Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
domyslam sie.Bo gdyby było: "mocy przybywaj" i pedał w podłogę to nie wygladało by juz tak dobrze! ale to jest gaz a nie paliwo wiec da rade to przezyc. Dzwoniłem do tych co zakładali ci gazik i niezle to wyglada bo za prinsa do mojej 316 chca 4900pln, a w stalowej ten z VW chce 5800 takze nie ma co sie zastanawiac i trzeba ciąć do wa-wy!!!! :twisted2: Tylko ta kasa....ale jak nie uzbieram szybko to biore na raty.nie ma co zwlekac! gazowi mowimy stanowczo nie- juz u mnie nieaktualne :twisted2:
DARK SIDE OF POWER!
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

POROBIŁEM FOTKI.

wlew jest tu: .... schowany w zderzaku wogóle go nie widać. Trzeba się mocno pochylić żeby go zobaczyć.

http://img188.imageshack.us/img188/1751/ringi64jd.jpg

Tak wygląda to pod maską:

http://img189.imageshack.us/img189/5933/sp0800063td.jpg

Tu umiejscowiony jest wskaźnik. Miejsce wybrałem sam, jest OK.

http://img246.imageshack.us/img246/1268/ringi97ol.jpg

Opublikowano
potwierdzam.Kolega ma zamontowany wlew gazu tak ze az sam sie naciąlem i musiałem sie go pytac gdzie jest.
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

11,5 litra - jezdzisz taniej niż kompaktowe auto z tdi

na tym polega cały urok LPG

ciekaw jestem co ortodoksyjni przeciwnicy paliw alternatywnych będą mówić jak benzyna za pól roku podrożeje np. do 5,1 zł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ciekaw jestem co ortodoksyjni przeciwnicy paliw alternatywnych będą mówić jak benzyna za pól roku podrożeje np. do 5,1 zł.

A w tym czasie gaz będzie taniec?! :twisted:

Jasne że będzie tańszy od benzyny ale wątpie aby cena się utrzymała szczególnie że dużo ludzi instaluje gaz, a 'państwo' to widzi i jak zwącha kase to będzesz miał gaz po 3 zł albo 3.5 :roll:

Opublikowano

TD25,

W raszynie do iS'a powiedzieli mi 3300zł za sekwencję ELPIGAZ ponoć to dobra instalacja. Znalazłem też sekwencję za 2600zł ale ponoć to nowa inst i jescze nie przetestowana.

Co polecacie do iS'a i gdzie to załozyć???

Yaiek
Opublikowano
ktoś pisze że lepiej mu auto jeździ niż na benzynie to lekko mi się wierzyć nie chce . Zwłaszcza że gaz jest mniej energetyczny niż benzyna . :duh:

I tu się mylisz.

Etylina ma 95- 98 oktanów

LPG 100-110 oktanów

CNG 110-120 oktanów

Tu tak piszą:

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5963&highlight=ziemny

dane pochodzą z wykładu o paliwach alternatywnych.

Jest koleś który na ćwierć mili w klasie turbo na Hondzie civic jeździ na gazie i do tego wygrywa bo jak twierdzi gaz jest lepszy od benzyny tylko trzeba umieć wykorzystać jego możliwości.

Opublikowano
gaz ma wiecej oktanow ale jest mniej kaloryczny --- juz to kiedys pisalem :D to tak jakbys do pieca na koks wsypal taka sama ilosc wegla i chcial miec tak samo cieplo :D - tak sie nie da....gaz jest gorszy od Pb i koniec tematu...

