Skocz do zawartości

320d pekajace sprezyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam taki problem ze pekly mi 2 sprezyny z tylu wymieniane w listopadzie wywalilem sportowe i wsadzilem normalne ori!padl mi amorek z tylu i 2 z przodu sprawdze w sierpniu i naprawde byly w nie zlym stanie po ponad 70% kazdy i nie wiem co teraz robic!bo nie chce mi sie wierzyc ze to wszystko jest tak poprostu!mam zawieszenie sportowe i moze zwykle sprezyny nie wytrzymuja?pomocy!!

ps.nie wpadlem w zaden wiekszy dol!

ps.jakie byscie polecili amorki?nie powiem ze teraz cena nie gra roli.bo sprezyny i amorki to juz spory wydatek!

Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano
Mi też pękła sprężyna z tyłu dziś kupiłem i wymieniłem na spokojnie :D
Opublikowano
  • Autor
a jaka kupiles ori czy zamienniki?
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano
chemik666- witam kolege forumowicza ja kilka dni temu wymieniłem pęknite sprężynki na tyle na LESJOOFORSA ale wzmocnione bo te orginały to mają tak cienkie dwa ostatnie zwoje że pękają w gniazdach mocowania. 1szt. LESJOOFORSA to ok 170PLN w INTERCARS narazie jestem zadowolony ale mam normalne zawieszenie. pracy przy tym z pifkiem było na 1h i poszło łatwo dolna śruba od amora do odkręcenia wachacz na dół potem czyszczenie osadzenia sprężynki wachacz na maxa na dół i sprężynka na miejscu. :D
Opublikowano
Ja kupiłem sprężyny firmy (K+F) podobno wzmocnione 210 zł sztuka.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Polecacie LESJOOFORSA ??
Opublikowano

Doradzcie cos jakiej firmy wziac??

CS, LESJOFORS czy moze uzywane z allegro??

Nie mam o tym pojecia co bedzie dobre.

Opublikowano

Też mi walnęła prawa z tyłu. Dokładnie tak jak Rafał napisał - w gnieździe mocowania.

Podłączam się pod temat - jaką markę wybrać?

Jak myślicie - na ile pilna jest to sprawa? Mi ułamała się mniej więcej po pierwszej zawijce na gnieździe mocowania u dołu. Zauważyłem to tylko dlatego, że czyściłem hamulce. Nie widać by auto siedziało niżej, nic nie stuka, nic nie puka. Pilne do wymiany?

Pozdr

.valdek
Opublikowano
Kupilem KR - niemiecka firma
Opublikowano

LESJOFORS to dobra firma, KF jest jednak lepszy

Lesjofors ma mniej zwoi i po czasie lubi przysiasc

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, odgrzewam trochę temat. Musze się w końcu zająć sprężynami i mam dwa pytania:

1) Czy sprężyny do 330d i 330xd są takie same? Auto to sedan, ze standardowym zawieszeniem.

2) Ktoś pisał, że to mało roboty, a wyczytałem gdzieś, że trzeba wymontować półoś i stabilizator by wymienić sprężyny. Która wersja jest prawdziwa? Inaczej stawiając pytanie: czy półoś bez odkręcania da się obniżyć na tyle nisko z wahaczem by wyszła sprężyna a nie została uszkodzona półoś i stabilizator?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

.v

.valdek
Opublikowano
jak rozpoznać czy spręzyna pęknięta z tyłu? Czy słycać jakies dziwne stuki na dziurach? Czy trzeba zdjąc koło aby sprawdzić? Piszecie ze pęka w okolicy mocowania, górnego czy dolnego? macie jakieś fotki? Bo u mnie cos stuka z tyłu na dziurach w prawym tylnim i nie wiem zy to nie własnie sprezyna
Opublikowano

jak zdejmiesz koło i popatrzysz na sprężynę to zobaczysz czy pękła czy nie. Mi nic nie stuka tylko auto siedzi niżej, szczególnie gdy jest komplet pasażerów. Z tego co wiem pękają zazwyczaj na dole. Mi tak pękły obydwie.

Ktoś wypowie się na pytania z mojego posta powyżej?

.valdek
Opublikowano
Panowie, odgrzewam trochę temat. Musze się w końcu zająć sprężynami i mam dwa pytania:

1) Czy sprężyny do 330d i 330xd są takie same? Auto to sedan, ze standardowym zawieszeniem.

2) Ktoś pisał, że to mało roboty, a wyczytałem gdzieś, że trzeba wymontować półoś i stabilizator by wymienić sprężyny. Która wersja jest prawdziwa? Inaczej stawiając pytanie: czy półoś bez odkręcania da się obniżyć na tyle nisko z wahaczem by wyszła sprężyna a nie została uszkodzona półoś i stabilizator?

1

http://www.realoem.com/bmw/ sprawdz po numerach

2 do wymiany sprężyn odkręcasz koło , amorek i jak masz xenon to czujnik poziomowania trza troche pomóc łomikiem czas wymiany ok 1 godz. na luzie

Opublikowano

1

http://www.realoem.com/bmw/ sprawdz po numerach

2 do wymiany sprężyn odkręcasz koło , amorek i jak masz xenon to czujnik poziomowania trza troche pomóc łomikiem czas wymiany ok 1 godz. na luzie

OK, bolo, ale chodzi o tył (kolega pisze o półosiach itd.) Też mam zagwozdkę czy wystarczy miejsca na operację po odkręceniu dołu amorka i wahacza.

Opublikowano

generalnie wymiana springów pękniętych - ich wyjęcie jest szybkie, włożnie nowych lekko kłopotliwe. Wg książki Sam naprawiam... trzeba trochę porozkręcać bo naciąganie wahacza niby gozi uszkodzeniem półosi, cholera wie...

U mnie pękły u góry i z dołu (ale najpierw z dołu) i tak jeździłem i nie było najgorzej. teraz mam ori używki i rozglądam się za innymi...

Opublikowano

Tak to pięknie wygląda (prawy tył):

http://img249.imageshack.us/img249/2659/sprezyna2.jpg

Zobaczyłem kilka dni temu czyszcząc hamulce.

Podczas jazdy nie czuć żadnych niepokojących objawów.

Pytanie: Której firmy kupić??

P.S. Warto kupić zestaw Eibacha Pro Kit do seryjnych amorów bez M-zawieszenia czy raczej miaj się to z celem?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
  • Członkowie klubu
P.S. Warto kupić zestaw Eibacha Pro Kit do seryjnych amorów bez M-zawieszenia czy raczej miaj się to z celem?

Jak chcesz obniżyć bardziej niż pakiet M Sport, to możesz. Ja nie jestem zwolennikiem "niżej niż M Sort", więc...

Miałem te sprężyny w E36 z normalnym zawieszeniem. Spadło za nisko jak dla mnie, no i "kończące" się elementy zawieszenia wytłukły się momentalnie.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano
generalnie wymiana springów pękniętych - ich wyjęcie jest szybkie, włożnie nowych lekko kłopotliwe. Wg książki Sam naprawiam... trzeba trochę porozkręcać bo naciąganie wahacza niby gozi uszkodzeniem półosi, cholera wie...

U mnie pękły u góry i z dołu (ale najpierw z dołu) i tak jeździłem i nie było najgorzej. teraz mam ori używki i rozglądam się za innymi...

A w czasie wymiany stosowałeś się do rozbiórki samochodu by "Wielebny sam ..." czy po prostu amortyzator, wahacz i dało radę ???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aby nie zakładać nowego tematu

1. Co oznaczają kolory na sprężynach?

2. Czy sprężyny z sedana pasują do cupe i do compacta (standardowe zawieszenie) ??

pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie:

Jak poznać że sprężyna jest oryginalna ??

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Poszukaj sobie takiego tematu o zawieszeniu w 330i.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

Opublikowano

Poszukaj sobie takiego tematu o zawieszeniu w 330i.

Akurat to już znalazłem, kolory to oznaczenie pary i o niczym nie świadczą.

Zostały jeszcze dwa pytania.

Jak poznać oryginalną sprężynę

Czy sprężyny ze standardowego zawieszenia są takie same jak w cupe sedanie i compact-ie

edit

a jednak kolor nie oznacza chyba tylko pary sprezyn. Znalazłem coś takiego http://forum.e46fanatics.com/attachment.php?attachmentid=203241&d=1163115288

BMW E46 320D 2000r.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Aby nie zakładać nowego tematu. Jak wymienić sprężyny na tyle?? Wystarczy odkręcić amortyzator u dołu, sprężynę ścisnąć ściągaczem i tyle?? JAkiś konkretny ściągacz ? Bo tak patrzyłem to mało miejsca trochę. Czy może trzeba rozkręcać coś więcej ??

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.