Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Niedawno poddałem wzmocnieniu swoją e 91 320d 163km.

Ale po hamowni klapa. moc 157km a moment 395nm. Czy może ktoś podpowiedzieć co jest tego przyczyną? Podmieniłem inny przepływomierz i niby trochę lepiej ale nie me szału.

Dziękuję za info.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciśnienie doładowania, ciśnienie cr i masę powietrza, pod obciążeniem, 4 lub 5 bieg i pedał w podłogę od 2000 rpm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ciśnienie cr to ciśnienie paliwa? A masę powietrza to czytałem o parametrach zadanych i rzeczywistych to o te dwa chodzi czy jeszcze jakiś parametr jest. A na postoju coś trzeba będzie sprawdzić?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, ciśnienie paliwa, na postoju nie ma sensu. Powietrze tak jak napisałeś, każdy parametr ma wartość oczekiwaną i rzeczywistą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A długo patrzeć na wyniki? Jakiś czas czy do określonych obrotów? I jeszcze czy te parametry będą się dynamicznie zmieniać i jak tak to w którym momencie je spisać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj film, np camstudio, czymś co nagrywa ekran. Jak długo? To zależy jak szybko silnik przy pełnym bucie dojdzie powiedzmy do 4000 rpm :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. trochę to trwało ale jestem. Wymieniłem przepływkę wyciągnąłem kolektor (czyszczenie i wypad klapy-dwie luźne) i auto jest żywsze.

chyba tego potrzebował. a i czujnik doładowania był zasyfiony.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W bardzo prosty sposób - nie zmieniać AFR w mapie lambdy, tylko pozostać na standardowym poziomie. Dla aut z DPFem zazwyczaj AFR jest na poziomie ~18.1, gdzie bez DPFa możesz sobie bez problemu zrobić 17,5 totalnie bezdymnie. W starszych systemach jest to tzw Smoke Limiter.

Tak, wiem że podałem dość przykładowe, ale w miarę wiarygodne wartości. Wszystko zależy od auta, stare tdi to i na AFR 17 potrafią iść bez dymu.

Opublikowano

W starszych systemach jest to znacznie bardziej proste. Masz po prostu smoke limiter, który jest dwuwymiarowym układem kartezjańskim, na osi rzędnych szybkość obrotowa wału, na odciętych - ilość paliwa w miligramach. W tabeli masz zestawione dawki dla poszczególnych parametrów (prędkość obrotowa, ilość powietrza). AFR (air to fuel ratio) obliczasz dzieląc jak sama nazwa wskazuje masę powietrza przez masę paliwa i dostajesz wynik. Wrzuciłem przykładowo soft z 1.9 ASZ PD do prostego programu VAGEDCsuite, wygląda to tak :

3c5372186e55e.jpg

Jak widać po przeliczeniu ostatniej kolumny dla największej dawki (59mg) mamy 1051mg powietrza, co daje nam AFR 17,81. Niestety w systemach nowszych, szczególnie EDC17 bazującym głównie na momencie obrotowym, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Oczywiście niższe AFR może przyczynić się do zwiększenia rozmiaru cząstek stałych jak i mechanizmu koagulacji cząstek wokół niespalonych węglowodorów będących pochodną bogatszej mieszanki i tym samym zabić w krótkim czasie DPF. Dlatego soft pod auto z DPFem robi się trochę inaczej ;) Pomijam już "gorsze napędzanie" turbosprężarki.

• 3 tygodnie później...