Skocz do zawartości

Tarcze hamulcowe g20 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie polecacie tarcze i klocki hamulcowe do g20 320d normalne ? Aby zaraz się nie pokrzywiły i mocno nie pyliły .

Opublikowano

Zdecydowanie ATE.

Zresztą dostarczają do BMW jako dostawca OEM.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A gdzie tam ATE jako dostawca. Najczesciej robi dla beemki Jurid. Najlepszy zestaw to OE bmw. Jak kasy brak, tarcza Zimmermann gladka plus klocki OE bmw. Ogolnie, klocki zawsze OE, absolutnie nie ATE.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do "emek" idzie je dostac jako SHW, do zwyklakow nie ma szans.

Opublikowano

BMW samo klocków i tarcz nie robi, korzysta z dostawców Tier 1, jest ich kilku. A czy do G20 robi tylko jeden dostawca to nie wiem, ale raczej wątpię - bo to byłoby niepotrzebne ryzyko dla BMW.

A i jeszcze jedno, nawet jeżeli znamy dostawcę... to wyobrażam sobie, że klocek który robi jako OEM może się czymś różnić od klocka sprzedawanego pod własną marką - mało prawdopodobne, ale jednak możliwe.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 godzin temu, rzaba napisał(a):

może się czymś różnić od klocka sprzedawanego pod własną marką - mało prawdopodobne, ale jednak możliwe.

Tak z reguły jest. Sam producent X może mieć w swojej ofercie kilka różnych produktów pod swoją marką.

Opublikowano

Jest kilku dostawców OE, a najgorzej wziąć tarcze od jednego i klocki od drugiego.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 godzin temu, Schnaider napisał(a):

Jest kilku dostawców OE, a najgorzej wziąć tarcze od jednego i klocki od drugiego.

Często to właśnie sposób na najlepszy zestaw hamujący 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Tak z reguły jest. Sam producent X może mieć w swojej ofercie kilka różnych produktów pod swoją marką.

Albo robić pod specyfikację BMW używając zmodyfikowanej mieszanki zarezerwowanej tylko dla OE. Np. tarcze Zimmerman które również idą jako OE i model ogólnodostępny jest po prostu gorszy... stąd długie dyskusje jak ludzie po krótkich dystansach i odczuwalnej różnicy lub problemów wracają do ASO po originał. Sam miałem przypadki korzystania z OEM ale sprawdzonego mieszanego połączenia i nie miałem z nimi problemów chociaż np. niektóre klocki bardziej brudziły felgi.

Pewnie są to w większości niuanse do wychwycenia przez wytrawnego usera ale jednak. Jak ktoś nie korzysta czasem z max. potencjału hebli nigdy tego nie wychwyci...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
13 godzin temu, macste napisał(a):

Albo robić pod specyfikację BMW używając zmodyfikowanej mieszanki zarezerwowanej tylko dla OE

Ale to miałem na myśli pisząc 'tak z reguły jest'.

13 godzin temu, macste napisał(a):

Pewnie są to w większości niuanse do wychwycenia przez wytrawnego usera ale jednak. Jak ktoś nie korzysta czasem z max. potencjału hebli nigdy tego nie wychwyci...

Ciężko też jest przetestować produkty w dokładnie tej samej sytuacji.

Natomiast chytry dwa razy traci.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Każdy z nas szuka oszczędności, ale czasem po prostu nie warto. Do 318i przy spokojnej jeździe nie miałbym zawahań przed dobrej jakości zamiennikiem ale do M nie mam wątpliwości ze wziąłbym oryginalny setup.

Kolega dawno już w E60 kupił niby super zamiennik, zakładał w ASO. Po dwóch trasach zaczęło coś stukać... tarcze pokrzywione. Nie wiem jak to zrobił ale po wymianie na ori problem zniknął na lata. Fakt, że jak ktoś po ostrym hamowaniu wjedzie w głęboką kałużę to ori też tego nie wytrzyma.

