Skocz do zawartości

ANDROID AUTO bezprzewodowy trafi do BMW już w Lipcu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam noi jak wrazenia z nowym oprogramowaniem. U mnie pojawila sie opcja apple car ale android auto nie ma. Czy u was jest? Moze cos robie nie tak. Help.

U mnie na początku nie było AA w menu, ale telefon znajdował samochód i próbował się połączyć. Pomógł reset iDrive (długie przytrzymanie włącznika), a telefonie wyłączenie Wi-Fi i Bluetooth, kiedy (losowo) włączyłem znowu najpierw BT, AA uruchomiło się samo, zapytało o uprawnienia, uruchomiło Wi-Fi i lokalizację oraz połączyło z samochodem. Wszystko w ciągu pół godziny po aktualizacji, nie musiałem dłużej czekać.

• Odpowiedzi 158
  • Wyświetleń 30,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

U mnie problem był z tym, że w Android Auto w telefonie nie było opcji połączenia bezprzewodowego. Pomogło aktywowanie "Ustawienia programisty" poprzez kilkukrotne kliknięcie na wersję Android Auto (u mnie 5.7.603964) a następnie po wejściu w "Ustawienia programisty" aktywowanie opcji "Dodaj projekcję bezprzewodową do ust..".

Może komuś się przyda ta informacja :)

Opublikowano

Proszę sie nie śmiać, ale czy ja musze instalować jakąś apke w telefonie by połaczyc sie z AA w aucie? Mam telefon LG G6 z Androidem 8.0.

thx

Opublikowano
Proszę sie nie śmiać, ale czy ja musze instalować jakąś apke w telefonie by połaczyc sie z AA w aucie? Mam telefon LG G6 z Androidem 8.0.

Z tym telefonem raczej nic nie zdziałasz.

Android 8: dodano Android Auto dla telefonów Pixel 3

Android 9: dodano Android Auto dla wybranych Samsungów (np. S8, S9, S10)

Android 10: dodano Android Auto dla większej ilości Samsungów

Android 11: dodano Android Auto dla wszystkich kompatybilnych sprzętowo telefonów

Opublikowano
Ja przy aktualizacji miałem info, że AA działa w BMW tylko z urządzeniami na ANDROID 10 i 11.
Opublikowano

to nie takie proste. mam samsunga s9 i android 9 (celowo nie aktualizuje) - AA w samochodzie dziala bezprzewodowo.

Niektore telefony po prostu to wspierają juz we androidzie 9.

Opublikowano

Z tego co rozumiem Android Auto łączy się z smartphonem przy pomocy WiFi.

Jeżeli smarphone pracuje na WiFi od BMW, będzie też potrzebował transmisji danych z auta, gdyż o ile mi wiadomo nie mogę wykorzystywać planu od mojego operatora i pracować na WiFi.

No chyba , że jestem w błędzie to proszę o poprawę.

Opublikowano
Jeżeli smarphone pracuje na WiFi od BMW, będzie też potrzebował transmisji danych z auta, gdyż o ile mi wiadomo nie mogę wykorzystywać planu od mojego operatora i pracować na WiFi.

Jest taka możliwość na 100%, ale nie wiem czy wynika ona z:

1. Globalnej konfiguracji Androida

2. Konfiguracji konkretnej sieci WiFi

Przy włączonym Android Auto (które używa WiFi) korzystam normalnie z dostepu do Internetu mojego operatora (kart SIM w telefonie).

Opublikowano

ja mam oneplus 6T, w ustawieniach wifi musiałem włączyć opcję "Automatycznie przełącz na transmisję danych komórkowych" (pod spodem jest napisane "Automatycznie przełącz na dane mobilne, jeśli wszystkie sieci Wi-Fi mają słabą jakość, a dane mobilne są włączone") - dzięki temu telefon łączy się z WiFi auta i korzysta z netu w telefonie.

u mnie android auto nie działa, próbowałem bezprzewodowo, próbowałem po kablu z ustawieniami debugowania USB i nic. Ktoś może w podobnej sytuacji z oneplus 6T?

Opublikowano

Można jesze wejśc w

Połączenia / licznik danyc / apl uż tylko danych kom.

Zaznaczyłem yanosik, mapy i spotify.

Co do przejścia na dane komórkowe przy słabym albo niestabilnym połączeniu wifi trzeba z wyjątków usunąć sieć bmw.

Opublikowano
ja mam oneplus 6T, w ustawieniach wifi musiałem włączyć opcję "Automatycznie przełącz na transmisję danych komórkowych" (pod spodem jest napisane "Automatycznie przełącz na dane mobilne, jeśli wszystkie sieci Wi-Fi mają słabą jakość, a dane mobilne są włączone") - dzięki temu telefon łączy się z WiFi auta i korzysta z netu w telefonie.
Dzięki, zastanawiałem się, gdzie to jest.

Dokładna lokalizacja (po angielsku):

Settings → Connections → Wi-Fi → Advanced → Switch to mobile data (Use mobile data whenever your Wi-Fi internet connection is slow un unstable.)

Pewnie dostępność opcji, lokalizacja, nazwa, mogą zależeć od wersji Androida i producenta.

