfiguratora.

Opublikowano

Jakby tak do wszystkiego podchodzić to inny specjalistyczny zakład może zrobić wszystko za pół ceny, więc weźmy golasa. Silnik pewnie też można podmienić 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, QWERtyy napisał(a):

Detailer przyciemni szyby za mniej niż połowę tej kwoty z konfiguratora.

Pewnie i tak, ale co fabryczne to fabryczne, a nie folia... ale fakt cena z lekką rzesadzona

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, wodzik2 napisał(a):

Ja już miałem (złe doświadczenia) z doposażaniem i wołałbym już sie z tym nie bujać. Jak chodzi o proste rzeczy typu hak lub przyciemniane szyby to jestem w stanie zrozumieć.... ale reszta to (chyba tylko) fabryka.  

Hak? Pytałeś kiedyś w aso ile kosztuje doposażenie? Przypominam, ze względu na elektrykę w warsztacie zwykłym nie założysz w okresie gwarancji, grosze kosztuje w konfiguratorze, a dołożenie w ASO ok. 15k 

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Lubię to 1
Opublikowano
56 minut temu, geodel napisał(a):

Pewnie i tak, ale co fabryczne to fabryczne, a nie folia... ale fakt cena z lekką rzesadzona

2k za przyciemnione 3 szyby to przesadzona? Ale FLA za 700 to już nie, podczas gdy to jedna linijka kodu? 🤣