Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam bak 59 l ,mimo to pokazuje mi maksymalny zasięg po zatankowaniu 900 km.Średnia zużycie 5 L to powinien pokazywać ca.1150km.Tak.miałem w F31. Macie podobnie czy pokazuje wam właściwr wartości? Pozdr.

Opublikowano

U mnie się nic nie zmienia.W F 31 miałem po przejechaniu np.600 km średnie zużycie 5 L.Pojechałem zatankować i pełny bak 60 L był dzielony przez średnie zużycie.Po zatankowaniu komputer pokazywał 1180 km do przejechania.Teraz mam po przejechaniu 600 km też średnie zużycie 5 L ,tankuję na stacji do pełna i powinien pokazywać 59 L / 5 L czyli 1160 km a pokazuje 900 km

Opublikowano (edytowane)

Też mam wrażenie, że do obliczenia wyświetlanego zasięgu jest też uwzględniane średnie spalanie z ostatnich kilkunastu minut/kilometrów jazdy. A nie tylko średnie z całej trasy, czy "od nowości".

Jeśli po tankowaniu w mieście pokazuje 900km, ale od razu wskoczysz na autostradę i będziesz jechał ekono, to zasięg będzie rósł w trakcie jazdy.

Edytowane przez rzaba
Opublikowano
17 minut temu, rzaba napisał(a):

Też mam wrażenie, że do obliczenia wyświetlanego zasięgu jest też uwzględniane średnie spalanie z ostatnich kilkunastu minut/kilometrów jazdy. A nie tylko średnie z całej trasy, czy "od nowości".

Jeśli po tankowaniu w mieście pokazuje 900km, ale od razu wskoczysz na autostradę i będziesz jechał ekono, to zasięg będzie rósł w trakcie jazdy.

Właśnie że u mnie nie rośnie.Średnie spalanie jest z ostatnich kilometrów jak wyzerujesz.Pojadę do BMW bo mam gwarancję i specjalistę któregi wzywają jak BMW nie daje rady.W F31 ,w Mondeo,w Audi jak przejechałem 959 km do Niemiec i na końcu było średnie dpalanie 5 L/100 km do po zatankowaniu do pełna zawsze sië zgadzało.60 L bak  i zasięg 1200 km

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, aprox99 napisał(a):

jak przejechałem 959 km do Niemiec i na końcu było średnie dpalanie 5 L/100 km do po zatankowaniu do pełna zawsze sië zgadzało.60 L bak  i zasięg 1200 km

Ale taki algorytm i wyliczenie jest bez sensu, bo jeżeli następne 1200km przejedziesz po mieście, to ten zasięg jest błędny. Dlatego bardziej liczy się jakie jest spalanie na ostatnich kilometrach, niż 8 godzin (czy 800 kilometrów) temu.

Jeżeli masz ustaloną trasę w nawi BMW, być może mogliby ją uwzględnić do lepszej estymacji, ale tak chyba (???) się nie dzieje.

Edytowane przez rzaba
Opublikowano

Niedawno jeździłem w górach dużo. Jedziesz pod górę 5-10km i zasięg np 80km. Potem jedziesz w dół i zasięg 200+ pod koniec zjazdu 😆

Niby logiczne, ale dałoby się zrobić dużo sprytniejszy algorytm 

Opublikowano

Zatankowałem pełny bak przy średnim spalaniu 5l na 100 km.

Pokazało mi że mogę zrobić 900 km.Zrobiłem 970 i pokazuje że mogę zrobić jeszcze 200 km.Średnie spalanie po zstankowaniu i resecie dalej 5 l.

