Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Nie wiem dlaczego sie niekturz tak grzeja pytanie bylo " Jak jezdzic ekonomicznie?" a jak wasze spala 12-20 l /100km to tego nie umiecie . Co do Linka ktury podalem tam sa auta ktore pala od 6-20L/100km i sa od 1998-2011-roku trzeba troche poszukac . Moj pali 8-9 l http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/6-BMW/38-5er.html?fueltype=1&fuelsort=1&vehicletype=1&constyear_s=2001&constyear_e=2002&page=3&gearing=2&powerunit=2 (KleinZdz) i to mieszanie miasto , autostrada ale glownie miasto . Ja prubuje zeby jak najmniej spalic ponizej 7 l/100km tez juz zeszlem ale to bylo za miastem przy 80 h/km . A kupilem to auto zeby jezdzic wygodnie , bespiecznie i cicho a nie zeby jezdzic jak Kubica bo wtedy kupil bym BMW M5 a nie 530D . Edytowane przez Zklein
  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na 65 litrach robię jakieś 750km i nie wiem czy to jest dużo, czy mało.

Jak widzę, że żyd zbliża się ku końcowi to jadę i zalewam do pełna standardowo - nigdy na raty czyt. pół zbiornika.

Miasto 80%, trasa - jeśli można tak to nazwać ok. 20%.

Jeżdżę normalnie, żeby kół nie pourywać.

Tylko diesel gold.

Pzdr.

Opublikowano
Zklein Powiedz mi drogi kolego ile ty masz lat co? Bo walisz takie byki jak mój kuzynek w 3-ciej klasie podstawówki. Ja rozumiem, że w języku Polskim są różne trudne wyrazy, których pewnie sam nie potrafię poprawnie napisać ale "muj" ? To już ludzkie pojęcie przechodzi.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
Halo KamillOdh uczymy sie tu Polskiego czy jezdzenia ekonomicznego ? Przepraszam cie za te bledy ale niestety nimam Polskich liter w komputerze i juz dawno nie pisalem po polsku . Moze jak tutaj w Forum troche potrenuje to nebede takich bledow robil .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i już dawno nie pisałem po Polsku

Oj. To widać :? .(w cytacie pozwoliłem sobie poprawić błędy)

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

E39 3.0d turing automat

Były właściciel powiedział : jadác prędkością 90 - 110 km/h spalił 7,2 l/ 100km.

Jadác z prędkością 130 - 150 km/h spalił 6,8. To była autostrada i nie patrzył na kompa lecz przed jazdą zalała do pełna i po przejechaniu 300 km. dolał ponownie do pełna i ponownie.

Moje doświadczenie to Miasto 10- 11l/100km

Trasa 7 - 8 l/100km. Po krajowych drogach jadąc w korku potem w kolumnie ok 80 km./h a następnie częste wyprzedzania i jazda powyżej dopuszczalnej prędkości

Gdzieś przeczytałem żeby w mieście palił mniej to trzeba samemu zmieniać biegi i patrzeć do przodu jakie światło świeci na skrzyżowaniu .

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
Mam podobnie jak kolega wyżej. Miasto to 10-12 litrów. Trasa od 7-8. Jadąc z Gubina pod francuską granicę - cała trasa wyniosła z 1600 km, spalanie wyniosło 7,2 przy prędkościach rzędu 130-150. Niestety jak jeżdżę do Wrocławia to już jest bliżej 8 litrów. Mimo to i tak bardzo ekonomiczny silnik :D
Opublikowano

U mnie teraz zalane do pelna, przejechałem 790km i znowu do pełna. Weszło ~61 litrów.

Czyli 7.72/100. Jazda mieszana (głównie dojazd do pracy).

Opublikowano
A JA IDE O ZAKŁAD z każdym tak jak powiedziła przedmówca tankujemy do pełna robimy 100 km lub 200 i jeżeli w trasie spadnie poniżej 7 to skaladam honory i jezeli spali po miescie ponizej 12 tez skaladam honory miasto rzeszów
Opublikowano

bemuss Zapomniałeś dodać, że jeżdżąc w dzień w dużym mieście w normalnym ruchu czyli zwykle dość tłoczno.

