Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 minut temu, karbo napisał(a):

Podobno tesla ma budować fabrykę tam gdzie miała powstawać Izera. Czy to żart na 1 kwietnia?

żart 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, słonik40 napisał(a):

niemcy to świetny przykład. Dwa wyjazdy na narty i na własne oczy widziałem że na suc (często są naprzeciwko IONITY) robi się tłoczno i ciasnawo a samochodów będzie przybywać więc będzie tylko gorzej.

Stary zdumiewa mnie Twoj defetyzm.

Jezeli popyt bedzie wielokrotnie przewyzszal podaz przez kilka dni w roku to po prostu zrobia dynamiczne ceny na ladowarkach DC --> 1kWh nie bedzie kosztowala 2 PLN a 10 PLN i sytuacja sie rozwiaze sama, ladowac sie bedzie ten kto absolutnie musi.

To tak jak z lotami we wszystkie swieta, dlugie weekendy etc --> w normalny dzien Wizzair kosztuje 200-300 PLN a w oblegane dni kosztuje 1500 PLN i nikt sobie z tego powodu wlosow z glowy nie wyrywa, czesc nie leci, czesc wybiera samochod, czesc leci wczesniej etc etc

Natura nie znosi prozni i tego typu sytuacje zazwyczaj rozwiazuja sie same.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

le to razy powtarzałeś za mediami głównego nurtu w ciągu ostatnich tygodni że Tesla upada, nic nie sprzedaje i tak dalej. Dzisiaj po ogłoszeniu sprzedaży mniejszej o 13% niż Q1 2024 akcje plus 5% dwa dni z ….

Wklej mi cytat ze napisałem że tesla upada.  Po drugie rozwala mnie twoja niewiedza. Sprzedaż była fatalna, znacznie poniżej konensusu giełdowego a cały marzec szły już dostawy odświeżonego modelu y. Na wzrost akcji z tego co mi mignęło wpłynęła deklaracja muska o odejściu z doge (kolejna marchewka dla takich jak ty). Zresztą o jakim wzroście ty mowisz? Na teraz jest 8 procent niżej. Tak się dyma takich naiwniaków jak ty. Co do energy sotorage to może w stanach zyskają na popularności natomiast świat jest opanowany przez chinczykow przez śmiesznie tanie magazyny. A i pamiętaj że sprzedaż jest niższa „tylk0” naście procent ale udział w rynku maleje jeszcze szybciej bo sprzedaż bev dynamicznie rośnie a większy tort konsumują inne marki.IMG_3721.thumb.png.e19e45c0fd010f31ef8cc1ec63ab912c.png

@adamjttk taryfy dynamiczne, wysokie ceny, całe Niemcy i Polska pędzące w Alpy. Zdaje sobie sprawę że tak może być jak z lotami dlatego jednym autem trzeba się ewakuować z Bev aby całej tej szopki uniknąć. Przecież nie będę jeździł na narty w czerwcu 😀

Edytowane przez słonik40
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, słonik40 napisał(a):

Wklej mi cytat ze napisałem że tesla upada.  Po drugie rozwala mnie twoja niewiedza. Sprzedaż była fatalna, znacznie poniżej konensusu giełdowego a cały marzec szły już dostawy odświeżonego modelu y. Na wzrost akcji z tego co mi mignęło wpłynęła deklaracja muska o odejściu z doge (kolejna marchewka dla takich jak ty). Zresztą o jakim wzroście ty mowisz? Na teraz jest 8 procent niżej. Tak się dyma takich naiwniaków jak ty. Co do energy sotorage to może w stanach zyskają na popularności natomiast świat jest opanowany przez chinczykow przez śmiesznie tanie magazyny. A i pamiętaj że sprzedaż jest niższa „tylk0” naście procent ale udział w rynku maleje jeszcze szybciej bo sprzedaż bev dynamicznie rośnie a większy tort konsumują inne marki.IMG_3721.thumb.png.e19e45c0fd010f31ef8cc1ec63ab912c.png

