Skocz do zawartości

rozwalona w mak przez E38 - POTRZEBNA POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy mi 1,5 roku temu ukradli radio, wybijając przy okazji szybe w mojej poczciwej e28, pani policjantka odrazu zapytała mnie czy mam AC. Gdy powiedziałem że nie, pani policjantka zaczęła mnie odwodzić od zgłoszenia sprawy, bo "takie zgłoszenie jest mi potrzebne tylko dla ubezpieczyciela". Nie prubowała nawet ukryć ze 5 minut nie będą się tą sprawą zajmować.

Nie szedłbym na policje gdyby znalezienie radia nie było bez szans, bo byłem wstanie podać wszystkie jego szczegóły, tj. nr seryjny, model itp. Radio miało nawet wydrapany na górze obudowy mój domowy numer telefonu i skradzione było bez panelu przedniego, śmiem więc twierdzić że było dość charakterystyczne.

To był moj drugi w życiu kontakt z policją jako poszkodowany. Pierwszy był kilka lat wczesniej gdy w czasie szkoły średniej zostałem pobity pod szkołą przez jakiś osiłków z okolicznego osiedla. Dodam że był to sam środek medialnej akcji "zero tolerancji dla zła", zachęcającej do zgłaszania nawet najmniejszych przestępstw. Po pierwsze patrol który przyjechal na miejsce zdarzenia puścił mnie zakrwawionego na rowerze do domu (mogłem być w szoku i nawet nie czuć że mam coś złamane). Po drugie okazało się że fakt iż na miejscu był patrol nie znaczy że sprawa jest gdzieś zgłoszona. Po trzecie jak poszedłem na komisariat zgłosic pobicie, policjant 3 razy pytał mnie czy napewno chcę to zrobić, bo to będzie kilka godzin pisania papierów, pewnie ich nie znajdą a jeśli znajda to trzeba będzie chodzić do sądu na rozprawy i nie wiadomo ile to potrwa.

To tyle odnośnie zaangarzowania policji w rozwiązywanie problemów obywateli.

Rozumiem Cię że teraz targają Tobą emocje, ale przynam ze znacza całkiem sporo szczegółów tego auta. Nie wiem skąd wiesz ze to 728 (zgubili znaczek??), ale domyślam się że częśc ze zdjęcia to brewaka od reflektorów, tj. widać ze była to e38 po liftingu. Masz kolor, model, nawet w przybliżeniu rocznik. Takich aut spełniających te trzy kryteria może być zaledwie kilka sztuk w całym województwie.

Nie załamuj się więc tylko konsekwentnie szukaj. Szanse masz duże.

• Odpowiedzi 145
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak swoją drogą policja, sądy itd. są straszakiem przede wszystkim dla ludzi, którzy mają coś do stracenia. Jeśli ktoś ma dobrą pracę, ułożone życie itd. to dla niego kontakt z policją jest mało sympatyczny, bieganie po sądach jeszcze bardziej. Dla zwykłego śmiecia osiedlowego to nie jest problem, ale tak jest nie tylko u nas.

Co do tej Beemki to łudzenie się, że stoi gdzieś na parkingu w centrum miasta albo u kogoś pod domem na chodniku jest wg mnie trochę bezsensowne. Autor topicu trafił na kolesia, który wie co robić w takich sytuacjach, więc ciężko będzie coś w tej sprawie zrobić. Ktoś wyżej napisał, żeby posprawdzać, jeśli jest taka możliwość nagrania z drogi prawdopodobnej ucieczki, zanim wrócił po auto minęła godzina, więc zakres poszukiwań ma średnicę około 30 km, czyli nawet nie ma po co szukać samego auta tylko właśnie innymi sposobami.

Opublikowano
Dlatego też moja prośba i topic na na forum może jest tu ktoś (na forum) z mojej okolicy i wie gdzie jeździła taka 7-emka bo np mijał ją codziennie wracając z pracy do domu no i zauważył że od tygodnia już jej tam nie ma. Wystarczy że ktoś taki podeśle jakieś info to już dużo.
Opublikowano
Nie wiem skąd wiesz ze to 728 (zgubili znaczek??), ale domyślam się że częśc ze zdjęcia to brewaka od reflektorów, tj. widać ze była to e38 po liftingu. Masz kolor, model, nawet w przybliżeniu rocznik. Takich aut spełniających te trzy kryteria może być zaledwie kilka sztuk w całym województwie.

