Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwróć uwagę jeszcze na fakt montażu i demontażu opon run flat 2x w roku....

Dobrym półsrodkiem jest dokupienie 2 wąskich felg i jazda zimą na 4 jednakowych kołach.

• Odpowiedzi 422
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O czyli przy felgach jakie posiadam - nie jest zalecana zastosowanie mieszanych opon. Pytanie czy jest to niezalecane ale dopuszczalne czy też zastosowanie takiej mieszanki = ewentualne problemy z gwarancją i pogorszone bezpieczeństwo?

Co myślicie o takim zestawie

https://allegro.pl/oferta/oryginalne-kola-zimowe-bmw-18-5x112-g30-g31-pirell-9835033300

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Kup nowe opony osobno za zestaw 4x 245/45 R18 zapłacisz 2500-2800 z homologacją BMW rft, do tego felgi jakieś Riale 18" z certyfikatem i homologacją i masz gwarancję na wszystko, a tu się z gościem bić jak coś bezie nie tak.

Z 10 osób na forum w ostatnim miesiącu przeszło na taki etap z tego co czytam na forum. Zobacz tematy Randalla.

Opublikowano

Ok dzięki za info.

Jeszcze ponawiającej dwa moje poprzednie pytania - przy założeniu, że chciałbym zostać przy letnich felgach mieszanych i jedynie wymienić opony na

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-sottozero-serie-3-245-45-r18-100-v-run-on-flat-xl---moe#303085347

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-sottozero-serie-3-275-40-r18-103-v-run-on-flat-xl-

1) czy takie rozwiązanie jak wskazałem z oferty Oponeo -> przód *+MOE, a tył * -> jest akceptowalne z punktu widzenia

- gwarancji

- bezpieczeństwa

?

czy są jakieś przeciwskazania do zastosowania takich opon na zimę do mojego auta?

2) czy przy xdrvie można stosować na osiach zróżnicowane bieżniki, a istotne jest tylko aby na jednej osi były takie same opony (tak jak pisał jeden z handlowców)?

Będę wdzięczny za odp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź też ofertę dedykowanych do BMW i do czujników TPMS felg firmy AEZ.
Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na moje 5.000 zł to maks za koła zimowe z allegro czy olx.

Ostatnio wyszukałem koledze zestaw 4x 662M 8x18 z pirelli 3 po 1 sezonie.

Udało się kupić za 3.400 zł, tylko wyprawa 2x 250km.

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie wiem po co kombinujecie z jakimiś zamiennikami czy używkami skoro nowe, oryginalne, całe koła z homologowanymi oponami premium można kupić już od 8500zł brutto (więc kupując na firmę będzie sporo taniej) za 18”.
Opublikowano
W lipcu udalo mi sie w Bawarii kupic komplet zimowek na felgach 17’ 631 za 3.500 brutto, choc fakt: opony z koncowki 2018.
Opublikowano
Jakby był ktoś zainteresowany to mam na sprzedaz kompletne kola zimowe 18 wzor 662M i 684 grafit. Jedne i drugie po malym przebiegu. Wiecej na PW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W lipcu udalo mi sie w Bawarii kupic komplet zimowek na felgach 17’ 631 za 3.500 brutto, choc fakt: opony z koncowki 2018.

Z końcówki raczej lipca, 2 lata i po gwarancji , więc dealer ucieka + ewentualnie kołla z nowego auta wymienione za dobre pieniążki . Choć 3500 brutto to do BMW nie podobne.

Opublikowano
Jakby był ktoś zainteresowany to mam na sprzedaz kompletne kola zimowe 18 wzor 662M i 684 grafit. Jedne i drugie po malym przebiegu. Wiecej na PW.

Nie mogę do ciebie wysłać wiadomości prywatnej, odezwij się proszę, szukam kompletu kół zimowych

Opublikowano

Panowie,

jak to w końcu jest z oponami zimowymi na felgi mieszane?

Mam 18" i nie wiem, czy kupować cały komplet, czy tylko opony?

Przeczytałem wątek i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, niektórzy piszą, że można założyć 245/45 bez problemu. Inni mówią, że opona będzie naciągnięta i x-drive dostanie po tyłku.

Czy ktoś pytał o to BMW, czy mamy tylko przypuszczenia na forum?

Opublikowano

Ja finalnie zdecydowałem, że kupuję nowe felgi 18' i opony zimowe 4 x Pirelli SOTTOZERO SERIE III 245/45 R18 100 V XL (*) BMW, MOE. Koszty bardzo podobne i problem z głowy.

