Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
przebieg auta prawie 300tys. co polecacie ? silnik chodzi jak pszczółka i nie wydaje sie byc mocno zuzyty:) Edytowane przez Mentos1
Opublikowano
wyskoczyło mi ze mam zastosowac 0W-40 i cos mi sie w to wierzyc nie chce , czy to nie jest tak zeczym przebieg wyzszy tym olej inny w sensie parametrem? dodam ze nie wiem jaki byl poprzednio:/
Opublikowano
wyskoczyło mi ze mam zastosowac 0W-40 i cos mi sie w to wierzyc nie chce , czy to nie jest tak zeczym przebieg wyzszy tym olej inny w sensie parametrem? dodam ze nie wiem jaki byl poprzednio:/
tak właśnie jest, szczególnie jeśli mówisz, że stan silnika jest średni.
Opublikowano

stan silnika jest super, nie wykazuje w ogole zuzycia

Opublikowano

Przepraszam, rzeczywiście, ominąłem jedno słowo :)
Opublikowano

A jak ty to swierdziłeś??

rozebrałeś silnik?

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano
U mnie na zegarze jest 283 tyś km i jezdze na castrolu edge 0w40 Od wymiany, tj od 7 tyś km dolałem może cztery setki. Silnik chodzi rewela, żadnych wycieków i nic nie kopci.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

A jak ty to swierdziłeś??

rozebrałeś silnik?

nie, sprawdziłem palcem.

Opublikowano
U mnie na zegarze jest 283 tyś km i jezdze na castrolu edge 0w40 Od wymiany, tj od 7 tyś km dolałem może cztery setki. Silnik chodzi rewela, żadnych wycieków i nic nie kopci.

no właśnie, chetnie bym taki nalał tylko nie wiem jaki byl poprzednio inie chce przedobrzyc. ile do niego sie w ogole miesci ? cos kolo 7 litrów?

Opublikowano
Wchodzi 6,5 litra.

Jak wpiszesz koncówke VIN tutaj:

http://www.e34.de/vin/index.php

to pokaże ile jakich płynów wchodzi do samochodu.

wielkie dzieki:) ale nadal nie jestem przekonany do tego oleju 0W40 , moze nie tyle nie jestem przekonany ale sie poprostu boje ze mi sie cos wyplucze :/ jakich olejów jeszcze uzywa sie w tych silnikach przy takim przebiegu?

Opublikowano

przebieg nie ma znaczenia, jak silnik chodzi idealnie to lej pełen syntetyk, i nie słuchaj że po iluś tam trzeba lać pół syntetyk, czy jeszcze gorzej minerał, jak silnik oleju znacząco nie bierze to lej 0w40 czy cos podobnego

co do wycieków to je się usuwa, a nie leje gęściejszy olej

Opublikowano
witam. Również stosuje Castrol Edge Sport 0W40 i mam już 283 tyś. km na blacie.
Opublikowano
witam ,ja mam przebieg 274 tys i zalewam castrolem edge 5W-30 long live 04 taki jest zalcany w serwisie bmw
Opublikowano
ja bym jednak kupił ten co ci radziłem ,a to z tego powodu iż masz silnik nowszej generacji i na wtryskach comonreili a te wymagają naprawdę dobrego oleju i smarowania
Opublikowano
Pozatym warto sprawdzać specyfikacje na odwrocie. Magnatec o ile wiem to nie ma żadnej, a Edge ma BMW LL 04
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
kupilem castrol magnatec diesel 5w-40 i mysle ze bedzie dobrze. zwlaszacza ze nie wiem jaki byl poprzednio

Jak nie wiadomo jaki był poprzednio to najlepiej lać to co producent leje.

Wiadomo, że BMW preferuje CASTROL.

Z instrukcji wynika, że lepiej 0W-X ostatecznie 5W-X gdzie X=30, 40, 50, lub więcej (jeśli całosezonowy).

Latem można 10W-X.

Jeśli decydujemy się na CASTROL to na ich stronie podają jaki jest zalecany olej a jaki dopuszczony i nie ma co kombinować z "magnatec" skoro CASTROL go do tego silnika nie poleca (a chyba wiedzą lepiej skoro produkują oba).

Różnica w cenie jest niewielka więc nie ma sensu kombinować.

Opublikowano
w nowoczesnych silnikach diesla olej ma bardzo duze znaczenie! Olej smaruje turbosprezarke takze pelny syntetyk dobrej jakosci zalecam! No chyba ze kogos swedzi 3000 zl na zakup nowej turbosprezaki:)
Tomek
Opublikowano
ja bym jednak kupił ten co ci radziłem ,a to z tego powodu iż masz silnik nowszej generacji i na wtryskach comonreili a te wymagają naprawdę dobrego oleju i smarowania

Przeciez olej nie smaruje wtryskow :mrgreen: :lol: :P :roll2: O wtryski tez trzeba dbac ale to juz tankujac dobre paliwo i dodawac czasem jakis uszlachetniacz do paliwa!

Tomek
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mi radzili SLX, ew. EDGE 0W30, ostatecznie 5W30.

30 - jest ważne ze wzgledu na rzadszy olej i lepsze smarowanie spreżarki.

A co sądzicie o oleju Mobil SYNT S SPECIAL V 5W30, który ma także BMW LL04 ?

Konkretnie ten: http://www.allegro.pl/item426734403_mobil_5w30_synt_s_special_v_5l_hurtownia_warszawa.html

Jest tańszy, może nie warto przepłacać za silnie rozreklamowanego Castrola...

Pozd.

Opublikowano

Castrola jak chcecie lać, to najwyzej zakupionego w DE, bo u nas to nigdy nie bedzie pewnosci że to jest ta właściwa jakosć.

Szkoda że nie mam juz zdjeć jak wyglądał silnik w e46 318i po zalaniu niemieckiego magnateca i przebiegu 11kkm(powoli można było go łyzeczką zbierac..) - jazda tylko po autostradach w przedziale 160-200km/h, wieć silnik miał cięzkie życie, po zalaniu Valvoline maxlife 10-w40 silnik zamiast pochłaniac 1L Castrola zadowalał sie niecałym 0,5L Valvo, no i wytrzymywał wymiany co 11-13kkm.

Polecam Valvoline.

Ja mam na swojej 225kkm i leje tam SynPower 5w-30 MXL, mxl własnie to norma dla Bmw i mercedesa.