Skocz do zawartości

Chiptuning z allegro !!! Kto co wie :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zdecydowanie lepiej jechac do firmy ktora zajmuje się tym od dawna a nie kupowac nie wiadomo od kogo i co z allegro

jak znajde linka do firmy ktora w tym siedzi to ci podesle bo niestety gdzies mi sie zawieruszyl

(ale licz się z tym ze cene beda wieksze , ale i przyrost mocy pewny)

Opublikowano
Czy ktoś próbował chiptuningu z allegro ??

Chodzi mi między innymi o takie coś :

http://allegro.pl/item279255578_chiptuning_bmw_e38_e39_525d_530d_730d.html

Ciekawią mnie wasze opinie na ten temat !! :)

majątku ten chip nie kosztuje, nawet jakby dawał niewielki przyrost mocy i momentu to warto sie zastanowić- gościu ma duzo pozytywnych komentarzy.

szkody raczej nie narobi bo to jest zwykły, lajtowy gotowiec dla danego silnika.

Opublikowano
jesli masz automat to lepiej zapomnij o zawirusowaniu, bo szkoda skrzyni, a ceny nawet uzywanych sa wysokie!
[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
jesli masz automat to lepiej zapomnij o zawirusowaniu, bo szkoda skrzyni, a ceny nawet uzywanych sa wysokie!

popieram, ale jak masz manuala to nie ma stresu

Opublikowano

witam,

Czy wasze twierdzenia co do autmoata i chiptunigu to potwierdzone faktami?

pytam bo się przymierzam do tego manewru

jakie są przeciw?

o ile sorbi się to w np. mastersie? a nie na allegro?

Opublikowano

Po ogłoszeniu wygląda,że dają nową mapę pod dany model .Ale widzę że wyjąć kompa wy lutować i wlutować trzeba samemu też pisze jeszcze ze mogą pomóc w montażu.Więc dojdzie kasa za montaż.Mnie to robiła firma widziałem co robią i nie jest to takie hop-siup i specjalistyczny sprzęt do montażu w kompie.Lutownicą pistoletową tego nie zrobisz.Nie ta cena Jest to produkt do zakupu przez firmę montującą chipy.Takie mam odczucie.

W 530d chyba można zmienić program bez ingerencji w kompa wgranie nowego programu.

Opublikowano

jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jedź do dobrego tunera, niech napiszą ci program pod twój konkretny samochód i według twoich życzeń i będziesz miał pewność że nic złego się nie stanie

co do automatów to miałem do czynienia z ML 270cdi po chipie i chodziło idealnie, była na pewno jakaś ingerencja w elektronikę skrzyni

Opublikowano
moze to nie jest regula , natomiast wszyscy moi znajomi po chipach w tds i tdi biadola ze ich superrakietowy diesel zostawia chmure czarnego dymu za soba:)
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano
czyli źle zrobiony program, po dobrym programie sprawny samochód nie powinien dymić, a porządny tuner przed modem ocenia stan silnika
Opublikowano
Co do efektów - pewno to działa :cool2:. Nie polecam jednak chipowania, które wiąże się z mechaniczną ingerencją w sterownik. Wprawdzie SKODA to nie BMW, ale spotkałem się z kilkoma przypadkami nieodwracalnego uszkodzenia sterowników po chipowaniu w profesjonalnie zajmującymi się tym firmami. Nie wiem, jak to wygląda w BMW, w SKODZIE natomiast (Octavia II) po otwarciu sterownika nie ma możliwości zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi jak w fabryce i elektronika koroduje już po 2-3 m-cach!!!! Z tego co wiem, to przez jakiś czas po wprowadzeniu nowego modelu nie ma możliwości zmiany softu tylko "po kabelkach", a trzeba to robić "na chama". Ja nie mam tego problemu :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Kiedyś facet przywiózł mi pamięć flash do vectry B i poprosił o wymianę w sterowniku. Bidny Opelek nie zapalił. Kość kupił od jakiegoś pacjęta z Wrocławia na allegro.
Opublikowano
No tak tylko z tego co pamietam to jest pewien problem z wychamowaniem automatu :/

w PL są już hamownie które to robią więc chyba nie jest to taki duży problem

Opublikowano

Ja zamowilem do mojej Niuni, wlasnie dlatego ze mam slaby silnik, licze na to ze troche pomoze, zobaczymy czy da obiecane 14 KM i 22 Nm

