Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy kupował ktoś może poniższe koła na zimę w tym roku lub ma na nie ofertę ?

Potrzebuję info do porównania i negocjacji z moim dealerem :wink:

Co sądzicie o tych oponkach ? Runflat na zimę brać ?

Kompletne koła zimowe wzór M Y Spoke 741M Orbit Grey 21”

Opony Pirelli Scorpion Winter r-f RSC* Runflat

Przednia oś: 275/40R21 107V XL

Tylna oś: 315/35R21 111V XL

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja właśnie takie będę brał - mam ofertę 18 000 brutto komplet z montażem. Jak u Ciebie?

Opublikowano

Ja właśnie takie będę brał - mam ofertę 18 000 brutto komplet z montażem. Jak u Ciebie?

19500 brutto :/ Możesz dać namiar gdzie taką ofertę dają ?

Co masz na lato ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Czy ktoś z Was montował może do X5 na felgi R21 opony zimowe bez homologacji BMW? Zastanawiam się nad Vredestein Wintrac PRO ale słyszałem głosy, że tylko z homologacją do tak dużego auta i z 4x4. Jak to jest u Was?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś z Was montował może do X5 na felgi R21 opony zimowe bez homologacji BMW? Zastanawiam się nad Vredestein Wintrac PRO ale słyszałem głosy, że tylko z homologacją do tak dużego auta i z 4x4. Jak to jest u Was?

Bez homologacji BMW stracisz gwarancje. Ewentualne drogie naprawy układu napędowego tez raczej wskazują, że trzeba wybierać pomiędzy homologowanymi oponami.

Opublikowano

Bez homologacji BMW stracisz gwarancje. Ewentualne drogie naprawy układu napędowego tez raczej wskazują, że trzeba wybierać pomiędzy homologowanymi oponami.

Na co starci gwarancję ???

Tutaj jest podobny watek: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=169&t=377914

Gwarancja BMW na gwiazdkę jest tylko na koła opony i obejmuje 24 miesiące: http://ssl.bmw.pl/bmw/ubezpieczenieopon.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na skrzynkę rozdzielczą od xdrive, w razie awarii.

Nie jestem pewien ale w serwisie wspominali mi zdaje sie tez o gwarancji na elementy zawieszenia.

Opublikowano
Przechodziłem ostatnio ten proces i zdecydowałem się na zakup samych opon. W X7 zimowe mają inny rozmiar i miałem trochę perturbacji czy można na te same felgi nałożyć opony o innym rozmiarze. Z 275/50/20 letnich przejście na 255/55/20 nie stanowiło problemu po konsultacji z dealeram. Kupiłem zimowe Continental z homologacją BMW w bardzo dobrej cenie, a samo przełożenie wykonałem u dealera. Na początku niby niemożliwe i że stracę gwarancję jednak ostatecznie bez stresu się wszystko zakończyło.
Opublikowano

Panowie szybkie pytanie. Mam dwie oferty na koła z oponami zimowymi 21", różnica w kwestii opon, które będą lepsze - macie doświadczenie z nimi?

Pilot Alpin 5 SUV to też RunFlat ? Oferta z Michelinami jest o 600 zł droższa.

Kompletne koła zimowe z czujnikami ciśnienia RDC

Obręcz wzór Star Spoke 741M

Opona Michelin Pilot Alpin 5 SUV

Przód:275/40R21

Tył:315/35R21

21 cali wzór 741M

Opona Pirelli Scorpion Winter r-f*

Przód 275/40R21 107V XL

Tył 315/35R21 111V XL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie szybkie pytanie. Mam dwie oferty na koła z oponami zimowymi 21", różnica w kwestii opon, które będą lepsze - macie doświadczenie z nimi?

21 cali wzór 741M

Przód 275/40R21 107V XL

Tył 315/35R21 111V XL

Nie znam Michelinow ale używam Pirelli Scorpion RFT w rozmiarze 275/45R20 i sa wg mnie bardzo dobre. Szczegolnie zaskoczyl mnie na plus komfort jazdy.

Opublikowano

21 cali wzór 741M

Przód 275/40R21 107V XL

Tył 315/35R21 111V XL

Nie znam Michelinow ale używam Pirelli Scorpion RFT w rozmiarze 275/45R20 i sa wg mnie bardzo dobre. Szczegolnie zaskoczyl mnie na plus komfort jazdy.

Ja też mam Pirelli i jak dla mnie nawet 21 cali daje radę pod względem komfortu.

Opublikowano
Jeżdżę na Michelin Płot Sport 5 oraz felgi ATS black 20” komplet kupiony w Oponeo. Opony super chyba uznane za najlepsze w swojej klasie
Opublikowano

Na skrzynkę rozdzielczą od xdrive, w razie awarii.

Nie jestem pewien ale w serwisie wspominali mi zdaje sie tez o gwarancji na elementy zawieszenia.

Ale wspominali w serwisie czy jest to gdzieś zapisane w warunkach gwarancji?

Opublikowano
Też mi kit wciskali że gwarancja, że najlepsze opony z *, jak spytałem gdzie to napisane o tej gwarancji to nabrali wody w usta. Jedyne co jest to wymóg, że opona ma być zgodna z parametrami ustalonymi przez producenta szerokość/profil/średnica, co do zawieszenia, to ogólnie na to nie ma gwarancji, bo jak się coś zużyje/wybije to element eksploatacyjny i się płaci za jego wymianę.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak masz ogumienie mieszane przy xDrive, to się daje opony z homologacją (*). Temat na forum ma 60 stron a dalej się przewija to samo.
Opublikowano
....co do zawieszenia, to ogólnie na to nie ma gwarancji, bo jak się coś zużyje/wybije to element eksploatacyjny i się płaci za jego wymianę.

Sprawdzałeś? Po co i na jakiej podstawie piszesz te bzdury?

Gwarancja podstawowa i rozszerzona (od BMW) obejmujea zużycia elementów zawieszenia.