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Jelito muszę powiedzieć, że niestety fuszer tobie zakładał gaz.nie chodzi mi o instalkę przy silniku, jest oki ale jak można wlew gazu w takim samochodzie zrobić pod błotnikiem.od mniej więcej minimum roku w tych samochodach wszyscy robią wlew gazu przy wlewie benzyny , pod klapką.bez problemu się zmieści.ja mam 540 w budzie e-39 i tak właśnie mam umiejscowiony wlew, a moja klapka jest mniejsza niż twoja.to by było na tyle.
czasami się mylę
Opublikowano
Jelito zakładał gaz w warsztacie w którym nie chce sie pracownikom troszke własnej inicjatywy wykazać jak tylko by chcieli to by wszystko ładnie pochowali.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Mam wlew tam gdzie mam i juz. Moze im się nie chciało, moze się zapomnieli tego nie wiem. Ważne że instalacja działa bezproblemowo i jestem z niej zadowolony.
Opublikowano
gaz ma wiecej oktanow ale jest mniej kaloryczny --- juz to kiedys pisalem :D to tak jakbys do pieca na koks wsypal taka sama ilosc wegla i chcial miec tak samo cieplo :D - tak sie nie da....gaz jest gorszy od Pb i koniec tematu...

Zawsze powtarzasz, że "już pisałeś" itd. ale nie wyjasniasz prawidłowo. Liczba oktanowa to tylko wskaźnik zdolności (nasz wróg, a tak rzeczywiście to zdolność paliwa) do spalania "stukowego" w silniku. Spalanie stukowe to rodzaj powolnej detonacji która zachodzi w silniku przy wysokim ciśnieniu mieszanki paliwowo-powietrznej. I wysoka licznba oktanowa to zabezpieczenie przed tą skłonnością, a jednocześnie droga. Silniki diesla są takie oszczędne i ekonomiczne, bo m.in. pracują przy wysokim spopniu spreżania. Przy instalacji gazowaej, mozna by zwiekszać stopień sprężania nawet o około 20% dzięki czemu uzyskiwało by się wzrost sprawno ści silnika o około 10%, ale niestety nikt w to się nie bawi...

Może ja zacznę?

Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano
Przy instalacji gazowaej, mozna by zwiekszać stopień sprężania nawet o około 20% dzięki czemu uzyskiwało by się wzrost sprawno ści silnika o około 10%, ale niestety nikt w to się nie bawi...

Może ja zacznę?

Tylko przywalisz większe sprężanie to korbowody mogą polecieć...

Pozdrawiam

Opublikowano

Silniki diesla sa oszczędniejsze, bo jest zmniejszona jedna z niedoskonałości konstrukcji (bardzo niedoskonałej).

Chyba wiecie że ok. 50% paliwa jest spalana i zamieniena w energie, a reszta jest marnowana.

W dieslu nie ma swiecy iskrowej, tu fizyka i ciśnienie zapalają paliwo.

Zreszta jakiś polski inżynier pracuje nad lepszą swiecą, i zdaje sie uzyskuje 1cm długości iskre. Jak sam twierdzi to uczyni silniki bardziej ekonomicznymi.

Opublikowano
O korbowody się nie boję. Bo tak na prawde, w żadnym silniku fabrycznym, sie nie zmniejszy komory soppalania o 20%. najwyżej o 10% i to jeszcze nie wszędzie. Myślałem że się pobawię, ale niestety, nie kupuje drugirej głowicym, a ta jest do bani....
Pogadaj, a potem "zrób to sam" oraz zajrzyj na: realoem.com
Opublikowano
JELITO - dobrze zrobiłes, zakladajac te instalke LPG . BYłem teraz w Niemczech i widziałem np posiadaczy E38 735 , którzy nie tylko zamontowali instalke LPG , nie tylko tankują i jezdza na LPG ale w dodatku zamontowali te instalke w POLSCE i to niedaleko mnie - w Swarzędzu u Nowickiego. To o czyms swiadczy. Juz dawno LPG przestało byc skąpstwem tylko stało sie koniecznoscią . Nie tylko w Polsce , jak widać.
Opublikowano

Jeszcze nie mam - powody są dwa - po pierwsze teraz mam inne wydatki, które skutecznie pompują mi kieszeń

po drugie nie robie az tylu km rocznie , poki czesto jestem w Niemczech. Jak tylko sytuacja sie zmieni, od razu założe :cool2: