Skocz do zawartości

Ciche granie aux e61 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałem zmienić z transmitera- wkurza mnie trzeszczenie i zmiany stacji jak się jedzie po mieście, na lepsze połączenie transmitera z wejściem aux 

mam fabryczne gniazdo oraz nagłośnienie logic7, lecz jest jeden problem 

na transmiterze ta sama muzyka gra o wiele głośniej, czy w CCC jest możliwość zmiany głośności dla wejścia gniazda aux? Czy tylko cic miało tą opcję 

jesli nie da się tego zmienić, to jak najlepiej podejść do tego tematu? Zmiana radia na android? Czy jest jakaś tańsza opcja? 

Opublikowano

Poszukaj dedykowanego modułu bluetooth, który wpinasz do radia zamiast aux-a. Znajdziesz na allegro. Przesyłając muzykę aux-em bezpośrednio po kablu z telefonu jest nieco ciszej niż z cd ale nadal wystarczająco głośno. Chyba, że masz podłączony w jakiś sposób transmiter do złącza aux.

Edytowane przez tomaszj1990

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, tomaszj1990 napisał(a):

Poszukaj dedykowanego modułu bluetooth, który wpinasz do radia zamiast aux-a. Znajdziesz na allegro. Przesyłając muzykę aux-em bezpośrednio po kablu z telefonu jest nieco ciszej niż z cd ale nadal wystarczająco głośno. Chyba, że masz podłączony w jakiś sposób transmiter do złącza aux.

Tak własnie pożyczyłem od kobity bo ona w passacie ma w ten sposób transmiter z w zapalniczkę i od niego wychodzi kabel do aux 

ale u mnie dźwięk jest cichy o jakos połowę 

moduł Bluetooth mam tylko do rozmów z BMW 

możesz podesłać to o czym mówiłeś? 

Opublikowano
  • Moderatorzy

U siebie wrzuciłem dedykowany kabelek pod AUX z wyjściem 3,5 do schowka. Do tego jakiś moduł BT, ale i tak było cicho to dorzuciłem wzmacniacz słuchawkowy zasilany. Zasilanie wyprowadziłem z zasilania latarki w schowku - na wyjście zapalniczki, z którego miał prąd mofuł BT i wzmacniacz.

I grało to idealnie, tak samo, może delikatnie głośniej niż FM.

Ale teraz jakbym robił to pewnie bym wrzucił coś dedykowanego, żeby uniknąć plątaniny kabli - jak to:
https://allegro.pl/oferta/adapter-modul-bluetooth-aux-do-bmw-9301125142

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, madseason napisał(a):

U siebie wrzuciłem dedykowany kabelek pod AUX z wyjściem 3,5 do schowka. Do tego jakiś moduł BT, ale i tak było cicho to dorzuciłem wzmacniacz słuchawkowy zasilany. Zasilanie wyprowadziłem z zasilania latarki w schowku - na wyjście zapalniczki, z którego miał prąd mofuł BT i wzmacniacz.

I grało to idealnie, tak samo, może delikatnie głośniej niż FM.

Ale teraz jakbym robił to pewnie bym wrzucił coś dedykowanego, żeby uniknąć plątaniny kabli - jak to:
https://allegro.pl/oferta/adapter-modul-bluetooth-aux-do-bmw-9301125142

Ten adapter wystarczy podpiąć pod radio, i wtedy będzie od razu Bluetooth bez transmitera? Czy jak to cudo działa 

bo na ten moment mam Bluetooth tylko do rozmów oryginalny BMW 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

uważaj z odkręcaniem głośności. 

Ja u siebie podniosłem AUX z NCS chyba...nie pamiętam, wiem że jakis program był. Ale i tak grało cicho. W końcu w zeszłym roku poszło jakieś delikatne przepięcie na jacku i uwaliło mi prawą stronę. Nie gra. muszę to zrobić ale nie ma kiedy.

co do rozwiązania to chyba wzmacniacz słuchawkowy w miarę bezpieczne rozwiązanie

gdzieś był jeszcze taki post o wylutowaniu rezystorów.  - Kolega Krzyś111685053072 o tym wspomina.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, orzel_man napisał(a):

uważaj z odkręcaniem głośności. 

Ja u siebie podniosłem AUX z NCS chyba...nie pamiętam, wiem że jakis program był. Ale i tak grało cicho. W końcu w zeszłym roku poszło jakieś delikatne przepięcie na jacku i uwaliło mi prawą stronę. Nie gra. muszę to zrobić ale nie ma kiedy.

co do rozwiązania to chyba wzmacniacz słuchawkowy w miarę bezpieczne rozwiązanie

gdzieś był jeszcze taki post o wylutowaniu rezystorów.  - Kolega Krzyś111685053072 o tym wspomina.

Widziałem właśnie temat z tymi rezystorami, jednak nie chciałbym tak ingerować  
Mysle o zakupie tej kostki albo wstrzymać się i tak myślałem o zmianie radia na androida żeby mieć mapy na kokpicie 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

z tego co się orientowałem...android nie pomoże na głośność.

Niestety w E61 jest mega wał i nie kupisz radia z androidem.

kupisz jedynie ekran, który wpina się do jednostki głównej właśnie przez aux.

nie wiem jak to będzie grało musiałby się wypowiedzieć ktoś kto już użytkuje.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
13 godzin temu, wojtek2299 napisał(a):

Widziałem właśnie temat z tymi rezystorami, jednak nie chciałbym tak ingerować  
Mysle o zakupie tej kostki albo wstrzymać się i tak myślałem o zmianie radia na androida żeby mieć mapy na kokpicie 

Android też idzie przez AUX-a także będzie podobny problem.  Co do tej kostki BT to nie wiem ale gościu coś wspomina o AUX w recenzji swojego produktu więc przypuszczam że też może być ciszej.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Wrzuciłem androida w swoim, takiego lepszego i praktycznie najlepsze co w nim było to kamera cofania. A problem jaki z androidami jest to że startują od zera za każdym razem, no chyba że coś źle podłaczyłem, ale szukałem info i chyba każdy tak ma. A czekanie po uruchomieniu silnika zanim wstanie, żeby klepnąć na mapie gdzie chce się jechać to lipa. Jedyna dobra opcja to android auto czy odpowiednik iphonowy, ale z kolei do tego rozwiązania to chyba nie trzeba całego ekranu ładować a moduł do ekranu wystarczy.

Duga rzecz, to androida na pewnie nie radzę podłaczać ciągnąć kabel koło skrzyni do wyjścia oryginalnego, jak można go normalnie podłaczyć za diadio od razu pomijając wyjście z rezystorami.

No i tu kolejny problem, bo mimo, że miałem w moim modelu niby lepszy model DSP to i tak grało to kiepsko i wróciłem do mojego wzmacniacza słuchawkowego, który podbijał dźwięk i działał jako EQ do poprawy brzmienia. A poza tym miał przebicia - szumiało z głośników więc też miałem wpięty w linię reduktor szumów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam w swojej e60 carplay 

Dźwięk z niego idzie do jednostki prawdopodobie światłowodem, kiedyś tak słyszałem 

Stwierdzam to bo z początku miałem kabel AUX podpięty z tyłu tunelu środkowego i pewnego czasu go odłączyłem i zauważyłem że dźwięk dalej jest, więc odłączyłem go całkowicie 

Ale Muzyka jak była tak jest cicho 

W ustawieniach CCC wybór jest na AUX 

Czy pomoże przeróbka z wylutowaniem rezystorów AUX?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U ciebie jest coś pomodzone i ciężko powiedzieć ale myślę że raczej nie.

Opublikowano

Carplay sam dokładałem więc nic tam przerobione nie jest 

Więc sygnał AUX jakoś dam trafia do radia 😅

Jedyne co to ten adapter podłączałem przed radiem i przepinałem w wtyczce światłowód