Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Często słyszę, że komuś E32 pali 16-20 litrów gazu przy spokojnej jeździe... spokojnej znaczy oszczędnej i nie tylko po mieście.

Tymczasem wg danych z tej strony E32 735i bez katalizatora pali średnio 11,1l... czyli powiedzmy w 13 litrach gazu powinien się zmieścić lub nawet 11l jeśli to wtrysk. Tymczasem nawet sprzedawcy na Allegro piszą, że sprzedawane 735 pali minimum 15 litrów... jak to jest? Użytkownicy zawyżają spalanie? Czy może BMW kłamie? A może auto w miarę starzenia pali coraz więcej? Tylko dlaczego tak jest?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja powiem tak górnej granicy spalania mojego samochodu chyba nie ma :D

W mieście przy trybie sport i pedał do podłogi spokojnie osiąga 30 na 100 :D i to benzyny ;)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano (edytowane)

no u mnie w E34 1.8 to spalanie na trasie waha się od 6 do 17 litrów na setkę...

A w mieście to nie wiem ile, w sumie takie liczenie nie miałoby chyba sensu ;)

Edytowane przez Marco
Opublikowano

Sprawa nie jest prosta...

Stary motor z 735 nie bedzie mało palił, bo to technika 2 zaworowa, auto ciężkie itd.

Generalnie BMW nie należy do firmy, która się przejmowała spalaniem.

Może teraz jest inaczej, ale w modelach które użytkuje większość z nas - e28, 30, 32, 34, 36 tak było....

Miałem wcześniej Omege 3000 24V, i powiem Wam że to auto któremu rade daje jedynie 540 (mowa o równolegle produkowanych BMW i podobnych klasowo) lub 740 było niczym diesel.

W trasie 7,5 można było mieć, w mieście 12(spokojna jazda) do 15,5 (baaardzo mocna jazda) - a więkość BMW nie miała startu do tego auta.

Zaraz się na mnie zeźlicie, ale takie są fakty... :-(

520 ma problemy z zejściem poniżej 10l/100 km na trasie.

3000 24V przy 10 l jechala 150-180.

Znajomy ma A8 w automacie, 4.2 moc zbliżona do mojej masa większa, a pali mniej.

Ja nie zamierzam nikogo czarować.

BMW chlają na potęge. Wiedziałem o tym a kupiłem BMW...

Czemu, to już inna kwestia i odpowiedź na pytanie - czemu BMW ?

Chla 520, chla 320 e30 z motorem starym 3.0.

BMW generalnie są cieżkie również... i to mi się wydaje ma wpływ główny..

NIe technika - bo tej niczego nie brak.

Moja e34 nie za duża przecież waży 1650 kg....

Ale, nie ma tego złego.

Jeżdżę teraz znaaaacznie przez to wolniej :lol: :lol: :lol:

Opublikowano
NIKI a Ty w ogole to masz LPG u siebie?

nie mam;)

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

Prawda jest taka że jeżeli chcesz jeździć oszczędnie to kupi coś z VAG'a jakieś 1,9d bez klimy, najlepiej małe-Polo lub jakąś Arose to wtedy pojeździsz oszczędnie-w miarę :wink: Albo jakieś auto z silnikiem na baterie słoneczne lub hybrydowe :mrgreen:

Jak chcesz mieć komfort, niezawodne auto i mniejsze spalanie niż w autach z USA to kup jakieś niemieckie auto :cool2:np. BMW :mrgreen:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
Witam

Często słyszę, że komuś E32 pali 16-20 litrów gazu przy spokojnej jeździe... spokojnej znaczy oszczędnej i nie tylko po mieście.

Tymczasem wg danych z tej strony E32 735i bez katalizatora pali średnio 11,1l... czyli powiedzmy w 13 litrach gazu powinien się zmieścić lub nawet 11l jeśli to wtrysk. Tymczasem nawet sprzedawcy na Allegro piszą, że sprzedawane 735 pali minimum 15 litrów... jak to jest? Użytkownicy zawyżają spalanie? Czy może BMW kłamie? A może auto w miarę starzenia pali coraz więcej? Tylko dlaczego tak jest?

Pozdrawiam

producent nie bral pod uwage polskich drog i korkow, oraz tego ze nigdzie w miescie nie pojedziesz szybko, glownie to sie stoi, wiec ja sie nie dziwie ze w praktyce jest duzo wiecej

11 litrow jako srednia, zgadzam sie, bo normalnie to pali 9 litrow na trasie, z miastem 11 moze wyjsc, ale nie polskim miastem i nie na polsich trasach :)

bmw z duzymi silnikami pala oszczednie ale, jak jada wiecej jak 70

ponizej to zwykle jest duze spalanie

w ogole to szkoda gadac na takie tematy ile pali bmw :)

wlasciciele przemilczaja ile to ich niunie pala

ja w swojej 735 jak jade w miescie non stop w korkach w szczycie to tak 22-32 litry bo glownie to sie stoi i srednia predkosc to 12km/h

a jak trase znajde gdzie mozna jechac 80-90 to tylko 9 litrow :) ale w miescie to nie mozliwe

maja 530 byla oszczedna :norty: , bo w miescie nie spalila nigdy wiecej jak 17 :)

jak jej nie deptalem za bardzo :twisted2:

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

no ale co za to daje :!: o tym trzeba pomyśleć - po prostu coś za coś.

Tylko nie piszcie Będziesz...mw bo i po co :D

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

z tym spalaniem to jest roznie...

generalnie jaki bys nie wzial samochod to bedzie palil wiecej niz podaje producent - oni badaja spalnie w trasie na idealnie prostej drodze , w nocy ........ w naszych warunkach to nie bardzo w miescie to osiagniesz....

mi najmniej udalo sie uzyskac spalanie na trasie miedzy 7,5 a 8 l na 100 km - ale tak srednio to 8-9 l. w miescie jest roznie - nigdy nie wyszlo mi wiecej niz 18 l ( przy ostrej jezdzie ) a srednio kolo 13 - nikt mi nie wiezy , ale moze ktos sie wypowie kto ma 3,0 v8....

Opublikowano

Spalanie gazu ma się nijak do danych producenta dotyczących benzyny bo zawsze będzie wyższe zwłaszcza przy prostych instalacjach (jak u mnie). Moje 730/R6 zaraz po zakupie paliło ŚREDNIO 27l gazu !!!. Po regulacjach wartośc ta znacznie spadła bez szczególnego uszczerbku dla osiągów. A ile mi teraz pali gazu ?

trasa 12 do 15 litrów,

miasto 18 - 23 litry.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Opublikowano

Moja bejka E-34 535i z prostą instalką gazową pali w mieście między

18-22, zależy ile stoję w korkach.

Jeżeli chodzi o spokojną i delikatną jazdę to jaka w tym przyjemność żeby rowerzyści mnie wyprzedzali, przy tym może pójdzie urwać 1-2 litrów gazu.

Opublikowano
Witam

Pozdrawiam

Po pierwsze E32 735i w instrukcji ma średnią 11,4 . 730i R6 ma 11,1.

Po drugie, jesli chodzi o te dane z instrukcji to są to dane "sztuczne", z hamowni podczas jazdy symulowanej.

Auto pali coraz wiecej wraz z pogarszaniem sie swojego stanu technicznego,dlaczego- to chyba oczywiste...

a odnosnie Allegro- jak ktos lubi czytac bajki, to opisy z aukcji to najlepsze pozycje. OStatnio wyczytałem,jak to 750 pali tyl e co 730 . :lol

Jesli chodzi o gaz, to bez komentarza- kto chce jezdzic tanio, powinien trzymac sie z daleka od serii 7.

w mojej 730i jak jade BARDZO delikatnie , osiagniecie sredniej 11,1 jest mozliwe, jednak kto by chciał tak jezdzic. na trasie 12 , miasto ok 16, 17 litrów benzyny trzeba liczyc- jesli silnik jest zdrowy ,a kierowca nie lubi jak go golfy TDI wyprzedzają :twisted:

pozdro

Opublikowano

Generalnie BMW nie należy do firmy, która się przejmowała spalaniem.

Może teraz jest inaczej, ale w modelach które użytkuje większość z nas - e28, 30, 32, 34, 36 tak było....

Zgodzę się jak najbardziej

520 ma problemy z zejściem poniżej 10l/100 km na trasie.

Jednak z tym stwierdzeniem za nic w świecie. Kompletna bzdura. Utrzymując prędkość nawet 120km/h moje autko pali na trasie 8,8l/100km (częso jeżdżę i mam kilometrówkę więc sprawdzam). Za chwile zaczniemy pisać, że każda BMka pali powyżej 10 l. A co do sprawdzania każdy to robi, choćby dla sprawdzenia czy wszystko jest ok z silnikiem, gdy zauważy, że mu ciut więcej opadł wskaźnik paliwa :mrgreen:

Chciałbym zaznaczyć, że każdy samochód spali tyle benzyny i oleju jak będziemy jechali, no chyba, że ktoś pomija ten mały szczegół :roll2:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
... mi najmniej udalo sie uzyskac spalanie na trasie miedzy 7,5 a 8 l na 100 km - ale tak srednio to 8-9 l. w miescie jest roznie - nigdy nie wyszlo mi wiecej niz 18 l ( przy ostrej jezdzie ) a srednio kolo 13 - nikt mi nie wiezy , ale moze ktos sie wypowie kto ma 3,0 v8....

Ja jeżdżę tylko po mieście i na 90 litrach przejeżdżam około 600 km, ni mnie ni wiecej.

Pozdrawiam

Gomes

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiec u mnie to wyglada tak:

Ostanio zrypal mi sie jeden wtryskiwacz LPG (gwarancja, reklamacja, dostalem caly nowy komplet, nawet reduktory nowe, ale do sedna :) ), wiec mialem trase na benzynie. Piec osób w aucie, jezdze okolo 130km/h (w zaleznosci od warunkow, do 150-160 tez sie rozpedzam, ale i czasami 90-100 trzeba bylo sie meczyc). Przejechalem do W-wy, pojezdzilem tam troche (jakies 50-60km) i wrocilem. Zatankowalem i wyszlo mi (z ciekawosci przeliczylem) 9,5l/100km :jawdrop: mile zaskoczenie, bez sciemniania!

Teraz na gazie robie zawsze okolo 400km i jade tankowac. Wychodzi srednio 11-13l max./100km. Nie jezdze powoli, ale do wariatow tez sie nie zaliczam, niestety na miejscu glownie po miescie. Na trasie spali 10,5-11l gazu przy normalnej jezdzie (120-140).

Ogolnie nie ma gornej granicy spalania... sprawdzilem to na mojej poprzedniej E34 520i M20. Ta menda wychlala z Wroclawia do Gliwic (200km) prawie 40l !!! Fakt, lecialem caly czas, ile fabryka dala (tylko na autostradach sobie pozwalam)...

A dopisze jeszcze, ze uzyskanie spalania 7l/100km jest calkiem realne, ale KTO kupuje BMW, zeby jezdzic 80-90km/h na trasie ??????? :mad2:

Kai
Opublikowano
Zatankowalem i wyszlo mi (z ciekawosci przeliczylem) 9,5l/100km :jawdrop: mile zaskoczenie, bez sciemniania!

Pewnie jechałeś katowicką. Tam czasem trzeba zwolnić, ale jednak jazda 2 pasmówką jest niepowównywalna dla spalania. Przy moim silniku i sposobie jazdy, jadąc np. do Katowic spalanie mam 9,5 - 9,8 l/100km. Jeżeli chcę osiągnąć tą samą średnią prędkość na trasie poznańskiej to spalanie wyjdzie ok. 12 - 13 l/100km.

W rzędówkach procentowo ta różnica jest mniejsza (tak jak różnica miasto - trasa) ale też jest spora.

Wiele wynika też ze sposobu jazdy i możliwości samochodu. Jak masz dużą moc i dobre przyspieszenie 80 - 160 km/h to nie czekasz długo na wyprzedzanie, tylko wciskasz gaz do oporu a to bardzo pzekłada się na średnią.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie mam;)

to mi sie podoba! To by byla profanacja! Albo benzyna albo diesel, ale nigdy BMW 750 iLPG

Heh, jaka profanacja. Jezeli stac Cie na jezdzenie 750 na benzynie, nie od swieta, tylko normalnie, na codzien - moje gratulacje (powaznie). Ja na LPG patrze inaczej - za ta sama kase pojezdze dwa razy wiecej :)

Tylko nie chcialbym rozpetac kolejnej wojny LPG vs. PB :)

Kai
Opublikowano

Myślę że kolega Michael po przeczytaniu naszych wypowiedzi będzie miał mniej wiecej orientacje ile wynosi spalanie.

Pytasz kolego o siodemki ale tak jak pisze Radek to sprecyzuj o jaki silnik Ci chodzi - 740 v8 na trasie zejdziesz do 9 , r6 730 lub 735 to srednio od 10-11 litrów benzyny na trasie.To takie granice przy spokojnej jeździe tak w granicach do 120.

A co do gazu to zalezy jaka masz instalacje zalozona - czy to wtrysk selwencyjny czy II gen.

Ja mam 735 r6 i na trasie spalanie beznyny to pomiedzy 10-11 jadąc normalnie bez jakiś kick-down`ów:)

W mieście to według wskazań komputera 15 -16.Miasteczko małe dość tłoczno w nim.

Opublikowano

nie mam;)

to mi sie podoba! To by byla profanacja! Albo benzyna albo diesel, ale nigdy BMW 750 iLPG

Heh, jaka profanacja. Jezeli stac Cie na jezdzenie 750 na benzynie, nie od swieta, tylko normalnie, na codzien - moje gratulacje (powaznie). Ja na LPG patrze inaczej - za ta sama kase pojezdze dwa razy wiecej :)

Tylko nie chcialbym rozpetac kolejnej wojny LPG vs. PB :)

jesli kogos stac na benzyne tylko od swieta to niech naprawde nie porywa sie na 12 cylindrowy sinik. Niech kupi sobie np. 525tds. Takie jesyt mopje zdanie. Moj kolega w 730 e32 ma gaz. Co jakis czas "eksplozja" rozrywa mu waz od przeplywmierza, pomijam ze wszystkie osiagi silnika gdzies zniknely...oczywiscie ma jakos prosta instalacje. PO prostu BMW przewidzialo ze te silniki beda pracowac na benzynie. I niech tak zostanie.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl