Skocz do zawartości

Ile Wam spala BMW E46 320 diesel ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam BMW E46, kombi , automat,

2.0 diesel.

Zastanawiam się ile takie auta Wam średnio spalają,

u mnie w mieście Poznań ok 11 litrów

w trasie ok 6,5 litra.

Natomiast spalanie nigdy nie zgadza się z komputerem, ponieważ komputer w jeździe po mieście pokazuje ok 9 litrów natomiast w trasie osiąga około 5 litrów.

Ciekawy jestem z czego to wynika? opony mam 17 cali szerokie. Nie wiem jakie powinny być standardowe, może 16 cali i stąd te przekłamania ?

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
U mnie też zaniża, w mieście średnio koło 2l (tyle że u mine 1,9 benzyna). No ale spalania w czasie stania na światłach komputer nie liczy do średniego spalania. W trasie nie sprawdzałem jak to jest ale pewnie też zaniża trochę.
Opublikowano

Natomiast spalanie nigdy nie zgadza się z komputerem, ponieważ komputer w jeździe po mieście pokazuje ok 9 litrów natomiast w trasie osiąga około 5 litrów.

ma kolega na mysli ekonomizer ? wazne zeby zgadzalo sie na stacji, spalanie chwilowe pokazywane za pomoca tego ekonomizera ma jedynie charakter orienttacyjny, i nie jest az takie miarodajne. Pozatym komp liczy srednia ze spalania na kilometrach pozostalego paliwa w baku, dlatego np ja tankujac do pelna kasuje srednie spalanie i zgadza sie z dokladnoscia do 0,1l

Xdrive

Koder

Opublikowano

8 nigdy nie przekroczyłem w mieście...

trasa od 5,2- babcie do Ciechocinka zawoziłem :D do 7- niezły but na autostradzie...

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
7-8 trasa , 10-12 miasto , w trasie raczej nie jestem oszczędny i nie jeżdżę na emeryta :mrgreen: BC zaniża średnie spalanie o 40% u mnie
Opublikowano
8 nigdy nie przekroczyłem w mieście...

trasa od 5,2- babcie do Ciechocinka zawoziłem :D do 7- niezły but na autostradzie...

Patrząc na BC napewno tyle spaliła , ale jak spojrzysz na to co zostało ci w baku to zobaczysz że wyszło więcej. Komputer przekłamuje spalanie.

Mam jeszcze pytanie do was jak wam wskazuje komputer ilość paliwa w baku, bo mi się nigdy nie zgadza to co zalałem z tym co wyświetla.

Opublikowano
ilość KM do przejechania w/g BC raczej mi się zgadza , ostatnio dojechałem na CPN jak pokazało mi limit 10km a pod wystrybutorem już wyświetliło / ---- / nie polecam takiej praktyki , jak już jest 50km limitu w trasie to po wjeżdzi w miasto bardzo szybko te KM znikają , zalałem wtedy 62,5 litra ON pod korek więc dojechałem na oparach :mrgreen:
Opublikowano
Warto dolewac sobie przy tankowaniu mixolu bo nasza polska ropa trafia sie ze jest zbyt sucha i ja przekonalem sie dosyc bolesnie - padla pompa paliwa a koszt wymiany nie maly :?
Opublikowano
Warto dolewac sobie przy tankowaniu mixolu bo nasza polska ropa trafia sie ze jest zbyt sucha i ja przekonalem sie dosyc bolesnie - padla pompa paliwa a koszt wymiany nie maly :?

barrney a skad takie info ze to wina suchej ropy? i ze mixol pomaga?

Opublikowano

To mój pierwszy diesel a zaczynam mieć już dość mimo że nie mam żadnych problemów , ale ropa droga , głośno na postoju pracuje , turbiny , pompy , i spala prawie tyle co benzynowy odpowiednik bo 7-8 trasa , chyba jutro go wymyję i wystawie na sprzedaż - sprzedam i kupię benzynkę :mrgreen:

Opublikowano

Mi spala w trasie (120-140km/h) około 5,5l, w mieście ~9l, z tym, że mam manualną skrzynie biegów.