Po zatankowaniu powinien pokazać 1180 km a nie 900 zasięgu 

Opublikowano

Myślę że tu nie chodzi o średnie spalanie tylko które odbywa się w danym czasie. Jedziesz trasa i pokazuje że masz paliwa na 100 km. Wiezdzasz do miasta i po 5 minutach pokazuje Ci ze masz na 50. Tankujesz wtedy do pełna i pokazuje powiedzmy 500. Jeździsz innym razem powiedzmy w mieście i masz na 50 km paliwa i wyjeżdżasz za miasto i w trasie po 5 minutach tankujesz. Komputer pokaże Ci wtedy że paliwa masz powiedzmy na 1000km. Tam jest chyba pokazany zasięg w danych warunkach jazdy. 

Opublikowano

Zawsze chodzi o średnie spalanie od czasu jak skasujemy na zero.

Ja tankuję do pełna i kasuję komputer na zero ,potem jadę 500 km.Po tych kilometrach komputer pokazuje średnie spalanie 5 l/ 100km,czyli zużyłem 25 l paliwa i faktycznie potem tankuję 25 l. Średnie spalanie jest obliczane zawsze od skasowania komputera na zero.

Opublikowano (edytowane)

Zasięg to pojemność baku( ilość paliwa) dzielona przez średnie spalanie.A jak inaczej można policzyć zasięg?

Oczywiście jak rośnie średnie zużycie to maleje zasięg i odwrotnie jak maleje średnie spalanie to rośnie zasięg.Nie ma innej opcji

Edytowane przez aprox99
Opublikowano

W BMW zasięg jest liczony inaczej, tak jak kilka osób próbowało już wytłumaczyć. Najprościej chyba powiedzieć, że zasięg jest liczony na podstawie średniego spalania z ostatnich 5-10 km. Nie jest liczony na podstawie średniego spalania, które się resetuje w komputerze.

Opublikowano (edytowane)

To są bzdury,to nie moje pierwsze Bmw. Średnie spalanie dotyczy całego dystansu od wyzerowania .

Rozumiem prze 500 km spalał 5 l na 100 km a na ostatnich 10 km trasy 8 l i pokazuje średnie 8l ? coś nie tak

Edytowane przez aprox99
Opublikowano
bersicht mit KI
image.png.3fa3aa5ecb2538cb05781a199720766a.png
image.png.040a2fd9b402d56b7a1d4f2c77c0beb3.png
+4

Średnie spalanie to miara zużycia paliwa przez pojazd, wyrażana zazwyczaj w litrach na 100 kilometrów (l/100km). Określa ona, ile litrów paliwa zużyje samochód podczas przejechania 100 kilometrów w danych warunkach. 

Aby obliczyć średnie spalanie, potrzebujesz: 

1. Zmierzyć ilość zużytego paliwa: (w litrach).
  2. Zmierzyć przejechany dystans: (w kilometrach).
  3. Podzielić ilość zużytego paliwa przez przejechany dystans: i pomnożyć wynik przez 100
Opublikowano

Ty piszesz o średnim spalaniu a masz na myśli zasięg po napełnienie zbiornika paliwa. Zatankuj do pełna. Pokaże Ci 1000 km. Wybierz się do Turcji w trasę z prędkością 90 km/h i później  napisz nam że w połowie drogi pokazywal Ci ze przejadziesz jeszcze 800km. Dziwny samochód 😞

Opublikowano

Ja mam problemy z zasięgiem ktòry pokazuje mi komputer.

Mam np. średnie zużycie 5 l na 100km po przejechaniu 600 km.Jadę na stację i tankuję 30l i to się zgadza.Problem w tym że komputer pokazuje mi maks.zasięg po zatankowaniu do pełna tylko 900 km,chciaż mam bak 59 l.  59 l w baku podzielone przez średnie zużycie 5 l daje zasięg około 1150 - 1180l 

Powinien pokazywać  zasięg 1150-1180km.Tak było w F31.I tylo o to mi chodzi.

Jaki zasięg pokazuje u was?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nigdy nie osiągnąłem teoretycznego zasięgu, jaki pokazuje się na wyświetlaczu po zatankowaniu…

zazwyczaj wyświetla się tam 470-490 km, a benzyna kończy się po ok 400 😅

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)