Skocz do zawartości

safe way home - oświetlanie drogi do domu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat był już kiedyś poruszany, ale przy e34 i e39, nie przy e60. Mianowicie czy jest możliwość zapalania świateł - ringów przy otwieraniu samochodu jak np. w mercedesach?

Nie chodzi mi tu o funkcję świecenia po pociągnięciu dźwigni drogowych świateł. Lecz włączania będąc poza samochodem.

W modelach po lifcie widziałem, ze otwierając samochód zapalają się ringi, czy może to kwestia nowszego softu?

Pozdrawiam i dziękuję za odp.

Opublikowano
Heh no to by sie przydalo...w Vectrze C po otwarciu auta swiecily wszystkie pozycyjne lampy, a z tylu dodatkowo oswietlenie tablicy rejestracyjnej i wsteczne...dzieki czemu wokol auta bylo jasno...a w 5er ciemno...

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
Heh no to by sie przydalo...w Vectrze C po otwarciu auta swiecily wszystkie pozycyjne lampy, a z tylu dodatkowo oswietlenie tablicy rejestracyjnej i wsteczne...dzieki czemu wokol auta bylo jasno...a w 5er ciemno...
bo 5 er to seria dla ludzi skromnych, często lubiących wsiadać incognito do swoich wozów :twisted: :lol: .
Opublikowano

jeśli masz taką opcje w iDrive to według instrukcji:

naciskasz"I"

Setitings

Vehicle/Tyres

w razie potrzeby obracać kontroler do punktu "Light" i nacisnąć kontroler

wybrać "Home lights" i nacisnąć kontroler

obracać i wybrać żądany czas

nacisnąć kontroler aby zapisać

nastaiwenia te zastaną zapisane dla danego pilota(kluczyka)

Uważaj na dołki :lol:

Opublikowano

No i to działa po pociągnieciu ręką patyczka od kierunkowskazów i to po wylaczeniu silnika...czyli jak skoncze jazde...

...a chodzi o to zeby dzialalo po otworzeniu samochodu z kluczyka i zeby swiecilo jak do niego ide...

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
No i to działa po pociągnieciu ręką patyczka od kierunkowskazów i to po wylaczeniu silnika...czyli jak skoncze jazde...

...a chodzi o to zeby dzialalo po otworzeniu samochodu z kluczyka i zeby swiecilo jak do niego ide...

Taka opcja to chyba powinna nazywać się "oświetlenie drogi do samochodu" a nie do "domu" :lol:

Opublikowano

Niestety ta opcja jest chyba tylko w autkach wyposazonych w swiatla dzienne czyli po lifcie. ( w jedynce tez). Ale zdaje mi sie , ze u znajomego przed liftem tak bylo i moze to byc powiazane z dodatkowym pakietem oswietlenia (lampki w lusterkach itd.)

Pozdrawiam.

• 3 lata później...
Opublikowano

Ja po przeróbce na oświetlenie na LCI + moduł świateł od LCI mam ta opcję że przy otwrciu pilotem centralnego rozświetlają mi się brewki+ringi z przodu no i pręgi + tablica z tyłu.. fajny i przydatny bajer :cool2:

przed zmianą na LCI na 300% takiej opcji nie było.

Opublikowano

W modelach przedliftowych oczywsicie taka opcja byla - jednak trzeba bylo miec LICHTPAKETT .. Tak jest wlasnie u mnie.

Byc moze tez poprzedni wlasciciel cos zmienil w sofcie a rzeczywiscie w serii takiej opcji nie bylo..

Opublikowano
W modelach przedliftowych oczywsicie taka opcja byla - jednak trzeba bylo miec LICHTPAKETT .. Tak jest wlasnie u mnie.

Byc moze tez poprzedni wlasciciel cos zmienil w sofcie a rzeczywiscie w serii takiej opcji nie bylo..

