Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Przecież to normalka dla xDrive, szczególnie w większych rozmiarach ogumienie jest mieszane.

BMW to nie audi i ich quattro.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
ktoś z was posiada opony yokohama?? Zastanawiam się poważnie nad zakupem tych z serii BluEarth Winter V905

Jaki rozmiar potrzebujesz? Ja mam u siebie V905. Trzymają się bardzo dobrze drogi, jak na zimówkę trochę "twarda" opona ale świetnie się sprawdza jeśli chodzi o dynamiczną jazdę. Do tego nawet przy dużych prędkościach hałas jest znośny. Po takim świeżym śniegu i lekkich zaspach jeździłem zaledwie 2 razy w górach, ale się sprawdziły.

potrzebowałem 225/45 ale już kupiłem te yokohamy, jutro będę wymieniać, to dam znać jak się jeździ, wykonanie na pierwszy rzut oka solidne

Opublikowano
To wypróbuj po deszczu albo w deszczu bo do śniegu możemy nie doczekać. Ja zmieniałem w czwartek i wczoraj trochę potestowałem. Przyczepność dalej super mimo sporego już przebiegu.
Opublikowano
no z tym śniegiem to faktycznie może być różnie :D ale deszczu też na razie nie było, jak trochę bardziej potestuję te oponki to wrócę, na razie pierwsze wrażenia dobre i nie sa głośne
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Napisałeś, ze chcesz zwiększyć profil o jeden stopień - wtedy będzie tarło, jeśli mowa o przejściu o jeden profil wyżej jak daje fabryka.

Natomiast ty masz złe opony letnie. Do f30 są 225/45 R18. Dlatego teraz przejdziesz na prawidłowy rozmiar.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie minimalnie śnieg poprószył i tyle go było ale za to w weekend zrobiłem prawie 300 km, yokohamy się ładnie już ułożyły. Droga akurat taka średnia jakościowo to mogłem trochę bardziej je sprawdzić.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Czy spotkaliście się z czymś takim, że wulkanizacja miała problem z napompowaniem koła po montażu opony?

Właśnie zmieniałem w kilkumiesięcznym F34 gumy na zimówki i serwis twierdził, że obsługuje ROF ale po założeniu opony od razu schodziło z niej powietrze. Podszedł do pracownika jakiś drugi koleś i pokazał mu "patent", a mi powiedział, że tak się zdarza w niektórych autach - podobno przez jakieś wyżłobienie wewnątrz felgi (niby wynikające z fabrycznego wyważenia). Na nowych oponach jeździ się ok, przegoniłem auto wolniej i szybciej, nic nie bije i nie ściąga. Tylko mam teraz mieszane uczucie, że facet robił to na jakiś "patent", bo się pojawił problem, którego wcześniej jeden z nich nie znał.. A twierdzą, że różne fury wysokiej klasy robią. A później jak zacząłem wypytywać to okazało się, że maszyna owszem jest do ROF, ale z pałąka montażownicy nie korzystają tylko robią na łyżkę bo jest szybciej, ale że na pewno jest to dobrze zrobione :roll: Jeszcze dodatkowo mam wrażenie, że jest jakaś duża szpara między felgą i oponami, ale tam twierdzą, że to jest normalne i tylko się wydaje wizualnie, bo taka charakterystyka felgi (to jest Double Spoke 18") i opony ROF.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak często się zdarza bo opony ROF mają twarde boki i przez te "wyżłobienie" ucieka powietrze przez co opona nie chce wskoczyć na felgę, często wulkanizatorzy korzystają np. z inflatora
Opublikowano

Witam, mam F36 435i xdrive. Szukam opon całorocznych 19’tek z racji tego że rocznie robię małe przebiegi i jeżdżę praktycznie wyłącznie po mieście. Mógłby mi ktoś polecić jakieś firmy? Myślę nad michelin crossclimate. Z tego co wyczytałem przy dobieraniu opon do modelu na oponeo to muszę kupić na przód 225/40, a na tył 255/35?

Pozdrawiam

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie ma ogumienia całorocznego w opcji mieszanej 19" z homologacją BMW, a masz xDrive więc całoroczne odpadają u ciebie.
Opublikowano
Witam, mam F36 435i xdrive. Szukam opon całorocznych 19’tek z racji tego że rocznie robię małe przebiegi i jeżdżę praktycznie wyłącznie po mieście. Mógłby mi ktoś polecić jakieś firmy? Myślę nad michelin crossclimate. Z tego co wyczytałem przy dobieraniu opon do modelu na oponeo to muszę kupić na przód 225/40, a na tył 255/35?

Pozdrawiam

kupiłem w tym tygodniu opony całoroczne XL wzmacnianie ale bez RF. Przeczytałem wszystko co było online i kupiłem Bridgestone Weather Control A005 EVO. Narazie nie moge nic o niej powiedzieć bo zakładam dopiero jutro :mrgreen: Michelin w testach wypada gorzej od nowego bridgestona EVO do tego michelin jest najgłośniejsza opona premium z całorocznych. Poczytaj testy. W Twoim mieszanym rozmiarze masz akurat dostępną tą oponę, chociaż musisz poczytać czy nie bedzie problemów z Xdrive

gm7CfMp.jpg?1
  • Moderatorzy
Opublikowano
kupiłem w tym tygodniu opony całoroczne XL wzmacnianie ale bez RF. Przeczytałem wszystko co było online i kupiłem Bridgestone Weather Control A005 EVO. Narazie nie moge nic o niej powiedzieć bo zakładam dopiero jutro :mrgreen: Michelin w testach wypada gorzej od nowego bridgestona EVO do tego michelin jest najgłośniejsza opona premium z całorocznych. Poczytaj testy. W Twoim mieszanym rozmiarze masz akurat dostępną tą oponę, chociaż musisz poczytać czy nie bedzie problemów z Xdrive

Ja jakiś czas temu kupiłem całoroczne XL też bez Runflata Goodyear 4seasons gen3 ale u mnie 18'

spacer.png

Opublikowano
też bardzo dobre, miałem je na uwadze niestety w rozmiarze 19 w rozmiarach dedykowanych do mojego auta nie występują
gm7CfMp.jpg?1
  • Moderatorzy
Opublikowano
też bardzo dobre, miałem je na uwadze niestety w rozmiarze 19 w rozmiarach dedykowanych do mojego auta nie występują

Bo to w miarę świeży model. Same opony wyszły w okolicach kwietnia albo maja, a rozmiar w 18' (225/45) dopiero we wrześniu, akurat zacząłem się interesować zakupem opon i mi się udało. Był tylko problem z dostępnością, ale czekałem 2 tygodnie i pojawiły się w normalnej cenie. Uważam, że 475zł za taką oponę to mało, nie mam jak dotąd nic do zarzucenia (xdrive) ale przejechałem tylko 5kkm.

spacer.png

Opublikowano

nie cytuje sie posta pod postem :D

no to 18 spoko, 19 juz sporo drożej 750zł sztuka :|

gm7CfMp.jpg?1