Skocz do zawartości

328 - 6,5l/100km? Opowieści dziwnej treści, czy fakt???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów. Podjechałem ostatnio do jednego z pobliskich komisów samochodowych i zatrzymałem dłużej wzrok na 328. Podszedł gość i zaczął opowiadać, że on takim kiedyś jezdził i że w trasie paliła mu 6,5 na 100km-oczywiście przy spokojnej jeździe. Hmmm.... zważywszy na fakt ze moja 318i na trasie z trudem szhodzi poniżej 8-miu :twisted: ,wiec zastanawiam się jak jemu udało się to osiągnąć i czy to wogóle możliwe, no i wreszczie ile pali 328 w cyklu mieszanym i w mieście :?: :?: :?:

Pozdrowionka.

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam

Mi moja 325i w automacie udalo sie zejsc najnizej do 7,2 ale predkosc do 100km/h max. Ale nie jest za latwo ciagle tak jechac... :)

Wiec moze i to prawda...

Opublikowano
moja e36 325 na trasie przy jezdze 100-120 z delikatnym obchodzeniem sie z pedalem gazu pali 7.5L. Jezdzac 140-200 pali 9-10 na trasie. W miescie przy normalnej jezdzie 11-12 a delikatnie obchodzac sie z pedalem gazu i zmieniajac biegi do 2,5tys obr spala 9.5-10L. 328 podobno spala troszke mniej, zapewnia lepsze osiagi ale silnik ma mniej wytrzymaly niz 325 :D
Opublikowano

Witam,

Po kupnie mojej na trasie przy prędkości około 100 - 110 km/h (szybciej się po prostu nie dało) spaliła mi 6,8 l/100 km - wskazania kompa.

pzdr

radocha z jazdy!
Opublikowano
Jak zwykle. Im wiekszy silnik tym mniej spala. Ludzie kupujcie mustanga z 7-mio litrowym silnikiem. Spali pewnie z 3 litry. :duh:
Opublikowano

bieniu masz z tym jakiś problem?

Jak Ci będzie z tym lepiej na sercu - w mieście spala mi około 11 - 12 litrów...

a jak się postaram to i więcej - teraz lepiej?

radocha z jazdy!
Opublikowano
O co Ci chodzi? Przecież Cie nie najeżdzam. Wrzuc na luz. Tylko tak wywnioskowałem z tego co tu pisze.
Opublikowano
Witam, ja swoją na trasie zeszłem nawet poniżej 7 litrów ale tak jak każdy pisze przy spokojnej jezdzie, ale nie zawsze tak się chce jechać, a po mieście też zależy od 9 nawet do 13 zależy od jazdy.

Miałem

E-30 316i

E-32 735i

E-36 320i

E-39 535 V8

E-46 330d

E-39 530d

Opublikowano

najmniej u mnie wyszlo 7.2 ale to do bani jazda

sredni z trasy wychodzi okolo 8 litrow

150km trasa, jakies 30km na lotnisku rozne proby sprawnosciowe

i 200km trasa.

Wyszlo dokladnie 8.1

w miescie wciaga nawet 18 ;)

a zreszta nie po to kupilem 2.8 zeby patrzec na spalanie ;)

ile ma spalic tyle spali i koniec

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano

Bieniu moja tez przy oszczędnej jeżdzie na trasie spala 7,4l a przy pałowaniu 140-170km/h 9l/100km.W moiescie tylko mam pomiar przy ciezkiej nodze 12,5l.

Dlatego zmieniaj auto bo kupiułes bide,najgorszy,najbardziej paliwozerny silnik,bo oszczedzac chciałes,a oszczedzisz 1l benzyny a jaka róznica w jeździe.

Poczytaj o silnikach to się dowiesz ze wbrew temu co mówia teoretycy nigdy nie mający bmw z duzym silnikiem ile naprawde palą te duże silniki.

W duzym silniku jedziesz momentem i nie musisz pałować pedału gazu do podłogi,zeby przyspieszyć jak w 316 :D

Opublikowano

Policzcie sobie prawdziwe spalanie, czyli tankowanie pod korek, jazda, wyliczenie przebiegu, tankowanie pod korek, wyliczenie spalania.

Wskazaniami komputera nie ma się co podniecać.

Moje E30 325i paliło w Warszawie od 12,5 do 15l, na trasie poniżej 9l/100km nie zszedł nigdy, nawet przy jeździe 90. Liczone z rzeczywistego spalania.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Moje E30 325i paliło w Warszawie od 12,5 do 15l, na trasie poniżej 9l/100km nie zszedł nigdy, nawet przy jeździe 90. Liczone z rzeczywistego spalania.

W temacie jest mowa o silnikach M52, a to calkiem inny silnik niz stare M20 - spalanie ma DUZO nizsze.

Opublikowano (edytowane)
Bieniu moja tez przy oszczędnej jeżdzie na trasie spala 7,4l a przy pałowaniu 140-170km/h 9l/100km.W moiescie tylko mam pomiar przy ciezkiej nodze 12,5l.

Dlatego zmieniaj auto bo kupiułes bide,najgorszy,najbardziej paliwozerny silnik,bo oszczedzac chciałes,a oszczedzisz 1l benzyny a jaka róznica w jeździe.

Poczytaj o silnikach to się dowiesz ze wbrew temu co mówia teoretycy nigdy nie mający bmw z duzym silnikiem ile naprawde palą te duże silniki.