Bo jeżdżąc w nocy po pustym mieście gdzie połowa sygnalizatorów nie działa to i moja 540 spala 12l:P I też mógłbym powiedzieć "po miescie i bardzo dynamicznie".

Ile spali to spali, mniejsza o to czy 7czy 7.2 czy 7.8 albo "aż" 8l w trasie albo 11l w mieście, to jest największy diesel w gamie silników E39 więc nie ma co rozliczać się z każdego litra w tą czy w tą, tylko trzeba się cieszyć z jazdy i dynamiki auta bo po to się kupuje duże pojemności, bo dla ekonomii i spokojnej jazdy logiczne jest że mniejszy silnik jest ekonomiczniejszy, ale też bez przesady.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
to tak ja koledze kosiarka do trawy spala 3 litry na godzine a mi 5 i nie daje mu to spokoju,powiedziałem mu że trawę mam bardziej gęstrzejszą i też jest zły bo mam lepsza trawe
Opublikowano
Moja odpowiedz na pytanie: 530D Jak tym jezdzic ekonomicznie Im dluzej bedziesz jezdzil tym wiecej bedziesz wiedzial na temat ekonomiki tego silnika. Ja wierze ze mozna zejsc ponizej 5.5l tym autem ale nie w miescie. I ponizej 8l w miescie. Lecz te spalania sa chwilowe. Raz jezdzimy ekonomicznie, za chwile dynamicznie a za chwile jak pseudokubica. i co? Ekonomizer z calosci zbiornika za kazdym razem pkaze podobna wartosc. Czyli? Tankujemy do pelna, jezdzimy do momentu "zyda" i wychodzi 9l na 100km. Znow tankujemy do pelna, jezdzimy do "zyda" i wychodzi 8,7l na 100km. I co to za roznica?
Opublikowano

Witam,

Moja Bunia w manualu, przy delikatnej jeździe spaliła najmniej 6,8 (Kielce - Kraków) ale to jest 240 km w dwie strony.

Na odcinku 1100 (Frankfurt.nad Menem - Kielce) spaliła 8,4 (4 osoby + jakieś bagaże - szybkość na odcinkach do 200 km/h)

W jeździe miejskiej około 11

Ale i tak średnio wychodzi poniżej 10 więc jest dobrze.

Kiedyś jak miałem OMEGĘ z silnikiem TDS (130 PS) to w automacie po mieście paliła mi 13,5 l a na trasie 7,5 l.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
chciałem dodac że do pracy mam jakieś 4km po drodze do niej muszę jechać przez rondo 5 sygnalizacji świetlnych, a i opony w moim aucie maja 235mmm szerokości na felgach 17
Opublikowano

Jak wy to robicie ze wasze 3.0d w trasie pali 7=8 litrow?moja w trasie na tempomacie przy 140 pokazuje ponizej 5 litrow [4,9]

Srednia na kompie to 7 ale wydaje mi sie ze pali 8...Czy wam tez kompy oszukuja?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wy to robicie ze wasze 3.0d w trasie pali 7=8 litrow?moja w trasie na tempomacie przy 140 pokazuje ponizej 5 litrow [4,9]

To weź ten swój komputer przeprogramuj bo Ci bzdury pokazuje straszne. :) E60 przy takiej prędkości pali w granicach 7-7,5 litra więc E39 będzie paliła trochę więcej.

Opublikowano

Warszawa, godzina 16:00, trasa 17 km pokonywana w 50 minut. Do tego trasa Wawa - Władek, część po A1, reszta drogami ... polskimi. W sumie jakieś 420 km.

Po mieście 14,6 - 15,1 na kompie. W ruchu mieszanym 2 tys Wawa, 2 tys trasa jak wyżej 8,8 l/100 km. Jeźdżę raczej spokojnie, relaksacyjnie (w końcu mam limuzyne!), choć jak trzeba nacisnę bez stresu. Max na autostradzie... nie powiem :mrgreen:

Ktoś fajnie na forum napisał: "Jak cie stac na konia, to i na obrok musi". Amen!

