Skocz do zawartości

Nowy soft 07/2024.30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 17:44, M4R10 napisał(a):

@mtzecik ale widgety to chyba zasługa nowego ios i zaktualizowanego carplay? czy mówisz o android auto?

CarPlay 

• Odpowiedzi 131
  • Wyświetleń 15,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Nie wiem czy jest jakaś różnica pomiędzy LCI1 z 2022 i 2023, ale u mnie żadne dodatkowe ostrzeżenia się nie pojawiły po aktualizacji. Nie zauważyłem żadnych zmian, poza tym problemem z tempomatem.

• ja mam grudzień 2023 nie miałem ISA i po aktualizacji tez nie mam 😉 nic nowego nie zauważałem

• Ja puściłem w G30 nic się nie zmieniło 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale kolega pytal o cos innego.  Masz iphona z ios 26 ? Jesli tak to dlayego wlasnie jest inny carplay ! To nie zasluga aktualizacji softu samochodu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie. 

Opublikowano

Witam. Takie pytanie... w moim samochodzie mam wersję 03/2023.50, czy jest nowsza wersja? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zdecydowanie nie.

Opublikowano
5 minut temu, maciej_cie napisał(a):

Zdecydowanie nie.

Dziękuję za info... bo już myślałem że coś się "zwiesiło"

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przepraszam, źle przeczytałem. Zdecydowanie nie jest to najnowsza wersja. Czyli jednak coś się zawiesiło.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Waldek0205 napisał(a):

Witam. Takie pytanie... w moim samochodzie mam wersję 03/2023.50, czy jest nowsza wersja? 

@Waldek0205 to jest staroć, masz podaną datę 2023 czyli dwa lata bez aktualizacji.

Powinno być coś takiego 07/2025.26

„07/2025” to główny „release train” – duża paczka aktualizacji, którą BMW wypuszcza zwykle 2 razy w roku (marzec i lipiec).

„.26” to wariant/kompilacja – może się różnić w zależności od modelu (np. G20 vs G60), rynku (EU/US) albo drobnych poprawek.

Nie zawsze wszystkie auta dostają tę samą końcówkę – ważniejszy jest rok/miesiąc.

Opublikowano
3 godziny temu, M4R10 napisał(a):

@Waldek0205 to jest staroć, masz podaną datę 2023 czyli dwa lata bez aktualizacji.

„07/2025” to główny „release train” – duża paczka aktualizacji, którą BMW wypuszcza zwykle 2 razy w roku (marzec i lipiec).

„.26” to wariant/kompilacja – może się różnić w zależności od modelu (np. G20 vs G60), rynku (EU/US) albo drobnych poprawek.

Nie zawsze wszystkie auta dostają tę samą końcówkę – ważniejszy jest rok/miesiąc.

Też myślałem że coś jest nie tak... bo przez pierwsze trzy lata aktualizacja była dwa razy w roku... I nie było z tym problemu... system zgłaszał że jest coś nowego pobierał na telefon i ... po dłuższej jeździe pytał czy instalować... a od dwóch lat nic... 😞 myślałem ze nie ma nic nowego bo...weszły lifty a mój  z 2020 nie mam potrzeby aktualizacji... Coś można Samemu zrobić/sprawdzić? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Waldek0205 samemu chyba się nie uda, wątpie że idrive restart pomoże. Aplikacja mybmw lub auto powinno Cie poinformować o dostępnej aktualizacji, jeśli nie informuje, możliwe że backend BMW wykluczył Twoje auto i konieczne jest "ręczna" aktualizacja przez ASO lub wyspecjalizowanego specjalistę który potrafi aktualizować oprogramowanie auta.  W ASO chcą za to około 5 stów chyba, to nie tylko aktualizacja oprogramowania idrive ale również wszystkich sterowników w aucie. Na gwarancji powinni to zrobić za darmo.

Opublikowano
3 minuty temu, M4R10 napisał(a):

@Waldek0205 samemu chyba się nie uda, wątpie że idrive restart pomoże. Aplikacja mybmw lub auto powinno Cie poinformować o dostępnej aktualizacji, jeśli nie informuje, możliwe że backend BMW wykluczył Twoje auto i konieczne jest "ręczna" aktualizacja przez ASO lub wyspecjalizowanego specjalistę który potrafi aktualizować oprogramowanie auta.  W ASO chcą za to około 5 stów chyba, to nie tylko aktualizacja oprogramowania idrive ale również wszystkich sterowników w aucie. Na gwarancji powinni to zrobić za darmo.

W tym roku byłem w ASO dwa razy... na wymianie oleju i sprawdzeniu samochodu przed upływem 5 lat... to "im" się nie wyświetliło że oprogramowanie jest "stare? Przecież musieli podpiąć komputer żeby zaktualizować np .. serwisy olejowe... Słabe to 😞 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Za dużo oczekujesz od ASO, z moich doświadczeń nie ma mowy o proaktywności w ASO. Trzeba wskazać palcem.

Opublikowano
1 minutę temu, M4R10 napisał(a):

Za dużo oczekujesz od ASO, z moich doświadczeń nie ma mowy o proaktywności w ASO. Trzeba wskazać palcem.

No tak. Sam się o tym przekonałem... 😞 odstawiając samochód do przeglądu przed upływem 5 lat.. mówię że coś mi "stuka" w przednim zawieszeniu... OK sprawdzimy... odbieram kluczyk a Pan mi mówi ze wszystko jet OK... pytam a co z tym" stukaniem" ? Nic i nie stuka... to ja żeby sprawdzili jeszcze raz i co... Amortyzator do ..wymiany:( I tak to jest w ASO:(

Opublikowano

iDrive 7 od dłuższego czasu i tak dostaje co najwyżej drobne poprawki błędów.

Więc jeśli nie masz konkretnych problemów, nie widzę specjalnie sensu aby zawracać sobie tym głowę.

Edytowane przez komoornik

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@komoornik Moim zdaniem warto mieć aktualne oprogramowanie – część zmian nie jest widoczna gołym okiem, ale może wpływać na pracę silnika, skrzyni biegów czy innych sterowników takich jak systemy wspomagania kierowcy. Cześć biuletynów serwisowych wprost informuje o koniecznośći aktualizacji do określonego i-level. 
Użytkowników można podzielić na dwie grupy – tych, którzy aktualizują, i tych, którzy nie.

Opublikowano

A ktoś wie jak dystrybuowane są te aktualizacje? W sensie czy bezpośrednio do samochodu czy na telefon i później jakoś (jak?) do samochodu?

Trochę się zdziwiłem jak za granicą dostałem powiadomienie o dostępności aktualizacji. Apka zaczęła ją ściągać a ponieważ było krucho z WiFi to zatrzymałem transfer. Dwa dni później wyskoczyło powiadomienie że aktualizacja ściągnięta (trochę sie zdziwiłem) i można instalować.
2GB to wcale nie tak mało i ciekawi mnie jaką drogą wędruje do samochodu .

Opublikowano
13 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Przy czym w g20 są trzy wersje iDrive:

- pre LCI: iDrive 7

- LCI iDrive 8 

- LCI2 iDrive 8.5

I każda z nich będzie miała inną najnowszą wersje software'u. Dlatego warto podawać wersję iDrive jak podaje się wersje softu.

W iDrive7/pre LCI nie było updatu OTA w 2025 roku i ostatni soft jest 07/2024.

2 godziny temu, Knurr napisał(a):

A ktoś wie jak dystrybuowane są te aktualizacje? W sensie czy bezpośrednio do samochodu czy na telefon i później jakoś (jak?) do samochodu?

Są dwa sposoby. Albo wyzwalasz aktualizacje w iDrive w samochodzie i wtedy ściąga się przez wbudowanego SIMa. Jak skończy się ściągać wyświetli się komunikat, że można instalować

Albo ściągasz pliki updatu na telefonie w aplikacji i wtedy po wejściu do samochodu i połączeniu się telefonu z samochodem pliki są przesyłane po WiFi do iDrive i potem startuje instalacja.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@rzaba

W wielu modelach obecnie występują już dwie/trzy warianty iDrive, ale nie jestem przekonany, że główne oznaczenia (np. 07/2025.XX) odbiegają od przyjętej konwencji nazewniczej w wersjach wyższych niż iDrive 7. -> https://g20.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1638594&page=86

Patrząc na komunikaty z tego roku dla wersji powyżej iDrive 7, konwencja pozostaje podobna – raz stosowany jest zapis rok/miesiąc, a innym razem miesiąc/rok.

Programming_ Changes with 25-03 I level update that are perceptible to the customer

Programming_ Changes with 25-07 I level update that are perceptible to the customer

Ja odnosiłem się do 5-letniego G20, czyli faktycznie iDrive 7 (pre-LCI). W tym przypadku „najnowsza wersja” oznacza wersję dostępną do instalacji – niezależnie od kanału (OTA czy ASO). OTA to jedynie sposób dystrybucji, a nie definicja tego, co jest najnowsze.

Poza tym nie jestem przekonany, że dla G20 (iDrive 7) nie było OTA w 2025 roku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 godzin temu, rzaba napisał(a):

Przy czym w g20 są trzy wersje iDrive:

- pre LCI: iDrive 7

- LCI iDrive 8 

- LCI2 iDrive 8.5

Taka ciekawostka że w autach z początku produkcji był jeszcze iDrive 6 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Patrząc na komunikaty z tego roku dla wersji powyżej iDrive 7, konwencja pozostaje podobna

No tak, ta konwecja oznaczania wersji softu (MM/RRRR.XX) jest taka sama dla wszystkich wersji iDrive (od 7 do 8.5).

Tylko, że w zależności od iDrive oznaczenie najnowszego dostępnego softu może się różnić.

Różnić się też mogą momenty kiedy soft wypuszczają (tzn. np iDrive 8 może dostać soft 03/2026.xx kilka tygodni po iDrive 8.5 lub... nie dostać go wcale). 

Chodzi mi głównie o OTA i to co jest oficjalnie wypuszczane do klientów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj nowy soft 07/2025.51.

Nie zauważyłem widocznych zmian na razie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kiedys widzialem wersje softu w aplikacji. Teraz nie moge tego sprawdzic a bylo chyba tutaj :

IMG_0488.thumb.jpeg.f4c620394fd48205f37a0c373884fcc3.jpeg

Gdzie moge sprawdzic wersje softu ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@saab dokladnie w tym miejscu to było ale mam wrażenie ze mi to zniknęło, odkad ręcznie aktualizowano software.

Pozostaje Ci sprawdzić fizycznie w aucie teraz w idrive:

ścieżka -> car - ustawienia - ogolne ustawienia - remote software upgrade.

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdzilem i faktycznie mam najnowsza wersje.  Musieli mi w ASO wgrac przy zeszłotygodniowej naprawie czujnika.  Nie zauwazylem zadnych zmian poza lekko wiekszym spalaniem ale tez jest chlodniej. 

Opublikowano

To co przeczytacie niżej na pewno większość uzna za głupie ale...

Odkąd kupiłem g21 ani razu  nie miałem aktualizacji systemu w aucie. Próbowałem różnych sztuczek z forum,yt, itp i nic.

Kupiłem sobie iPhone, po drugiej  jeździe z nowym telefonem od razu wskoczyła mi aktualizacja. Nie mam pojęcia czemu android jej wiecznie nie widział.

IMG_0030.png