Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich : od nie dawna stałem się posiadaczem tego uroczego auta :P. pisze odnośnie czujników parkowania ostatnio coś im dolega działały wszystkie bez żadnego problemu aż do dziś nie działa mi jeden z przodu od kierowcy boczny i 2 z tylu na środku prawy i boczny lewy.. wyświetla błąd PDC Failure , podłączyłem pod kompa i wyszło ze coś nie halo z tymi czujnikami. Nie wiem jak je ogólnie wymontować te czujniki czy trzeba zdejmować zderzaki proszę o jakieś wskazówki:) pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Jeśli dis pokazuje ci że czujniki masz padnięte to aby je wymienić napewno trzeba zdjać zderzak ale to jest łatwe więc dasz rady.pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A gdy już zdemontuję zderzaki to czy te czujnik są wciskane czy jakoś inaczej mocowane

Chodzi mi o to jak je zdemontować aby niczego nie popsuć zarówno przód jak i tył

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
one sa przyklejone w sumie wiec jak zdejmiesz to pozniej uzyjesz jakiegos kleju do plastkiu i bedzie git :-) ja tak zrobilem i jak narazie trzymaja sie hehe :-)
Opublikowano

Zanim wymienisz czujniki to sprawdź wiązki - przewody często gniją.

Aby to sprawdzić wystarczy na chwilę podmienić podejrzany czujnik ze sprawnym.

Opublikowano
one sa przyklejone w sumie wiec jak zdejmiesz to pozniej uzyjesz jakiegos kleju do plastkiu i bedzie git :-) ja tak zrobilem i jak narazie trzymaja sie hehe :-)

Przyklejone :duh: . To może masz auto po dzwonie :lol: .

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a może padł ci moduł PDC , który jest w bagażniku koło koła zapasowego.

cześto zamaka i pada.

Kolego wiesz moze czy w e61 jest w tym samym miejscu co w e60,bo tez mam problem z PDC i nie moge zlokalizowac modulu.

Opublikowano

kolego jakby co...mam oryginalne czujniki do e60.nowiutkie prosto z salonu z niemiec...

jak cos pisz na prywatną wiadomośc...sprzedam za połowe ceny

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

cześto zamaka i pada.

.

Witam ja mam podobny problem , i chyba dostala sie wilgoc do modułu parkowania.

Pytanie, czy jest opcja wysuszenia tego modułu?? :) Raz działa a raz nie zauważyłem ze w wilgotne dni to układ swiruje a jak jest slonecznie to przechodzi.

Myslałem zeby zabrac to dziadostwo do domu na pare dni i podsuszyc suszarką.

Co wy na to????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli moduł kaprysi na skutek wilgoci , samo osuszenie jeżeli przyniesie efekt ,to najczęściej krótkotrwały . Należy sprawdzić czy gdzieś na druku modułu (najczęściej pomiędzy ścieżkami )nie powstał nalot ,osad -jest to częsta przyczyna uszkodzeń ogólnie układów elektronicznych na wskutek dostania się wilgoci. Jeżeli tak,to należy usunąć go i zabezpieczy płytkę drukowaną przed ponownym uszkodzeniem pokrywając ją np.cienką warstwą lakieru bezbarwnego .
Opublikowano

cześto zamaka i pada.

.

Witam ja mam podobny problem , i chyba dostala sie wilgoc do modułu parkowania.

Pytanie, czy jest opcja wysuszenia tego modułu?? :) Raz działa a raz nie zauważyłem ze w wilgotne dni to układ swiruje a jak jest slonecznie to przechodzi.

Myslałem zeby zabrac to dziadostwo do domu na pare dni i podsuszyc suszarką.

Co wy na to????

a ja bym powiedział ,że zgniła ci wiązka w zderzaku i to zapewne w przednim - bo te najczyściej się rozpadają. Trzeba albo polutować albo wymienić ja u siebie wymieniałem jakieś 2 lata temu płaciłem w ASO niecałe 140 zł.

Co do wymiany czujników to aby dostać się do przednich skrajnych to idzie to zrobić po zdjęciu koła i nadkola do przednich przy rejestracji można się dostać po wytarganiu nerek (nie jest to łatwe i trzeba uważać żeby nie pourywać zaczepów ale trochę kombinacji, siły z umiarem i wyczuciem i wychodzą :D )

Co do tylnych to skrajne tylne też się da wymienić bez zwalania całego zderzaka - trzeba odkręcić zderzak od nadkola, wypiąć dolne spinki, wykręcić 2 śruby główne które widać po otworzeniu klapy i zdjęciu zaślepek później można odchylić zderzak i wymienić czujnik.

Tylnych pod rejestracją jeszcze nie wymieniałem, na szczęście nie było potrzeby :)

Opublikowano

Dzieki panie Kowal jak tylko będe miał troche czasu to zobacze przód bo to właśnie on padł jako pierwszy.

A juz miałem dzwonic do aso w sprawie wymiany: :duh:

Swoją drogą musze tez sprawdzic moduł.

Dzieki bardzo i pozdrawiam. :cool2:

• 4 lata później...
Opublikowano

Temat lekko zakurzony ale zeby nie dodawac nowego pozwole sobie zamiescic moje pytanie tutaj.

Jestem posiadaczem bmw 5 e61 z 08.2008r. i od wczoraj prawdopodobnie padł mi przedni czujnik parkowania (sprawdziłem metodą z forum czyli osłuchałem ktory nie cyka).

Żeby nie rozbierać auta na sucho lecz dopiero jak bedę miał nowy czujnik w ręku chciałbym zapytac jaki typ czujnika bedę mial w przednim zderzaku? :

1. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5833282076

2. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5276358605

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

mam takie pytanie padł mi przedni czujnik parkowania od strony rejestracji, dużo czytałem że jest konieczny demontaż zderzaka ale dotarłem do

opinii że wystarczy zdemontować lampę i wtedy można wyciągnąć czujnik bez problemu. Czy ktoś demontował czujnik przez wyciągnięcie lampy?

Czy wiązki przednie gniją przy wtyczkach do czujników?.

pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

siema

mam uszkodzony jeden czujnik pdc, i teraz pytanie... czy jeden uszkodzony ma wplyw na reszte? wogole nie dzialaja inne czujniki ani z przodu ani z tylu

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak.

Jeden uszkodzony i po ptakach...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Tak choć nie zawsze. Miałem jeden uszkodzony i czasami układ działał (oczywiście ten jeden nie wykrywał przeszkody). Naprawiłem i było ok.

Teraz znów padł mi jeden i wszystkie pozostałe działają normalnie - tylko ten uszkodzony cały czas pokazuje przeszkodę na czerwono, mimo że parking jest pusty :) Mam już na wymianę nowy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak już odłączysz (całkowite uszkodzenie elektryczne) jeden to układ nie zadziała, u Ciebie tylko oszukują :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.