Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, s0nar napisał(a):

Ciężko powiedzieć, bo aplikacja od BMW chyba nie pokazuje średniej prędkości przy takich podsumowaniach. Trzeba wejść w szczegóły konkretnej trasy, ale wtedy będzie to średnia ze znacznie mniejszego dystansu. O, teraz znalazłem jakąś zwykłą trasę z grudnia 2024 o długości 189km, średnia prędkość 126,4km/h i spalanie 10,9L/100km. Z maja 2024 mam też jakiś fragment autostradowy o długości 251km, średnia prędkość 156,2km/h i spalanie 9,4L/100km. Na drugim biegunie jest miasto gdzie (jak nie robię żadnych tras) to mam spalanie w okolicach 27L/100km. Średnia z całego zeszłego roku wyszła 12,7L/100km wg apki. Generalnie rzecz ujmując nie jestem fanem śledzenia spalania i bardziej podaję jako ciekawostkę. Gdybym jednak wiedział, że V8 pali tyle co nic to już 20 lat temu bym w to wszedł, a tak to człowiek zachowawczo kierował się rozumem i wybierał R4/R6 😄 

Z tego co piszesz, zwłaszcza o spalaniu w mieście, to na ten świetny jak na V8 wynik złożyły się zapewne w znakomitej większości trasy. U mnie jest tak, że jeżdżę dużo wokół komina w dużym mieście i okolicach, na krótkich trasach np. obecnie od zatankowania 138 km mam średnią 27 km/h i 14,1 l , a generalnie trasy u mnie to 20-25% całości. Podsumowując, u mnie V8 (pomijając inne koszty, w tym zakupu) generowałby już nieakceptowalnie wysokie poziomy spalania. Ważne, że u Ciebie auto z V8 zdaje świetnie egzamin i w tym aspekcie.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rufio napisał(a):

Na trasie autostradzie niewiele średnio wychodzi 9-10litr.

Co innego drogi krajowej. Tam bez problemu jeżdżąc z przepisami 7-7,5 litra.

W mieście średnio wychodzi 10-11 litrow, tu mhev  bardzo pomaga.

No właśnie, 10-11 l w mieście jest dla B58 gen 1 nieosiągalnym wynikiem. Jak było cieplej jesienią miałem przy 25-27 km/h najniższe średnie spalanie w mieście na poziomie 13l jeżdżąc ,,delikatnie'' i z wyczuciem :). Jak się na początku przygody z 540 bawiłem częściej w starty spod świateł i takie tam 🙂 to luźno przebijałem 17l/100 km.

Edytowane przez klurg