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

jak chcesz jeździć ekonomicznie to się na rower przesiądź... nie trzeba się decydować na takie auto z takim silnikiem jak kogoś nie stać pojechać na stację i zatankować.

PS. żeby off-a nie było: po Krakowie i na trasie średnio 9-14 litrów

BMW-Banditen Motor Wagen

INSTRUKCJA E46

http://www.wupload.com/file/194077137/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Komunikaty kompa niem-angielsko-polskie

http://www.wupload.com/file/194069634/komuinikaty_bmw.txt

----------------------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano
Warszawa, godzina 16:00, trasa 17 km pokonywana w 50 minut. Do tego trasa Wawa - Władek, część po A1, reszta drogami ... polskimi. W sumie jakieś 420 km.

Po mieście 14,6 - 15,1 na kompie. W ruchu mieszanym 2 tys Wawa, 2 tys trasa jak wyżej 8,8 l/100 km. Jeźdżę raczej spokojnie, relaksacyjnie (w końcu mam limuzyne!), choć jak trzeba nacisnę bez stresu. Max na autostradzie... nie powiem :mrgreen:

Ktoś fajnie na forum napisał: "Jak cie stac na konia, to i na obrok musi". Amen!

Kolego piszemy o spalaniu w silniku 3.0d a nie 2.8 benzyna....

Opublikowano (edytowane)

To weź ten swój komputer przeprogramuj bo Ci bzdury pokazuje straszne. :) E60 przy takiej prędkości pali w granicach 7-7,5 litra więc E39 będzie paliła trochę więcej.

chyba srednio?? moj nie pali wiecej niz 8 w trybie mieszanym chyba ze caly czas miasto to wtedy wiecej....

a w trasie max 6-6,5 choc pokazuje mniej....jak mam przeporgramowac komputer?

PS I PAMIETAJCIE JEDNO AUTOMAT NIGDY NIE ZEJDZIE DO TAKIEGO SPALANIA JAK MANUAL wiec to radze tez brac na poprawke i pisac czy manual czy automat....

Edytowane przez BMW e39
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego. Pisałeś ile Ci pali przy prędkości 140 km/h więc na ten temat Ci odpisałem. Co ma do tego tryb mieszany?
Opublikowano (edytowane)
Kolego. Pisałeś ile Ci pali przy prędkości 140 km/h więc na ten temat Ci odpisałem. Co ma do tego tryb mieszany?

BO TY MASZ AUTOMAT A JA MANUAL I SPALANIE MAM MNIEJSZE O 2 LITRY ...

Ty automatem masz 7-7,5 a ja manualem mam 5-5,5 w trasie....

PS :Nie dziwie sie ze wasze 3.0d automat pala po 12-13l w miescie to wszystko przez automat....

Edytowane przez BMW e39
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie obraź się, ale mam nadzieję, że teraz sobie jaja robisz??? :)

Opublikowano

Nie obraź się, ale mam nadzieję, że teraz sobie jaja robisz??? :)

Jezeli mnie nie wyzywasz to nie czuje sie obrazony takze luz:)

Zartow sobie nie robie bo wszystko na to wskazuje ze tak jest i tak bylo zawsze ze automaty palily wiecej od manuali i moge sie o to zalozyc ....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj widzę, że nie masz za bardzo orientacji w tym jak działa skrzynia automatyczna. W skrócie Ci powiem, że starego typu automaty palą więcej, ale różnica wynika tylko i wyłącznie z tej części pracy skrzyni, w której skrzynia korzysta ze sprzęgła hydrokinetycznego czyli akurat w E39 530d dotyczy do biegów od 1 do 3 podczas rozpędzania się. W trasie różnic nie ma żadnych więc tłumaczę Ci po raz kolejny, że E39 530d spala przy prędkości 140 km/h około 7,5 do 8 litrów na 100 km. Nie próbuj z tym nawet polemizować bo takie są fakty i jeżeli komputer w Twoim aucie pokazuje co innego to znaczy, że pokazuje źle. :)