@adamjttk taryfy dynamiczne, wysokie ceny, całe Niemcy i Polska pędzące w Alpy. Zdaje sobie sprawę że tak może być jak z lotami dlatego jednym autem trzeba się ewakuować z Bev aby całej tej szopki uniknąć. Przecież nie będę jeździł na narty w czerwcu 😀

@słonik40 I nie wiesz dlaczego jest minus 8 poza sesją ? Dopiero dzisiaj może być armagedon. Zobaczymy. Kilka dni i się uspokoi 🙂 

Czyli praktycznie nie sprzedawali najlepiej sprzedającego się modelu na świecie przez 2 miesiące. Dopiero Q2 będzie miarodajny. Co na to mówi Auto Świat, doczytałeś ?

Chyba tylko Ci się przejmują co mają dokładnie zero 😉

Edytowane przez Jac3kBMW

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o czym ty do mnie piszesz bo autoswiata nie czytam. 90 procent artykułów które czytam jest z zagranicznych głównie uk I USA źródeł więc skończ już tą pisowską narrację. A jak chcesz już porozmawiać o mediach w Polsce to największy internetowy holding czyli WP jest całkowicie w rękach polskich a konkretnie to Świderski, branski i sierota.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najpierw Nexen teraz "Giti", tak jest BMW, tak trzymac 😄

Plastiki w aucie za +300k PLN tez widze w formie, ciezko odroznic od Dacii Logan 😄

dfdfdf.jpgdfdfdfefef.jpg

.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W jedynkach plastiki zawsze były kiepskie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, Randall napisał(a):

W jedynkach plastiki zawsze były kiepskie.

Tak, 100% zgody, ale tak jakos razi w tych najbogatszych/najmocniejszych wersjach po 300k PLN (niemalo kasy), tym bardziej ze to takie eksponowane miejsce, mogli cos lepszego uzyc imho, to jest doslownie kawalek smierdzacego plastiku za 10 centow.

.

Opublikowano

Hahahahaha ten temat jest niesamowity. 
Kilka stron wcześniej Pan Adam dostał merytoryczne posty to je praktycznie całkowicie olał i schował się do nory by potem wylecieć jak poparzony i uderzyć w m5 touring…. Eh i ciągle to samo. Że słonikiem się kłóci a na sensowne posty np bmwfun to praktycznie nie odpowiada bo… godność nie pozwala czy co? 

można BMW za wiele krytykować,ale również jest za co chwalić. Oczywiście wyleci z jakimś głupim tekstem i będzie się pastwił nad chamskim plastikiem ignorując totalnie co mamy pod maską np. 

bo przecież b58 czy b57 to syf… 

slonik, zrobiłem 540d prawie 1000 km. Rewelacyjny ponton. Dla mnie osobiście wnętrze jest rozczarowaniem bo moje gowniane 30d g20 ma full merino a w g60 czy nowej x3 no jest po prostu sporo gorzej względem tego co mogliśmy zamówić w poprzednikach. 

Jednak ogólny odbiór g60, jej prowadzenie,frajda z jazdy…. Nie dziwię się,że użytkownicy chwalą bo to naprawdę lepszy samochód niż g30. Zdecydowanie i boli,że BMW niektóre opcje wykastrowało,ale kto wie czy przy LCI pewne rzeczy nie wrócą. 

B57 w najnowszej odmianie naprawdę daje radę i trochę żal,że tych km nie ma więcej bo silnik ma duży potencjał. I tak mega sprawnie sobie radzi a spalanie REWELACJA. Jadąc zgodnie z przepisami możemy pyknąć 1000 na baku. Mi przy dobrej pogodzie w zakresie prędkości 180-210 spalała podobne wartości co 30d rwd g20. Ja nie wiem jak oni to robią,że te silniki są tak efektywne. 

