Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wlasnie wyczytalem pewna rzecz i po prostu jestem w wielkim szoku i prosze powiedzcie mi czy dobrze sie dowiedzialem, jasli tak to wstyd mi ze dopiero teraz konkretnie czy BMW 323 ma silnik o pojemnosci 2,5 :?:
Opublikowano
Nooooo Taaaak

Jak wchodziły te modele to czytałem że BMW chciało m.in wrócić do historii modelu BMW 323 i

wątpie, czy to było tak - nie doszukiwałbym się tu takich legend... w e21 był to namocniejszy silnik,a w e36 nie...

myślę, że bardziej chodziło, żeby w jakiś sposób zaznaczyć, że zmieniają generacje silników z M50 na M52...

Opublikowano
dobrze wyczytałeś :reading: nie zawsze 2ostatnie oznaczają dokładną pojemnośc :8)

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Witam wlasnie wyczytalem pewna rzecz i po prostu jestem w wielkim szoku i prosze powiedzcie mi czy dobrze sie dowiedzialem, jasli tak to wstyd mi ze dopiero teraz konkretnie czy BMW 323 ma silnik o pojemnosci 2,5 :?:

no ma 2,5

a tak swoją drogą gdzies Ty się uchował ze tego nie wiedziales ??? :)

(nie no zart , oczywiscie rozumiem ze mozna czegos nie wiedziec , kto pyta nie bladzi)

Opublikowano
jej dziekue slicznie za udzielone odpowiedzi tak tak uchowalem sie jakos juz napisalem ze mi wstyd i pisze jeszcze raz wstydze sie swojej niewiedzy :oops: Ale sie ucze Dzieki jeszcze raz
Opublikowano
jej dziekue slicznie za udzielone odpowiedzi tak tak uchowalem sie jakos juz napisalem ze mi wstyd i pisze jeszcze raz wstydze sie swojej niewiedzy :oops: Ale sie ucze Dzieki jeszcze raz

Lepiej zapytać i być głupim przez 5 minut niż nie zapytać i być głupim przez całe życie ;)

Opublikowano

Lepiej zapytać i być głupim przez 5 minut niż nie zapytać i być głupim przez całe życie ;)

dokladnie tak jak mówisz :8)

Opublikowano
Nie wiem czemu robią, gałgany... E90 318i ma silnik 2,0...

dla ciekawosci E90 z poczatku produkcji 325i ma 218 KM z 2500, obecnie 325i ma rowniez 218 KM, ale juz z 3000, :wink: ( 325d to tez 3000, nie 2500).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
compacty w budzie od e36 maja oznacznie 1,8 a sa w rzeczywistosci 1,9, mozna to mnozyc i mnozyc, mi sie wydaje ze chcieli zmienic nazewnictwo bo odciazali silniki a gdyby zostawili stare oznaczenia ale moce bylyby inne to ludzi by sie zaczeli glowic, moze sie mylę, sam nie wiem :D
Opublikowano (edytowane)

Jak wiadomo M50 325 maił 192KM

Wraz ze wprowadzeniem silnika M52 pojawił się nowy 2,8 który miał moc 193KM

Silnik 2,5 nie mógł pozostać bez zmian, kto kupił by 328 mając do wyboru tańsze 325 o takiej samej mocy? Silnik zatem wykastrowano z KM pozostawiając ich tylko 170, jednocześnie zmieniono oznaczenie na 323 aby podkreślić różnicę w mocy między nim i większym 2,8

Edytowane przez korona
www.turboBMW.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Żaden bałagan panowie...

już daawno temu było tak o tych pojemnościach..

najlepszy przykład..e30 325e...a silnik 2,7

masz racje 745i e23 to 3,5l Turbo :)

chodzi po prostu, o to, żeby każdy wiedział z czym się tak naprawdę ściga spod świateł :lol: , jak z tym e23, gdbyby był 735 znaczek na klapie bagażnika, sugerowałoby to moc pewnie coś w granicach 210 koni, i wtedy taki ja np. mógłbym się nabrać na to, gostek w siódemie by mnie odstawił spod tych świateł i bym później dumał, o co chodzi? Siódemka trochę koni więcej ma ale dużo cięższa też jest a tak szybko mi odjechała??!!

a to było turbo montowane fabrycznie w bmw tak wcześnie??

Edytowane przez saku82pl
Opublikowano
bono20002 napisał:

Żaden bałagan panowie...

już daawno temu było tak o tych pojemnościach..

najlepszy przykład..e30 325e...a silnik 2,7

masz racje 745i e23 to 3,5l Turbo

Toż to już masakra jest

bono20002 napisał:

a to było turbo montowane fabrycznie w bmw tak wcześnie??

tak - fabryka... najdziwniejsze jest to, że włożyli turbo do takiego krążownika a nie do 6-er e24.

Turbo byŁo już wcześniej np w modelu 2002Ti.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
compacty w budzie od e36 maja oznacznie 1,8 a sa w rzeczywistosci 1,9, mozna to mnozyc i mnozyc, mi sie wydaje ze chcieli zmienic nazewnictwo bo odciazali silniki a gdyby zostawili stare oznaczenia ale moce bylyby inne to ludzi by sie zaczeli glowic, moze sie mylę, sam nie wiem :D

Hmm troche sie mylisz kolego, oznaczenie to 318ti a silnik ten sam co 318is, od 94 do 97 pojemnosc 1.8 od 97 pojemnosc 1.9 wiec nie do konca jest tak jak piszesz.

W sumie przyklady niezgodnosci oznaczen z pojemnoscia mozna by mnozyc, ostatni np zauwazylem ze 325d 330d i 335d maja po 3.0 pojemnosci.

Pozdr

Opublikowano

... że nie wspomnę o fiacie 125p i 126p ... i który miał większą pojemność ? :lol:

to tylko oznaczenia modeli :norty:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)