Skocz do zawartości

CHIPTUNING BMW seria G, silniki B38, B47, B58, B48, B58, N63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TC-Performance strojenie.  BMW M550i seria 530 KM  2019 rok + wydech MG-motorsport, sportowe katy, sportowe GPF, sportowe wkładki filtrów KN. odblokowanie v-max, + program skrzyni. Autostrada 330 licznik zamyka.

Teraz powoduje uśmiech na twarzy.

g30 550i po7ne72 (1).jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
40 minut temu, Piotr U napisał(a):

TC-Performance strojenie.  BMW M550i seria 530 KM  2019 rok + wydech MG-motorsport, sportowe katy, sportowe GPF, sportowe wkładki filtrów KN. odblokowanie v-max, + program skrzyni. Autostrada 330 licznik zamyka.

Czym są sportowe GPF?

Opublikowano
24 minuty temu, Borsuczek napisał(a):

Czym są sportowe GPF?

MG-motorsport to co montuje nazywa  tak.

"sportowe odpowiedniki GPF-ów"

Opublikowano
16 minut temu, Borsuczek napisał(a):

Czyli po prostu usunięte GPF-y?

Nie bo gdyby były usunięte, wymagało by to wyłączenia programowego. Nic nie było wyłączane.

Opublikowano
44 minuty temu, Piotr U napisał(a):

Nie bo gdyby były usunięte, wymagało by to wyłączenia programowego. Nic nie było wyłączane.

Z pewnością jednak stare GPF-y są usunięte.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wynik piękny.

Pytanko, czy g30 xdrive jest możliwość rozłączenia napędu aby auto sprawdzić na hamowni jednoosiowej?

Edytowane przez chapter322
Opublikowano
17 godzin temu, chapter322 napisał(a):

Wynik piękny.

Pytanko, czy g30 xdrive jest możliwość rozłączenia napędu aby auto sprawdzić na hamowni jednoosiowej?

Witam.

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Mój był hamowany na 2 osiowej.

Pozdrawiam.

Piotr

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ze tak zapytam nowa 320i 2023 rok da się ogarnąć ten silnik z mocą ? Jak tak to jakie przedziały są możliwe ? Pozdrowienia

Opublikowano

X3 M40d  LCI - da się już silnik modzić?

Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

X4 G02 silnik B47T (D25 - ten na jakiś dwóch turbinach) - 231 kM - przebieg 80tkm.

Można coś jeszcze tutaj zadziałać?

Słyszałem, że podobno coś tam pęka w nich przy modach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.02.2024 o 19:32, Jacek530D napisał(a):

X3 M40d  LCI - da się już silnik modzić?

W dniu 12.03.2024 o 13:22, jasiuBMW napisał(a):

X4 G02 silnik B47T (D25 - ten na jakiś dwóch turbinach) - 231 kM - przebieg 80tkm.

Można coś jeszcze tutaj zadziałać?

Słyszałem, że podobno coś tam pęka w nich przy modach.

Zanim coś tu się dowiemy zdążymy samochody sprzedać .... dział "sponsorowany" ... parodia.

Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.03.2024 o 13:04, krzysiek72 napisał(a):

Witam,

Jak wygląda sytuacja z G26 420i 2023 na gwarancji?

Pozdrawiam.

Odpowiem na ten i kilka powyższych postów:

- modele od 06.2020 mają zablokowane DME - jakaś forma szyfrowania, coś jak iPhone. I tak samo jak istnieje gdzieś narzędzie do łamania iPhone (ten nie-słynny Pegasus), tak samo istnieje jedna jedyna na świecie firma (Femto), która świadczy usługi odblokowywania DME. Wyjmuje się DME z auta (gdy V8 to są to dwa DME), wysyła do Finlandii (kiedyś do Rosji...), po tygodniu wraca odblokowany. Koniecznie trzeba wyłączyć aktualizacje OTA, gdyż zablokują one spowrotem DME i przywrócą fabryczne mapy.

- z odblokowanym DME (lub modele przed 06.2020), można już robić wszystko - instalować Bootmod, MHD, MG Flasher, wycinać GPF, odblokowywać speedo-limiter, instalować flexi fuel, port injection - wszystko co oferują te platformy.

- alternatywą do odblokowywania DME jest racechip (np JB4), ale potencjał jest niższy.

- niestety zarówno odblokowanie DME jak i używanie racechipa jest wykrywane przez Ista, samochód jest oflagowany w bazie BMW więc z gwarancją może być krucho w przypadku padu silnika/skrzyni.

- jedyną chyba rzeczą którą można zrobić bez odblokowania DME (i podobno nie jest to wykrywane obecnie przez serwisy), to xHP, czyli strojenie automatu.

I to tyle w temacie, stan wiedzy na kwiecień 2024. 

Edytowane przez dbxasd
  • Lubię to 5
  • Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2023 o 23:33, chapter322 napisał(a):

Do serii F i E była aplikacja, która umożliwiała odłączenie jednej osi.

Edytowane przez RobertP
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I spalic reduktor na hamowni, po takim "odlaczeniu". 

Opublikowano
W dniu 4.02.2023 o 18:53, lukaszewski napisał(a):

TC Perf wali niestety gotowce 🙂 na dodatek wgrywane przez zewnętrzny support, który im obrabia pliki (przynajmniej w większości przypadków 🙂 byłem kiedyś i widziałem jak tylko leci upload/download na ekranie 🙂 może coś się zmieniło od tych paru lat, natomiast ja zadowolony nie byłem, bo podejście do mojej osoby było tragiczne

TC- performance sam pisze soft. Pisze je właściciel który nie przebywa w firmie. U mnie auto było dłubane od 9-tej do 17tej ponad pół zbiornika paliwa zeszło na strojenie. Mam aplikację nadzorującą auto więc wiem że  auto było hamowane wielokrotnie na rolkach (przynajmniej kilkanaście razy) . Wielkie wyrazy uznania dla Tc- performance za profesjonalizm. u mnie finalnie z 530 KM i 750 NM uzyskali 700 KM i 923 NM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ok :-)...

Edytowane przez lukaszewski

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
W dniu 18.04.2024 o 19:58, RobertP napisał(a):

Do serii F i E była aplikacja, która umożliwiała odłączenie jednej osi.

Masz pewnie na myśli xDelete. Otóż od niedawna wspierają również G20 (i podobne), póki co do 06.2021, chociaż sprawdziłem na moim m340i z okolic 04.2022 (apka bez licencji to umożliwia, potrzebne tylko urządzenie OBD-wifi) i też jest kompatybilny. BTW ta data 06.2021 nie ma nic wspólnego z blokadą DME dla produkcji > 06.2020.

Aczkolwiek producent tej aplikacji wyraźnie radzi, żeby nie stosować w pełni odłączonej przedniej osi, w sytuacji, gdy obraca się wyłącznie oś tylna (np. właśnie hamownia jednoosiowa, czy palenie gum na hamulcu), bo może to rozwalić skrzynię xdrive.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2024 o 15:28, JuRik99 napisał(a):

Hej, czy ktoś już robił research w temacie modzenia B48 w X1 23i?

Raczej obowiązują te same zasady, które opisałem pare postów wyżej.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uwazaj z tym silnikiem aby tuleje nie polecialy po chipie. Polecam TcPerformance. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z Łodzi to tylko TC

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png