co do elektryków…. Nowa tesla y. 
Stała jazda 140 km/h i ładowanie co 200 km od kilku procent do 80… 30-35 minut. Przewaga technologiczna :). 
No i ten przód na wzór chińskich konkurentów… paskudny przedlift o wiele przyjemniejszy w odbiorze i wiadomo było,że to tesla a teraz… 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@eSzet9440d to jest najlepszy silnik jaki sobie można wyobrazić na trasy. Mocny, dający frajdę z szybkiej jazdy na autostradzie a dodatkowo banana przy dystrybutorze. Jest wysoko u mnie na liście rozpatrywanych aut, jedynie co to zaczekałbym na neue classe co pokaże jako całokształt. Generalnie jest teraz wysyp recenzji chińskich aut (chociażby u pertyna). Auta są bardzo chwalone za wykonanie w środku i myślę że Niemcy są zmuszeni podnieść poprzeczkę więc nie ma co się spieszyć. Wracając do jedynki. Widziałem ostatnio jedną w salonie i z dodatkami n performance naprawdę wyglądała świetnie . Przynajmniej na zewnątrz.IMG_3637.thumb.jpeg.e0a4a75ff3c4a00c8a420ec987b43a6d.jpegIMG_3636.thumb.jpeg.4bc75fd8574165bce06dc84bfb29bc76.jpegIMG_3634.thumb.jpeg.0da3c1f8ec66d138a38f892f5724c83d.jpegIMG_3635.thumb.jpeg.3cc1563a8f5e583959b30e49c15add7e.jpeg

Opublikowano

Jeśli chodzi o chińskie auta, to wszystkie mają ten sam problem - silniki. Słabe przyspieszenie i zużycie paliwa wyższe niż by to wynikało z osiągów.

A co do 1er - trochę się już mi opatrzyła. Jechałem kilka razy serwisową i nie jest źle.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 minut temu, maciej_cie napisał(a):

Jeśli chodzi o chińskie auta, to wszystkie mają ten sam problem - silniki. Słabe przyspieszenie i zużycie paliwa wyższe niż by to wynikało z osiągów.

To nie te auta. Te chińskie chwalone mają bardzo dobre przyspieszenie i nie zuzywają paliwa. Te na paliwo to już przeszłość  🙂 

To jak to teraz będzie, Inchape będzie w jednym salonie sprzedawać BMW i Xpengi? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz, maciej_cie napisał(a):

Ja bardziej miałem na myśli MG, Omody czy inne tego typu wynalazki.

Domysliłem się, ale to jakieś popierdolki z silnikami spalinowymi 1.5. Zobacz nowe Xpengi, które wchodzą do Polski, ceny ponizej 300 tys, a moc około 500 kM

Opublikowano

Tyle, że to pułap cenowy dla znakomitej większości ludzi kompletnie nieosiągalny. 

Sam zresztą nie wiem czy wydałbym prawie 300 tys na chińczyka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 minuty temu, maciej_cie napisał(a):

Tyle, że to pułap cenowy dla znakomitej większości ludzi kompletnie nieosiągalny. 

Sam zresztą nie wiem czy wydałbym prawie 300 tys na chińczyka.

Zgadzam się, tylko jesteśmy na forum BMW, a za 300 tys to BMW się raczej zaczyna, a chińczyk kończy. A, że ludzie głosują portfelem, to myślę, że coraz więcej ludzi będzie te auta kupować. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chińczyki sorzedaje nie tylko Bev ale i hybrydy. Ostatnioobgdzies widziałem statystki sprzedaży aut w Chinach. Producent odkurzaczy mający w ofercie jeden model sprzedał połowowe tyle co tesla. Byd z kolei to jest zaoranie wszystkiego innego na chińskimi rynku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kornacki w Automaniaku: powinienem się ładować 20 min. i uzyskać zasięg na 1200 km. No i to wyjaśnia, dlaczego uważa, że elektryki nadają się tylko do miasta. Generalnie panowie znowu zjechali elektryki i podsumowali, że to cofnięcie się motoryzacji o 50 lat. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kriss33 napisał(a):

powinienem się ładować 20 min. i uzyskać zasięg na 1200 km

Odsetek ludzi, ktorzy POTRZEBUJA 1200km zasiegu po 20 min ladowania oceniam na jakies 0,0001%

Trzeba byc niepelnosprawnym umyslowo zeby sadzic, ze technologia sie do takich absurdow dopasuje.

