Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam .czy w waszych sinikach po zgaszeniu tez wydobywa się takie ufffff. tak jakby z czegoś powietrze schodziło. u mnie robi tak za kazdym razem i czy to jest normalne
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

u mnie nie robi uff...

to może byc servo lub odma. Ale to takie strzały w ciemno bo nie wiem.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
U mnie też coś podobnego robi,ale jest tak od kiedy ja mam(2 lata)i nic złego się nie dzieje więc się nie przejmuję.
Opublikowano

Przy uruchomionym silniku słychać syczenie?

U mnie pękła zatyczka nr 15:

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/p/u/199.png

Tyle, że słychać było syczenie, a po zgaszeniu silnika właśnie takie ufff....

Opublikowano
u mnie niby nie słychać syczenia tylko gwizd a po zgaszeniu właśnie uffff. ten gwizd to na wolnych obrotach słychać i do 1000 obr potem już nie ma gwizdu. gwizd jest taki jakbyś ustami gwizdał cały czas o jednej tonacji. dodam ze silnik pracuje równo czasami ale to bardzo rzadko wzrosną mu obroty troszeczkę na chwilkę i tyle. nie ma żadnych falowań itp.
Opublikowano

miałem to samo, długo jeździłem z "syczeniem", nie moglem zlokalizować jego źródła, aż ta "zatyczka" pękła wzdłuż i spadła, wtedy już samochód nie jechał :|

warto sprawdzić bo koszt w ASO to chyba 5zł, dostęp jest dość łatwy, co prawda nie widać tego, ale wystarczy włożyć rękę za kolektor

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
Wszystkie silniki 2.8 z dwoma Vanosami jakie widziałem robiły to uff przy gaszeniu więc to raczej norma :D .
Opublikowano
Moim zdaniem UFFFF robi zespół regulacyjny od długości kanałów dolotowych ( na powyższym schemacie nr 7).
Opublikowano
ja mam akurat pojedynczy vanos ale ufff juz wiem co robi. robi membrana od separatora oleju. wczoraj to rozebralem i odpalilem bez separatora i juz nie robila ufff. wiec ufff jest prawidlowe a jak nie robi uff to pewno membrana w separatorze jest uwalona
Opublikowano
No niewiem. Wczoraj u siebie wymienialem odme z rurkami i mufka, dodatkowo wyciagalem bagnet w celu udroznienia splywu oleju i na nowym zestawie tez po zgaszeniu silnika slychac to odpowietrzenie. Takze to raczej nie to.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
No niewiem. Wczoraj u siebie wymienialem odme z rurkami i mufka, dodatkowo wyciagalem bagnet w celu udroznienia splywu oleju i na nowym zestawie tez po zgaszeniu silnika slychac to odpowietrzenie. Takze to raczej nie to.

Chyba nie zrozumiałeś poprzedniego postu. RUTI napisał, że jak separator (membrana) sprawny to robi UFFFF.

• 6 lat później...
Opublikowano
u mnie też słychać to. dzwiek przypomina wyciagniecie korka z napompowanej zabawki plażowej.Odma wyczyszczona, membrana na pewno sprawna bo oglądałem ją. Ruti, a jak u Ciebie zachowuje sie silnik po odkreceniu korka? Mój na chwilke przyspieszy, potem zwolni i po paru sekundach chodzi dalej normalnie :?