Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie spalania...komputer na desce pokazuje mi aktualnie 15l/100 gdzie kiedy kupilem auto byl max 10.1L/100 nie wiem co jest tego przyczyna bo naprawde auto cos wiecej pali idzie to jakos sprawdzic badz wie ktos co moze byc tego przyczyna?

Sonda moze??

pozdrawiam i dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajnie by było, gdybyśmy wiedzieli, w sprawie jakiego silnika mamy się wypowiadać. Bo na ten przykład jeśli śmigasz 540i, to ciesz się, że mało pali.

A poważnie, u mnie na Pomorzu za oknem zima, -19'C. Nie sądzę, żeby u Ciebie bylo dużo lepiej i w tym upatrywałbym powód wysokiego spalania. Jeśli do tego dojdzie jazda po mieście, krótkie odcinki itd., to wzrost z 10l na 15l mnie nie dziwi i raczej bym się nie przejmował. Co innego, jeśli na wiosnę nie zauważysz poprawy.

Opublikowano
Nie rozumiem waszych wypowiedzi. Mam 540i i na kompie spalanie w jeździe mieszanej pokazuje 13,7 a jak wyjechałem na trase to przy pełnym aucie spalanie wynosi 12,4 Dodam że mam manuala. Jak trzeba jeździć żeby auto spaliło 15 czy 16 litrów? Wiadomo że jest zima i raczej z dzieckiem nie będe jechał 160km/h ale gdy jade do 120 km to spalanie mam na poziomie 12 litrów
Opublikowano
Nie rozumiem waszych wypowiedzi. Mam 540i i na kompie spalanie w jeździe mieszanej pokazuje 13,7 a jak wyjechałem na trase to przy pełnym aucie spalanie wynosi 12,4 Dodam że mam manuala. Jak trzeba jeździć żeby auto spaliło 15 czy 16 litrów? Wiadomo że jest zima i raczej z dzieckiem nie będe jechał 160km/h ale gdy jade do 120 km to spalanie mam na poziomie 12 litrów

Pytasz jak może auto tyle spalić?

Wstaje rano, temp. od 2 tygodni poniżej -10, odpalam auto, chodzi sobie ze 2-3 min, jade 3km po mieście do pracy, prędkość max 50km/h. Po 10 godzinach wracam do domu. Spalanie na kompie 22,1 , rzeczywiste 25. Średnia prędkość na komputerze, 17km/h :) A na obroty wyższe niż 2,2tyś nie wchodze :)

czyli jednak można ... :-)

Opublikowano
Witam. Posiadam 528iA spalanie latem ok 12.7l/100km, a teraz nawet dochodzi według kompa do 16l/100km.
Opublikowano
moje 528i automat, w miescie ciezko zejsc ponizej 15l, trasa 120-160 10l
Opublikowano
Witam. Posiadam 528iA spalanie latem ok 12.7l/100km, a teraz nawet dochodzi według kompa do 16l/100km.

chyba twoj komputer oszukuje, albo jezdzisz jak stary dziadek:)) (bez urazy)

Opublikowano
Mi sie ostatnio udaje w 10 litrach (PB) zmiescic w jezdzie mieszanej, nawet przy tych niskich temperaturach. 45km do pracy w jedna strone. Byloby lepiej gdyby nie korki po drodze.

Jaką średnią prędkość pokazuje ci komputer?

Opublikowano

chyba twoj komputer oszukuje, albo jezdzisz jak stary dziadek:)) (bez urazy)

dziadek nie dziadek, mam pytanie jezdzisz na benzynie albo na lpg? Bo na benzyne to troche za dużo!!!
Opublikowano
Witam Bmw 528ia w cyklu Miejskim spala od 15,4-16,6 jazda ciagłą przez 100km. Wiem bo dokładnie tak mi spala. niemówimy tu o czestym gaszeniu lub jazda na kótkim odcinku bo wiadomo spalanie wzrosnie :8) ale na trasie schodzi o połowe :wink: Tak,ze nierozumiem dlaczego sie dziwicie ze 16 literków to za duzo :shock:
Opublikowano
Jaką średnią prędkość pokazuje ci komputer?

Srednia z ostatniego pol roku (bo mniej wiecej wtedy byl aku odpinany): 9,4l/100km (25 MPG).

Chodzi mi o średnią prędkość z jaką porusza się pojazd a nie o średnie spalanie.

Pozdrawiam.

Jestem ciekawy z jaką średnią prędkością porusza się twój pojazd, że spala ci tak mało paliwa (zakładam że to automat)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest prawidlowe spalanie 540 - przy prawidlowej jezdzie. Ale nie zrozumcie mnie zle - silnik ten ma potencjal i mozliwosci... :wink: Nie wszyscy kupuja to dla jazdy z dzieckiem :8)

Bardzo wazna jest srednia predkosc. Do sredniej wartosci spalania powinienes dolaczyc srednia predkosc. Bardzo latwo mozna obnizyc wartosc spalania starajac sie nie uzywac hamulca. W miescie, chocbys sie nie wiem jak staral, niespalisz mniej niz 13,5. Moj rekord bodajze to 13L w miescie :8) .

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Ja mam inny "problem". Odczyty z kompa.

Trasa 7.8L 120-130km,

cykl mieszany Max 8.5L

teraz zima Max 9.3L.

Wydaje mi sie ze to prawie niemozliwe. Co o tym myslicie? Teraz jezdze wolno wiadomo, ale latem nie oszczedzalem sie :) mimo to nie przekraczalem 9.0L.

Jak czytam spalanie innych (523) to nie moge w to uwierzyc. Co myslicie?

Opublikowano

523i

zima (tzn teraz) - wiekszosc po miescie - srednie spalanie miedzy 15 a 18 litrow, wg kompa 12,7. Predkosc na kompie: 22,1

zima trasa: mieszcze sie w 10,5 litra.

Lato:

miasto - 10,4 do 13,2

trasa - od 6,8 do 9,4

Nie mam gazowni, tylko pb95 (ciekawe dlaczego na niemieckiej pali mi w zimie o 2 litry mniej?)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Chodzi mi o średnią prędkość z jaką porusza się pojazd a nie o średnie spalanie.

Pozdrawiam.

Jestem ciekawy z jaką średnią prędkością porusza się twój pojazd, że spala ci tak mało paliwa

Sorry. Musialem byc zaprawiony z lekka wczoraj ze nie zalapalem Twojego pytania. Srednia z kompa: 58.7 km/h.

(zakładam że to automat)

Manual.

Opublikowano

moja 530d w automacie pali mi terak ok 13-14 litrow latem bardzo podobnie - srednia predkosc 15 km/h bardzo male/szybkie trasy

silverr ma 2.0 i jezdzi na benzynie

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja posiadam 520i zagazowany. W trasie to około 12 litrów, ale w mieście już tak fajnie nie jest. 15l gazu i do tego dochodzi benzynka. Zanim się przełączy na gaz to litr wciągnie i to na odcinku 4-5km. Na zimnym silniku sporo schodzi. Jeśli latem spadnie spalanie o 2-3 litry w mieście to będzie świetnie.