To ja powiem inaczej - moj Iphone powinien na jednym ladowaniu zyc MINIMUM tydzien a nie zdychac pod wieczor.

Jezeli Apple nie ogarnie tej baterii to wracam do Nokii 3210

----------------------

Z ciekawostek - akcje BMW sa na dzis po 68 euro, tyle co ~15 lat temu

Wskaznik cena/zysk (PE) wynosi niecale 6(!), biorac pod uwage _obecne_ zyski (~7 miliardow euro) firma po 6 latach wypracuje swoj caly market cap (!)

Dodatkowo wyplaca dywidende w wysokosci 6% rocznie (!)

Okazja zycia? Kto laduje torby? Dlaczego fani nie inwestuja? Co sie nie podoba inwestorom?

Dla porownania, Tesla, po spadku o 50% (480-->240$) ma nadal PE ponad 100 i jest wyceniana 20x wyzej od BMW ^^

A Tesla wiadomo - aut juz nie sprzedaje, nikt nie chce ich juz kupowac (tragiczny wizerunek), glowny udzialowiec i CEO to swir i naziol etc etc

I ciekawi mnie co fani BMW sadza o przyszlosci firmy BMW?

Czy zyski pozostana na podobnym poziomie co teraz (~7B) a akcje za chwile wzrosna 2-3x czy zyski zaczna spadac a PE rosnac?

Poziom PE sredni dla branzy moto to spokojnie x15 czyli BMW jest praktycznie 2-3x niedoszacowane mozna powiedziec.

https://fullratio.com/pe-ratio-by-industry

No chyba ze jednak rynek sadzi, ze zyski zaczna spadac i spadac co spowoduje zwolnienia, dalsze ciecia kosztow, ograniczanie gamy modelowej etc etc (czyt. zwijanie sie firmy)

-------------------------------------

Grupa VW to juz wyglada jakby wykonywala ostatni oddech, freefall zupelny od 4 lat, to wyglada na kapitulacje niemieckiego moto w chwili obecnej, ciekawe jakie to bedzie mialo reperkusje na gospodarke ogolnie Europy

PE grupy VW to 4,2 (!) na chwile obecna, a 30% VW nalezy do Porsche

dfdfdfdf.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 minut temu, adamjttk napisał(a):

Odsetek ludzi, ktorzy POTRZEBUJA 1200km zasiegu po 20 min ladowania oceniam na jakies 0,0001%

Trzeba byc niepelnosprawnym umyslowo zeby sadzic, ze technologia sie do takich absurdow dopasuje.

To trzeba wyjaśnić co znaczy, że potrzebują. Ja się wielokrotnie z takim rozumowaniem spotkałem. To nie chodzi o to, że ktoś jedzie ponad 1000 km bez zatrzymywania, tylko, że przed ponad 1000 km nie musi MYŚLEĆ o ładowaniu. A tak cała przyjemność z jazdy znika w elektryku, bo cały czas MYŚLI czy dojedzie czy juz ładować, a gdzie ta ładowarka. Na serio tak się ludzie zachowują w 2025 roku. Dopoki nie naładują auta w 20 min na trasie na 300 km to nie uwierzą. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 minuty temu, Kriss33 napisał(a):

bo cały czas MYŚLI czy dojedzie czy juz ładować

Ale to juz tylko mentalnosc.