Opublikowano
40 minut temu, macste napisał(a):

Każdy z nas szuka oszczędności, ale czasem po prostu nie warto. Do 318i przy spokojnej jeździe nie miałbym zawahań przed dobrej jakości zamiennikiem ale do M nie mam wątpliwości ze wziąłbym oryginalny setup.

Kolega dawno już w E60 kupił niby super zamiennik, zakładał w ASO. Po dwóch trasach zaczęło coś stukać... tarcze pokrzywione. Nie wiem jak to zrobił ale po wymianie na ori problem zniknął na lata. Fakt, że jak ktoś po ostrym hamowaniu wjedzie w głęboką kałużę to ori też tego nie wytrzyma.

Jakiś czas już temu, w ciężkim VAGu miałem ori hamulce. Zestaw po wymianie może ze dwa tygodnie, awaryjne hamowanie na nielimitowanej autostradzie. Samochód wyposażony w większość asystentów ( również break booster ). Wyhamowało. Ale nawet oryginalne tarcze tego nie przeżyły.

Zresztą, ci którzy chcą ostro jeździć, muszą liczyć się z kosztami. Żadne, nawet najlepsze hamulce nie przeżyją długo "wykorzystywania w pełni ich możliwości". Jakiś czas temu udowodnił to Kubica, jedną przejazdżkà na torze tak skatował mpower, że nadawało sie tylko do remontu.

Opublikowano
23 minuty temu, yeti19 napisał(a):

Jakiś czas temu udowodnił to Kubica, jedną przejazdżkà na torze tak skatował mpower, że nadawało sie tylko do remontu.

Wcale nie, to byl tylko clickbait goscia z youtube by zrobic sobie content i wyswietlenia. Obecnie nie da sie juz go ogladac.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale pewnie by tak było. Fabryczne M3C na torze w rękach prodrivera nie da rady.

Ciężkie auta nr RSQ8 bez ceramiki też przy ostrzejszym traktowaniu nie dadzą rady mimo ponad 40cm tarcz i pewnie 8-10 tłoczkowych zacisków. Fizyka i niedoskonałe hamulce.... Cudów nie ma.

Opublikowano
11 minut temu, karlos91 napisał(a):

Wcale nie, to byl tylko clickbait goscia z youtube by zrobic sobie content i wyswietlenia. Obecnie nie da sie juz go ogladac.

Generalnie takie jutuby rzadko oglądam, chyba ze niechcacy trafię, ale dla mnie to było jak najbardziej realne. Czasem dla frajdy jadę sobie śmignąć Nordschleife - mam stosunkowo niedaleko, a i koszt niedużo za taką przyjemność. Ostatnio widziałem na imprezie, jak zawodowcy zmasakrowali hamulce w porszawce. Przejechane dwie pętle i auto wracało lawetą.

Ps.

To ten clickbyte którego nie ma?

BMW M4, którym Kubica szalał po torze, dostało prawdziwy łomot. Mechanik pokazuje, co wymagało wymiany https://share.google/Pp3DGo7AJqJATSU8L

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
11 minut temu, macste napisał(a):

Ale pewnie by tak było. Fabryczne M3C na torze w rękach prodrivera nie da rady.

Ciężkie auta nr RSQ8 bez ceramiki też przy ostrzejszym traktowaniu nie dadzą rady mimo ponad 40cm tarcz i pewnie 8-10 tłoczkowych zacisków. Fizyka i niedoskonałe hamulce.... Cudów nie ma.

Najdoskonalsze hamulce nie dadzą rady nawet gdyby działały na zasadzie elektromagnesu na powierzchni całej tarczy. Głównie dlatego że auta stworzono do jazdy po drogach, a nie po torze - ruch regulują przepisy, a przy jako takim ich przestrzeganiu, tarcze pożyją )

Przy tamtym hamowaniu ciekawostkę zauważyłem dopiero po podniesieniu auta - hokej przedniego zderzaka przyszlifowany... idąc tym tropem, przeważyłem koła - przednie obręcze już nie były dokładnie okrągłe. Fizyka - jak mówisz - prędkość plus masa auta i gwałtowny hampel. Ogólnie i tak to był duży fart.

