Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, buster12 napisał(a):

Jest tylko komunikat "aby ruszyć naciśnij pedał gazu".

No czyli masz błąd. Bez folii auto w trybie acc rusza samo do przodu, bez potrzeby nacisniecia na pedal gazu. Mi dodatkowo wyswietal sie komunikat/ blad nie rozpoznano kierowcy. 

Opublikowano
W dniu 4.09.2025 o 22:23, Marco120i napisał(a):

Standard... W 1-ce mi poprawili po kilku zgłoszeniach, w 3-ce raz to zgłosiłem i oczywiście nikt niczego nie słyszał. Póki co sobie odpuściłem

Czyli jednak nie jestem nadwyraz wyczulony 😄 Wiesz może co zrobili, żeby to poprawić, czy może to wielka tajemnica ASO? 

15 godzin temu, robert0707 napisał(a):

To nie złudzenie. Problem znany od czasów F15 - kierownice są zamontowane z lekkim offsetem vs płaszczyzna oparcia fotela. Bubel BMW który się często zdarza. 

Już się zastanawiałem, czy ze mną jest coś nie tak?! Zbieżność zrobiona, tylny plastik na kierownicy licuje się z resztą, a lewe ramię kierownicy skierowane w dół 😆

Piszesz, że to się często zdarza. Jest to uwarunkowane po prostu egzemplarzem, czy może modelem? Tu pewnie wychodzi również montaż w USA...

Wiesz może, czy ASO ma na to jakieś rozwiązanie? Jak mają mi rozbierać kolumnę kierowniczą to jednak sobie odpuszczę. 

15 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

1) Szum opon to bardzo indywidualna sprawa - zalezy od marki opony, rodzaju nawierzchni , stopnia zużycia (mialem przypadki ze nowe opony szumialy, a po jakiś 5 tys km sie uspokoily) 

2) ASO - niektorym sie to zdarza , sa na to tipy 

3) Lekko w lewo-jezeli masz 21 i 22 - bardzo ci będzie trudno znaleźć asfalt, który jest idealnie gładki, bez kolei etc i przez szeroki profil z tylu opony zawsze moze delikatnie cię ściągać w prawo albo w lewo. Rzadko kiedy będziesz mógł puścić kierownicę prosto i auto pojedzie jak po sznurku.  Czasami aby pojechało auto prosto kiera będzie musiała być lekko w prawo lekko w lewo. Często ludzie tego nie widzę.. i mówią, że moje BMW jedzie prosto ;). Są to tak minimalne odchyly, że tylko nieliczni je widzą. 
Co do kierownicy.. dla mnie ona też jest nie symetryczna i też mam wrażenie że czasami leci w lewo - TTTM. 

U mnie auto jedzie bardzo prosto i nie trzeba kontrować na zimowych 20 😄 ... a na r22 zaczyna się lekka kontra. Na r20.. mam kierowcę idealnie prosto, na r22 ściąga lekko w prawo i kontruje w lewo. Geometra sprawdza w kilku najlepszych zakładach w Polsce w tym chwalonym tutaj AUTOREST i wszystko pokazał ideał i to własnie AUTOREST mi wszystko wytłumaczył. 

Zachwyt opadł autem i będzie widział kilka pierdól, smaczków które będą cię irytowały, a inni na to nie będą zwracać uwagi. Ciesz się autem, jeździć i trudno nie ma idealnego auta. Pierwsza rysa na lakierze, pierwszy odprysk na feldze będzię bolał najbardziej a potem to przechodzi. 

Sumarycznie jest to bardzo dobre auto .. i ma najmniej bolączek w porównaniu do konkurencji .. mowię to od silnika, po wykończenie. 

p.s co do zdjęcia - widzę, że masz folię na zegary nałożoną - sprawdzałeć czy w korkach ACC samo rusza i nie wyskakuję bład nie znaleziono kierowcy. Ja testowałęm różne folie i finalnie jeżdzę bez.. bo w korkach musialem dodawać gazu aby ruszył, a bez folii auto rusza samo w korkach .. 

1. Nie pomyślałem o tym. Czyli jest szansa, że się to z czasem uspokoi jak oponki trochę się dotrą. Mam Pirelli 22" (jak dobrze pamiętam model P zero.

2. Chętnie poznam tipy, jak oczywiście chcesz je zdradzić 🙂

3. Wiesz, jednak też coś z tą zbieżnością było nie tak. Teraz jest w miarę ok, ale fakt - coś jest nie tak w samej kierownicy, bo lewe ramię jest lekko w dół, tylna obudowa równo względem reszty. Tu bym bardziej skłaniał się do tego co pisał Robert.
Gdy jest ustawiony aktywny tempomat, to samochód nie ma tendencji do zbaczania z toru jazdy - ale tu zapewne tor jazdy ustalany jest przez kamery. Jestem wyczulony na to co piszesz. Każda niedoskonałość mnie irytuje...
Haha ja na zimę mam 21" więc może będzie coś pomiędzy, ale tam też tył szerszy od przodu.

Nadal jestem nim zachwycony. Miał być ideał, a jest prawie ideał. Są smaczki, które denerwują jak refleks od head upu, ale to w sumie są drobiazgi. Jak oglądałem testy to Audi czy Mercedes na pewno nie byłby lepszy.
Z resztą nie tylko ja się zachwycam moją furą. Ostatnio zaparkowałem pod sklepem, z którego wychodził z mamą chłopiec około 12 letni. Ledwo zobaczył moje auto i krzyczy: Ale bydle!!! To najładniejsze auto, najładniejsza beemka jaką widziałem! - Nie ukrywam poprawił mi humor 😄

Odnośnie folii - tak mam folię matową. No i właśnie nawet powiedziałem ostatnio do żony, że auto nie rusza jak dłużej postoi, tak jak Skoda. Nie zauważyłem komunikatu, ale dziś się temu przyjrzałem i faktycznie jest jak piszesz. Czujnik wzroku nie działa prawidłowo i samochód nie rozpoznaje koncentracji uwagi. Za niedługo jadę na przegląd folii PPF i zgłoszę to. Może uda im się naciąć w miejscu czujników, albo nakleją nową na sam tablet. Choć nie ukrywam, że jednak fajne są te wyświetlacze w macie. Zero palcowania 🙂

Domyślam się, że te czujniki również śledzą nas jadąc po autostradzie na aktywnym tempomacie - Nie próbowałem ale gdzieś widziałem filmik jak BMW samo zmienia pas po włączeniu kierunkowskazu. I tu właśnie też śledzą koncentrację.

Opublikowano

Odnosnie oklejania ekranu to przerabiałem folie niepalcujace, matowe i kamera nie rozpoznawala twarzy kierowcy. Zmieniłem na taką samą ale z wycieciami na kamery (chyba grizzl) i działało, ale estetyka była nie dla mnie, więc zerwałem. Detailer nakleił mi szkło. Wiem, błyszczy się i palcuje jak zwykły ekran, ale dla mnie jest ok. Wszystko działa i głowa spokojna, że ekran jest zabezpieczony😀

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, MMiko napisał(a):

Czyli jednak nie jestem nadwyraz wyczulony 😄 Wiesz może co zrobili, żeby to poprawić, czy może to wielka tajemnica ASO? 

Pierwszym razem czymś psiknęli między obudowę, ale to nie pomogło. Kolejnym razem rozebrali i chyba czymś podkleili

Edytowane przez Marco120i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tipy są takie że podkładaja cieniutki filc albo teflon na łączeniach plastikow i po sprawie. Możesz to zrobić w domu w 15min