Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla mnie nie ma problemu, jak padnie to sie ja zregeneruje albo kupi nowa :)

Buhaha, jakie beztroskie podejście do życia ;) Szkoda, że nie wszyscy takie mają, bo turbosprężarki byłyby bardzo tanie z uwagi na duży popyt :lol: Się uśmiałem...

A co do tematu - no nie raz już czytałem o przypadkach, gdzie silnik diesla nawalił po długotrwałej jeździe na wysokich obrotach. Dlatego imho, do dynamicznej, agresywnej jazdy pasować będzie lepiej silnik benzynowy.

Polecam 2.5 170 KM albo 2.8 193 KM, ewentualnie 2,5 192 KM. Ten pierwszy niby słabszy niż ten 192 KM, ale jest lżejszy i ma taki sam moment tylko niżej. Niższe ma spalanie, przyspieszenie takie samo, ale niższą prędkość maksymalną. No a jeśli koszty Cię nie przerażają, to ///M3 :wink:

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A co do tematu - no nie raz już czytałem o przypadkach, gdzie silnik diesla nawalił po długotrwałej jeździe na wysokich obrotach. Dlatego imho, do dynamicznej, agresywnej jazdy pasować będzie lepiej silnik benzynowy.

Ostatnio kumplowi siadła pompa wtryskowa. Wymieniajac pompe mechanik powiedzial, ze usterka powstala na skutek jazdy na zbyt niskich obrotach (ciekawe ile w tym prawdy, gosc powidzial ze "robi te beemki" i one lubią wysokie obroty). Osobiscie uwazam, ze jesli kogos stac niech jezdzi benzyną, bo jest pod kazdym wzgledem lepsza od diesla. Jesli nie, to mozna ryzykowac. O ile szczescie bedzie sprzyjalo to nic nie nawali i bedzie faktycznie eknonomicznie, ale sumujac koszty niespodziewanych awaraii diesla (taka pompa np 3,5k, trubawka tyś) wyjdzie owiele drozej

Xdrive

Koder

Opublikowano

Buhaha, jakie beztroskie podejście do życia ;) Szkoda, że nie wszyscy takie mają, bo turbosprężarki byłyby bardzo tanie z uwagi na duży popyt :lol: Się uśmiałem...

Kupilem BMW ale nie z mysla ze jest to marka slynaca z malej awaryjnosci. Zwlaszcza 320d, w ktorym jak wszyscy wiedza prawdopodobienstwo padniecia turbiny jest wysokie. Podszedlem do tego problemu z dystansem tzn ze cos moze sie popsuc. A ze do tej pory auto sprawia mi wiele radosci, powiedzialem sobie ze w razie ewentualnej wiekszej awarii (czyt. np wlasnie turbo) nie bede zalamywal rak, po prostu go naprawie i bede dalej sie nim cieszyl. "Coz stalo sie i koniec", to mialem na mysli. Czy to mozna nazwac beztroskim podejsciem do zycia? Chyba raczej nie :duh:

Gorzej jak kupiles BMW w benzynie z mysla ze nic sie nie zepsuje. Z tego moznaby sie lepiej posmiac :)

Kenbo : jezeli 2.0d to 150 koni z pelna ksiazka serwisowa. Najlepiej jak pojedziesz obejrzec go ze znajomym mechanikiem...

Opublikowano

Gorzej jak kupiles BMW w benzynie z mysla ze nic sie nie zepsuje. Z tego moznaby sie lepiej posmiac :)

Jezdze druga beemka w benzynie (wczesniej 318). I powiem ci ,ze rozne pierdoly sie psuly ale nigdy nic z silnikiem.

Dobry olej, cisniecie TYLKO na rozgrzanym silniku...