Opublikowano

Przeciez kazde auto idzie zamordowac jak sie jezdzic nie potrafi, chyba na tym to polega by ukonczyc wyscig jak najszybciej, a nie skonczyc :D Ale z tym Kubica i M4 to bylo wyjasnione, ze to auto i tak mialo zaplanowany przeglad. To bylo auto do wypozyczania na tor dla kazdego "Janusza" z ulicy.

Opublikowano
11 minut temu, karlos91 napisał(a):

Przeciez kazde auto idzie zamordowac jak sie jezdzic nie potrafi, chyba na tym to polega by ukonczyc wyscig jak najszybciej, a nie skonczyc :D Ale z tym Kubica i M4 to bylo wyjasnione, ze to auto i tak mialo zaplanowany przeglad. To bylo auto do wypozyczania na tor dla kazdego "Janusza" z ulicy.

Sorry, byłeś kiedyś na Nürburgring? Owszem, każdy Janusz z ulicy może się nim przejechać za drobną opłatą w niektóre dni tygodnia. Całkowicie zabronione są wyścigi, nawet te tylko z czasem. Można wypożyczyć auto, na co nie każdego Janusza z ulicy stać, bo ubezpieczenie na godzinna jazdę zaczyna się od 3 tyś € - ale i tak nie wolno nim szaleć.

Wszelkie szybkie rzeczy rezerwowane sa wyłącznie dla klubów i kierowców "zawodowych". Jak tam było z Kubicą, to szczerze mówiąc, nie wiem, rozmawiałem potem ze znajomym z obsługi toru, był zwyczajnie zachwycony.

Każde auto idzie zamordować, to prawda. Ale nie rozmawiamy o autach wyścigowych, tylko tych do użytku codziennego. Jak ktoś chce wykorzystywać w pełni możliwości hamulców w takim aucie, jak mówiłem - musi liczyć się z kosztami ;)

Opublikowano

Tak bylem i jezdzilem swoim autem.

Opublikowano

Czyli wiesz dobrze, że Janusz z ulicy nawet jak dopadnie mkę z miejscowej stajni, zwyczajnie nie może jej zajechać...

No, ale nieważne - bo nie o tym temat - sorry za trollowanie. Chciałem tylko powiedzieć, że najlepsze, najbardziej dedykowane zestawy hamulców, też mają ograniczenia. Nie przeżyją katowania.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 minutę temu, yeti19 napisał(a):

Generalnie takie jutuby rzadko oglądam, chyba ze niechcacy trafię, ale dla mnie to było jak najbardziej realne. Czasem dla frajdy jadę sobie śmignąć Nordschleife - mam stosunkowo niedaleko, a i koszt niedużo za taką przyjemność. Ostatnio widziałem na imprezie, jak zawodowcy zmasakrowali hamulce w porszawce. Przejechane dwie pętle i auto wracało lawetą.

A to i tak nie jest bardzo wymagający tor dla hamulców ale po prostu jak dla mnie najbardziej genialny i pokazuje kunszt każdego kierowcy przy czym bardzo malowniczy. Bardzo szybki... muszę kiedyś pojechać swoim, choćby raz... mam kumpla w Norymberdze, bywam też na Embedded World zresztą dużo tam imprez.

6 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Najdoskonalsze hamulce nie dadzą rady nawet gdyby działały na zasadzie elektromagnesu na powierzchni całej tarczy. Głównie dlatego że auta stworzono do jazdy po drogach, a nie po torze - ruch regulują przepisy, a przy jako takim ich przestrzeganiu, tarcze pożyją )

Przy tamtym hamowaniu ciekawostkę zauważyłem dopiero po podniesieniu auta - hokej przedniego zderzaka przyszlifowany... idąc tym tropem, przeważyłem koła - przednie obręcze już nie były dokładnie okrągłe. Fizyka - jak mówisz - prędkość plus masa auta i gwałtowny hampel. Ogólnie i tak to był duży fart.

No to Tuareg czy coś pokroju Q7? A może inna ciężka kura o imieniu misia alaskańskiego 😀