Skocz do zawartości

Próba kradzieży G20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, miałem dzisiaj przedziwną sytuację. Wjeżdżając na parking podziemny zaraz za mną wykorzystując otwartą bramę wjechał samochód, ewidentnie czekał na parkingu z włączonym silnikiem za zakrętem aż zaparkuje i wyjdę z samochodu. Zaparkowałem, wyszedłem i udałem się w kierunku windy, odruchowo jeszcze spojrzałem do tyłu będą już w drzwiach do wyjścia z parkingu i ten samochód podjechał blisko mojego samochodu i się zatrzymał (widziałem zza ściany jak świecą się jego światła, nie widziałem samego samochodu). Nie dało mi to spokoju i dosłownie po minucie  wróciłem się i tego samochodu już nie było, a mój był otwarty 🙂  Przejrzałem u ochrony zapisy z monitoringu i faktycznie wjechali za mną i chwilę potem wyjechali szybko. Nikt tego samochodu nie zna, także to nikt z mieszkańców. 

Po tej historii mam podstawowe pytanie. Czy ich spłoszyłem albo im coś nie wyszło i go nie ukradli. Czy zeskanowali kluczyk i wrócą już innym samochodem za jakiś czas w najmniej spodziewanym momencie i mój ukradną ? Po prostu czy to działa tak, że mogą to zeskanować, zapamiętać i sobie wrócić, czy ten system bezkluczykowy działa teraz tak że tam jest zmienne kodowanie i można jedynie zrobić to "na żywo" i już nie da się zapamiętać tych informacji przez złodziei ?

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
Godzinę temu, Lukas68 napisał(a):

Witajcie, miałem dzisiaj przedziwną sytuację. Wjeżdżając na parking podziemny zaraz za mną wykorzystując otwartą bramę wjechał samochód, ewidentnie czekał na parkingu z włączonym silnikiem za zakrętem aż zaparkuje i wyjdę z samochodu. Zaparkowałem, wyszedłem i udałem się w kierunku windy, odruchowo jeszcze spojrzałem do tyłu będą już w drzwiach do wyjścia z parkingu i ten samochód podjechał blisko mojego samochodu i się zatrzymał (widziałem zza ściany jak świecą się jego światła, nie widziałem samego samochodu). Nie dało mi to spokoju i dosłownie po minucie  wróciłem się i tego samochodu już nie było, a mój był otwarty 🙂  Przejrzałem u ochrony zapisy z monitoringu i faktycznie wjechali za mną i chwilę potem wyjechali szybko. Nikt tego samochodu nie zna, także to nikt z mieszkańców. 

Po tej historii mam podstawowe pytanie. Czy ich spłoszyłem albo im coś nie wyszło i go nie ukradli. Czy zeskanowali kluczyk i wrócą już innym samochodem za jakiś czas w najmniej spodziewanym momencie i mój ukradną ? Po prostu czy to działa tak, że mogą to zeskanować, zapamiętać i sobie wrócić, czy ten system bezkluczykowy działa teraz tak że tam jest zmienne kodowanie i można jedynie zrobić to "na żywo" i już nie da się zapamiętać tych informacji przez złodziei ?

Wyłącz dostęp komfortowy jeśli się da na jakiś czas. Nikt nie wie jak działają te ruskie skrzyneczki. Przechwytują sygnał z kluczyka i oszukują samochód, że kluczyk jest w pobliżu. Sam nie brałem dostępu aby ustrzec się tego typu sytuacji. Rozwiązania są następujące:

1. Dezaktywacja dostępu komfortowego

2. Etui blokujące sygnał

3. Założenie IGLA lub innego systemu i robienie cyrkowych akrobacji przy odpalaniu. Dodatkowo nie utrudniasz złodziejowi wejścia do samochodu, tylko odpalenie jak będzie żłośliwy to Ci zdemoluje samochód w środku.

4. Używanie klucza cyfrowego w telefonie, przy dezaktywacji dostępu jest to jakieś rozwiązanie.

5. Jak masz dobry GAP i Ci nie ukradną kluczyka to jak ukradną to ukradną chwila stresu. Papiery u ubezpieczyciela i jedziesz po nowe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

O ile mi wiadomo nie da się wyłączyć dostępu komfortowego. Przerzuć się na kartę albo na telefon dopóki nie ogarniesz jakiegoś zabezpieczenia.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor

To prawda, dostępu komfortowego chyba faktycznie nie da się całkowicie wyłączyć. Podobno dużo bezpieczniejszą metodą jest korzystanie z telefonu do odblokowania i odpalenia samochodu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem dokladnie od ktorego rocznika kluczyk sie usypia wiec tez trudniej go „przedłużyć” tzw walizką. Dlatego pewnie otwarli auto ja byles blisko o w ruchu. Jest tez zmiennie kodowany wiec raczej to ze skopiowali go wtedy nic im nie powinno dac w kolejnej sytuacji. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No pewnie, dlatego się zaczaili. Całe szczęście że się wróciłeś do auta. Póki co auto raczej bezpieczne dopóki nie jesteś przy nim z kluczykiem. Daje to do myślenia…

IMG_9513.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, adiki napisał(a):

No pewnie, dlatego się zaczaili. Całe szczęście że się wróciłeś do auta. Póki co auto raczej bezpieczne dopóki nie jesteś przy nim z kluczykiem. Daje to do myślenia…

W KRK pod M1 zawinęli już kilka samochodów moich znajomych na walizkę. Parkujesz samochód, wychodzisz do galerii. Idealnie jak idziesz zrobic zakupy spożywcze, jeden przy samochodzie, drugi za Tobą idzie i samochodu nie ma... 

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

W KRK pod M1 zawinęli już kilka samochodów moich znajomych na walizkę. Parkujesz samochód, wychodzisz do galerii. Idealnie jak idziesz zrobic zakupy spożywcze, jeden przy samochodzie, drugi za Tobą idzie i samochodu nie ma... 

Niby teraz te kluczyki mają tą funkcję usypiania jak się odchodzi od samochodu i sprawdzają odległość. Ale jak tak naprawdę to wszystko działa, to za bardzo producenci się nie chwalą. Jak teraz próbowałem zrobić rozeznanie, to doznałem zdziwienia że praktycznie nie ma informacji w tym temacie, są tylko takie lakoniczne formułki.

Teraz najlepsze, według testów ADAC obecna seria 3 ze wszystkich roczników otwiera się i odpala przy użyciu metody na walizkę. Jest tylko adnotacja, że w modelach z 2023 i 2024 jest czujnik, który jeżeli wykryje brak ruchu przez kilka minut to usypia kluczyk, ale jeżeli kierowca się porusza to także da się otworzyć na walizkę. Testu z rocznika 2025 brak, ale pewnie nic się nie zmieniło 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano
1 godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Za mną by sobie pochodzili dla spprtu, od 6 lat noszę kluczyk w etui, niewygodne, niepraktyczne, ale samochód będzie stał jak wrócę na parking. 

Opublikowano

Ja to kluczyka już w zasadzie nie noszę. Ostatnio w popłochu szukałem go po całym mieszkaniu przed wizytą w ASO na wymianę kół. Obsługuję auto w 95% przypadków tylko telefonem. Jedyna irytująca kwestia to przykładanie telefonu do klamki - czasami łapie dopiero za drugim razem, więc z reguły już idąc do samochodu klikam sobie z apple watcha, żeby się otworzył. 

Opublikowano
4 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

Ja to kluczyka już w zasadzie nie noszę. Ostatnio w popłochu szukałem go po całym mieszkaniu przed wizytą w ASO na wymianę kół. Obsługuję auto w 95% przypadków tylko telefonem. Jedyna irytująca kwestia to przykładanie telefonu do klamki - czasami łapie dopiero za drugim razem, więc z reguły już idąc do samochodu klikam sobie z apple watcha, żeby się otworzył. 

Nie radze, otwórz auto telefonem i na tackę połóż dwa telefony przypadkowo z kluczem BMW obok siebie. Otworzyłem swoim kluczem, a żona położyła swój telefon i system powiedział dziękuje, nie jade. Próby wsiadania ponownie, resetowania systemu, nic. Dopiero otwarcie fizycznym kluczykiem uratowało sprawę. Dla mnie skończyło się tylko tylko 2 km spaceru po kluczyk fizyczny i uważam się za szczęśliwca. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas68 napisał(a):

Niby teraz te kluczyki mają tą funkcję usypiania jak się odchodzi od samochodu i sprawdzają odległość. Ale jak tak naprawdę to wszystko działa, to za bardzo producenci się nie chwalą. Jak teraz próbowałem zrobić rozeznanie, to doznałem zdziwienia że praktycznie nie ma informacji w tym temacie, są tylko takie lakoniczne formułki.

Teraz najlepsze, według testów ADAC obecna seria 3 ze wszystkich roczników otwiera się i odpala przy użyciu metody na walizkę. Jest tylko adnotacja, że w modelach z 2023 i 2024 jest czujnik, który jeżeli wykryje brak ruchu przez kilka minut to usypia kluczyk, ale jeżeli kierowca się porusza to także da się otworzyć na walizkę. Testu z rocznika 2025 brak, ale pewnie nic się nie zmieniło 

Do momentu, aż będzie to rozwiązane za pomocą fali radiowych w tym temacie się nic nie zmieni. Ja przed zakupem rozeznałem temat i po prostu nie zdecydowałem się na zakup pakietu comfort tylko sobie regulacje lędźwi dobrałem poza pakietem. Dokupiłem etui do kluczyka nie ori, ale takie jakie mi się podobało do kluczyków mam przypięte wszystkie kluczę jakie i tak by ze sobą nosił więc mi to nie przeszkadza. Przynajmniej się nie stresuje, że ktoś go ukradnie. Mam oczywiście GAP, ale psychologicznie by to była dla mnie strata bo nie wyobrażam sobie wybrać obecnie inny model, a czekałem 8 miesięcy na produkcję 😞 

Opublikowano
15 minut temu, palusik napisał(a):

Nie radze, otwórz auto telefonem i na tackę połóż dwa telefony przypadkowo z kluczem BMW obok siebie. Otworzyłem swoim kluczem, a żona położyła swój telefon i system powiedział dziękuje, nie jade. Próby wsiadania ponownie, resetowania systemu, nic. Dopiero otwarcie fizycznym kluczykiem uratowało sprawę. Dla mnie skończyło się tylko tylko 2 km spaceru po kluczyk fizyczny i uważam się za szczęśliwca. 

Nie przestraszyłem się, ale dziękuję za przestrogę. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której dochodzi do takiego zdarzenia jak położenie dwóch telefonów jednocześnie na tacce, albo telefonów z kluczykiem. Prawdopodobieństwo oczywiście istnieje, ale jest pewnie podobne do trafienia piątki w totka (celowo nie piszę o szóstce).

Szkoda, że w serii 3 ciągle jest ten stary hardware, który wymaga wyciągania telefonu i odkładnia go na tackę. 

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Nie przestraszyłem się, ale dziękuję za przestrogę. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której dochodzi do takiego zdarzenia jak położenie dwóch telefonów jednocześnie na tacce,

W sumie dwa telefony na tacce to faktycznie trudno (nie że się nie da 😆) , ale taką sytuacje, że dwie osoby mają kluczyki w telefonach. I jedna otwiera, a druga kładzie telefon na tacce pierwsza łatwo sobie wyobrazić. I jakby od tego miałoby wariować i całkowicie blokować auto to słabo. 

W ogóle to jakiś straszny babol w sofcie, bo rozumiem że nie zapali, ale powinien być jakiś komunikat, a po położeniu właściwego telefonu wszystko powinno działać normalnie. @palusik powinien im tam jakiegoś ticketa zgłosić 😆

Opublikowano

Aha, no to faktycznie. Czyli rozumiem, że system wariuje, jeżeli jeden telefon otworzył auto, a drugi - mogący odpalić auto - trafił na tackę. Dziwne to, brzmi jak jakiś glitch.