Za kilka lat ta mentalnosc sie zmieni i w PL bo ladowarki DC po 150-250kW bedziesz mial po prostu WSZEDZIE, pod kazda biedra, pod kazdym Lidlem, w kazdym centrum handlowym, pod kazdym McDonald's, pod kazdym kinem, na kazdym MOPie, stacji benzynowej etc etc

Jak sie bedziesz mogl ladowac praktycznie wszedzie to i "range anxiety zniknie" i nie bedzie Kowalski myslal o naladowaniu sie na 1000km "na zas" bo nie bedzie takiej potrzeby jak przejezdza dziennie 20-30km (FAKT STATYSTYCZNY)

--------------

Tak sobie mysle o akcjach BMW i jak sie kryzys przez cla trumpowe rozkreci to mysle ze bedzie sporo okazji do zakupow niedlugo.

Mysle ze predzej czy pozniej w EU wystrzeli "protekcjonizm gospodarczy", nie pozwola upasc VW czy BMW bo to setki tysiecy miejsc pracy bezposrednio i miliony posrednio w EU.

Natomiast krew imho jeszcze przed nami, jak BMW spadnie do ~40 euro to mysle bede ladowal torby pod odbicie (w perspektywie ~5 lat)

.

Opublikowano

Heheh, pan Adam jak zwykle danymi sprytnie manipuluje pod swoją tezę i swoją urojoną wizję świata. 

Dlaczego narysowałeś wykres akurat od najwyższej bańki w całej historii firmy, spowodowanej zamieszaniami covidowymi w 2021 roku?

Dlaczego nie od momentu przed tą bańką, pewnie by się narracja nie zgadzała?

Patrz jak potrafię, jak ładnie w górę idzie:

Screenshot 2025-04-06 at 13.37.46.png

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

To ja powiem inaczej - moj Iphone powinien na jednym ladowaniu zyc MINIMUM tydzien a nie zdychac pod wieczor.

Mam iPhone 15 pro. Bateria w nim dramat, czasami nawet do wieczora nie dożyje. To jest największy koszmar tego telefonu i mam wrażenie że co generację to jest gorzej.

wracajac do zasięgu nie rozumiem moczenia się 1000km zasięgu. Ev to realny zasięg to 150km na polskiej autostradzie jadąc w miarę dynamicznie ale bez szaleństw (160-180km/h, całe 20 procent więcej niż dozwolona prędkość). Realny zasięg w spalinowym z sensownym spalaniem to 500-800km w zależności jak szybko się jedzie. Ice to właśnie komfort unikania zatłoczonych miejsc. Czy chociażby możliwość dużo szybszego dojazdu do domu po powrocie z wakacji lądując np w środku nocy w Warszawie i musząc do gdańska wrócić. Wtedy każda minuta jest na wagę złota. 

wracając do akcji. Myślę że cała branża moto czeka na to jak namieszają chiny. Poza tym na giełdzie jest mnóstwo spekulantów marzących nie o stabilnym zysku a o kilkuset procentowych zyskach. Sam sobie odpowiedz na podstawie tego co napisałeś na podstawie p/e jak trzeba mieć nasrane w głowie żeby kupować teraz akcje tesli. W co ci ludzie wierzą? Że zysk wzrośnie o tysiąc procent? Na czym? Z drugiej strony patrząc na sprzedaż Bev globalnie jest byd, i długo, długo nic. Vag, Mercedes, czy BMW nie wyglądają tak źle. Szczególnie BMW czy Mercedes mają po 2-3 procent w rynku ev, czyli tyle samo co w ice 

temst Porsche jest bardzo ciekawy. Ta firma ostro dostanie po dupie przez cła trumpa bo USA to ich bardzo duży rynek zbytu. Może pod koniec roku uda się z salonu jakąś 911 albo panamere z dobrym rabatem wyciągnąć 😀

Edytowane przez słonik40
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie narzekaj, że elektryki mają maly zasieg.

Zawsze możesz naładować gdzieś się trasie. 

Na totalnym pustkowiu gdzie psy du.. szczekają. 

Trochę jak kierowca tira.

1)Drzemiesz w budzie na czas ładowania.

2)sikasz na koło 

3) dobrze ze nie musisz jeść z miski

Jestem lepiej postawli automat z batonikami.

unnamed.webp

Screenshot_20250406_105829_Maps.jpg