Dodatkowo to co wskazuje komputer zgadza się z tym co tankuje na stacji (oczywiście przy resetowaniu wskaźnika po tankowaniu).

rychu
Opublikowano

wczoraj zrobiłem droge Przemyśl-Piotrków Trybunalski około 350 km w jedną strone,zalałem 50 litrów,jednak w baku miałem może 6 litrów. gdy przyjechałem na podwórko stan licznika wskazywał 760 kilometrów i wskazówka doszła do pierwszej kreski od lewej strony tj.chyba 10 litrów. więc wychodzi bardzo dobrze. miejscami prędkość dochodziła do 190 km/h. na mieście też próbowałem jak spalanie wyjdzie i....na 6 litrach robiłem 95 kilometrów i zaświecił sie judasz,dobiłbym do 100 ale włączyłem klime :P

teraz zastanawiam sie nad sprzedażą tego samochodu i kupieniem Passata B5 po liftingu bo ma więcej miejsca w środku ale..BMW to BMW. a znowu 520 diesel bedzie palił więcej bo duża buda.

Opublikowano (edytowane)
mnie pali zawsze średnio 5,7 litra (wiekszość trasa), 4.3-5l- 100% trasa, 100% miasto 8.5l wraz z częstym używaniem klimatyzacji, skrzynia manual. Edytowane przez kameleon3000
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
mnie pali zawsze średnio 5,7 litra , wraz z częstym używaniem klimatyzacji, i do tego daje ostro mu po garach. skrzynia manual.

u mnie tak samo może deko więcej ale w/g wskazań BC , zresztą nie zalezy mi na spalaniu , może nie umiem jeszcze jeżdzić dieslem w automacie , pal licho spalanie , ma być bez awarii , reszta przejdzie

Opublikowano
7-8 trasa , 10-12 miasto , w trasie raczej nie jestem oszczędny i nie jeżdżę na emeryta :mrgreen: BC zaniża średnie spalanie o 40% u mnie

mike nie zebym sie czepial ale ile w koncu ci pali? bo w jednym poscie piszesz trzy razy o spalaniu??

Opublikowano

Patrząc na BC napewno tyle spaliła , ale jak spojrzysz na to co zostało ci w baku to zobaczysz że wyszło więcej. Komputer przekłamuje spalanie.

Mam jeszcze pytanie do was jak wam wskazuje komputer ilość paliwa w baku, bo mi się nigdy nie zgadza to co zalałem z tym co wyświetla.

Pomiar robię tak:

tankuję na full, zczytuję z dystrybutora ilość paliwa i dzielę ją o wskazania licznika/ 100 (wyzerowany przy poprzednim tankowaniu full)

właściwie juz tak nie robię bo zawsze jest tak ze jak rezerwa mi sie zapala mam jakieś 840-880 na liczniku. Spalanie oscyluje w tym samym zakresie zazwyczaj... no chyba że trase łapie....

BC jest dobry bo sie nie nudzi w samochodzie, ale pomiary ma mało dokładne! Poza tym... nie mam BC :-)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

powiem Wam szczerze ze zaczalem zastanawiac sie nawet nad jakas 320 albo 330 w dieslu coupe ale jak przeczytalem ten temat to "otrzasnalem sie"

2,5 l w benzynie spalanie mam 8 lit w trasie- 10-11 w miescie wiec stwierdzam ze nie warto.

Opublikowano

Ropa dorosla cenom rynkowym tak wysoko ze nieoplacalne staja sie auta z silnikiem diesla .

Faktem jest ze diesel bierze troche mniej na zurzyciu paliwa jak banzyna ale teraz juz sam mam metlik w glowie bo wlasnie chcialem kupic diesla a dodatek ,steuer,podetek drogowy,jest tutaj od diesla wysoki ,a wiec chyba lepiej wejsc na bezyne a spelanie to norma i zawsze trzeba liczyc sie z tym ze spalanie w BMW nie bedzie male .

Natomiast jesli chodzi o spalanie i uzytkowanie auta w Polsce to zawsze mam inny stosunek do jakosci paliwa.Porownoje to z proszkami np.(mam troche doswiadczenia w tym)np.Kazdy w Polsce chce nabic swe kieszenie do pelna i kupuje proszek do prania np.wizir,persil,ariel,ALE to nie jest ten sam proszek ktorym piore ja.Brak srodkow pachnacych, zapachowych ,zmniekczajacych itp, to samo oleje i paliwa sa tak !ROZCIECZANE!ze chyba auta w Polsce niewytrzymuja tego .Napewno duzo uzytkownikow BMW sie juz rozczarowalo na Polskich olejach a teraz przyszla kolej na paliwo .SUPER KRAJ GDZIE OSZUKA CIE BYLE ::::dopiszcie bo nie rymuje mi sie jakos

Opublikowano

mike nie zebym sie czepial ale ile w koncu ci pali? bo w jednym poscie piszesz trzy razy o spalaniu??

trasa 7-8max , miasto sam nie wiem , jeżdżę jedynie po 1-2km i postój , mieszkam w małym mieście , co do odpowiedzi marcusbmwto całkowicie się zgadzam , nie te paliwe , nei te czekolady mimo że to samo , niemiecki proszek do prania np Ariel to zupełnie inna bajka jak nasz Ariel , np zatankowałem na full w Norymberdze i do Krakowa dojechałem a to prawie 1000km jadąc 100-120km po trasie , u nas na naszym paliwie nie widzę takiej możliwości

Opublikowano
Trasa zalezy od jazdy 5-7l/100km, miasto 6,5- 9l/100km tez zalezy od jazdy Wskazania dokladne +- 5%, sprawdazlem. :D, średni na baku 850km przy mieszanym na trasie(do 170km/h) max jaki zrobiłem na jednym to 1000km ale to juz na oparach.
Opublikowano
.... np zatankowałem na full w Norymberdze i do Krakowa dojechałem a to prawie 1000km jadąc 100-120km po trasie , u nas na naszym paliwie nie widzę takiej możliwości

Pozwolę nie zgodzić się z Tobą. A mianowicie, trzy tygodnie temu wybrałem się z żoną odwiedzić naszą znajomą w Niemczech, a dokładnie to we Friedrichshafen (nad Jeziorem Bodeńskiem) - jakieś 880 km.

Tuż przed wyjazdem we Wrocławiu zatankowałem Shell V-power Diesel.

Dojechałem na miejsce a BC wskazywał jakieś 175 km do wyczerpania baku. Na miejscu zrobiłem ok.50 km i przed wyjazdem w drogę powrotną zatankowałem Diesla na niemieckiej stacji. Co się okazało, po przekroczeniu polskiej granicy zapaliła mi się rezerwa, a BC wskazywał 88 km. Zaznaczam, że cała trasa w obie strony pokonywana była w bardzo pobodnym stylu - tempomat i ustawione 160 km/h.

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano
dzieki za info Loocas widzę że już czas wystawić moją na Allegro bo diesel mi nie służy :mad2:

...bo depczesz za mocno :)

Masz auto po programie, jak wciskasz pedał w podłogę spali Ci więcej niż seria.

Delikatnie z pedałem, a but wtedy gdy jest konieczny, a spali Ci mniej niż seryjne 320dA... przynajmniej tak powinno być.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
dzieki za info Loocas widzę że już czas wystawić moją na Allegro bo diesel mi nie służy :mad2:

Allegro to lipa, najlepsze efekty daje kartka na szybę.

Mam wrażenie, że dieslo maniacy to gieŁdowi leszcze zŁapania na akcje w ostatniej fazie hossy.

Coraz bardziej lubię swojego potwora... cisza, nuda, brak drgań,zapach benzyny i rury wydechowe takie dziwne pochromowane i poziome..