Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Pisałem Wam dlaczego EDGE 5W30 i 0W30 jest droższy,jest to porpstu zamiennik SLX jest to olej o przedłużonej wymianie i dlatego jest droższy.Ja np MOBILA nie polecam-poprostu nie lubie tego oleju i tyle.Produkowany jest już chyba w każdym kraju w europie.Ta firm,a to już idzie na masówkę a nie na jakość.
Opublikowano
Witam, ja zalewam swoje BMW Castrolem 0W40 , przyznam jednak ze nie podoba mi sie ten olej. Srednio po 6 tys km zaczyna go ubywac, pozniej w coraz wiekszym tempie az do nastepnej wymiany. Mam silnik 2,2 i taki olej niby tam zalecaja do niego, kumpel ma 3 litry i uzywa 0 w 30 SLX i ma to samo co ja. W serwisie mowia ze te silniki tak maja. Ale mi sie wydaje ze te oleje castrola nie sa dobre albo trzeba zmienic gestosc oleju. NIe wiem sam co mam o tym myslec. Dodam ze oba samochody wykazuja taki sam apetyt na te oleje Castrola od samego poczatku jak je kupilismy , jeden mial przebieg 90 tys przy kupnie a drugi 120 tys. Wiec jak ci nie bierze nic oleju to wlewaj taki jaki masz i nie kombinuj a napewno nie kombinuj na te z zerem na poczatku.
Opublikowano
Twój silnik na 100% nie ma filtra cząstek stałych, tak jak napisałem wcześniej olej powinien by zgodny z normą BMW LL01 lub musi spełnia warunki specyfikacji: ACEA: A3/B3 lub ACEA: A3/B4.

było:

e46 328 Ci

e46 320D

e90 330i

e92 330i

Opublikowano
Słusznie mówisz, lej taki jak do tej pory i wszystko będzie ok. A Lukasz może od początku jeździ na 0W-40 to chwali ten olej ale ja nie polecam. A co do brania oleju to bzdura co niby mówią w serwisach że tak ma być że biorą olej silniczki naszych autek. Jak silnik jest w dobrej kondycji to nie ma prawa pobierać ani grama. Nie wierzcie w te bzdury. Pozdro.
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)
No to teraz to ja już niewiem co mam zalać. W/g katalogu Castrola powinien być Edge 0W-40 long life niewiem co miałem lane wcześniej na fakturach mam tylko info że syntetyk i jest też jakaś mała nalepka w komorze silnika Castrol Magnatec więc pewnie 10W-40 może 5W-40 silnik chodzi pięknie i nie chciałbym tego zmieniać mowa o E46328 , więc co tu lać ? Mam też tu dostępny long live ze specyfikacją Bmw 0W-30 amerykańskiej firmy Lucas i jest nim zalany Lexus is200 i wszystko jest ok. Edytowane przez eryk325e36

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano
Ja miałem zalecany 5w30 i taki leje, a filtry tylko KNECHT(nawet kabinowy).
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

No to ja mam rowniez problem...

sciagnelem autko...

320d z 99' 78 tys przebiegu...

nie wiem co bylo wczesniej lane... auto bylo serwisowane caly czas... hmm nie wiem dostane taka informacje w serwisie ? jest cos moze w kluczyku na temat wymian ?

do inspekcji mam jescze 8 tys km ale wymienie to juz teraz bo auto stalo...

jednak nie wiem co...

slyszal ktos cos o Motulu :roll: ?

cena nie gra specjalnej roli... nie jezdze duzo...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

u mnie podobnie, niewiedzialem co było lane i po przejżeniu przeróżnych informacji w sieci i od ludzi co sa w temacie zalałem syntetyk castrol edge 5w40 do dizli z turbo, przebieg mam 177000. Silnik chodzi ładnie równo.

Według mnie nie ma co świrować i z 0 przejść na 5 tym bardziej jak furka ma ponad 150 tysi przebiegu. To tyle ile sie dowiedziałem nawet w aso bmw taka ino uzyskałem.

Pozdro

Opublikowano

a ja mam takie pytanie. mam zalany olej castrol edge 5w/30 ale olej ten jest bardzo drogi a wchodzi mi prawie 7 litrów. Znalazłem taki olej w b.dobrej cenie ale nie jest to edge i drugi współczynnik jest 40 - 5w/40 co to oznacza ze nie jest to edge i ze jest przez 40 a nie 30? dzieki i pozdrawiam!

http://allegro.pl/item342131233_olej_castrol_magnatec_diesel_5w_40_5l_.html

Przeciwnik SERII.
Opublikowano
a ja mam takie pytanie. mam zalany olej castrol edge 5w/30 ale olej ten jest bardzo drogi a wchodzi mi prawie 7 litrów. Znalazłem taki olej w b.dobrej cenie ale nie jest to edge i drugi współczynnik jest 40 - 5w/40 co to oznacza ze nie jest to edge i ze jest przez 40 a nie 30? dzieki i pozdrawiam!

http://allegro.pl/item342131233_olej_castrol_magnatec_diesel_5w_40_5l_.html

Z tego co widać po opisie, nie posiada specyfikacji BMW, ano LL04 ani LL01.

Masz dobre auto, dobry silnik, szkoda go na Magnateca.

Kup Edge 0W40 - nie jest taki drogi, a na pewno lepszy od tego z linku.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Powinno byc lepiej bo syntetyk to lepszy olej gatunkowo :) Mnie tylko bawi ze jakiego samochodu nie wpisac na stronie castrola (sprawdzilem nawet daewoo matiz 800ccm) to zawsze wychodzi ze najlepszy (zalecany) jest 0W40Edge, ciekawe czemu... :wink: Ja osobiscie po przelotnej znajomosci z 10W40 magnatec i cwaniackiej reklamie z kuzajem ktorego de'facto lubie wybieram shella albo valvo na nastepny olej :)
Opublikowano
co do zmian oleju....moje autko przed zakupem bylo zalane 5w40 - jakis platinium long life - ale nie jestem pewien jaki, ja zmienilem na Mobila 0w40 - przejechalem juz 10 tys. i jest :cool2: :cool2:
Opublikowano

podobno nie jest zalecane przejscie z 5 na 0, czyli jaktosie mówi do tyłu...

a tak przy okazji to jaka jest różnica między 0w40 a 5w40 ? aukrat mam tu na mysli castrol edge choć nie koniecznie.

Miłego dnia

• 3 lata później...
Opublikowano

witam mam takie pytanie czy moj bmw 316i 1895cm3 105koni moze byc zalane olejem CASTROL MAGNATEC 10w40 ??

CZY lepiej zalac ja

Castrol EDGE Sport 5W-40 - ???

czekam na opinie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pisałeś gdzie indziej że był zalany 5w40. Zalej zwykłym magnateciem 5w40 i bedzie gitara. Ten EDGE Sport to szkoda kasy trochę na niego jak na zwykły m43.

PZDR.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A w dziele e36 pisałeśze 5w40. No nie ważne.

Jak pisałem, lej prametrami taki olej jaki był zalany. Jak bym 10w40 to lej 10w40, jak 5w40 to 5w40. W WIększości przypadkó nie powinno sie przechodzić z jakością oleju w górę czyli z 10w40 na 5w40, bo można (ale nie zawsze) sobie zaszkodzić. Tak amo w drugą stronę, jeśli nie ma olbrzymich ubytków olej, to wart olać FULLsyntenty dalej.

PZDR>