Opublikowano

u mnie android auto nie działa, próbowałem bezprzewodowo, próbowałem po kablu z ustawieniami debugowania USB i nic. Ktoś może w podobnej sytuacji z oneplus 6T?

Widzisz, też mam OnePlusa i BMW 330i , problem łatwo rozwiązać:

Uruchom apk Andorid Auto w telefonie.

Rozwiń pasek, by na dole zobaczyć wersje apk - tapnij 10 razy

Następnie w górnym rogu klikasz w 3 kropeczki i rozwijasz menu kontekstowe

Wybierasz USTAWIENIA PROGRAMISTY

Wybierasz DODAJ PROJEKCJĘ BEZPRZEWODOWĄ DO USTAWIEŃ

Voilà

https://imgur.com/gallery/sThNuPh

Opublikowano

Widzisz, też mam OnePlusa i BMW 330i , problem łatwo rozwiązać:

Uruchom apk Andorid Auto w telefonie.

Rozwiń pasek, by na dole zobaczyć wersje apk - tapnij 10 razy

Następnie w górnym rogu klikasz w 3 kropeczki i rozwijasz menu kontekstowe

Wybierasz USTAWIENIA PROGRAMISTY

Wybierasz DODAJ PROJEKCJĘ BEZPRZEWODOWĄ DO USTAWIEŃ

Voilà

https://imgur.com/gallery/sThNuPh

wielkie dzięki, opcję udało mi się włączyć

jutro sprawdzę działanie w aucie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak ktoś ma problem z działaniem internetu po uruchomieniu bmw... to należy jeszcze sprawdzić ustawienia są 3 pozycje zaznaczone na dzień dobry...

Bt i wifi zostają

Internet wifi trzeba odznaczyć - przeoczyłem początkowo.

Poradziłem na okrągło zaznaczając które aplikacje majądziałać po gsm a noe po wifi... ale dało się łatwiej.

Opublikowano
Jak ktoś ma problem z działaniem internetu po uruchomieniu bmw... to należy jeszcze sprawdzić ustawienia są 3 pozycje zaznaczone na dzień dobry...

Bt i wifi zostają

Internet wifi trzeba odznaczyć - przeoczyłem początkowo.

Poradziłem na okrągło zaznaczając które aplikacje majądziałać po gsm a noe po wifi... ale dało się łatwiej.

W którym miejscu to się odznacza? W BMW czy AA.

PS. Kolega z działu X5 tak wymyślił, że AA śmiga mi na Huawei P20 z Androidem 9, gdzie wg każdego źródła nie powinno.

Opublikowano

Ale czemu nie powinno?

9 nie ma AA na pokładzie... trzeba go doinstalować.

Na note 8 samsung z and 9 też śmigało.

Odznaczyć trzeba w aucie.

Trzy pola są w tamtym miejscu.

Bt, wifi, internet po wifi.

Opublikowano

Może doprecyzuje: AA bezprzewodowo wg wszystkich informacji działa tylko na:

1. Telefonach z Android 11 oraz Wi-Fi 5ghz;

2. Telefonach Google i Samsungach ( chyba większości) z Android 10;

3. Samsungach chyba klasy Galaxy z Androidem 9.

Mój Huawei zwłaszcza na nakładce nie załapał się.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czołem, czy Wam też tak zrywa połącznie z AA? Telefon Galaxy S20, najnowszy soft, Android 11. Podczas korzystania z AA ekran gaśnie, dźwięk zanika i za 3-4 sek. znów się łączy i tak w koło.

Czasem częściej, czasem rzadziej, ale ogólnie dyskwalifikuje to koszystanie z AA.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
Tak, na trasie rozłącza gdy się przejeżdża przez Via toll. Na drogach krajowych i w mieście nie rozłącza.
Opublikowano
Czołem, czy Wam też tak zrywa połącznie z AA? Telefon Galaxy S20, najnowszy soft, Android 11. Podczas korzystania z AA ekran gaśnie, dźwięk zanika i za 3-4 sek. znów się łączy i tak w koło.

Czasem częściej, czasem rzadziej, ale ogólnie dyskwalifikuje to koszystanie z AA.

Jakieś pomysły?

proponuje wrzucić na stałe do podłokietnika iphona i mieć "fullscreena" także w google maps, dostęp do yanosika, naviexperta i brak problemów z ładowaniem (podłączenie kablem na stałe)

Sprzedam Alufelgi BMW M791 Double Spoke '19 5x112 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=383676
Opublikowano
Tylko kolega nie ma iPhona.
Opublikowano

No właśnie, pytanie dotyczy Android Auto.

Kolega nie ma iPhone i z wielu przyczyn mieć nie będzie ;)

Opublikowano
Po aktualizacji na soft 11/2020.20 zaobserwowałem również rozłączenie na 2-3 minuty co około 2 godziny. Po tym czasie połączenie nawiązuje się automatycznie. Może kolejne wersje będą działały stabilniej.
Opublikowano
Czyli u każdego inaczej. U mnie to są częste, ale krótkie rozłączenia, choć zdarzyło się też, że zgubił połączenie na amen.