Skocz do zawartości

E90 kierownica stoi krzywo po zbieżności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio byłem na ustawieniu zbieżności, no i po wyjeździe okazało się, że kierownica stoi krzywo.

Po fakcie zgłębiłem temat, że powinno się najpierw podłączyć pod kompa i ustawić kierę na "0", a potem rozpocząć regulację przy aktywnym układzie kierowniczym.

W necie zbyt dużo informacji nie ma na ten temat, ale przeczytałem posty o E60, w którym ktoś programem przestawił źle ustawiona kierownicę o 15 stopni, ale nic dokładniejszego w jaki sposób.

Tez próbowałem wyzerować czujnik skrętu, ale jest bez zmian, może coś robię nie tak.

Czy ktoś w praktyce przerabiał ten temat?

Opublikowano
Przy dobrze wykonanej regulacji powinieneś mieć idealnie na prosto.
Opublikowano
  • Autor
To ja też wiem, ale teraz jeżeli byłaby taka możliwość to chciałbym spróbować na skróty bez regulacji jeżeli się da.
Opublikowano
Jeżeli auto jedzie prosto, a kierownica jest skręcona w prawo lub w lewo to tylko mechaniczna regulacja pomoże.
Opublikowano
Sprawdź, czy nie masz luzu na kierownicy, bo to teź może być przyczyna złego jen ustawienia podczas robienia geometrii.

-------------------

Artur

Opublikowano

Masz wydruk pomiaru zbieżności po wykonanej regulacji ?

Regulowali tył i przód ? Były obciążenia na siedzeniach ?

Opublikowano
Sprawdź, czy nie masz luzu na kierownicy, bo to teź może być przyczyna złego jen ustawienia podczas robienia geometrii.

No nie sądzę - luz musiałby być chyba tak duży że nie dałoby się autem bezpiecznie jeździć.

Opublikowano
Pewnie zwykły błąd osoby robiącej zbieznosc, podjedz do niego jeszcze raz i powiedz ze ci zle zrobili, poprawią ci za darmo jeśli nie minęło dużo czasu od robienia zbieznosc
  • 9 lat później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziś robili mi pełną geometrię. Przed zmianą maglownicy robiłem zbieżność w innym warsztacie. Za trzecim razem wydawało się być dobrze. Ale w drodze do domu okazało się, że jednak ciutkę za bardzo w prawo. Odpuściłem sobie, bo nie miałem czasu drugi raz podjechać. 

Po zmianie maglownicy podjechałem zrobić zbieżność. Było to dziś. Za pierwszym razem przy jeździe próbnej okazało się ,że kierownica przekręcona ciut w prawo. Za drugim razem już osobiście sprawdzałem na stanowisku poprawność ustawienia. Niestety w czasie jazdy okazało się, że poprawy nie ma. 

Za trzecim razem postanowiłem przeciągnąć kierownicę ciut w lewo (na stanowisku diagnostycznym) i zablokować tak jak to się zawsze robi. Po wyjeździe na miasto wydawało się być dobrze. Niestety, tym razem kierownica była przekręcona troszkę jednak za bardzo w lewo. Wróciłem i diagnosta mechanik próbował mi skorygować błąd komputerowo, bo oni na codzień trudnią się geometrią i  wg. nich problem leży w przekładni. 

Maglownicę wymieniałem, bo było podejrzenie że jest wyrobiona. A nigdzie indziej luzów nie stwierdzono. Jutro jadę na poprawkę. 

Acha... gdy kupiłem to auto, kierownica była dobrze ustawiona. 

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niestety, dziś nie udało się ustawić kierownicy "na wprost". Pominę nerwową atmosferę gdy mnie dziś zobaczyli.

Ale wyszło jeszcze, że tylne prawe koło było do sporej poprawki. Troszkę śrubę regulacyjną grzali, bo puścić nie chciała.  

Jeszcze raz diagnosta wpuścił mnie za kierownicę, bym ustawił ją wg. własnego uznania. Czułem, że jeśli ustawię prosto, efekt będzie jak za pierwszym razem. Czyli będzie przekręcona w prawo. Więc jakieś pół cm. skręciłem ją w lewo i w takiej pozycji została zablokowana. Diagnosta wykonał resztę. Wyjechałem bez prawa powrotu. W drodze do domu okazało się, że i tak kierownica "poszła" w prawo. Ale dużo mniej niż za poprzednimi razami. 

Sam nie wiem co jest grane, bo luzy wszystkie pokasowałem zanim wybrałem się na geometrię. Wymieniłem tuleje wahaczy tak po lewej, jak i po prawej stronie. Nawet jedno siedzisko amortyzatora, bo coś mi skrzypiało przy skręcie. Oba łączniki stabilizatora wymieniłem na nowe Lemforder. Końcówki drążków kierowniczych nie wykazują luzów. Jeden był nawet zmieniony na nowy 2 lata temu. 

W tylnym zawiasie luzów zero. (Było kilka rzeczy wymienionych).

Dziwna sprawa, bo w zeszłym roku byłem na innym warsztacie i też był ten sam problem (przed wymianą przekładni kierowniczej). 

Aha... doczytałem się, że samochody z pneumatycznym zawieszeniem powinny mieć robioną geometrię kół przy pracującym silniku. Jak widać u mnie nic to nie dało. 

Może trzeba samą kierownicę sprawdzić czy na wieloklinie właściwie siedzi? Załóżmy, że będzie poprawnie przykręcona, to co dalej? Przestawić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kierownicy w E90 nie można przestawić, jest tylko jedna pozycja przy montażu.