Silnik mam doprowadzony do dobrego stanu technicznego, czyli to co ma byc nowe w M40 jest ;)

Bede go mial dopiero pod koniec roku wiec napisze co i jak

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

poważnie ?? nie wiedziałem :twisted2:

Opublikowano
witam,

Czy wasze twierdzenia co do autmoata i chiptunigu to potwierdzone faktami?

pytam bo się przymierzam do tego manewru

jakie są przeciw?

o ile sorbi się to w np. mastersie? a nie na allegro?

:clap:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja tym tematem interesowałem się odkąd sprawiłem sobie 3 lata temu 3.0 dieselka.

Pod wpływem korespondencji i rozmów telefonicznych zdecydowałem się na zakup chipa na takiej aukcji

http://www.allegro.pl/item342186849_chiptuning_bmw_e38_e39_525d_530d_730d.html

Obserwowałem jego aukcje od poczatku jak pojawił sie na Allegro i narastająca sprzedaż i przypływ pozytywnych komentarzy pomogły w podjęciu decyzji- z pewnością pomogła też w podjęciu decyzji cena, bo parę lat temu chipowanie - był to niezły wydatek.

Kontakt bardzo dobry, widać, że sprzedający dobrze jest zorientowany w temacie i służy fachową pomocą. Zamówiliśmy (poza Allegro, trochę niższa cena - płatność przy odbiorze) z ojcem dwie sztuki pod odpowiednie komputery: jedna dla mnie do E39 530D, a druga dla ojca do E34 525tds - oba skrzynia manualna. Pierwszy wymieniał ojciec (mieszka gdzie indziej i do niego chipy przyszły, bo ja ukryłem zakup przed żoną :lol: ). Po wymianie nastąpiła porażka. Po przekreceniu kluczyka nie gasła kontrolka komputera na desce rozdzielczej. Sprzedajacy polecił nie uruchamiać silnika i wyjąć spowrotem chip. Odrazu zdiagnozował, że coś jest nie tak i przyśle inny chip na swój koszt. Oczywiscie na starym oryginalnym chipie samochód chodzi.

Kilka dni temu ja dokonałem podmiany oryginalnego chipa na ten przysłany w swoim samochodzie. Przelutował mi go bez żadnych problemów znajomy elektronik. Pełny sukces! Samochód pięknie wkręca od samego początku aż miło. Czekam teraz tylko na lepszą pogodę by sobie samochodzik lepiej potestować. W pełni polecam tą ofertę mimo wstępnej porażki i teraz czekamy jeszcze tylko na chipa dla ojca do tds-a.

Zaciagnęło to trochę krypto reklamą, ale chciałem przez to powiedzieć że nie trzeba odrazu wielkich kosztów by osiągnąć nie gorszy rezultat co w profesjonalnych zakładach tuningowych, tyle że bez potwierdzenia papierkiem o wynikach. Na razie pal licho hamownię - czuje się przyrost mocy i samochód chodzi bez problemów. Oby jak najdłużej :cool2:

Opublikowano
Ja tym tematem interesowałem ....

Masz 184konna wersje czy 194PS?? Poza przyrostem mocy powinieneś już oddczuć niby mniejsze spalanie... coś widać?? Sama instalacja jest mocno skomplikowana?? Wiem ze BMW to nie VW, ale znajomy odczuł "jakość" tuningu w swoim passacie dopiero po 3 tygodniach, okazało sie że silnik niestety nie wytrzymał i pewnego razu przyjechał do pracy na 3 garach.