Skocz do zawartości

[N47 M47] aplikacja android diagnostyka, DPF i więcej

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Wyświetleń 962,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• To zależy czy chcesz zmierzyć prawidłowy stan oleju nieużywanego silnika który ma stać w garażu czy takiego który ma pracować 🙂 Niech Ci będzie, jak moje słowa Ci nie odpowiadają to masz wycinek

• Dlatego było robione w miejscu gdzie był dostępny komputer. Apke chcialem zwyczajnie przetestować czy pojdzie jak trzeba. Nie poszło, wiec twórca jak przeczyta będzie o takim problemie wiedział. Jak s

• Żadnego resetowania wymiany, przecież programem nie usuniesz popiołu z puszki. Możesz próbować wyprać ale sprawności nowego DPF nie osiągniesz. Jak auto było użytkowane, głównie miasto?

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Dziękuję za info i za tą funkcję :) za 4 dni wypróbuje czy działa :)
Opublikowano
Może da radę dodać do aplikacji reset cisnienia opon RPA?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież to robi się normalnie w aucie. Po co zaśmiecać program.
Opublikowano

Witam Was

Jestem posiadaczem BMW 320 od kilku miesięcy i śledzę ten wątek z zaciekawieniem. To chyba najbardziej aktywny temat na forum. Zasługa Pawła!

Paweł potwierdził moje obawy i spostrzeżenia - w niektórych okresach produkcji "maszyn" BMW rozjechały się specyfikacje.

W materiałach BMW znalazłem gdzieś dane, że od marca 2007 wszystkie pojazdy BMW mają interfejs OBD2 typu "CAN". Niestety tak nie jest.

Byłem przekonany, że interfejs obsługuje protokół ISO 9141-2. Jednak analiza styków interfejsu mojego BMW 320 E91 wykazuje brak szyn sygnałowych.

Interfejs samochodu działa w oparciu o protokół ISO 14230-4 KWP (fast baud init, 10.4 kbaud). Zaskoczenie! Montowali w roku 2007, co im chyba "w ręce w fabryce wpadło"!

Pozdrawiam Was!

ZYGI-BMW

ZYGI-BMW
Opublikowano
Co do wypaleń dpf zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Wbrew temu co zostało opisane w sprawie spełnienia warunków aby sterownik aktywował funkcje wypalania dpf to u mnie dzisiaj w trakcie postoju na jałowym na światłach zał. Wypalanie co lepsze pojazd był na rezerwie to jak to się ma do spełnienia warunków?
Opublikowano
  • Autor
Też to zauważyłem. Generalnie jak chcesz wymusić regenerację sam to muszą być spełnione warunki. Natomiast jak już jest sporo sadzy to nawet w korku sterownik włączy regenerację - lub na postoju jak w Twoim przypadku.
Opublikowano
Ciekawi mnie jeszcze jeden fakt. Niby czasmi na autostradzie wypala do 0 i po wypaleniu bardzo szybko rośnie sadza do ok. 32-34 gram nawet na autostradzie i zatrzymuje się i tak jest przez następne ok. 100 km i następuje kolejne wypalenie. Ciśnienie powrotne po wypaleniu mam ok. 6.88 -7.88. A przed wypalaniem ok. 14.0-16.0
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Robinero - napisz jaki masz przebieg. Podejrzewam że stan dpf'a (zapełnienie popiołem) jest już na granicy.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
250.000 km.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dpf przy takim przebiegu ma już prawo być na granicy sprawności. Ma już małą pojemność na sadzę (jest zawalony popiołem) i stąd częste wypalanie. Może warto już pomyśleć o profesjonalnym myciu.

Kolega kilka tygodni temu mył w X5 E70 3.0d z przebiegiem ok 300 tyś km. Po tym profesjonalnym myciu w DE dpf działa jak nowy.

Koszt całkowity w DE duży...ok 800E

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to juz bym wolal kupic nowy i miec kolejne 250 tys z bani.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W PL mycie około 500zł, ale nie wiem o efektach na dłuższą metę. Kolega miał myty w F10 520d (ze 3-4 tygodnie temu) i na razie auto ożyło i jeździ ok. Wcześniej już był tak zatkany że spaliny ledwo leciały z tłumika i auto nie miało mocy.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no wlasnie rozne sa opinie o czyszczeniu. byc moze maja jakas magiczna metode. w kazdym razie cena 800e to juz blisko nowego. pytanie co na dluzsza mete sie bardziej oplaca.
Opublikowano

Czołem,

Poczytalem chwilke i chyba zdecyduje sie zakupic CARISTA.

https://www.amazon.de/Carista-Bluetooth-Adapter-Scanner-Individualisierung/dp/B00YVHGTBM/ref=sr_1_1?s=automotive&ie=UTF8&qid=1541452538&sr=1-1&keywords=carista

Jakby ktos z Wrocławia lub okolic chcial to dac znac na priva, bo w pojedynke to trzeba 6Euro za dostawe placic.

Pozdr

Tomek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
carista jaka ma wersje elm 1.4? czy więcej?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może ktoś potwierdzić, że działa mu odczyt błędów z modułem CARISTA w M47?

Bo u mnie na carly gen2 1.4 i vgate 1.4 mam komunikat że dany moduł nie odpowiada. Po podłączeniu kablem na usb wszystko działa.

Opublikowano
Wypróbuj obydwa protokoły tzn: KWP-2000 oraz D-Can bo w tym roczniku nie ma reguły.

Wymuś też zatrzymanie btool oraz innych aplikacji diagnostycznych. Jakby nie nadal nie działo to pisz na PW.

Mowa o silniku M47 , poprzednia strona

Opublikowano
  • Autor

@halfi, spróbuj zaznaczyć opcję ATWM w ustawieniach - niektóre sterowniki silnika usypiają się po kilku sekundach bezczynności, a ta opcja pobudza cyklicznie sterownik.

Nowa wersja beta 2.71:

- Znacząco zwiększona prędkość połączenia po kablu (wszystkie silniki i protokoły). Odczyt live data itp. działa teraz bardzo płynnie - można robić dokładniejsze wykresy. Zwiększeie prędkości można włączyć sobie w ustawieniach - patrz obrazek poniżej. Opcja na wszelki wypadek jest domyślnie wyłączona bo teoretycznie mogą pojawić się błędy transmisji danych - ja jednak takich nie zaobserwowałem.

- Silnik N62

rGierko.png

Opublikowano
Pawelgawel co oznacza reg zablokowana. ? Mam oznaczone
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
kurde po kablu, szkoda, ja tam dalej czekam na zrównanie odczytów live data w N53 :mrgreen: wiem, że wiąże się to z przebudową sporą aplikacji, ale trzymam kciuki! :)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Mam ten sam interfejs. Działa na 100%. Jeżeli masz auto po 2007 to wybierasz łączność D can 2007+

Ja musiałem dodatkowo przełączyć połączenie na usb później BT i wybrać OBD.

Opublikowano

Polecacie ten interfejs? Myślałem o Carista, ale ten jest 100 zł tańszy a jak działa to czemu go nie kupić ;-)

Połączy się z silnikiem M47?

Tak ma marginesie. Czy jest jakaś aplikacja na telefon, która zakoduje cyfrowa prędkość na desce rozdzielczej?