Skocz do zawartości

320d xdrive Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W prawdziwie trudnych warunkach to może sobie co najwyżej poradzić Land Criuser, Jeep Grand Cheerokie albo Subaru Outback itp. auta, a nie BMW 3 z xDrive. W przypadku takiego auta, tam gdzie poradzi sobie xDrive, to i poradzi sobie tył napęd. Kwestia dobrych opon.

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• xDrive A masz do dyspozycji dwa dość podobne auta z RWD i xDrive? Ja miałem G20 318d RWD i G20 320xd jednocześnie G30 520d xDrive i G31 520d RWD F30 328i oraz F30 328i xDrive W jednej chwili każdą

• Szczególnie na mokrym jak dodasz więcej gazu ;)

• JacekLZ
    JacekLZ

Jako użytkownik 330i RWD wyjaśniam: Gdybym mieszkał w Bieszczadach gdzieś tam na „Bazie ludzi umarłych", to pewnie wziąłbym xdrive. Mam RWD i zabrzmi to buńczucznie, ale xdrive bym nie chciał nawet gd

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Angelita, ty tak na serio?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Angelita119 napisał(a):

W prawdziwie trudnych warunkach to może sobie co najwyżej poradzić Land Criuser, Jeep Grand Cheerokie albo Subaru Outback itp. auta, a nie BMW 3 z xDrive. W przypadku takiego auta, tam gdzie poradzi sobie xDrive, to i poradzi sobie tył napęd. Kwestia dobrych opon.

Nie ma szans, nie porównuj 2wd do 4wd i nie sprowadzaj ich do wspólnego mianownika. Napęd na tył w trudno warunkach niestety jest najgorszy i nawet najlepsze opony mu nie pomogą.

Nie ma co porównywać Xdrive do Land Rovera, Gklasy czy osławionego Land Cruisera ale bliżej Xdrive do nich niż rwd do Xdrive.

Opublikowano
2 godziny temu, macste napisał(a):

Napęd na tył w trudno warunkach niestety jest najgorszy i nawet najlepsze opony mu nie pomogą.

Akurat rozkład mas w G20 jest na tyle dobry, że RWD nie jest gorsze niż FWD w innych autach.

Już kiedyś to tutaj wklejałem, ale polecam sobie obejrzeć jak radziło sobie G20 na podjazdach po śniegu w porównaniu do A4 FWD, na takich samych, dobrych oponach.

Inną kwestią jest nadsterowność jak się przegnie na śliskim zakręcie i ESP nie uratuje... Dla niedoświadczonego, początkującego kierowcy nadsterowność jest mniej intuicyjna i trudniejsza do ogarnięcia - bardziej niebezpieczna niż podsterowność w FWD.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki za żywiołową dyskusję, kupiłem w sobotę wspomnianą w pierwszym wpisie G20, 320d z Xdrivem.

Nie przesądził napęd, bo do rodzinnych wyjazdów w góry mam X5 z Xdrivem. Po prostu taka się trafiła.

Mieszkam obok stolicy, zaśnieżonych gór tu nie ma. Dużo jeżdżę po kraju, ale w 99% po dobrych drogach i po to mi wygodny, oszczędny samochód, a że niedawno miałem jako zastępcze z serwisu G20 318d i świetnie mi się tym jeździło, to sobie takie kupiłem. Przeważył stan, wyposażenie, niski przebieg, pewny poprzedni właściciel.

Xdriva wykorzystam pewnie tylko w sytuacji, gdy zimą wjadę do lasu za potrzebą )

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, rzaba napisał(a):

Akurat rozkład mas w G20 jest na tyle dobry, że RWD nie jest gorsze niż FWD w innych autach.

Już kiedyś to tutaj wklejałem, ale polecam sobie obejrzeć jak radziło sobie G20 na podjazdach po śniegu w porównaniu do A4 FWD, na takich samych, dobrych oponach.

Inną kwestią jest nadsterowność jak się przegnie na śliskim zakręcie i ESP nie uratuje... Dla niedoświadczonego, początkującego kierowcy nadsterowność jest mniej intuicyjna i trudniejsza do ogarnięcia - bardziej niebezpieczna niż podsterowność w FWD.

5 godzin temu, rzaba napisał(a):

Jasne... Latwiej pchac czy ciagnac sanki? Wymyslasz nowe teorie. Fwd wyjedzie z zaspy 10x szybciej niz Rwd. Filmiki i testy pod gorke nie maja nic wspolnego z realiami na drodze.

Opublikowano
19 minut temu, kkx5 napisał(a):

Jasne... Latwiej pchac czy ciagnac sanki? Wymyslasz nowe teorie. Fwd wyjedzie z zaspy 10x szybciej niz Rwd. Filmiki i testy pod gorke nie maja nic wspolnego z realiami na drodze.

Dokładnie tak. Mam szczęście mieszkać w niewysokich górach, ale podjazd do domu mam bardzo stromy - 15° z lekkim esem. Bmw RWD daje radę tylko na nowych oponach i z 150kg dociążeniem bagażnika. FWD na nowych oponach ( jednoroczne najlepszej marki i nowiuteńkie 4season moźna sobie odpuścić), da radę jak nie ma dużo śniegu. Suzuki swift AWD ( haldex) tylko na nowych oponach wjedzie w śniegu. Alfa 156 Crosswagon ( torSen ) na bieżnikowanych bez problemu. Phaeton 4.2 ( również torSen i 2.6 t wagi ) zgarnia śnieg zderzakiem pod górę. To tyle z domowych aut ;)

Kolega przyjechał do nnie w 320 xd i mimo 10cm śniegu również sobie poradził za pierwszym podejściem, choć zjechać już nie miał odwagi 🤣

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Krzysiek BMW Jabłonna napisał(a):

Dzięki za żywiołową dyskusję, kupiłem w sobotę wspomnianą w pierwszym wpisie G20, 320d z Xdrivem.

Nie przesądził napęd, bo do rodzinnych wyjazdów w góry mam X5 z Xdrivem. Po prostu taka się trafiła.

Mieszkam obok stolicy, zaśnieżonych gór tu nie ma. Dużo jeżdżę po kraju, ale w 99% po dobrych drogach i po to mi wygodny, oszczędny samochód, a że niedawno miałem jako zastępcze z serwisu G20 318d i świetnie mi się tym jeździło, to sobie takie kupiłem. Przeważył stan, wyposażenie, niski przebieg, pewny poprzedni właściciel.

Xdriva wykorzystam pewnie tylko w sytuacji, gdy zimą wjadę do lasu za potrzebą )

No i super. Przy używce często ważniejszy stan niż perfekcyjny dla nas spec. Gratuluję i niech się prowadzi tak jak Ty chcesz 😀

Opublikowano
Godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Wymyslasz nowe teorie. Fwd wyjedzie z zaspy 10x szybciej niz Rwd. Filmiki i testy pod gorke nie maja nic wspolnego z realiami na drodze.

Niczego nie wymyślam. Oglądnąłeś ten film w całości? Jazda pod górę czy ruszanie z miejsca na śniegu to nie są "realia na drodze", to co to niby jest?

Jak ja wymyślam, to skąd niby wziąłeś to "FWD wyjedzie 10x szybciej"? Instytut danych z d. 😅

Jasne, jeżeli jest FWD, które ma rozkład masy 65/35, to będzie wjeżdżać lepiej niż RWD z rozkładem 50/50.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten filmik lata po necie od 100lat:) Instytut danych z d.. jak doswiadczenie. A gdzie ty widziales fwd z 50/50?

Opublikowano

Film jest z grudnia 2023... ;)

A jeżeli Audi A4 B9 FWD nie ma rozkładu mas w miarę zbliżonego do 50/50 (nie chce mi się szukać) to tym gorzej dla FWD w takim razie, bo słabo wypadło - w szczególności w ruszaniu pod górę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja jeszcze tylko dodam, ile jest takich sytuacji co by się xDrive przydał, na ilość dni w roku? Dlaczego przez 360 dni mam jeździć gorzej, żeby w te 5/6 dni jechać? Czasem można odpuścić, a jak zaskoczy to assistance albo z wypożyczalni. Nawet biorąc pod uwagę spalanie - wyjdzie finansowo na to samo w skali roku.

To tylko moje myślenie, każdy wiadomo - ma inne doświadczenie, inne zdanie.

I tak jak ktoś napisał - kupując używane auto, ważniejszy jest stan itp. Przy nowym - można powybrzydzać :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Luk, troche nie trafiles, ta zima pokazala ze tak pol roku fajnie miec xdrive, nie istotne w jakim rejonie PL mieszkasz.

Opublikowano

A ja myślę, że znaczenie ma - gdzie się mieszka, do czego auto używa i... jak umie jeździć ;) Bez tego ostatniego, żaden napęd, żaden milion asystentów nie pomoże. Jak @kkx5 słusznie zauważył, ta zima dużo pokazała. W takiej niemcowni - w zasadzie niezłe drogi, w znacznej części nowoczesne samochody, spadnie 5 cm śniegu i panika z paraliżem. W domu większość aut mamy AWD, takie tam górki w krótkich portkach ;) ale naped na obie osie to także komfort jazdy przez cały rok. A że paliwa nieco więcej, że serwis nieco droższy... cóż, za wygodę się płaci)

Tak na marginesie @rzaba - mistrzowstwo ruszania pod górę, to mają auta z tylnym napędem. To nie do końca to samo co auta z napędem klasycznym ;) ale to tylko taka tam dygresja, dziś nikt prawie tego nie odróżnia.

Opublikowano

Piszesz o maluchu z silnikiem za tylną osią? 😉

Trochę się zainteresowałem tematem i poguglowalem.

W RWD sytuacja na wzniesieniach poprawia się bo zmienia się rozkład mas - tylna oś dociążana jest bardziej. A w FWD na wzniesieniu jest odwrotnie - trakcja się pogarsza w porównaniu do płaskiego, przednia oś jest odciążana. Im bardziej stromo tym większa zmiana.

Chat gpt ogarnia wzory na to i ładnie liczy.

Drugim elementem, który dociska tylną oś jest przyspieszenie. I tu nawet na płaskim RWD zyskuje dodatkowy docisk, a FWD go traci.

I żeby było jasne, na śliskim (jazda pod górę, ruszanie) nawet najgorsze AWD będzie zawsze lepsze od FWD i RWD.

Opublikowano

Generalnie to pisałem niekoniecznie o maluchu, choć u nas chyba najbardziej popularny. Skoda 105, czy całkiem współczesne porsche, audi r8, parę usportowionych alfa- wszystko silniki z tyłu. I to jest faktyczny napęd na tył.

Napęd klasyczny to napędzane tylne koła, ale silnik z przodu.

No jest jasne, nie od dziś, że wszystko co ma siłę przyłożoną do wszystkich kół, w trudniejszych warunkach jest łatwiejsze do prowadzenia. Z tego tez powodu ( i dlatego że kocham moją rodzinkę ) na 5 aut w domu, trzy to awd.

;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
15 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Dokładnie tak. Mam szczęście mieszkać w niewysokich górach, ale podjazd do domu mam bardzo stromy - 15° z lekkim esem. Bmw RWD daje radę tylko na nowych oponach i z 150kg dociążeniem bagażnika. FWD na nowych oponach ( jednoroczne najlepszej marki i nowiuteńkie 4season moźna sobie odpuścić), da radę jak nie ma dużo śniegu. Suzuki swift AWD ( haldex) tylko na nowych oponach wjedzie w śniegu. Alfa 156 Crosswagon ( torSen ) na bieżnikowanych bez problemu. Phaeton 4.2 ( również torSen i 2.6 t wagi ) zgarnia śnieg zderzakiem pod górę. To tyle z domowych aut ;)

Kolega przyjechał do nnie w 320 xd i mimo 10cm śniegu również sobie poradził za pierwszym podejściem, choć zjechać już nie miał odwagi 🤣

W rwd zawsze można pod dom podjechać tyłem wtedy będzie fwd ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem RWD daje komfort jazdy (kosztem bezpieczeństwa dla mniej doświadczonych), AWD bezpieczeństwo (ale sztywno się trzyma drogi, więc kosztem komfortu), a FWD jest kompromisem między bezpieczeństwem i komfortem 😁

I możemy zamknąć temat 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, adiki napisał(a):

W rwd zawsze można pod dom podjechać tyłem wtedy będzie fwd ;)

W górach zazwyczaj robi się dokładnie odwrotnie. Ci którzy mają troche wprawy, fwd podjeżdżają tyłem ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 minuty temu, Schnaider napisał(a):

Moim zdaniem RWD daje komfort jazdy (kosztem bezpieczeństwa dla mniej doświadczonych), AWD bezpieczeństwo (ale sztywno się trzyma drogi, więc kosztem komfortu), a FWD jest kompromisem między bezpieczeństwem i komfortem 😁

I możemy zamknąć temat 🤣

Przy obecnych kagańcach nie ma niebezpiecznych napędów. Są tylko ludzie, którzy nie ogarniają fizyki...

Opublikowano
3 minuty temu, Schnaider napisał(a):

I możemy zamknąć temat 🤣

Przejechałeś się kiedyś alfa q4 ( obojętnie której generacji ) ? Polecam, bardzo szybko zmienia się zdanie odnośnie sztywnego trzymania się drogi. Generalnie jednak co do fwd i awd, przyznam Ci rację, niestety takie przekonanie jest częstą przyczyna karamby. Co do fwd - to żaden kompromis, a zwyczajna księgowość :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dlatego idealnie podejście jest w Mkach gdzie masz normalnie xdrive a jak chcesz to tylko tył napęd.

Uprzedzając odpowiedzi tak wiem że jest xdelete ale to nie jest zdrowe dla normalnego xdrive ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Chciałbym Was dopytać o kilka spraw związanych z G20

1. Specjalnie wyjeździłem paliwo do zera (do zasięgu 30km) i zatankowałem do pełna. Weszło 41l paliwa. G20 mają takie małe zbiorniki? W instrukcji pisze, że powinno być 57 lub 59l. Czy to przez xdrive jest mniejszy zbiornik. Hybrydy mają takie maleństwa.

2. Mam wirtualny licznik. Czy jest możliwość ustawienia, żeby gdzieś na stałe pokazywało przebieg całkowity auta, czy muszę zawsze przeklikiwać górnym przyciskiem na manetce?

3. No właśnie, po co na manetce jest dolny przycisk? Nic nie robi.

4. Wiem, że jakoś można zmienić kolor zegarów, Ciągle mam czerwony kolor, jakby w trybie sport, a chciałbym zmienić i nie mogę znaleźć jak to zrobić. Jedynie jak zmienię na tryb eco, to kolor się zmienia.

5. I coś co mnie najbardziej interesuje. W F15 środkowy ekran mogę podzielić. Na połowie pokazuje jedno (przykładowo mapę), a na drugiej połowie pokazuje co innego (przykładowo dzienny komputer z dziennym przebiegiem, średnim spalaniem i czasem przejazdu). Czy coś takiego można ustawić w G20?

6. Czy jest coś takiego jak komputer dzienny z powyżej opisanymi danymi?

Dziś 4 godziny spędziłem w trasie, przeklikiwałem cały komputer, ale nie znalazłem powyższych opcji. Może pomożecie.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  1. 318/320d miały (mają?) w standardzie baki 40l.

2. Po zgaszeniu auta pokazuje przebieg całkowity, w trakcie jazdy tak jak piszesz musisz ustawić ten widok przyciskiem BC na lewej manetce.

3. Dolny przycisk to FLA, asystent długich świateł, możesz wykupić tę funkcje w connected store, czy jak tam to się nazywa.

4. No kolory się zmieniają razem ze zmianą trybów eco, comfort, sport, czerwony to faktycznie sport, więc jak masz go ciągle to chyba masz domyślnie zakodowany sport.

5. Raczej nie, przynajmniej nie w preLCI. Za to w preLCI można sobie przypisać jeden z tych fizycznych przycisków 1-8 do dowolnego ekranu/opcji i potem jednym naciśnięciem sobie włączyć, np. ciśnienie w oponach, sportowe wskaźniki, czy właśnie dane jazdy.

6. No jest, na liczniku głównym jak wybierzesz albo na centralnym po przejściu do car -> dane jazdy (nie pamiętam jak to dokładnie się nazywa).

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiek BMW Jabłonna napisał(a):

Wiem, że jakoś można zmienić kolor zegarów, Ciągle mam czerwony kolor, jakby w trybie sport, a chciałbym zmienić i nie mogę znaleźć jak to zrobić. Jedynie jak zmienię na tryb eco, to kolor się zmienia.

W idrive 7 z tego co pamiętam była opcja w ustawieniach zegarów żeby nie zmieniał wyglądu licznika w zależności od trybu jazdy (chyba wtedy jest jak w comfort).

image.png

Samego koloru nie zmienisz, ALE np przez Bimmercode możesz sobie zakodować troche inną skórkę (Alpina ma zielono/niebieski np).

image.png

Mperformance (inne czcionki, ten był mój ulubiony w F44 ;) )

image.png

albo Mkowy

image.png

No ale to detale już są ;)

Edytowane przez YogiPL