Skocz do zawartości

Regeneracja lamp przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ma ktoś pomysł jak najtańszym kosztem zregenerować przednie, poliftowe lampy od e39?

Opublikowano
  • Moderatorzy

A jaki zakres regeneracji chcesz zrobić? Sam czy u kogoś?

Największy problem będzie z rozklejeniem tego dziadostwa, jak będziesz chciał wymienić na inne wkłady.
Jak regulatory to można zrobić bez rozklejania.

Opublikowano
  • Autor

Sam, regulatory, soczewki i odbłyśniki. Bo raczej przy 24letnich odbłyśnikach wymiana żarników nic nie pomoże.

Opublikowano
  • Moderatorzy

https://hidretrofit.pl/sklep/hella-evox-r-2-0-bi-xenon/

Podbno takie coś tam można wrzućić i zrobić bi-xenona na kabelkach od długich - przymierzałem się, ale nie doczekały się moje lampy tego.

Regulatory - standardowo - aledrogo czy coś.

Rozklejenie może być problemem. Niektórzy oderują wyciącie pokryw, wydłubanie kleju z resztkami osłony i zaklejenie nowych na butyl - w paskach to kupisz na metry.

Szukaj po youtubach jak to zrobić. Kiedyś oglądałem poradniki krok po kroku.

Tu masz przykładową realizację na bi-ledach https://hidretrofit.pl/bmw-e39/

Opublikowano
  • Moderatorzy

Na Ali kupisz taniej te EVOXy jako SINOLYN. Świecą lepiej niż oryginały u mnie już prawie pięć lat. Trzeba trochę rzeźbić, bo nie do końca wchodzą P&P. Faktycznie można zrobić z nich bixenon, ja tego nie podłączałem. Plan B to oddać oryginalne odbłyśniki do regeneracji - taniej i łatwiej w naprawie. Najgorzej rozkleić klosze jeśli były montowane na poliuretan. Jeden reflektor miałem taki, bo był wymieniany przez Niemca jeszcze. Zajęło mi to cały dzień i skończyło się destrukcją klosza i częściowo korpusu. Klosze i tak trzeba kupić nowe.

Aha, i do EVOX'ów trzeba kupić inne gumy, bo te oryginalne nie będą pasowały.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

miałem EVOX-y w e53, faktycznie zrobiły mega robotę, dopiero po około 80tyś km zaczęły gorzej świecić.
Chociaż dziś przeróbka na ledy (takie kompletne z soczewką) to jeszcze lepszy pomysł

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Założyłem do mondeo MK4 projektory bi-led, kosztowały 2 lata temu jakieś 260zł za komplet, dziś już słabiej świecą ale i tak jest petarda!

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam, mam następujący problem: moja e39 stała 5lat na podwórku nie jeżdżona. Lampy przed postojem ładnie świeciły, a po postoju już do niczego się nie nadają. Czy odbłyśniki wypaliły się od stania na słońcu? Klosze już po polerce. Odkąd ją mam czyli jakieś 10lat, nie zmieniałem żarników. Czy ich wymiana coś da, potrzebuje szybkiego i taniego rozwiązania.

Edytowane przez BMW_E39

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, BMW_E39 napisał(a):

nie zmieniałem żarników. Czy ich wymiana coś da

W dniu 11.11.2025 o 16:03, BMW_E39 napisał(a):

raczej przy 24letnich odbłyśnikach wymiana żarników nic nie pomoże

No właśnie...

Opublikowano

Trzeba rozkleić lampy i ocenić ich stan ... od tego trzeba zacząć , odbłyśniki koniecznie trzeba zregenerować z pewnością są wypalone . Jeśli lampy nie są spękanie nie były uderzone wystarczy zregenerować odbłyśniki lub kupić z przegrodą bi xenon , nowe szkła . Poskładać wszystko uważnie wkleić szkła i będą świecić jak nowe . Taka regeneracja kosztuje w granicach 300zł szt .Robiłem takie manewry w kilku bemkach w e39 też ,nie jest to trudne części też są łatwo dostępne .

Edytowane przez PYsiore

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Zamierzam zregenerować lampy. Czy ktoś kiedyś wkładał takiego leda w miejsce świateł długich? Mam lampy poliftowe. Mam pytanie czy muszę robić coś innego oprócz montarzu i podpięcia kabli, chodzi mi o błąd żarówki. Czy w dzień będzie to świecić na 30% a w nocy na długich na 100%? Muszę kupować jakies dodatkowe urządzenie? Zdjęcie w załączniku.

Screenshot_20260111_225931_AliExpress.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeżeli chcesz tego używać jako światła drogowe to nie kupuj, po kształcie radiatora a w zasadzie jego braku widać że kiedy są słabej mocy, nadaje się to bardziej jako pozycyjne.

Opublikowano
  • Autor

A co proponujesz? Jest taka sytuacja ze kupiłem 2 elementy które są odbłyśnikami długich, chłopak od którego to kupiłem zamiast pomalować tylko ramkę od soczewki pomalował też odbłyśnik na czarno... Chciałbym poprostu coś tam wsadzić żeby nie wydawać 350zł za metalizację 1 elementu.

Opublikowano

Może rozważ montaż soczewki. Zdemontuj tylko przesłonę, by projektor pracował tylko w trybie świateł długich. I do tego jakies dobre H1 i będzie ok.

Pierwszy z brzegu przykład.

Wtedy masz zarówno dobre długie, jak i na dziennych będzie śmigać (przy założeniu, że zamontujesz zwykłą żarówke, nie LED czy HID). Pozostaje oczywiście kwestia legalności i czy na soczewce dzienne nie będą oślepiać. 

Opublikowano
  • Autor

Wiesz chodzilo mi o to żeby nie ciąć tych obramówek tylko przykręcić przez tą dziurkę od żarówki.

19 minut temu, KucaQ napisał(a):

Może rozważ montaż soczewki. 

Czyli podsumowując najlepiej pomalować swoje obramowki od soczewki i zostawić wszystko po staremu? Jeszcze pytanie odnośnie regulatorów. Przyszły mi od tego gościa białe regulatory nie połamane i nie są kruche tylko żółte. Kupować czarne czy zostawiać białe. Moje są połamane bo lampa cała lata w środku.

Edytowane przez BMW_E39

Opublikowano

A wszedłeś w link który podurzciłem? 🙂 To są soczewki montowane w miejsce żarówki, dokładnie tak samo jak lampy, które wrzuciłeś w pierwszym poście.

Robiłem taki retrofit w E46, w fabryczne reflektory halogenowe wkładałem soczewki. Z H1 LED świeciło to wręcz lepiej niż fabryczny xenon. 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

A wszedłeś w link który podurzciłem? 🙂 

Przepraszam wszedłem, ale nie zwróciłem uwagi na gwint.😀

A jak z błędem żarówki?

Opublikowano

Jak włozysz zwykłą halogenową H1 to nie będzie błędu. Przy LED lub HID (choć te na długie czy dzienne się nie nadają) musiałbyś wykodowac sprawdzanie żarówek.

Opublikowano
  • Autor

Szkoda bo jest za długa, nie zmieści się ta soczewka.

Naprawdę serio nie nadaje się to o co się pytałem, w opisie napisane, że działa jako swiatlo drogowe. Widziałem na innej stronie że było to włożone do e60 w miejsce długich świateł.

Screenshot_20260114_140318_AliExpress.jpg

Screenshot_20260114_140313_AliExpress.jpg

Screenshot_20260114_140308_AliExpress.jpg

Screenshot_20260114_140824_Chrome.jpg

Opublikowano
  • Autor

dobra zostanę przy zwykłych długich, a zostawiać białe regulatory? nie są kruche, nie chcą się złamać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeden ciul jaki kolor, działają. Możesz sobie przekodować długie żeby po zapłonie świeciły na 30% mocy jako drl.

Opublikowano
  • Autor

ok zastanawiałem się nad tym bo wszyscy mówią że białe do dupy i czarne najlepsze. Ale rzeczywiście jak się nie łamią to zostawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chcę się mądrzyć 😉 .Zgodnie z prawem obowiązującym w PL .Modyfikacje oświetlenia na chińskich częsciach typu z choinki czy odpustu może skutkować odebraniem dowodu rejestracyjnego ... Samochód powinien mieć oświetlenie zgodne z tym co zostało poddane homologacji przez producenta .Coraz więcej jest upierdliwych policjantów ,gość zada pytanie .Czy ten model wyjechał z fabryki z takim oświetleniem ? jeśli nie może zatrzymać dowód .Widziałem już takie przypadki ,pozdrawiam .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To nasze prawo to pozostawia wiele do życzenia, jak coś jest zrobione z głową i spełnia normy to na przeglądzie powinni bić pieczątkę że zmodernizowane oświetlenie i spełnia wszystkie normy, ale oczywiście w naszym państwie bezpieczniejsze jest oświetlenie z malucha na H4 świecące na pomarańczowo niż biały projektor LED z soczewką która sprawia że linia światłocienia jest idealna. Zaraz pewnie pojawi się kilka opinie że poźniej walą po oczach 😉