Zastanawiam się nad felgami GMP Italia/ model DEA - sprzedawca informuje, że jest to felga dedykowana do BMW (posiada homologacje TUV). Co myślicie?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Panowie,

jak to w końcu jest z oponami zimowymi na felgi mieszane?

Mam 18" i nie wiem, czy kupować cały komplet, czy tylko opony?

Przeczytałem wątek i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, niektórzy piszą, że można założyć 245/45 bez problemu. Inni mówią, że opona będzie naciągnięta i x-drive dostanie po tyłku.

Czy ktoś pytał o to BMW, czy mamy tylko przypuszczenia na forum?

Kupno całych kół jest wygodne. Tylko zmieniasz koło kiedy ci pasuje i nie musisz się bawić w wyważanie i jakieś terminy na wymianę. Inna kwestia jak się ma opona i felga po takich 6 wymianach rft na feldze...

Kup np. 18" rial i nówki sztuki opony w jednym rozmiarze. 5-6k zł za całość i spokój święty.

Jak nie szkoda kasy to kup z ASO za 8-10k komplet.

Opublikowano

Kupno całych kół jest wygodne. Tylko zmieniasz koło kiedy ci pasuje i nie musisz się bawić w wyważanie i jakieś terminy na wymianę. Inna kwestia jak się ma opona i felga po takich 6 wymianach rft na feldze...

Kup np. 18" rial i nówki sztuki opony w jednym rozmiarze. 5-6k zł za całość i spokój święty.

Jak nie szkoda kasy to kup z ASO za 8-10k komplet.

A widzisz... w moich rozkminkach zupełnie pominąłem, że to rft.

Trzeba iść w komplet :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja finalnie zdecydowałem, że kupuję nowe felgi 18' i opony zimowe 4 x Pirelli SOTTOZERO SERIE III 245/45 R18 100 V XL (*) BMW, MOE. Koszty bardzo podobne i problem z głowy.

Ostatnio ktoś wrzucał testy zimówek na 2020.

Pirelli 3 były na 19. miejscu, natomiast good year ug8 na miejscu 3.

Mam te drugie i jestem bardzo zadowolony...

Dodam, że w serii 6 i 7 to właśnie one są na kołach sprzedawanych w aso.

Dużo ofert do 5er na niemieckich portalach ogłoszeniowych też ma te opony.

Kupno całych kół jest wygodne. Tylko zmieniasz koło kiedy ci pasuje i nie musisz się bawić w wyważanie i jakieś terminy na wymianę.

Całe koła popieram; braka wyważania już nie.

Osobiście wyważam przed każdym sezonem i nigdy koła nie pokazały w pierwszym zakręceniu 0:0.

Zawsze jest coś do dodania lub odjęcia.

Od jakichś 2 lat dzień przed wyważaniem osobiście ściągam wszystkie ciężarki i czyszczę felgi wewnątrz na "nówki"....

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Przesada wg mnie co pół roku koła wyważać, nic im nie jest, nie rąbnęły w krawężnik, auto nie ściąga, spokojnie. przerost formy nad treścią.

Klimę też można co miesiąc ozonować.

Opublikowano

Z końcówki raczej lipca, 2 lata i po gwarancji , więc dealer ucieka + ewentualnie kołla z nowego auta wymienione za dobre pieniążki . Choć 3500 brutto to do BMW nie podobne.

Z konca pazdziernika. I tak nieistotne, bo auto prawdopodobnie odbiore na wiosne.

Z gwarancja sie nie wypowiem, bo ta potrafi byc w rozny sposob liczona.

Moze i z innego auta zdjete, ale z tego co potwierdzalem z dealerem to samochody z fabryki przychodza na letnich oponach, druga kwestia ze ten wzór pochodzi z katalogu akcesoriów, a nie konfiguratora. W teorii z fabryki G30 nie powinna tak wyjsc.

Tak czy siak, w tej cenie dla samych felg bylo warto :-)

Opublikowano
...druga kwestia ze ten wzór pochodzi z katalogu akcesoriów, a nie konfiguratora. W teorii z fabryki G30 nie powinna tak wyjsc...

Moim zdaniem wychodziły tak z konfiguratora. 631 były do wyboru bo właśnie stąd znałem ten wzór felgi szukając dla siebie kompletnych zimówek.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś ma info jakim momentem powinny być dokręcone śruby kół...?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W sumie nie pomyślałem, żeby zabezpieczającą robić dynamem.

Zawsze brałem klucz z krótką rączką do jej dokręcenia (20cm).

Opublikowano

Witam

posiadam g30 540ix 2018 rok

na tabliczce mam napisane opony 245/35/r20 przód i 275/30/ r20 tył i nic innego

Chce założyć 18 na zimę

Pytanie mogę czy nie

jeśli tak to jakie ?