W duzym silniku jedziesz momentem i nie musisz pałować pedału gazu do podłogi,zeby przyspieszyć jak w 316 :D

Nie no to ja już sie w tym temacie nie wypowiadam, jak mi 316 pali wiecej niz 323, 325 :duh: Z reszta co bym nie powiedzial to i tak zaraz zostane objechany. pozdro

P.S znajomy miał 325 i wiem ile to pali... Na komuterku se może pokazywać, ale jak lał po korek itd tak jak pisał PiotrJakub to wyszlo troszke wiecej w praktyce ...

Edytowane przez bieniu3000
Opublikowano
Dużo jeszcze będziecie tych tematów o spalaniu zakładać? Zaczynam mieć tego dość... Choć w sumie na dobrą 328 czy 325 trzeba wydać sporo więcej na starcie niż na 1.8 - więc większy silnik nie jest aż tak oczywisty... eh...
Opublikowano

Zgoda Piotr, ale tutaj jest pewna różnica...w silnikach.

Z całym szacunkiem do jednostek z E30, ale konstrukcyjnie w porównaniu do np. M52 troszke się różnią :norty:

radocha z jazdy!
Opublikowano
Ja niewiem jak takie spalanie wam wychodzi bo mi w 323 po miescie nie moge zejsc ponizej 13 l choc zupelnie normalnie jezdze jak kazdym innym samochodem. Na trasie mi spalil 8 l i to przy bardzo wolnej jezdzie bo jechalismy na trzy samochody m.in 206 z silnikiem 1.1, tak ze w granicach 80-100km caly czas. A 325 to pila ile sie jej wlalo. Po miescie to spokojnie bez wysilku 15 l polykalo. Pozdrawiam
Opublikowano

Koledzy to spalanie w temacie jest to tylko i wylacznie spalanie przy jezdzie gorzej niz "emeryckiej" (stala predkosc w trasie 80-100km/h). Zobaczcie w instrukcji przy 90km/h spalanie bedzie okolo 7litrow - ale kto kupuje 323/325/328 aby muskac gaz....

Mi sie udalo kiedys 325i w trasie zejsc minimalnie ponizej 8 litrow - ale predkosc do max 110-120km/h i ciagle hamowanie silnikiem - po prostu na codzien nie da rady tak jezdzic...albo inaczej - nie ma sensu - nie po to sie kupuje R6 :mrgreen:

Porownania starego M20B25 do M52 jest nie na miejscu - te silniki swoje chleja (wiem bo mialem). Z grona M20 najekonomiczniejszy silnik w e30 to M20B27 - bardzo mile wspominam jazde z ETA pod maska :D

PZDR

Opublikowano

Nie no to ja już sie w tym temacie nie wypowiadam, jak mi 316 pali wiecej niz 323, 325 :duh: Z reszta co bym nie powiedzial to i tak zaraz zostane objechany. pozdro

P.S znajomy miał 325 i wiem ile to pali... Na komuterku se może pokazywać, ale jak lał po korek itd tak jak pisał PiotrJakub to wyszlo troszke wiecej w praktyce ...

Bieniu nie porównuj 325 do 323 czy 328 bo to inne silniki.323 i 328 to silniki M52 poczytaj na forach lub w necie to sie dowiesz ile palą i co to za silniki.Moje wskazania spalania,sa identyczne jak pokazuje komp i przy tankowaniu pod korek i sprawdzanie.Jak ktos miał bite auto i czujniki porąbane lub sam kompa zakładał to nie ma sie co dziwic ze ma inne wyniki.W pełnym OBC nawet co do dziesiatej pokazuje ile masz litrow w zbiorniku,wiec połaczyc to z licznikiem kilometrow i nic trudnego dla kompa obliczyc ile ubywa paliwa.Prosze nie piszcie głupot. :naughty:

Opublikowano

Moja w trasie przy utrzymaniu 120-140 pali 6-6.5 L/100km, przy 80 pokazuje 8 l/100km. Po mieście od tank do tank pokazuje 14 - 15 l (bardzo ciężka noga), w mieszanym 2x 160 km i miasto pokazuje 11 - 12 l, zbiornik wystarcza od 360 - 480 km

(Pb 98)

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
to moze ktos poleci jakis magiczny sposob na mniejsze zuzycie paliwa :norty: :modlitwa:

no jezeli ma byc magiczny to kup ceramizery plus 2 magnetyzery :cool2:

Opublikowano

tak, załóż magnetyzery gdzie tylko się da - a paliwa w zbiorniku zamiast ubywać przybędzie :duh:

...panowie powaga.

A najlepszym sposobem jest technika jazdy, ja (z ciekawości) próbowałem oszczędnie jeździć (jak baba do 70-80 tylko miasto) i po całym zbiorniku wyskoczyło 18,7, teraz jak zwyklę cisnę ostro i nie przekracza 15 (nie mam żadnych cudów techniki jakimi są magnetyzery, żadnych filtrów sportowych, i żadnego LPG)

Opublikowano
Albo jak chcesz taniej jeździć to załóż gaz.

No i po zamontowaniu będziesz wiekszość czasu spędzał na regulacji / naprawie instalacji, a kiedy będą cię mieli już dosyć to powiedzą ci czym masz kręcić i sam będziesz się bawił z tym dziadostwem.

...a kiedy instalacja będzie chodziła już na tip-top, to skończy się silnik :twisted2:

Ja przekonałem się do gazu w kuchni kiedy szybciej woda na herbatę się gotuje niż na elektrycznej kuchence