Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak podejść do mycia silnika w bmw 316?

Słyszałem że firmy myjące nie dają gwarancji że nie zaleją układku elektrycznego. Może ktoś ma jakieś pomysły jak doprowadzić silnik do czystości i ewentualnie jakim preparatem?

Pozdrawiam,

Opublikowano
jak chcesz na szybko umyć to zakryć elektrykę i jechać na smarta. Osobiście polecam wiaderko, szampon do mycia auta i gąbeczkę i myć swoimi rękami. Po karcherach jest problem z odpaleniem, ale jak dobrze przykryć komputer, kopułkę, cewkę zaplonową i akumulator (o ile jest z przodu a nie w bagażniku), to pokręcisz troszkę dłużej niż normalnie ale odpalisz :)
Opublikowano
Przede wszystkim zależy kto ma jak zawalony silnik, ja mam ogolnie czysty bo regularnie go pucuje :mrgreen: ale tak czy inaczej wogle odradzam wode, polecam jakas gabke wilgotna, szmaty, ew. szczotke do elementow które śniedzieją i... jedziesz :) Pracochłonne, ale do zrobienia, efekt jak we wnętrzu i zero problemów z wodą ;)
Opublikowano

Polecam środek do czyszczenia silnika z ASO - nr 83 12 0 026 958.

Bardzo miły w użyciu, ładnie rozpuszcza wszystkie tłuszcze.

Opublikowano
Polecam środek do czyszczenia silnika z ASO - nr 83 12 0 026 958.

Bardzo miły w użyciu, ładnie rozpuszcza wszystkie tłuszcze.

Kolego a ten preparacik to trzeba wodą spłukac :?:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W ostatnio sobotę umyłem silnik. Kupiłem do tego jakiś środek z firmy K2 za całe 8zł w Carrefourze :lol: , zakrywałem folią komputer od gazu i jakieś bezpieczniki, które były na wierzchu i przystąpiłem do mycia. Obficie spryskałem wszystko pod maską, odczekałem chwilę i spłukałem karcherem. Tu gdzie były większe zabrudzenia powtórzyłem. Na koniec wysuszyłem wszystko sprężonym powietrzem z kompresora. Dodam, że nie miałem żadnych problemów z odpaleniem silnika, a efekt pod maską jest powalający :)

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano

ja myję silnik karcherem i nigdy nie miałem problemów

najpierw płukanko myjką, potem co się da jest wymyte szczotką lub pędzelkiem + zwykły uniwersalny płyn do mycia karcher, potem ponowne płukanie myjką, później przedmuchanie sprężonym powietrzem

no i najważniejsze robię to rano, a potem cały dzień samochód stoi z otwartą maską nie zapalany i ma czas na wyschnięcie

oklejam jedynie takie elementy jak cewka, czy skrzynka z bezpiecznikami, no i nie zasuwam myjką z bliska po przewodach

potem tylko plak albo coś podobnego i wszystko pięknie lśni :D

Opublikowano
U mnie było troszke problemów :jawdrop: Po odpaleniu auta zaczeły falować obroty i zapalił sie abs :( Ale po wyschnieciu wróciło wszystko do normy :D :D
Opublikowano

Umyłem jakimś swiństwem po 9.99 . które pozbawiało mnie odcisków palców ( nie zlaożyłem rękawic). Gdzie sięgnałem uzyłem pedzla z długim i miekim włosem. Spłukałem woda z węża i pozostawiłem do wyschnięcia z otwarta maską. W sobotę było ciepło i wietrznie wiec po 1,5h nie było śladu wody. Nie bylo problemu z odpaleniem.

Mysle że trzeba jednak zwróciuc uwage na rozrusznik i inne elementy elektryki gdzie moze dostac sie woda zwłaszca przy uzyuciu mujki cisnieniowej.

Opublikowano
KUp srodek BMW do mycia silnika jest na stronie www.superchemia.eu jako super cleaner 1002. uzywaja go w serwisach BMW w niemczech do wewnetrznego uzytku.
Opublikowano
miec pojecie to jest cos, po drugie jak jezdzisz BMW to powinienes wiedziec ze silnikow BMW sie nie myje tylko zeby :lol: :lol: :lol:
Opublikowano

Myc silnik nalezy tak samo jak swoje buty. Jestem ciekaw w jakich butach pokazujecie sie na codzien..

Ja myje swoje silniki normalnymi preparatami ze sklepow i nie przeplacam za bajery typu ORGI BMW itd. Tak samo myja silniki jak te tansze i drozsze.

Lepiej umyc silnik 2 x z mniejsza iloscia wody aby nie miec stracha ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam,jakis czas temu moj koles przygotowywał swoje bmw ( silnik M 50 ) na zlot i postanowil umyc silnik,konsekwencje kosztowaly go sporo nerwow i kasy.Wysiadl rozrusznik i auto nalapalo pelno bledow.Myl pod cisnieniem
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

po kupnie mylem silnik w swojej e38, efekty....zalane swiece:/ i cewki:/ , i palaca sie kontrolka cisnienia oleju...

swiece wysuszylem, gniazda i cewki rowniez, wszystkie wtyczki sprezonym powietrzem suszylem, i na koniec spsikalem preparatem to wtyczek elektrycznych. kontrolka sie dalej palila:( kolega znalazl mi w necie informacje, iz w nowszych modelach na filtrze oleju, gdzie miesci sie czujnik cisnienia, na wtyczce byl tzw kapturek uniemozliwiajacy dostanie sie wody, u mnie go nie bylo. i tu caly problem...woda znajdowala sie we wtyczce, po dokladnym wysuszeniu i 2 tygodniach postoju, auto wrocilo do normy:)

dodam iz mylem zwyklymi srodkami i karcherem, raczej nie lejac zbyt duzej ilosci wody na elektryke:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja raz polalem myjka cisnieniowa i przez nastepny miesiac przy wlaczaniu migacza przygasaly mi neony tylnych swiatel pozycyjnych :duh: . Chyba bede korzystal z recznych sposobow.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja spotkałem się z opinią, że silnik benzynowy najlepiej myć jak jest włączony i przede wszystkim ciepłą wodą.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano

ciepla woda napewno jest lepsza, gdyz nie tworzy sie szok dla silnika(termiczny) i napewno lepiej odpuszczaja rozne tluszcze, ale nie jest to obowiazek. a co do mycia na odpalonym silniku??hmm....ja jednak wole jak po myciu nie odpali niz podczas mycia padnie elektryka czy jakies zwarcie sie zrobi:)

ilu ludzi tyle szkol:):P

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
K2, dokładnie nazwy nie pamiętam, ale pewnie w ofercie mają tylko jeden. Ja jestem zadowolony, cena do 10 zeta. A fajnie rozpuszcza syf na silniku.
  • 2 tygodnie później...