Opublikowano
14 godzin temu, halfi napisał(a):

Kierownicy w E90 nie można przestawić, jest tylko jedna pozycja przy montażu.

Zakładam, że wypowiedź nawet nie dotyczy E90, bo:

W dniu 28.11.2025 o 23:56, Wioletta napisał(a):

samochody z pneumatycznym zawieszeniem powinny mieć robioną geometrię kół przy pracującym silniku. Jak widać u mnie nic to nie dało. 

A w E90 nie ma pneumatyki. 

Swoją drogą dobry warsztat, że 

W dniu 28.11.2025 o 23:56, Wioletta napisał(a):

Wyjechałem bez prawa powrotu.

Odwalają lipe i nawet nie masz prawa wrócić na poprawki. Ja bym i tak tam już więcej nie wrócił, skoro po ich geometrii jest gorzej niż było i nawet nie możesz do nich wrócić na poprawke.

Kierownica na pewno ucieka czy może to tylko złudzenie? W wielu BMW ma sie wrażenie że kierownica ucieka w którąś ze stron (choć zazwyczaj w lewo), a w rzeczywistości gdy spojrzy sie na kierownice względem manetek wycieraczek i kierunkowskazów to okazuje sie, że stoi prosto. 

Opublikowano
12 minut temu, KucaQ napisał(a):

w E90 nie ma pneumatyki. 

Fabrycznie nie, ale akcesoryjnie - i owszem, ktoś mógł dołożyć Air Ride.

Opublikowano

Na akcesoryjnym powietrzu to w ogóle mało który warsztat jest na tyle ogarnięty w temacie, by podjąć sie geometrii 😉

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
1 minutę temu, KucaQ napisał(a):

Na akcesoryjnym powietrzu to w ogóle mało który warsztat jest na tyle ogarnięty w temacie, by podjąć sie geometrii 😉

Heh... nie tylko na akcesoryjnym. Długo trwało zanim w zaprzyjaźnionym warsztacie nauczyli sie prawidłowo robić geometrię w a8 czy phaetonie ( zwłaszcza ten ostatni  ).  Robią więc jak potrafią i potem jeszcze mają fochy 

Opublikowano

Wioletta, do ustawienia kierownicy warsztat nie używał specjalnej poziomicy tylko na oko ? I jeszcze Ciebie prosili, żebyś sprawdził czy jest prosto...? Zmień serwis.

A z innej beczki to droga nie jest nigdy równiutka, są spadki na zewnątrz, koleiny itp. i rzadko się zdarza że podczas jazdy kierownica jest idealnie prosto. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A jakie masz opony - czy runfloat i  jednakowo zużyte. Nie pytam o cisnienie, bo chyba było własciwie ustawione.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie chcę cytować was wszystkich. Opony (całosezonowe) w zeszłym roku zakładane nowe w tymże samym serwisie. Póki co w miarę równo się zużywają.

Zaraz po zakupie samochodu kierownica była prosto. Będąc w Polsce wymienione zostały: końcówka drążka lewa strona, tuleja tylnego górnego wahacza i tuleje "wózka". Od tego czasu była zła zbieżność i skręcona kierownica. Zapewniano mnie, że geometria była robiona. A nie miałem już czasu na poprawki. 

W Irlandii jeździłem od warsztatu do warsztatu aż opony mi pościnało niemal do drutów od środka. Przez rok. Co jedni to ''lepsi''.  

W końcu ten ostatni o którym teraz mowa, w miarę dobrze ustawił. Tylko ta kierownica. 

Ostatnio trochę poszperałem w necie, bo człowiek jednak ciągle się uczy, mimo że jeździłem zawodowo i mam miliony km. za sobą. Patrząc tylko na wymianę poduszki w kierownicy, widać że koło kierownicy jest osadzone na wieloklinie. Któregoś dnia przestawię. 

Co do nierówności na drogach, no to wiadomo prawa fizyki rządzą. Ale w moich okolicach drogi są raczej równe. I tam właśnie wychodzi szydło z worka. Jadąc prosto ze stałą prędkością, kierownicą muszę ciągle kontrować. Zawzięcie unika środka. Jak to się mówi? Myszkuje. 

Ale tak jest od czasu zakupu samochodu. W czasie tych regulacji bywało tylko raz lepiej raz gorzej. Acha, i może najważniejsze o czym niezbyt często wspominam... auto jest po dzwonie. Niby po profesjonalnej naprawie. Sam nigdzie nie dopatrzyłem się żadnych śladów. 

Rozmawiam z różnymi ludźmi, bo nie daje mi to spokoju. Jeden z nich (mechanik) powiedział, że znał fachowców (w Polsce), którzy potrafili sobie radzić z przypadkami gdy auto zostawiało nawet cztery ślady za sobą. Nie dopytywałem szczegółów, bo do Polski daleko i nie zanosi się na szybką wizytę, ale pewnie to byli ludzie, którzy pracowali jeszcze przed erą komputerową. 

Opublikowano

I nadal nie wiemy czy problem dotyczy E90, bo...

6 godzin temu, Wioletta napisał(a):

widać że koło kierownicy jest osadzone na wieloklinie. Któregoś dnia przestawię. 

w E90 nie przestawisz. Jest tylko 1 pozycja w której pasuje. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przepraszam!  Chodzi o F11.