Ta opcja jest tylko w LMA2, a ty masz samochód tuż przed liftem, zdaje sie od 09.2006 montowali LMA2. Ja mam samochód z 09 2005 i pomimo pelnego pakietu dodatkowego oswietlenia mam zwykle LMA

Opublikowano

Ja przy okazji chciałbym zapytać co wchodzi w skład tego pakietu oświetlenia? Mam diody w podsufitce i boczkach, a na zewnątrz tylko w lusterkach. Coś jest jeszcze?

Pozdro

Opublikowano
Ja przy okazji chciałbym zapytać co wchodzi w skład tego pakietu oświetlenia? Mam diody w podsufitce i boczkach, a na zewnątrz tylko w lusterkach. Coś jest jeszcze?

Pozdro

u mnie w tym pakiecie jest: podświetlane klamki/uchwyty drzwi, schowki w drzwiach, diody w podsufitce przód/tył, lusterka zewnętrzne, wnęki na nogi kierowcy i pasażera (bo zdaje się że to nie wszędzie jest) - i to chyba tyle

dopytam jeszcze o te "powitalne" ringi - czy one świecą tylko w połączeniu z czujnikiem zmierzchowym czy w pełnym słońcu też??? (tak samo jak np. MB, Seat...... doświetlające sobie pobocze podczas skrętu w dzień :duh: ).

Opublikowano
Dzięki frodo. Jeszcze w drzwiach od spodu są lampki ale wydaje mi sie, że to jest we każdej e60. A na zewnątrz to tylko te lusterka? Nie było czasem jeszcze podświetlanych zewnętrznych klamek?
Opublikowano
Dzięki frodo. Jeszcze w drzwiach od spodu są lampki ale wydaje mi sie, że to jest we każdej e60. A na zewnątrz to tylko te lusterka? Nie było czasem jeszcze podświetlanych zewnętrznych klamek?

Klamki świeca w E90, ale spełnia to taka role jak oświetlenie w lusterku E60, czyli oświetlenie okolic drzwi

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie:)

@cdxa Ty jesteś obeznany w elektronice. Mam taki problem, że było zwarcie przy jednaj diodzie w jednym boczku i od tego czasu nie świeciła część oświetlenia wnętrza (na razie mam to spięte na krótko) W module świateł jest błąd mówiący o zwarciu i nie da sie tego skasować. Mógł sie uszkodzić moduł świateł przez to zwarcie? Czyli tylko nowy moduł? Dzięki.

Pozdro

Opublikowano
No w tej sytuacji to pewnie coś się usmażyło w srodku, jeżeli sterowanie jest przez jakiś tranzystor to być może da się prosto naprawić bez wymiany całego modułu.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za wyjaśnienie:)

@cdxa Ty jesteś obeznany w elektronice. Mam taki problem, że było zwarcie przy jednaj diodzie w jednym boczku i od tego czasu nie świeciła część oświetlenia wnętrza (na razie mam to spięte na krótko) W module świateł jest błąd mówiący o zwarciu i nie da sie tego skasować. Mógł sie uszkodzić moduł świateł przez to zwarcie? Czyli tylko nowy moduł? Dzięki.

Pozdro

Oglądałem sobie ostatnio moduł LMA w środku, elementami wykonawczymi w nim są układy elektronicznych "przekaźników" BTS5240G i BTS5440G dostępne na ebay po pare $ za sztukę

Opublikowano

W module LMA ( przedliftowym ) można sobie zmienić następujący wpis

COMFORT_ACCESS_SL_ABSCH

z wersji 04 na wert_01

po tym zabiegu, jeśli macie przełącznik świateł ustawiony na AUTO, to po wyłączeniu silnika

światła postojowe ( tj. ringi, i tył ) pozostaną włączone cały czas, aż do zamknięcia samochodu z pilota.

O ile mi wiadomo ten wpis można znaleźć tylko w modułach LMA

Opublikowano
Oglądałem sobie ostatnio moduł LMA w środku, elementami wykonawczymi w nim są układy elektronicznych "przekaźników" BTS5240G i BTS5440G dostępne na ebay po pare $ za sztukę

Dzęki. Na razie olewam temat.

Pozdr