YMA napisał

Generalnie kluczowym kawałkiem czy też numerem jest numer z koła pasowego po którym daje się określić silnik http://bmwfans.info/part-32421740858/
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Kolego może masz kogoś znajomego w urzędzie komunikacji? Jeżeli tak to udaj się tam z dobrą flaszką i poproś o sprawdzenie danych właścicieli 7er z Twojej okolicy, a jak już będziesz miał te dane to w podstępny sposób sprawdzić w jakim stanie jest poszczególne auto, bo raczej właściciel nie wpuści Cie do garażu albo nie powie gdzie jest auto, a w szczególności ewentualny sprawca.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Kamil
Opublikowano
na moje to trzeba by podłapać jakieś znajomości w urzędzie komunikacji, bo w okolicy na pewno nie ma zbyt wielu e38 728 jest to dośc rzadki silnik w tym aucie no i masz jeszcze kolor nadwozia.
Opublikowano
na moje to trzeba by podłapać jakieś znajomości w urzędzie komunikacji, bo w okolicy na pewno nie ma zbyt wielu e38 728 jest to dośc rzadki silnik w tym aucie no i masz jeszcze kolor nadwozia.

Kolor chyba za dużo nie pomoże w urzędzie bo już chyba się takich rzeczy nie podaje

Kamil
Opublikowano

TSA55-> widze ze napisał, ale ja sój post pisałem kawałek czasu (nie jest krótki), a post YMA pojawił się w czasie gdy ja pisałem swój.

Jeśli chodzi o poszukiwania sprawców. Nie wierzę że ktoś kto jeździ e38 prawie z końcówki modelu nie ma OC, co mogłoby być powodem ucieczki. Bardzo możliwe że wszyscy jadacy samochdem byli pijani, dlatego uciekli. Wydawało im się że jak w środku nocy oddalą się wraz z samochodem to nikt ich nie znajdzie. Nie pomysleli jednak o posprzątaniu, zostawili kupe sladów po sobie, no i nie mogli wiedzieć że zdarzenie utrwalily kamery przemysłowe.

Co powinieneś zrobić? Padł pomysł abyś porozlepiał ogłoszenia z prośbą o informację. Pomysł dobry, ale powinieneś to zrobić nie tyle w celu zdobycia informacji ale aby sprawcy sami się do Ciebie zgłosili. Napisz w tym ogłoszeniu wszystko co wiesz, tj. to co napisałeś tutaj: że znasz markę auta, model, kolor, a wszystko jest utrwalone przez kamery. Tak aby sprawcy gdy tylko dowiedzą się o tym ogłoszeniu poczuli ze właściwie jest tylko kwestią czasu że ich znajdziesz. Nawet jeśli dziś nie udowodni się kierującemu ze byl pijany, to ucieczka z miejsca wypadku także jest zagrożona solidną karą. Tobie nie zależu na udupieniu sprawcy, tylko na naprawie Twojego auta.

Chodzi o rozbudzenie w sprawcy poczucia że tak czy inaczej go znajdziesz (osobiście uwazam ze masz duże na to sznase), czyli dobrowolne zgłoszenie się jest w jego interesie. Jeśli facet zgłosi się do Ciebie sam, naprawicie Twoje auto z jego OC i zapomnicie o sprawie. Jeśli znajdziesz go sam, zaczniesz od powiadomienia organów ścigania i również naprawisz auto z jego OC.

Pierwsze wyjście jest dla niego lepsze, miejmy więc nadzieje ze facet ma rozum i dokona właściwego wyboru.

Opublikowano (edytowane)

radek_z sorki, ale takie rzeczy to nie w naszym kraju. Już o tym, że znalezienie sprawcy jest możliwe w 0.1% przez zupełny przypadek nie wspominam, nie wiem czym ten sprawca mógłby się czuć zagrożony.

Autor topicu ma do czynienia z dnem społecznym, nawet jak zapuka do domu sprawcy, a rozwalone auto będzie stało przed domem to i tak będzie się wypierał.

Edytowane przez _Kris_
Opublikowano
radek_z sorki, ale takie rzeczy to nie w naszym kraju. Już o tym, że znalezienie sprawcy jest możliwe w 0.1% przez zupełny przypadek nie wspominam, nie wiem czym ten sprawca mógłby się czuć zagrożony.

Autor topicu ma do czynienia z dnem społecznym, nawet jak zapuka do domu sprawcy, a rozwalone auto będzie stało przed domem to i tak będzie się wypierał.

Zapominasz że YMA ma dowód w postaci nagrania wideo. Wystarczy znaleść kogoś kto może byc sprawcą i porównać z zapisem. Poza tym konfrontując dwa samochdy da się stwierdzić czy brały udział w kolizji czy też nie (ksztalt uszkodzeń, pozostałości lakieru itp.).

Jeśli facet da się znaleść, już się nie wymiga. Jak nie po dobroci to pod przymusem.

Tak jak mówilem, YMA o samochodzie sprawcy wie tyle że liczbę aut w okolicy zapewne da się ograniczyć do kilku szt. które sprawdzić będzie bajecznie łatwo.... 2 dni na objechanie podejrzanych i sprawdzenie kondycji ich aut.

Aby jednak uprościc sobie poszukiwania, bo na policje nie ma co liczyć, warto zrobić tak jak pisałem. Porozlepiać ogloszenia, ale napisac je w tym stylu aby przedewszystkim dac sprawcom do zrozumienia że zostaną znalezieni tak czy inaczej i liczyć na to ze zgłoszą się dobrowolnie aby ponegocjować rozwiązanie sprawy bez udziału policji.

Jesli nie będą dośc mądrzy, pewnie znajdzie się ktoś kto podpowie że widział "taką rozbitą siódemkę sąsiada pod adresem XXX", gdzie YMA uda się wraz z policją jako do podejrzanego o doprowadzenie do wypadku i ucieczkę z miejsca zdarzenia... to zdaje się do 2 lub 3 lat więzienia. Oby więc sprawca potrafił myśleć i wybrał rozwiązanie które zaoszczędzi klopotów jemu i YMA.

Opublikowano

jest jeszcze opcja , ze koles rano o 7 zglosil na policje ze mu auto zgineło, auto sie odnajdzie , tyle ze jak ma OC to naprawa bedzie oczywista no chyba ze to bylo auto dziubniete z innego wojewodztwa lub miasteczka i prawie im sie udalo.. bo napewno gdzies musi stac w okolicy albo je na lawete wciagnali. wiele jest znakow zapytania ale szansa jest bo najwazniejsze , ze te 7er zostala rowniez dotkliwie uszkodzona.

3mam kciuki :modlitwa:

Opublikowano
radek_z - masz szczere i dobre chęci, ale niestety zapewne nie spotkałeś się nigdy z czymś takim i stąd tak wiele nadzieji. :wink:
Opublikowano

ja jestem codziennie w Ciechocinku :)) moge to sprawdzić czy nie ma żadnych śladów twojego lakieru... Npisz dokładnie jaki masz kolor to sprawdze :)

BMW - (B)undi (M)ogą (W)szystko

http://images28.fotosik.pl/149/a02ba562ebf79f25.png

http://www.bmw-wloclawek.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czyżby zbieg okolicznosci?? :roll:

="bmw520i"]ja jestem codziennie w Ciechocinku Smile) moge to sprawdzić czy nie ma żadnych śladów twojego lakieru... Npisz dokładnie jaki masz kolor to sprawdze Smile

I to już kolega idzie na pomoc. najlepiej było by właśnie się dopytać o tą 7er..

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

właśnie zapomniałem dodać do poprzedniego posta ze laweta stoi. może być to auto, albo poprostu zbieg okoliczności.

bmw520i sprawdź to auto, nawet z czystej ciekawości.

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Choć patrząc na date zdjęcia(12/05/2007) to nie może być to auto. Ale mimo to warto to sprawdzić. może to zmyła :?: :?: Jak myślicie?