I mozna wariowac do znudzenia.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano
NIestety 3.0 diesel jest poza moim zasięgiem (mozliwości finansowych)- myślałem raczej o 2.0 dieslu.

nie wiem jaki masz budzet ale ta 330d 2000" ktora jezdze wyszla ok 35tys z oplatami, wiec jak masz dac 29tys za 320d to moim zdaniem nie warto, roznica miedzy 2,0 a 3,0 moim zdaniem jest spora

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano
Moim zdaniem przy obecnych ropniakach, kultura pracy znacznie się poprawiła i należy obalać mit " a bo ropniak to zamula" !! Sam jeżdżę benzynką ale z myślą o ekonomi -gaz. Nie stać mnie jeździć dislem przy tych cenach na stacjach, ale chyba większa frajda zjazdy jest na bęzynie - nie trzęsie tak nerwowo całym samochodem na postoju (tzn. wibruje)
Opublikowano

hahahahaha wiekszosc z was Mnie bawi

ja kupilem E-46 328i i nie zaluje ;] ma odejscie fajnie brzmi [ stożek ] ja sie sugerowalem wlasnymi przekonaniami jakos diesle do mnie nie trafiaja nie mam takie stylu jazdy pod diesla lubie wysokie obroty a w dieslu denerwowalo by mnei to ze trzeba zmienic bieg w najlepszym momencie .... no ale kazdy ma swoje osobiste preferencje wiec nadawac na diesla albo bezyne to jest glupota :] to i to sie psuje nie ma ideałów ten kto kupil diesla Ci go poleci a ten co benzyne poleci ci benzyne chyba ze ma problemy z autem ... dla MNIE MOJE auto poza paroma detalami jest najpiekniejsza BMW e-46 w polsce ;] i tyle ;] kazdy patrzy inaczej z perspektywy swojego samochodu to tyle .... pozdro

Adamus

-----------

Opublikowano
MNIE MOJE auto poza paroma detalami jest najpiekniejsza BMW e-46 w polsce ;] i tyle ;] kazdy patrzy inaczej z perspektywy swojego samochodu to tyle .... pozdro

Skromniś :cool2: :cool2: :cool2:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
MNIE MOJE auto poza paroma detalami jest najpiekniejsza BMW e-46 w polsce ;] i tyle ;] kazdy patrzy inaczej z perspektywy swojego samochodu to tyle .... pozdro

Skromniś :cool2: :cool2: :cool2:

teraz skromność nie jest na tym swiecie mile widziana:D

oceń moją ///M http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0

///M jak miłość

Sprzedam BMW 120d "083d, 120d E82 2011r, 520d '07 lift, 123d '08, Z4///M '08, info na http://www.fast-cars.pl

Opublikowano
hahahahaha wiekszosc z was Mnie bawi

...

dla MNIE MOJE auto poza paroma detalami jest najpiekniejsza BMW e-46 w polsce ;] i tyle ;] kazdy patrzy inaczej z perspektywy swojego samochodu to tyle .... pozdro

A o megalomanii kiedys slyszales :lol:

A tak serio to faktycznie jest taka petla: jesli wkladasz emocje w auto, wydaje ci sie naj i polecasz innym.

Dlatego probujemy dyskutowac merytorycznie, argumentami - te nie podlegaja aberracjom emocjonalnym.

-- Just --

Fotki i opis:

E30 S50B32 swap

Opublikowano
poprsotu mowie co mysle a nie jak reszta udaje znawcow ;] a moje emocje to moja sprawa bo wkoncu samochod ma wywolywac emocje zgadza sie bo jak nie to PO CO ? go kupowales i piszesz tu na forum ?

Adamus

-----------

Opublikowano
Ja powiem tak:mam benzyne,ojciec ma diesla i panna tez.Tym i tym jedzi mi sie bardzo fajnie.Panna ma tdi 140ps ja mam isa o tej samej mocy a wrazenie jest takie jakby tdi byl duzo szybszy.Wiadomo,nizej polozony moment obrotoy,w tdiku wciskam gaz i odrazu wciska w fotel a w isie na obroty musi wskoczyc i z tym mi sie tdi podoba.A spalanie na korzysc diesla,srednio 5,7 to jest duza rozniaca wiec niech nikt nie pisze ze jest mala roznica.
Opublikowano
poprsotu mowie co mysle a nie jak reszta udaje znawcow ;] a moje emocje to moja sprawa bo wkoncu samochod ma wywolywac emocje zgadza sie bo jak nie to PO CO ? go kupowales i piszesz tu na forum ?

1. Raczej mowisz co czujesz niz co myslisz, to widac.

2. Niektorzy na tym forum maja spora wiedze merytoryczna. I nie mam bynajmniej siebie na mysli.

3. Auto kupilem po to, zeby nim jezdzic. Pierwsze BMW kupilem przypadkiem, nastepne kupilem bo bylem zadowolony z pierwszego.

4. Emocje sa na szarym koncu elementow motywujacych mnie do pisania na forum. A pisze wtedy, kiedy uwazam, ze w danym temacie mam do powiedzenia cos wiecej, niz: "ziomy, moja beema jest zajefajna".

-- Just --

Fotki i opis:

E30 S50B32 swap

Opublikowano

1. Raczej mowisz co czujesz niz co myslisz, to widac.

2. Niektorzy na tym forum maja spora wiedze merytoryczna. I nie mam bynajmniej siebie na mysli.

3. Auto kupilem po to, zeby nim jezdzic. Pierwsze BMW kupilem przypadkiem, nastepne kupilem bo bylem zadowolony z pierwszego.

4. Emocje sa na szarym koncu elementow motywujacych mnie do pisania na forum. A pisze wtedy, kiedy uwazam, ze w danym temacie mam do powiedzenia cos wiecej, niz: "ziomy, moja beema jest zajefajna".

1 gdzie tak napisalem

"ziomy, moja beema jest zajefajna"

2 ja mowilem o emocjach zwiazanych z samochodem a nie pisaniem na forum wiec troche mijasz sie z tematem nic nie odpowiedaj bo nie ma sensu i tak dalej pisac

3 jak masz ochote napisac ze masz zajefajna bmw to tak napisz moze ci ulzy bo widze ze duzo TESTOSTREONU masz w sobie :)

pozdro

Adamus

-----------

Opublikowano
w dieslu denerwowalo by mnei to ze trzeba zmienic bieg w najlepszym momencie ....

Hehehehe, ładnie powiedziane :lol:

Opublikowano
w dieslu denerwowalo by mnei to ze trzeba zmienic bieg w najlepszym momencie ....

Co w tym "ładnego"? Silnik jest silnikiem i tak samo diesel, jak i benzyna uzyskuje maksymalny moment i moc w odpowiednich obrotach. Diesel niżej, a benzyna wyżej. Tak samo w benzyniaku trzeba odpowiednio zmieniać biegi, to jest oczywiste :!:

Opublikowano

...wczoraj kupilem tak naprawde. i stawiam na diesla. na pewno te 136 koni to za malo, ale ja osobiscie lubie warkot diesli.

na rajdowanie pod blokiem ten samochod sie nie nadaje, to dla gowniarzy dobre w tarych padlianch (bez obrazy).

lubie diesla za ekonomicznosc, jak pisalem 136 koni tutaj to za malo troche ale duzo jezdze i benzyna nie wchodzila w gre. przyzwoicie przyspiesza i nie musisz sie martwic ze zabraknie mocy przy wyprzedzaniu.

UWAZAJ!! szukalem e46 przez 1,5 miesiaca, duzo padlin i nic wiecej na rynku. kupuj ostroznie

pozdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co w tym "ładnego"? Silnik jest silnikiem i tak samo diesel, jak i benzyna uzyskuje maksymalny moment i moc w odpowiednich obrotach. Diesel niżej, a benzyna wyżej. Tak samo w benzyniaku trzeba odpowiednio zmieniać biegi, to jest oczywiste :!:

Kolego, ja nie napisałem tego złośliwie, spodobało mi się to sformułowanie i tyle, tym bardziej, że się z nim zgadzam :wink:

Opublikowano

Ja również polecił bym Ci 330d choć z tego co wiem musisz dołożyć troche kasy niż za benzyniaka.

Wybór itak należy do Ciebie.

Miałem

E-30 316i

E-32 735i

E-36 320i

E-39 535 V8

E-46 330d

E-39 530d