Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam przód ori przy 145 tys,  tył się skończył przy 75 tys. Przebieg nie ma znaczenia. 

• Lubię to 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A moje doświadczenie jest takie że jak auto pokazało konieczność wymiany klocków to w przeciągu 1~2 tygodni wyskakiwał mi komunikat z czujnika że klocki są zużyte więc w przypadku auta którym ja jeżdżę pokrywa się to prawie idealnie. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja tam też nie bardzo widzę jaki jest sens "uszkiwania" systemu 😉

Szkoda by było,  gdyby przez tego typu oszczędności przy pełnym hamowaniu z 200 na autostradzie nagle hamulce się skończyły.

Edytowane przez MedicuS
  • Lubię to 1

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
10 godzin temu, munzel napisał(a):

Na szczęście mam stare auto bo zaraz bym został zmiażdżony "stracisz gwarancję" 

Czujnik nie dotknął tarczy, klocek jeszcze przyzwoity - po co to wymieniać? Jak się zużyje to zrobię całość.

Tylko komunikat mi przeszkadza 🤔

20250905_152602.jpg

A jak wygląda klocek od wewnątrz? Często tam jest większe zużycie.

Opublikowano
Teraz, komoornik napisał(a):

A jak wygląda klocek od wewnątrz? Często tam jest większe zużycie.

Zgadza się, od środka zawsze jest cieńszy ale nie dużo mniej. Trochę byłbym zdziwiony jeżeli faktycznie już czujnik dotknął tarczy, ale jeżeli tak jest to wymienię już całość. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@MedicuS nie wiem czy wiesz ale ten czujnik nie ma nic wspólnego z hamowaniem z 200 do zera a nawet jeśli ulegnie jakiejś awarii po wymianie klocków to i tak wywali kontrolkę na liczniku o skończonych klockach bo przerwanie obwodu tego czujnika ma taki rezultat. A poza tym założysz nowy czujnik a po drugiej stronie zapiecze się tłoczek albo prowadnice i zetrze klocki w pół roku no i tak jak napisałeś awaryjne z 200 a tu zonk hamulce się skończyły i na nic zapewnienia sklepu czy warsztatu że musisz mieć nowy czujnik bo na starym nie będzie działać. Jeśli stary czujnik nie zostanie uszkodzony mechanicznie w trakcie eksploatacji bądź montażu/demontażu to jest tak samo sprawny jak nowy że sklepu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

@MedicuS nie wiem czy wiesz ale ten czujnik nie ma nic wspólnego z hamowaniem z 200 do zera a nawet jeśli ulegnie jakiejś awarii po wymianie klocków to i tak wywali kontrolkę na liczniku o skończonych klockach bo przerwanie obwodu tego czujnika ma taki rezultat. A poza tym założysz nowy czujnik a po drugiej stronie zapiecze się tłoczek albo prowadnice i zetrze klocki w pół roku no i tak jak napisałeś awaryjne z 200 a tu zonk hamulce się skończyły i na nic zapewnienia sklepu czy warsztatu że musisz mieć nowy czujnik bo na starym nie będzie działać. Jeśli stary czujnik nie zostanie uszkodzony mechanicznie w trakcie eksploatacji bądź montażu/demontażu to jest tak samo sprawny jak nowy że sklepu.

Mnie nie o czujnik chodzi,  mam świadomość,  że nie ma wpływu na hamowanie  😉

Chodzi mi jedynie o to, że jeśli zostało już tak niewiele żywotności na klocku to orientacyjny przebieg może nie być adekwatny do stanu faktycznego i przy kilkukrotnym grubszym hamowaniu zostaniesz bez klocka.

Reasumując, hamulce i opony to przecież jedne z kluczowych elementów bezpieczeństwa i nie pojmuje w jakim celu dojeżdżać te elementy do końca.

• Lubię to 2

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 17:42, Lukas68 napisał(a):

Pisałem kilka dni temu, że w M340 też zalecanym paliwem jest 98. Mam nawet na klapce wlewu paliwa nalepkę z informacją o rekomendowanym paliwie 98.

Ja mama taką nalepkę do M440i, czyli chyba 95 😕

IMG_20250907_124445934.jpg

• Przykro mi 1
Opublikowano
3 godziny temu, M4R10 napisał(a):

@irek.k a co masz w bmw guide (mobilna instrukcja obsługi) dla swojego auta?

IMG_8593.jpg

Nie sprawdzałem nawet co jest w instrukcji. Często tankuję na Cirkle , jest blisko i po drodze. Niestety od jakiegoś czasu już nie mają 98 ( bo tą tankowałem ) , a teraz muszę się zadowolić 95 😞

Opublikowano

22 minuty temu, irek.k napisał(a):

Nie sprawdzałem nawet co jest w instrukcji. Często tankuję na Cirkle , jest blisko i po drodze. Niestety od jakiegoś czasu już nie mają 98 ( bo tą tankowałem ) , a teraz muszę się zadowolić 95 😞

Ej no coś Ty. A chciałbyś żeby Cię auto na obiad za każdym razem zabierało do MCDonalds czy do jakieś lepszej restauracji co?

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG