Skocz do zawartości

skrzypiacy pedal sprzegla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na poczatku chcialem pozdrowic wszystkich, a moj problem jest nastepujacy dzis wracajac z trasy zaczą mi skrzypiec pedal sprzegla gdy sie zatrzymalem okazalo sie ze to dochodzi gdzies z sinika po dluzszej jezdzie stalo sie uciazliwe, mam do was pytanie co to moze byc???????????????

Edytowane przez BOSS881123

BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
mam ten sam problem,ale mi skrzypienie jednak dochodzi z samego pedalu wiec mam nadzieje ze jak czyms popsikam to zniknie.Bmki lubia rozne smarowanka nawet paski wszystkie jak sie psiknie to az milej dla uszu.pozdro
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Proszę - edytuj post - zaznacz jakiego modelu dotyczy sprawa.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor
Mam pytanie do BOGGY E36 a jak u mnie to dochodzi bardziej z sinika to cos pomoze nasmarowanie czesci pedala? A moze ktos inny wie co jest,dodam jeszcze ze skrzypi jak jest silnik zimmy i goracy a sprzeglo dziala bez zazutu. Za odpowiedzi dzieki
Opublikowano
Mam pytanie do BOGGY E36 a jak u mnie to dochodzi bardziej z sinika to cos pomoze nasmarowanie czesci pedala? A moze ktos inny wie co jest,dodam jeszcze ze skrzypi jak jest silnik zimmy i goracy a sprzeglo dziala bez zazutu. Za odpowiedzi dzieki

chodziło mi tylko o pedał,

nie wiem co to może być w Twoim przypadku,może kończy się sprzęgło.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bo pedał sprzegła jest plastikowy i pewnie coś się wytarło w miejscu gdzie się porusza. U mnie też skrzypi :)
Opublikowano
  • Autor
Ja jeszcze mam pytanie czy to trzeba jakis specialny smar czy to jest obojetne, ZA ODPOWIEDZI DZIEKI
Opublikowano
Ja jeszcze mam pytanie czy to trzeba jakis specialny smar czy to jest obojetne, ZA ODPOWIEDZI DZIEKI

Najlepszy byłby smar silikonowy, sprzedawany w takich puszkach jak WD40, bo on tak nie wysusza. Ale WD40 też będzie spoko.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam ten sam problem,ale mi skrzypienie jednak dochodzi z samego pedalu wiec mam nadzieje ze jak czyms popsikam to zniknie.Bmki lubia rozne smarowanka nawet paski wszystkie jak sie psiknie to az milej dla uszu.pozdro

Kurde i umne tez to samo, jak puszczam, czy tez wciskam sprzeglo to piszczy diabelstwo, ale sa to dzwieki jakby ze srodka, gdzies pedala...moze cos trze, jak myslicie, jak tam zajrzec i jak popsikac??

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Odkręć podbitke pod kierownicą (nad pedałami), tam jest chyba tylko jeden plastikowy wkręt i pare zatrzasków. Musisz odpiąć głośniczek (przeszkadza jak zwisa na kablu i dynda ci nad glową, gdy włazisz pod kiere) i wydrzeć cał ten plastik. Potem wystarczy się wślizgnąć na plecach pod kierownice i pooglądasz sobie cały mechanizm mocowania pedałów :).

U mnie sprzęgło i mocowania są plastikowe, więc skrzypienie powraca w różnych dziwnych momentach. Jednego dnia skrzypi innego dnia przestaje jak ręką odioł, a po pewnym czasie znów to samo.

Opublikowano
Ehhh, jutro trzeba bedzie to zobaczyc...nasmarowac, popsikac, posprawdzac... :modlitwa: dziekuje za pomoc :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Mam problem z lekko skrzypiacym pedalem sprzegła. Objawy ustaja po odpaleniu silnik i chwili pracy. Gasze auto i znowu to samo. Dzwiek dobiega jakby z wnetrza auta ale wydaje mi sie ze rowniez i z zewnatrz. Co to moze byc? Cos powaznego?
Opublikowano
u mnie też skrzypiało :duh: odkęciłem trzy wkręty odsunąłem lekko osłonę nad pedałami , psiknąłem wd40 na sprężynę pedału sprzęgła i już nic nie skrzypi :cool2: 10 minut roboty i po krzyku
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

panowie ja wam polecam do takiego proble,mu uzyjcie smaru do łancuchów rowerowych.

Znależć go można w sklepie rowerowym,takaczarna puszeczka.to jest w sprayu i jak sie psika to on w kilka sekund zastyga na smar stal.WD40 nie jest dobrym srodkiem smarnym bo na poczatku smaruje a potem wysusza.pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie jestem po naprawie tej niedogodności, pomogło rozmontowanie (demontaż) całego pedału i nasmarowanie wszystkich elementów współpracujących ze sobą (tulejki mocowania, mocowanie pompy sprzęgła, mocowanie sprężyny). Nic nie skrzypi :cool2:

Zastosowałem smar silikonowy (biały z tubki).

...u mnie właściwie uciążliwy był jedynie w wyższych temperaturach zewnętrznych, kiedy pojazd dłużej parkował w słońcu - trudno było wytrzymać.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg