Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie odnosnie tych dwóch motorów, szczególnie do posiadaczy R4 czy brzmienie silnika w tej konstrukcji chodzi o ten charakterystyczny klank jest taki sam jak w R6 bo przynajmniej dla mnie jest to bardzo wazny element nie tylko osiagi, a logicznie biorac bo sam mam R4 to raczej niema mowy o spiewie przy dodawaniu gazu
Opublikowano
Popieram kolegę wyżej ja sam posiadam R6 i dżwięk tego silniczka jest piękny.pozdrawiam :mrgreen:
Opublikowano
Tak jak koledzy mówią zaden R4 nie ma szans jeśli chodzi o walory akustyczne w porównaniu z rzędową 6... więc jeśli wachasz się między R4 a R6, bez zastanowienia bierz R6
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E tam R6, V8 na wolnych wydechach to jest dopiero dzwięk :lol: szczególnie te amerykańskie...
Krzysztof
Opublikowano
E tam R6, V8 na wolnych wydechach to jest dopiero dzwięk :lol: szczególnie te amerykańskie...

Tez mi się podoba amerykańskie V - szczególnie podczas przyspieszania z niskich obrotów. Gulgocze jak indyk :)

Pzdr,

Opublikowano

Kiedyś oglądałem "Pimp My Ride" na MTV i tam kolesiowi zamontowali w podłodze głośniki i podłączyli do nich specjalny system odpowiedzialny za wydawanie dźwięku silnika :D W efekcie kierowca mógł sobie zmieniać jego dźwięk :mrgreen: Hit czy kit?...

A tak w ogóle, to na czym polega ta różnica w dźwięku między R4 a R6? Czemu R6 brzmi tak fajnie, a R4 niekoniecznie? :) No rozumiem, 2 cylindry więcej, ale to tylko dzięki temu? (tak wiem, lamerskie pytanie :P)

:)
Opublikowano
A tak w ogóle, to na czym polega ta różnica w dźwięku między R4 a R6? Czemu R6 brzmi tak fajnie, a R4 niekoniecznie? :) No rozumiem, 2 cylindry więcej, ale to tylko dzięki temu? (tak wiem, lamerskie pytanie :P)

Posłuchaj to będziesz wiedział o co chodzi.

Opublikowano

Posłuchaj to będziesz wiedział o co chodzi.

Przypuszczam iż koledze barziej chodziło o to, dlaczego dzieje się tak że auta z motorami 6 cylindrowymi maja inny dźwięk niż 4 cylindrowe, niż o to - czy jest róznica.

Widzę że kolega RekiNN posiada auto z silnikiem 6 cyl więc chyba wie, że odgłos pracy jest inny.

Pzdr,

Opublikowano

Chyba z tego że silnik równiej pracuje. Częściej wykonywany jest zapłon i silnik wydaje równy i ładniejszy dźwięk.

Coś takiego jak MP3 im wyższe taktowanie tym dźwięk nam się bardziej podoba :D.

Opublikowano

Coś takiego jak MP3 im wyższe taktowanie tym dźwięk nam się bardziej podoba :D.

nie taktowanie a bitrate

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
No dokładnie, chodzi mi o to dlaczego tak jest, z czego to wynika? :D Tak z czystej ciekawości :P

UPS.. :oops: Nie zauważyłem, że kolego ma R6.

Moim zdaniem różnica w brzmieniu wynika z:

1. więcej garów dmucha w rury;

2. inny układ wydechowy - dwa kolektory wydechowe, ogólnie cały układ zdublowany

Opublikowano
Jest roznica w dzwieku R4-R6, ale w codzinnej jeżdzie to drugorzedna sprawa, bo gra CD, ktos nadaje przez CB, swiszczy wiatr, rozmowa z pasazerem itd,itp.

A ja np lubie czasami wyłaczyć MP3 żeby własnie posłuchać "gangu" silnika.

Tutaj jest taki fajny basowy pomruk

Opublikowano

Ja jeśli już bym oglądał się za 320i to wziąłbym motorek M54 o pojemności 2,2 i mocy 170km.

Skoro już ma być 320i to niech będzie nowsze.

Tylko akcyza będzie większa ;-(

Pzdr,

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
A robili jeszcze 320i 150km po liftingu? czy własnie ten silnik zamienili na R4 143km

Po lifcie zrezygnowano z 6R 320i/2000/150KM. Jako ''dwulitrówka'' była 4R 318i/2000/143KM/200Nm/218km/h, a w 6R 320i zwiększono pojemnosc i moc, i wtedy bylo 320i/2200/170KM/210Nm/226km/h.

Opublikowano
... Hit czy kit?...

Teraz to w jakimś aucie fabrycznie też jest coś podobnego, to autko ma standardowo chyba 8 cylindrów ale może też pracować na 6 lub 4 ale sprzęt audio odpowiada za to żeby silnik cały czas brzmiał jak 8 cylindrów :lol:

Kiedyś znalazłem świetne wytłumaczenie tego w internecie, ale nie wiele z tego zapamiętałem, ale chyba chodziło jakoś o częstotliwości między zapłonami paliwa.

Opublikowano
Jest roznica w dzwieku R4-R6, ale w codzinnej jeżdzie to drugorzedna sprawa, bo gra CD, ktos nadaje przez CB, swiszczy wiatr, rozmowa z pasazerem itd,itp.

No bez przesady, nie po to kupiłem R6, żeby CD słuchać. Radia to ja słucham praktycznie tylko na postoju, a podczas jazdy lubię zwolnić tylko po to, żeby depnąć i silnika posłuchać.

Kiedyś znalazłem świetne wytłumaczenie tego w internecie, ale nie wiele z tego zapamiętałem, ale chyba chodziło jakoś o częstotliwości między zapłonami paliwa.

Bo to właśnie chodzi o odstępy pomiędzy zapłonami. W silnikach rzędowych 6-cylindorych zapłony są z rozłożone idealnie - co 120 stopni obrotu wału korbowego (nie wdając się w technikalia). Z tego samego względu R6 pracuje jedwabiście miękko i równo, bez patentów typu wałek wyrównoważający.

Opublikowano

No bez przesady, nie po to kupiłem R6, żeby CD słuchać. Radia to ja słucham praktycznie tylko na postoju, a podczas jazdy lubię zwolnić tylko po to, żeby depnąć i silnika posłuchać.

Rzecz gustu, Twoje pieniadze, Twoj wybor, R6 lepsza kultura pracy i wieksze zuzycie paliwa przy osiagach jakie daje R4.

Opublikowano

a co sadzicie o posunieciu BMW w kierunku silnika 2.0/R4? :?

Wiadomo, niby ekologia.. Ale kazdy kto mial wczesniej R6 chce miec je dalej w nowszym modelu, bo nie wierze ze mial np 320i/e46/R6 juz tak legendarne i oslawione przez lata i kupi 320i R4 :?

wg mnie kupi 325i R6 i ma ekologie gdzies :mrgreen: