Skocz do zawartości

320d trzeszczące uszczelki szyb - jest na to sposób ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hm, jestem prawie pewien ze u mnie w tym miejscu filcu nie ma, jest zwykla gumowa uszczelka, ale zeby miec pewnosc jeszcze dzis albo jutro przyjrze sie temu dokladnie :)
  • Odpowiedzi 155
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dobra bede szukal :D

a jeszcze dla rozjasnienia calkowitego, filc o ktorym mowa ma bezposredni kontakt z szyba po jej zamknieciu?

Nie , on ma bezpośredni kontakt ale z blachą auta - nie blaczą od drzwi ale tą od dachu :)

Opublikowano
Niestety filcu u mnie ni ma :] Na rancie drzwi, czyli miejsce zetkniecia sie drzwi z karoseria auta jest zwykla gumowa uszczelka. No ale przesmaruje ja jutro na spokojnie i zobacze efekty :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

eureka :cool2:

po walce z trzeszczącymi uszczelkami odkryłem przypadkiem główną przyczynę (w moim przypadku)a mianowicie ...

uszczelki w drzwiach są dobre...piszczy górna uszczelka mocowana bezpośrednio do krawędzi górnej dachu jest to uszczelka z twardej gumy i posiada wyciągane punkty mocujące.ja ją lekko powyciągałem z zawiasków aby zawiaski też posmarować po uprzednim zalaniu rowka płynnym sylikonem.

naprawdę teraz jest przyjemna jazda kompletnie nic ale to nic nie pisknie....słychać tylko opony.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Powiem szczerze, że po tym jak przejechałem pierwsze 2000 km swoim e46, byłem załamany trzeszczeniem, które dochodziło z drzwi.

Byłem pewien, że to trzeszczą boczki w drzwiach.

Poczytałem trochę forum i dokopałem się do tematu z uszczelkami. Początkowo sceptycznie do tego podszedłem.

Wziąłem środek w sprayu do konserwacji uszczelek i porządnie nasmarowałem wszystkie uszczelki.

Cud. W środku cicho i przyjemnie :)

Opublikowano

Też walcze z tym problemem.

Mam jeszcze jeden problem w podobnym temacie. Strasznie słychać szum przez przednie dzwi w trakcie jazdy. Wcześniej tak głośno nie było. Miał ktoś podobny problem ? jak sobie z nim poradził ?

Opublikowano

Witam, dzięki za info w sprawie usunięcia tych trzasków przy drzwiach. Zgodnie z sugestiami przdmówców posmarowałem wazeliną techniczną za 7.99 PLN ten wąski kawałek filcu który jest na ramie drzwi. Efektem jest błoga cisza. Jestem bardzo zadowolony i polecam ten spsób.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy przesledzilem cały temat. wiem ze zdajecie sobie sprawe jak bardzo to wkurza ( tez z tym walczyliscie ). Ja mam taki problem w e39 i za zadne skarby nie moge znalesc filnu na tez uszczelce ( apropo mam srebrne obwódki drzwi ) u mnie na styku karoserii i drzwi jest tylko gumowa jakby uszczelka a raczej guma i ma ona własnie okolo 0,5 cm szerokosci.

pomóżcie koledzy podpowiedzcie jak to ugrysc bo mi juz rece opadaja pozdrawiam

Opublikowano

Witam, proponuję wazelinę techniczną za ok 6 pln w norauto, przesmarować takie wąskie paski pluszu tudzież weluru znajdujące się na ramach drzwi. Nieprzyjemne dzwięki ustają.

Pozdrawiam i powodzenia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zrobiłem smarem silikonowym i potem wytarłem nadmiar i ............... cisza nastała:).
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Też borykałem się z tym problemem ale rozwiązanie jest i to skuteczne w książce "sam naprawiam samochód". Autor pisze żeby posypywać raz na jakiś czas miękkie uszczelki talkiem który konserwuje gumę i niweluje tarcie które jest powodem trzeszczenia, natomiast górę czyli te paski z "pluszu" potraktować szarym mydłem. Działa, wprawdzie trudno posypać uszczelki talkiem bo przy okazji posypujemy cały samochód :wink: , ja zmieszałem talk z odrobiną zimowego płynu do spryskiwaczy, jest zimno więc woda by nie bardzo chciała schnąć, zrobiłem z tego gęstą pastę i pędzelkiem nałożyłem, nadmiar później szmatka wytarłem - mam z bani trzeszczenie, polecam.
Opublikowano
silikon działa, kup jakiś dobry i będzie spokój. Ja musiałem spryskać drugi raz dopiero po 9 miesiącach jazdy więc na pewno działa :) przy okazji zima to uszczelki wszelkie można też zakonserwować.
szukam