Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam bak 59 l ,mimo to pokazuje mi maksymalny zasięg po zatankowaniu 900 km.Średnia zużycie 5 L to powinien pokazywać ca.1150km.Tak.miałem w F31. Macie podobnie czy pokazuje wam właściwr wartości? Pozdr.

Opublikowano

U mnie się nic nie zmienia.W F 31 miałem po przejechaniu np.600 km średnie zużycie 5 L.Pojechałem zatankować i pełny bak 60 L był dzielony przez średnie zużycie.Po zatankowaniu komputer pokazywał 1180 km do przejechania.Teraz mam po przejechaniu 600 km też średnie zużycie 5 L ,tankuję na stacji do pełna i powinien pokazywać 59 L / 5 L czyli 1160 km a pokazuje 900 km

Opublikowano (edytowane)

Też mam wrażenie, że do obliczenia wyświetlanego zasięgu jest też uwzględniane średnie spalanie z ostatnich kilkunastu minut/kilometrów jazdy. A nie tylko średnie z całej trasy, czy "od nowości".

Jeśli po tankowaniu w mieście pokazuje 900km, ale od razu wskoczysz na autostradę i będziesz jechał ekono, to zasięg będzie rósł w trakcie jazdy.

Edytowane przez rzaba
Opublikowano
17 minut temu, rzaba napisał(a):

Też mam wrażenie, że do obliczenia wyświetlanego zasięgu jest też uwzględniane średnie spalanie z ostatnich kilkunastu minut/kilometrów jazdy. A nie tylko średnie z całej trasy, czy "od nowości".

Jeśli po tankowaniu w mieście pokazuje 900km, ale od razu wskoczysz na autostradę i będziesz jechał ekono, to zasięg będzie rósł w trakcie jazdy.

Właśnie że u mnie nie rośnie.Średnie spalanie jest z ostatnich kilometrów jak wyzerujesz.Pojadę do BMW bo mam gwarancję i specjalistę któregi wzywają jak BMW nie daje rady.W F31 ,w Mondeo,w Audi jak przejechałem 959 km do Niemiec i na końcu było średnie dpalanie 5 L/100 km do po zatankowaniu do pełna zawsze sië zgadzało.60 L bak  i zasięg 1200 km

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, aprox99 napisał(a):

jak przejechałem 959 km do Niemiec i na końcu było średnie dpalanie 5 L/100 km do po zatankowaniu do pełna zawsze sië zgadzało.60 L bak  i zasięg 1200 km

Ale taki algorytm i wyliczenie jest bez sensu, bo jeżeli następne 1200km przejedziesz po mieście, to ten zasięg jest błędny. Dlatego bardziej liczy się jakie jest spalanie na ostatnich kilometrach, niż 8 godzin (czy 800 kilometrów) temu.

Jeżeli masz ustaloną trasę w nawi BMW, być może mogliby ją uwzględnić do lepszej estymacji, ale tak chyba (???) się nie dzieje.

Edytowane przez rzaba